Jump to content

Σκεψεις Για Sump Διπλα Στο Κυριως Ενυδρειο

Recommended Posts

Καλημέρα παιδιά και καλό πρωινό Κυριακής να έχουμε. Το θεμα εχει ως εξης:

εχω ενα nano reef 60 λιτρακια χωρις sump. Αγορασα εχθες ενα skimmer το οποιο υποτιθεται πως ηταν εξωτερικο (κι όντως είναι κρεμαστό) , εχει ομως μια μεγαλη αντλια που τραβάει το νερό η οποια πρεπει να βυθιστει στο ενυδρείο οποτε την πατησα γιατι στο ενυδρειο μεσα θελω οσο το δυνατον λιγοτερα πραγματα. Έτσι αποφάσισα να κάνω ένα sump για να μπουν τα παντα εκεί... συν να έχω καλύτερη φίλτρανση με τον περισσότερο βράχο που θα έχω εκει. Το sump θα είναι ένα παλιό ενυδρειάκι 30 λίτρων που έχω από παλιά.

Το θέμα είναι ότι δεν έχω έπιπλο για το ενυδρείο κ εκεί που το έχω τοποθετήσει δεν υπάρχει πρόβλεψη για να μπει από κάτω του. Συνεπώς πρέπει να μπει δίπλα του. Μπορείτε να με βοηθήσετε να το σχεδιάσω?

Όσον αφορά την κυκλοφορία του νερού σκεφτόμουν άλλο ένα εξωτερικό φίλτρο σαν αυτό που έχω τώρα. Το ένα θα τραβάει απο το ενυδρείο και θα ρίχνει στο sump και το δεύτερο θα τραβάει από το sump και θα ρίχνει στο ενυδρείο. Δεδομένου ότι τα δύο φίλτρα θα είναι ίδια δε θα υπάρχει πρόβλημα υππερχείλισης έτσι δεν είναι?

Καλημερα Δρ!

Δεν εχω ιδέα απο sump, αλλά το τελευταίο που περιγράφεις δεν ισχύει

Αν πχ σταματήσει η κυκλοφορία του ενός φίλτρου, και το αλλο στέλνει συνεχώς,...τι θα γίνει???? Ενα απ τα δυο θα γεμισει...και μετα... #%$@%$

Περίμενε τους ειδικους. Με ενδιαφέρει κι εμενα το θεμα, μηπως βρω λυση και βαλω στην πλατη του δικου μου60λιτρου κανενα μικρο sump, γιατί πολλά μαραφέτια μαζευονται...τελικα και θέλουν χώρο!

Ναι εννοειται οτι αμα σταματησει το ενα φιλτρο θα γινει πλυμμηρα, αλλα δε θα σταματησει χαχα...

Τωρα εγκαθιστω το skimmer για να δω πως φανεται αλλα πιανει παρα πολυ χωρο .... θα σηκωσω βιντεακι οταν το κανω

Ναι εννοειται οτι αμα σταματησει το ενα φιλτρο θα γινει πλυμμηρα, αλλα δε θα σταματησει χαχα...

Τωρα εγκαθιστω το skimmer για να δω πως φανεται αλλα πιανει παρα πολυ χωρο .... θα σηκωσω βιντεακι οταν το κανω

Πως σου πηγε μέχρι τωρα. χωρίς σκίμερ?

Εννοω το κρίνεις απαραίτητο ή με εβδομαδιαίες αλλαγές εισαι οκ?

Μια χαρα πηγε ... φαινεται οτι οι εβδομαδιαιες αλλαγες φτανουν...

επειδη ομως στο νερο υπηρχε μια μονιμη λαδιλα στην επιφανεια (βιοφιλμ) ειπα να αργορασω και το skimmer οποτε με 90 ευρω αγορασα ενα το οποιο καλυπτει μεχρι 300 λιτρα σε περιπτωση που στο μελλον χρειαστει να παω σε μεγαλυτερο ενυδρειο ...

Πηγε μια χαρα και χωρις skimmer παντως... περισσοτερο ηθελα να το βαλω για καθαροτερο νερο

Καλημερα γιατρε!σωστη η σκεψη σου για τις δυο αντλιες αλλα εκτος απο ιδιες θα επρεπε να ειναι το ποθετημενες και στο ιδιο υψος βαση σταθμης!!το σκιμμερ το πηρες γιατι εβλεπες μια λαδιλα.μπορει να τη βλεπεις και με σκιμμερ,βαλε ενα κυκλοφορητη να κοιτα λιγο πιο ψηλα ή ανεβασε τον λιγο!με εβδομαδιαιες αλλαγες δεν χρειαζοταν να παρεις σκιμμερ κατα τη δικια μ αποψη κ στα λιτρα σου,αλλα το σκιμμερ π πηρες μιας και ειναι για τοσα πολλα λιτρα π λες μπορει και να στο στεγβωσει τελειως το ενυδρειο!οποτε για να σε βοηθησουν και τα αλλα παιδια αν θες πες μας ακριβως ολο σου τον εξοπλισμο,απο σκιμμερ κυκλοφορητες μεχρι και ποσο βραχο εχεις μεσα και θα τη βρουμε την ακρη!καλη αρχη!

Καλημερα γιατρε!σωστη η σκεψη σου για τις δυο αντλιες αλλα εκτος απο ιδιες θα επρεπε να ειναι το ποθετημενες και στο ιδιο υψος βαση σταθμης!!το σκιμμερ το πηρες γιατι εβλεπες μια λαδιλα.μπορει να τη βλεπεις και με σκιμμερ,βαλε ενα κυκλοφορητη να κοιτα λιγο πιο ψηλα ή ανεβασε τον λιγο!με εβδομαδιαιες αλλαγες δεν χρειαζοταν να παρεις σκιμμερ κατα τη δικια μ αποψη κ στα λιτρα σου,αλλα το σκιμμερ π πηρες μιας και ειναι για τοσα πολλα λιτρα π λες μπορει και να στο στεγβωσει τελειως το ενυδρειο!οποτε για να σε βοηθησουν και τα αλλα παιδια αν θες πες μας ακριβως ολο σου τον εξοπλισμο,απο σκιμμερ κυκλοφορητες μεχρι και ποσο βραχο εχεις μεσα και θα τη βρουμε την ακρη!καλη αρχη!

στο ιδιο υψος θα τοποθετηθουν τα 2 φιλτρα .... αναμεσα στο ενυδρειο και το sump.

Πηρα το skimmer για καλυτερα βασικα γιατι το ενυδρειο παει αναπαντεχα καλα κι ηθελα να του δωσω το κατι παραπανω. Την πατησα ομως γιατι ολη αυτη η αντλια μου πιανει πολυ χωρο ... αλλα αμα ο πετσοπας ειναι αχρηστος και του ζητας εξωτερικο skimmer και σου δινει κρεμαστο αλλα που θελει μια εσωτερικη αντλια τι να πεις... εμεις φταιμε που αμε και τα σκαμε κανενας αλλος .

Εχω 2 κυκλοφορητες 2000 Lt/h, κι ενα εξωτερικο φιλτρο Εheim classic 150 (σκεφτομουν αλλο ενα δευτερο τετοιο για να κανω το συστημα που σας ειπα), κι ενα θερμοστατη.... απο εξοπλισμο αυτα ...

Μπορει να δουλεψει με 2 ιδια τετοια φιλτρα οπως εγραψα?

Δεν χρειαζεται να παρεις ενα δευτερο φιλτρο μπορεις απλα να παρεις μια αντλια σκετη στα ιδια λιτρα/ωρα βεβαια. αλλα οπως σου ειπαν και νωριτερα ειναι ρισκο μηπως σταματησει να δουλευει η μια!εγω στη θεση σου θα το εβαζα στο πςτομα το σαμπ.εξαλου ειναι πολυ μικρο.

Δεν χρειαζεται να παρεις ενα δευτερο φιλτρο μπορεις απλα να παρεις μια αντλια σκετη στα ιδια λιτρα/ωρα βεβαια. αλλα οπως σου ειπαν και νωριτερα ειναι ρισκο μηπως σταματησει να δουλευει η μια!εγω στη θεση σου θα το εβαζα στο πςτομα το σαμπ.εξαλου ειναι πολυ μικρο.

Δε γινεται δυστυχως... απο τη μια ειναι η κουζινα κι απο την αλλη το σαλονι και το ενυδρειο ακουμπαει επανω σε ενα επιπλο που ειναι αναμεσα τους .... θα ειναι ασχημο στο πατωμα ...

Δε γινεται δυστυχως... απο τη μια ειναι η κουζινα κι απο την αλλη το σαλονι και το ενυδρειο ακουμπαει επανω σε ενα επιπλο που ειναι αναμεσα τους .... θα ειναι ασχημο στο πατωμα ...

δεν γινεται να καλυψεις το κενο??

Δε γινεται παιδια δυστυχως .... ο μονος τροπος για να μπει το sump ειναι διπλα αλλιως δε γινεται...

Γιατι ειναι τοσο προβλημα να μπει διπλα ?

Το θέμα είναι ότι δεν έχω έπιπλο για το ενυδρείο κ εκεί που το έχω τοποθετήσει δεν υπάρχει πρόβλεψη για να μπει από κάτω του. Συνεπώς πρέπει να μπει δίπλα του. Μπορείτε να με βοηθήσετε να το σχεδιάσω?

Όσον αφορά την κυκλοφορία του νερού σκεφτόμουν άλλο ένα εξωτερικό φίλτρο σαν αυτό που έχω τώρα. Το ένα θα τραβάει απο το ενυδρείο και θα ρίχνει στο sump και το δεύτερο θα τραβάει από το sump και θα ρίχνει στο ενυδρείο. Δεδομένου ότι τα δύο φίλτρα θα είναι ίδια δε θα υπάρχει πρόβλημα υππερχείλισης έτσι δεν είναι?

Φιλε μου δυστυχώς αυτο δεν ειναι καθολου σίγουρο ασχετα αν θα δουλέψει η οχι για ενα διαστημα σωστα?Σκεψου να λείπεις και το 1 απο τα δυο φίλτρα να βγει off?

Δίπλα στο ενυδρείο μπορεις να βαλεις sump αλλα θα χρειαστείς ειτε κρεμαστη υπερχείλιση ειτε με τρυπα στο πλαϊνό τζαμι του ενυδρείου για να πηγενει το νερο στο sump και ρυθμιζόμενη αντλια επιστροφής στο ενυδρειο σου...

Φιλε μου δυστυχώς αυτο δεν ειναι καθολου σίγουρο ασχετα αν θα δουλέψει η οχι για ενα διαστημα σωστα?Σκεψου να λείπεις και το 1 απο τα δυο φίλτρα να βγει off?

Δίπλα στο ενυδρείο μπορεις να βαλεις sump αλλα θα χρειαστείς ειτε κρεμαστη υπερχείλιση ειτε με τρυπα στο πλαϊνό τζαμι του ενυδρείου για να πηγενει το νερο στο sump και ρυθμιζόμενη αντλια επιστροφής στο ενυδρειο σου...

Ευχαριστω πολυ για την απαντηση .... ο,τι χρειαζεται αρκει να μπει διπλα .... δε θελω να τρυπισω το ενυδρειο, οποτε μου κανεις σε παρακαλω αν μπορεις post καποια Links με αυτα που χρειαζομαι ?

μπορεις απλα να βαλεις μια εξωτερικη σωληνα απο το κυριος εως το σαμπ που θα λειτουργει σαν υπερχειλιση.

post-58587-0-85936300-1412613286_thumb.png

Ακομα κι αν δεν σταματησει το 1, σιγουρα καποια στιγμη ή και πάντα, θα έχουν διαφορετική ένταση. Κάποιο θα είναι λίγο πιο μπουκωμένο... κάτι θα γίνει σίγουρα. Αυτο δεν το λέω από εμπειρία, αλλά είναι λογικό. Υπάρχουν άλλοι τρόποι που έχουμε δει εδω, γιατί να το κάνεις έτσι;

• Like 1

μπορεις απλα να βαλεις μια εξωτερικη σωληνα απο το κυριος εως το σαμπ που θα λειτουργει σαν υπερχειλιση.

Αυτό έχει να κάνει με τα "συγκοινωνούντα δοχεία;" Εξασφαλίζει την ισορροπία; Ενδιαφέρουσα λύση για σαμπ στο ίδιο επίπεδο!

Αυτό έχει να κάνει με τα "συγκοινωνούντα δοχεία;" Εξασφαλίζει την ισορροπία; Ενδιαφέρουσα λύση για σαμπ στο ίδιο επίπεδο!

Ναι, λειτουργει αψογα και ειναι δοκιμασμενο αλλα πρεπει να προσεξεις καποια πραγματα:

Α. Το υψος και το επιπεδο τον δυο ενυδρειων να ειναι ιδιο.(Στο σαμπ οχι απαρετητα παντου μονο στο διαμερισμα που καταλιγει η σωληνα)

Β. Η σωληνα να ειναι γεματη νερο.(Αν γεμισει μια φορα δεν ξανα αδειαζει)

Γ. Να φτανει μεχρι αρκετα χαμηλα ωστε στην αλλαγη νερου να μην ξενερισει.

Ναι, λειτουργει αψογα και ειναι δοκιμασμενο αλλα πρεπει να προσεξεις καποια πραγματα:

Α. Το υψος και το επιπεδο τον δυο ενυδρειων να ειναι ιδιο.(Στο σαμπ οχι απαρετητα παντου μονο στο διαμερισμα που καταλιγει η σωληνα)

Β. Η σωληνα να ειναι γεματη νερο.(Αν γεμισει μια φορα δεν ξανα αδειαζει)

Γ. Να φτανει μεχρι αρκετα χαμηλα ωστε στην αλλαγη νερου να μην ξενερισει.

Για το Α εννοείς την πρώτη φορά που θα το στήσεις να έιναι η στάθμη του ενυδρείου και του σαμπ στο ίδιο επίπεδο, ετσι; Γιατι οι 2 γυάλες υποτίθεται ότι θα είναι δίπλα - δίπλα έτσι κι αλλιώς.

διπλα διπλα θα ειναι αλλα να εχουν το ιδιο υψος (μην ειναι το main 50 και το σαμπ 45)

και να εχεις υπολογισει τα χωρισματα στο σαμπ με τη λογικη οτι η σταθμη στο πρωτο διαμερισμα θα ειναι ιδια με του main.

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιου ύψους οι γυάλες! Αν δεν είναι μπορούμε να σηκώσουμε π.χ. το σαμπ με ένα κόντρα πλακέ για να έχουν ακριβώς το ίδιο ύψος; Ή επηρεάζει και το βάθος του ότι θα είναι λίγοι πόντοι λιγότερο; Σόρρυ, σε έχω πρήξει...

Οχι το βαθος δεν παιζει ρολο, αυτο που ουσιαστικα σε νιαζει ειναι η σταθμη του νερου,

επειδη θα ερθει στο ιδιο υψος με το κυριος να μην ειναι πιο κοντο το σαμπ και ξεχιλισει.

μπορεις δηλαδη να εχεις ακομα και αυτο:

post-58587-0-04959200-1412618476_thumb.png

A μια χαρά! Ευχαριστώ πολύ και μόλις έκανες την 100στη σου δημοσίευση! :thumbsu:

Οκ, οτι χρειαστεις μου λες!

Αντε παω για 1000!!!

Πρωτη φορα ακουω τοσο απλη λυση .... το θεμα ειναι οτι δυστυχως το main ειναι 60 λιτρα και το σαμπ θα ειναι 30 .... οποτε δεν ειναι του ιδιου μεγεθους .... μαλλον πρεπει να παω σε υπερχειλιση ...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...