Jump to content

Κατάλληλος Φωτισμός

kokakis

Recommended Posts

πλάκα εκανα για το αναψαν τα αίματα....

Ακόμη και τώρα με μπερδέψατε περισσότερο.....τα φυτά που έχω επιλέξει και έχω βάλει είναι όλα στην κατηγορία ευκολα και γιαυτό δεν εχω και δεν θα ήθελα να μπώ στην διαδικασία co2.

2ον οι ποσότητες δηλαδή οι ρίζες είναι 1 απο το κάθε ένα...και τα φυτά που θέλουν το co2 περισσότερο πιστευω μπορούν να το πάρουν απο το φυσικό τους περιβάλλον.(αν κάνω λάθος διορθώστε με)

Πιστέυω με τις ελάχιστες γνώσεις-πληροφορίες που έχω οτι με τον κατάλληλο φωτισμό το ενυδρείο-φυτά θα τρέξουν σωστά.

Δεν είναι όλα εύκολα σύμφωνα με τα προφίλ που υπάρχουν εδώ. :)

• Απαντήσεις 64
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

σύμφωνα με το προφίλ που υπάρχει εδώ http://www.aquazone.gr/forums/topic/89921-dhnioesse-oeoothi-aeoeaacoeeu/

τα φυτά:

Lobelia Cardinalis,Echinodorus Tenellus,Rotala Rotundifolia,Vallisneria Americana έχουν χαμηλές απαιτήσεις σε co2 εως μέτριες.Εαν συνυπολογίσουμε και οτι έχω απο μια ρίζα στο κάθε φυτό φτά νουμε να βγάλουμε το συμπέρασμα οτι δεν χρειαζόμαστε co2.Αρα μένει το καφάλαιο φωτισμός οπου ακόμη δεν έχει δοθεί κάποια λύση..

Λοιπόν θα γράφω με κεφαλαία γιατι απ το ipad δεν μου δίνει επιλογή για άλλο χρωμα γραμματοσειρά :)

Με αφορμή τα παρακάτω θα πω πέντε πράγματα γιατί παρόμοιες απαντήσεις συναντώ αρκετές φορές.

Πάντοτέ όποτε προτείνουμε κάποιον να ανακατευτεί με τα ηλεκτρολογικά ή να φτιάξει ένα diy φωτιστικό επισημάνουμε και τους κινδύνους και το τη πρέπει να προσέξει γιατί έχουμε να κάνουμε με θανατηφόρο ρεύμα και στην καλλίτερή περίπτωση να κάψουμε τους μηχανισμούς ή της λάμπες.

ΜΙΛΗΣΑ ΓΙΑ ΕΤΟΙΜΑ BALLAST ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ http://www.petsupermarket.gr/213/κατάλογος/μετασχηματιστές-τ8.html

Όταν κάποιος ρωτάει για φωτισμός ρωτάει γιατι προφανώς δεν έχει επαρκής γνώσεις αλλιώς δεν θα ρωτούσε.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΑΥΤΟ, ΕΓΩ ΕΧΩ ΦΥΤΕΜΕΝΑ DUTCH ΚΑΙ IWAGUMI ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ.

ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝΟΙΞΑ ΘΕΜΑ ΣΕ ΦΟΡΟΥΜ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΛΑΜΠΕΣ ,ΤΟ ΦΑΣΜΑ ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ .ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΙΤΛΟ ΚΙΟΛΑΣ (ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ) :)

Όταν κάποιος θέλει να αναβαθμίσει τον φωτισμό του πολλές φορές δεν ξέρει ότι μαζί με την αναβάθμιση του φωτισμού πρέπει να αναβαθμίσει και κάποια άλλα πράγματα.

ΑΥΤΟ ΕΓΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΩ ΠΡΙΝ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Το να απαντήσουμε ξερά και μόνο σε αυτό που ρωτά δεν αρμόζει για τους παραπάνω λόγους που ανέφερα.

Δεν μπορούμε να αναβαθμίσουμε τον φωτισμό χωρίς να αυξήσουμε την λίπανση και το διοξείδιο.

ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΙΠΑ, ΣΤΗ ΡΟΗ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΘΑ ΑΝΑΛΥΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΛΙΠΑΝΣΗΣ CO2 κλπ

ΕΓΩ ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ,ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ.

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΠΛΕΞΕΙ ΜΕ CO2 ΚΑΙ

ΛΙΠΑΝΣΗ ΟΠΟΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΛΙΣΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟΥ ΠΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ WATT CO2 κλπ ΚΙ ΑΣ ΕΙΧΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΟΤΙ ΗΘΕΛΕ CO2

Τέλος πρώτα έρχεται το διοξείδιο με διαφορά και μετά έρχονται μαζί ο φωτισμός και η λίπανση και τέλος το υπόστρωμα.

Σ ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΕΧΩ ΗΔΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΤΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΗΓΕΣ ΑΛΛΟΥ

ΕΝΑ ΦΥΤΕΜΕΝΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑ CO2 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ.

ΧΩΡΙΣ ΛΑΜΠΕΣ ΟΧΙ.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΕΜΙΟΣ ΤΟΥ CO2 ΕΧΩ Σ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΜΟΥ

το Α και το Ω είναι το διοξείδιο.

Ένα ενυδρείο με λίγο φωτισμό με λίγο λίπασμα και με λίγο διοξείδιο θα πάει έτσι και έτσι.

Αν αυξήσουμε τον φωτισμό και μόνο αυτό τα φυτά θα πάνε στην αρχή καλά, αλλά γρήγορα θα επέλθει ανισορροπία θρεπτικών συστατικών και θα αποκτήσει το ενυδρείο άλγεις ανάλογα με την αύξηση του φωτισμού.

ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ,ΚΟΙΤΑ ΤΑ LOW TECH ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΧΩΡΙΣ CO2 ,ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΖΟΥΓΚΛΕΣ ΧΩΡΙΣ CO2

Αν όμως στο ίδιο ενυδρείο αυξήσουμε το διοξείδιο τα φυτά θα πάνε πολύ καλύτερα ενώ δεν θα έχουμε ανισορροπία θρεπτικών συστατικών και δεν θα αποκτήσουμε αλγεις, αντιθέτως το διοξείδιο απωθεί της αλγεις και δεν δημιουργεί ανισορροπία.

ΤΟ ΟΤΙ ΑΜΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΟ CO2 ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΦΩΣ.

Στην ουσία δεν διαφωνώ σχεδόν πουθενά μαζι σου ,απλά πιαστηκες σε μια φράση και το νοηματικό κενό της, " Ο φωτισμός ειναι το Α και το Ω" και μου λες οτι το co2 ειναι το Α και το Ω

Εγω θα πω οτι ανάλογα τι ενυδρειο θες πρεπει να έχεις μια ισορροπία σε φώτα co2 λιπάσματα κλπ

Όμως ,χωρις μπουκαλα κανεις ,χωρις υπόστρωμα κανεις ,χωρις λιπάσματα κανεις αλλά χωρις ΛΑΜΠΕΣ δεν κανεις ΤΙΠΟΤΑ αυτό μονο αποδεικνύει ποιος έστω και με οριακή διάφορα ειναι το Α και το Ω.

Η συζήτηση ειναι πλέον τελείως φιλοσοφική

μιας και δεν τίθεται θέμα διαγωνισμού ΦΩΤΟΣ VS CO2

σύμφωνα με το προφίλ που υπάρχει εδώ http://www.aquazone.gr/forums/topic/89921-dhnioesse-oeoothi-aeoeaacoeeu/

τα φυτά:

Lobelia Cardinalis,Echinodorus Tenellus,Rotala Rotundifolia,Vallisneria Americana έχουν χαμηλές απαιτήσεις σε co2 εως μέτριες.Εαν συνυπολογίσουμε και οτι έχω απο μια ρίζα στο κάθε φυτό φτά νουμε να βγάλουμε το συμπέρασμα οτι δεν χρειαζόμαστε co2.Αρα μένει το καφάλαιο φωτισμός οπου ακόμη δεν έχει δοθεί κάποια λύση..

Για το κεφάλαιο φωτισμός και μόνον ;)

http://www.petsupermarket.gr/3151/προϊόντα/glo-ballast-for-2x-20watts.html

Οριστε η λύση 0.68 watt ανα λίτρο με καλη κυκλοφορία , σωστές ρουτίνες ,σωστή φωτόπεριοδο και λιπανση ενα γενικό μια φορά την εβδομάδα η και δυο

Υπάρχει και σε Μονή λάμπα δηλαδή να πας 0.43 watt ανα λίτρο

Έγινε επεξεργασία - Johnbettapk

ωραίος να σαι καλά ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

για την λίπανση εχω sera florena αλλά κάπου διάβασα οτι το λίπασμα μπορει να επιρεάσει τις γαρίδες.Αρα το ξεχνάμε το λίπασμα;;αν όχι πόση ποσότητα πρέπει να ρίξω;;

ωραίος να σαι καλά ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

για την λίπανση εχω sera florena αλλά κάπου διάβασα οτι το λίπασμα μπορει να επιρεάσει τις γαρίδες.Αρα το ξεχνάμε το λίπασμα;;αν όχι πόση ποσότητα πρέπει να ρίξω;;

Οπότε καλύτερα να προτιμήσεις το μονό ballast ,γιατι με πολυ φως δύσκολα θα βλέπεις της γαρίδες ,τώρα για λιπανση θέλει πολλη προσοχή με τον σίδηρο και τον χαλκό που περιέχεται στα λιπάσματα μιας και ο χαλκός ειδικά ειναι τοξικος για τις γαρίδες.

Γαρίδες δεν έχω οπότε δεν ξερω να σου πω πολλα,σίγουρα κάποιος που έχει θα σου απαντήσει εκτενέστερα.

Αν καταλήξεις στο φωτισμό μιλάμε και για φωτόπεριοδο λιπανση κλπ.

Οι γαριδες δεν νομιζω οτι εχουν θεμα με τον φωτισμο,εχω σε 2 ενυδρεια μου γαριδες με πολυ φωτισμο και τις βλεπω μια χαρα..

Αν πας σε φωτισμο πανω απο 0.5 βατ ανα λιτρο θα χρειαστεις και co2.

Και με λιγοτερο θα χρειαστεις αλλα οχι τοσο πολυ οσο με περισσοτερο φως.

Οι γαριδες neocaridina και οι περισσοτερες δεν εχουν προβλημα στο φως, ακομη και να πιασεις τα 1,5 watt/lit.

Τωρα οσο αφορα των φωτισμο ...

Δηστυχως αν θέλεις ενυδρειο διχως άλγες, μαλλον σχεδον διχως άλγες πρεπει να εχεις και μπουκάλα.

Ενυδρειο με 0,3 watt, και μικρη αναταραξη , και οταν στρωσει καλα ισως να μην εχεις αλγες.

http://www.sudeepmandal.com/hobbies/planted-aquarium/low-tech-planted-tank-guide/#lighting

Υπάρχει και το seachem excel, λιπανση θεωρείται ,μίλησα με τον φίλο και του πρότεινα αναβάθμιση στα 2*24watt τις οποίες θα ανοίγει χωρις την λάμπα του ενυδρειου, και σταδιακά ως προς τις ωρες ,δηλαδή θα ειναι στα 0.48 ανα λίτρο ,και αν και εφ όσον χρειαστεί αργότερα θα έχει την δυνατότητα για επιπλέον φως.

Δεν καίγομαι να πείσω κανέναν για τίποτα ,αλλα 0.3 watt =σίγουρες αλγες όπως και 0.7watt =σίγουρες αλγες

Γενικά η αλγες κατα 80% ειναι θέμα θρεπτικών συστατικών γι αυτό τις καταπολεμά το co2 γιατι δινει την δυνατότητα στα φυτα να απορροφήσουν τα θρεπτικά.

Ο καλύτερος φωτισμός για low tech. για μενα ειναι 0.5.

Με σωστή λιπανση ,κυκλοφορία και αλλαγές νερού.

Τι να σου πω...

Εγω δεν μπορω να υπολογισω με watt/lit .... ειναι εντελός τυχαιο....

παρε ενα πχ απο τα ενυδρεια μου.

Σε χαμηλο φωτισμο , με ευκολα φυτα ,χωρις co2 εχω μια 28 watt τ5 σε 30 cm πανω απο 2 ενυδρεια 40*30*30 χωρις ιχνος αλγης.

Σε 180 λιτρο το εχω τρέξει με 294 watt λαμπες, με co2...

Εχω αλλο που ειναι χωρις co2 80 λιτρα με 2 t8 18watt και αναπτυσω cladofora .

Σε αλλο παλι 90 λιτρα εχω μια t5 39 watt ,μαζι με co2.

Σε γαριδαδικο 10 λιτρα εχω 3watt , χωρις co2 με αεροφιλτρο.

Σε γαριδαδικα στην σειρα εχω μια λαμπα 28 watt για τα 3 σε υψος 10 cm απο την επιφανεια , ενυδρεια 40*30*30 , με co2 τρεχουν , ολα τα φυτα ευκολα εως και πολυ δυσκολα.

Οποτε πες μου και ποια ειναι η σωστη αναλογια σε watt . :)

Τωρα για το excel τα φυτα ναι μεν αναπτυσονται κάπως, αλλα δεν αναπτυσονται σωστα.

Τι να σου πω...

Εγω δεν μπορω να υπολογισω με watt/lit .... ειναι εντελός τυχαιο....

παρε ενα πχ απο τα ενυδρεια μου.

Σε χαμηλο φωτισμο , με ευκολα φυτα ,χωρις co2 εχω μια 28 watt τ5 σε 30 cm πανω απο 2 ενυδρεια 40*30*30 χωρις ιχνος αλγης.

Σε 180 λιτρο το εχω τρέξει με 294 watt λαμπες, με co2...

Εχω αλλο που ειναι χωρις co2 80 λιτρα με 2 t8 18watt και αναπτυσω cladofora .

Σε αλλο παλι 90 λιτρα εχω μια t5 39 watt ,μαζι με co2.

Σε γαριδαδικο 10 λιτρα εχω 3watt , χωρις co2 με αεροφιλτρο.

Σε γαριδαδικα στην σειρα εχω μια λαμπα 28 watt για τα 3 σε υψος 10 cm απο την επιφανεια , ενυδρεια 40*30*30 , με co2 τρεχουν , ολα τα φυτα ευκολα εως και πολυ δυσκολα.

Οποτε πες μου και ποια ειναι η σωστη αναλογια σε watt . :)

Τωρα για το excel τα φυτα ναι μεν αναπτυσονται κάπως, αλλα δεν αναπτυσονται σωστα.

Φιλε μου συγχαρητήρια ΚΑΤ αρχήν για τα ενυδρεία σου τα είδα και εισαι master.

Στην ουσία δεν διαφωνώ με κανένα ποστ απο ολα όσα κάνανε τα παιδιά και ειδικά με το δικό σου

Στο οποίο έδωσες και την απάντηση μονος σου, η αλγες δεν ειναι θέμα μονο φωτισμού και co2 ειναι πολλές η παράμετροι

Λες απο πάνω : χωρις co2 εχω μια 28 watt τ5 σε 30 cm πανω απο 2 ενυδρεια 40*30*30 χωρις ιχνος αλγης. Αυτό ειναι 0.77 watt ανα λίτρο :) χωρις co2

Άρα με σωστές ρουτίνες καλές επιλογές στα φυτα κλπ μπορείς να παίξεις με 0,5 watt χωρις αλγες

Για μενα δεν υπάρχουν ιδανικά watt ανα λίτρο ειναι ολα συνάρτηση ,ΥΨΟΣ ενυδρειου,κυκλοφορία,ποιότητα νερού,θρεπτικά,σκληροτητες,ΡΟΥΤΙΝΕΣ και αλλα

Απλα τα watt /lt ειναι ένας μπούσουλας για να συνεννοηθούμε

Με 0.5 κανεις δουλειά ,με 0.3 θα μου πουν μερικοί κρατάω φυτα επιτυχημένα κλπ ,και άμα δεις φοτο η το ενυδρειο απο κοντά, τα μισά φυτα ειναι κοτσάνι με 5 φύλλα στην κορυφή κοντά στο φως

Ασε που οι πιο πολλές φωτό ειναι με τα φυτα φρέσκο φυτεμένα απο το ΜΑΓΑΖΙ και φαίνονται τούμπανο

Εγω θελω να τα δω μετά απο 6-7 μήνες.

Με εχεται κανει να μοιάζω με πόλεμιο του co2 και της ισορροπίας μεταξύ φως -λίπασμα-co2

Ενώ είμαι ένθερμος υποστηρικτής.

Η Μονή διάφορα που έχουμε ειναι οτι εγω λέω οτι μπορείς να παίξεις και στα 0.5 watt χωρις co2.

Για μενα δεν υπάρχουν ιδανικά watt ανα λίτρο ειναι ολα συνάρτηση ,ΥΨΟΣ ενυδρειου,κυκλοφορία,ποιότητα νερού,θρεπτικά,σκληροτητες,ΡΟΥΤΙΝΕΣ και αλλα

Απλα τα watt /lt ειναι ένας μπούσουλας για να συνεννοηθούμε

Αυτο ήθελα να ακουσω....

Να μην ειμαστε απολυτοι με τα watt/lit.

Με εχεται κανει να μοιάζω με πόλεμιο του co2 και της ισορροπίας μεταξύ φως -λίπασμα-co2

Ενώ είμαι ένθερμος υποστηρικτής.

Η Μονή διάφορα που έχουμε ειναι οτι εγω λέω οτι μπορείς να παίξεις και στα 0.5 watt χωρις co2.

:P

• Like 1

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα....

Καταρχάς ευχαριστώ πολύ ολους σας για τις απαντήσεις και πιο πολύ τον Johnbettapk για την συμβουλή του για τον φωτισμό...

Εχουμε και λέμε λοιπόν με τον καινουργιο φωτισμό στα 0.68 watt ανα λίτρο πόση φωτοπερίοδος θα ήταν σωστή;;;

Επίσης σημαντικός παράγοντας κατα εμε που ξέχασα να προαναφέρω....είναι οτι το ενυδρείο είναι τοποθετημένο μακρια απο παράθυρο (αρα την ημέρα δεν φωτίζεται σχεδόν καθόλου!!!)

Επίσης όταν λέτε καλύτερη κυκλοφορία τι εννοείται;;;ΔΕΝ είναι επαρκής όλη αυτή που έχω;;;

Ευχαριστώ και πάλι.

8 ωρες φωτισμος ειναι μια χαρα!

Η γνωμη μου ειναι οτι μ αυτο τον φωτισμο θα χρειαστεις και co2 αν θες τα φυτα σου να πανε καλα και να μην εχεις αλγες.

Το φυτεμενο ενυδρειο θελει καλη κυκλοφορια για να πηγαινουν ολα τα θρεπτικα συστατικα παντου και ολα τα φυτα.

Και κατι ακομα,το να επικοινονειτε με πμ και δινετε συμβουλες μεσω αυτων δεν ειναι σωστο.

1) γιατι δεν μπορεις να ξερεις αν οι συμβουλες που παιρνεις ειναι οι σωστες!

2) Γιατι η εννοια του φορουμ ειναι οι ανταλλαγες αποψεων και μεσω πμ αυτο δεν γινετε!

3) Γιατι μεσω πμ δεν μπορει να διορθωθει η λαθος συμβουλη

4) Γιατι χανονονται οι πληροφοριες απο το φορουμ.

Αν ειναι ολοι να μιλαμε και να συμβουλευουμε μεσω πμ,τοτε δεν χρειαζονται να υπαρχουν οι κατηγοριες και γενικα το φορουμ.

Γι αυτο,θα σας παρακαλεσω οτι θελετε να ρωτησετε η να συμβουλεψετε καποιον,αυτο να γινετε μεσα απο τα θεματα στις κατηγοριες του φορουμ!

Ευχαριστω!

Εχεις δίκιο και ζητώ ΣΥΓΝΩΜΗ.

Επίσης σε οτι αφορά την καλή κυκλοφορία δεν επαρκουν τα 2 φίλτρα που εχω τώρα;;;

Και τέλος για 5 ρίζες φυτών που έχω μέσα θέλει απο τώρα co2;;;Δεν γίνεται ας πούμε να το αφήσω γαι αργότερα;;

Όσο για τις άλγες......γιαυτό δεν υπάρχουν οι γαρίδες;;;;;

Εχεις δίκιο και ζητώ ΣΥΓΝΩΜΗ.

Επίσης σε οτι αφορά την καλή κυκλοφορία δεν επαρκουν τα 2 φίλτρα που εχω τώρα;;;

Και τέλος για 5 ρίζες φυτών που έχω μέσα θέλει απο τώρα co2;;;Δεν γίνεται ας πούμε να το αφήσω γαι αργότερα;;

Όσο για τις άλγες......γιαυτό δεν υπάρχουν οι γαρίδες;;;;;

Δεν μπορω να ξερω τι κυκλοφορια εχεις τωρα.

Οσες ριζες και αν εχεις,το co2 παντα χρειαζεται.Και για να παρουν τα φυτα τα πανω τους και να εχουν καλη αναπτυξη αλλα και για να μην εχεις αλγες απο τον φωτισμο.Αν περιμενεις να δεις ελλειψη για να παρεχεις co2,τοτε θα ειναι αργα γιατι θα θες περισσοτερη ποσοτητα.

Οχι,οι γαριδες δεν ειναι γι αυτο.Ειναι λαθος αυτο το σκεπτικο,οτι παιρνω αλγοφαγα για να μην εχω αλγες..τις αλγες τις αντιμετοπιζεις αλλιως,οχι ετσι.

Επισης,τα αλγοφαγα δεν τρωνε ολων των ειδων τις αλγες,καποια τρωνε καποιες και καποιες αλγες δεν τις τρωει κανενα αλγοφαγο.Εσυ δεν ξερεις τι αλγες μπορει να εχεις.

Έγινε επεξεργασία - rastafarian

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα....

Καταρχάς ευχαριστώ πολύ ολους σας για τις απαντήσεις και πιο πολύ τον Johnbettapk για την συμβουλή του για τον φωτισμό...

Εχουμε και λέμε λοιπόν με τον καινουργιο φωτισμό στα 0.68 watt ανα λίτρο πόση φωτοπερίοδος θα ήταν σωστή;;;

Επίσης σημαντικός παράγοντας κατα εμε που ξέχασα να προαναφέρω....είναι οτι το ενυδρείο είναι τοποθετημένο μακρια απο παράθυρο (αρα την ημέρα δεν φωτίζεται σχεδόν καθόλου!!!)

Επίσης όταν λέτε καλύτερη κυκλοφορία τι εννοείται;;;ΔΕΝ είναι επαρκής όλη αυτή που έχω;;;

Ευχαριστώ και πάλι.

Λοιπόν η πρόταση μου ειναι να ξεκινήσεις ως εξής (με χρονοδιακοπτη ) έστω οτι τα φώτα ανοίγουν στις 2 το μεσημέρι,να ανοίγει η λάμπα του ενυδρειου 15watt για 45λεπτα με μια ωρα,

,στις 3 να ανοίγουν οι 2*24watt και μετά απο 5 λεπτά να κλείνει η 15watt

,κατα τις 6 ξανανοιγει η 15 watt και κλείνουν οι 2*24watt και 7-8 η ωρα κλείνει και η 15 άρα

Σύνολο 5 ωρες , και βλέποντας με τον καιρό αυξανεις φωτοπεριοδο αν χρειάζεται ,και θες βέβαια.

Αν ξεκινήσεις με όλες τις λαμπες μαζι για 8 ωρες θα γεμίσεις αλγες.

Η κυκλοφορία σου ειναι πολυ καλη.

Απο λιπανση τι θα κανεις ; Θερμοκρασια;

Μην της ανοίγεις όλες μαζι με τις 2 εισαι πολυ δυνατός.

Αν δεν της έχεις πάρει ήδη της λαμπες παρε ειδικές για φυτα

Λοιπόν η πρόταση μου ειναι να ξεκινήσεις ως εξής (με χρονοδιακοπτη ) έστω οτι τα φώτα ανοίγουν στις 2 το μεσημέρι,να ανοίγει η λάμπα του ενυδρειου 15watt για 45λεπτα με μια ωρα,

,κατα τις 6 ξανανοιγει η 15 watt και κλείνουν οι 2*24watt και 7-8 η ωρα κλείνει και η 15 άρα

Σύνολο 5 ωρες , και βλέποντας με τον καιρό αυξανεις φωτοπεριοδο αν χρειάζεται ,και θες βέβαια.

Τοτε γιατι να βαλει τοσες λαμπες αν ειναι να τις αναβοσβηνει και τις 2χ24 να τις εχει μονο για 3 ωρες την ημερα?

Πιστευεις οτι ετσι δεν θα εχει αλγες?Εγω λεω οτι θα εχει,ασε που και τα φυτα του δεν θα πανε και πολυ καλα ετσι.

Οι λαμπες που ειναι ειδικες για φυτα ποιες ειναι?Αν βαλει απλες φθοριου με τα σωστα κελβιν δεν κανουν?

Εγω προτεινω να αφησει την 15βατ για 8 ωρες και να ξεκινησει τις αλλες 2 απο 4 ωρες και σταδιακα να τις παει στις 8 ωστε να αναβουν ολες μαζι μετα απο μερες.

ωραίο ακούγεται αυτό το πλάνο

Όσο για την θερμοκρασία σε λίγες μέρες θα βάλω μπροστά τον θερμοστάτη στους 24 βαθμούς!!!

Απο λίπασμα μάλλον τίποτα μιας και το φοβαμαι πολύ μην κάνω ζημιά στις γαρίδες

Τοτε γιατι να βαλει τοσες λαμπες αν ειναι να τις αναβοσβηνει και τις 2χ24 να τις εχει μονο για 3 ωρες την ημερα?

Πιστευεις οτι ετσι δεν θα εχει αλγες?Εγω λεω οτι θα εχει,ασε που και τα φυτα του δεν θα πανε και πολυ καλα ετσι.

Οι λαμπες που ειναι ειδικες για φυτα ποιες ειναι?Αν βαλει απλες φθοριου με τα σωστα κελβιν δεν κανουν?

Εγω προτεινω να αφησει την 15βατ για 8 ωρες και να ξεκινησει τις αλλες 2 απο 4 ωρες και σταδιακα να τις παει στις 8 ωστε να αναβουν ολες μαζι μετα απο μερες.

Γιατί σιγα σιγά θέλει και η προσαρμογή στα φώτα;;;;Θα προκαλέσει λες στρες στα ζωντανά η αλλάγη φωτισμού;;

Γιατί σιγα σιγά θέλει και η προσαρμογή στα φώτα;;;;Θα προκαλέσει λες στρες στα ζωντανά η αλλάγη φωτισμού;;

Και για τα φυτα και για τα ζωντανα.

Επισης δεν καταλαβαινω γιατι να δωσεις λεφτα για να αναβαθμισεις τον φωτισμο σου αν ειναι να τον εχεις 3 ωρες την ημερα αναμενο.Γιατι στην ουσια αυτο προτεινει ο φιλος πιο πανω. 3-6 τις 2χ24 και 2-3 και 6-7 η 8 την 15βατ..

Εγω θα εκανα αυτο που σου ειπα,8 ωρες την 15αρα και ξεκινας με 4 τις αλλες 2 και σταδιακα ανεβαινεις στις 8.Μετα απο 1-2 εβδομαδες θα τις δουλευεις ολες για 8 ωρες συνεχομενα.Με σπαστο ωραριο και τα φυτα σου δεν θα πανε πολυ αλλα και οι λαμπες σου δεν θα φωτιζουν ολο το ενυδρειο σου σωστα,καποια θα φωτιζονται πιο πολυ και καποια πιο λιγο αναλογα σε πιο σημειο ειναι οι λαμπες σου στο ενυδρειο.

Και κατι ακομα,με τετοιο φωτισμο και co2 θα χρειαστεις αλλα κα λιπασματα γιατι τα φυτα σου θα εχουν αναγκη απο θρεπτικα συστατικα.Οταν αυξανουμε τον φωτισμο,αυτοματα αυξανουμε και τις αναγκες των φυτων μας.

οκ θα κοιτάξω να δω τι μπορω να κάνω και με co2!!!Θα διαβάσω πρώτα για co2 και θα το αρχίσω και αυτό;;;κάποιο link εδω μέσα;;;

Δεν θα αναβοσβήνει τίποτα χαλάρωσε,θα ανοίγει η 15αρα μην ανοίγουν ολα μαζι και παθαίνουν τα ζωντανά κοκομπλοκο,τα φυτα δεν ξεκινάνε αμέσως φωτοσύνθεση σταδιακά ανεβαίνει κι ο ήλιος και εκεί γύρω στις 12 πιάνουν το πίκ της φωτοσυνθεσης ,εκεί θα ανάβει τα 48 watt που ειναι υπεραρκετα ,και θα τα κλείνει μετά απο 3 ωρες και θα συνεχίζει ξανά η 15αρα σαν σύστημα ανατολή δύση στο περίπου. Της ωρες θα της αυξήσει σταδιακά αν θέλει και χρειάζεται οταν αυξηθεί και η φυτομαζα ,λιπανση θα κανεις υποχρεωτικά με τέτοιο φωτισμό :) θα προχωράς βήμα βημα ,αλλαγές νερού σωστές ,μετρήσεις,ΛΙΠΑΝΣΗ ,κι αν εμφανιστεί κάποια άλγη ενα βήμα πίσω

Το γιατι να αναβαθμίσει ειναι δικό του θέμα ,δηλαδή επειδή αναβάθμισε πρεπει να τα ανοίγει ολα μαζι για 8 ωρες ;

Εγω έχω σε 100λιτρα 132 watt και αυτή τη στιγμή δουλεύω τα 76watt και με τον τροπο που περιέγραψα πιο πάνω ,οταν φουντώσει θα δω τι άλλο θα ανάψω.

Το ενυδρειο αυτό τρέχει μια βδομάδα δεν ειναι έτοιμο ούτε το scape οταν μπουν και τα ξύλα θα κάνω παρουσίαση με καλές φωτό :)

post-59794-0-65463000-1412603122_thumb.jpg

Δεν θα αναβοσβήνει τίποτα χαλάρωσε,θα ανοίγει η 15αρα μην ανοίγουν ολα μαζι και παθαίνουν τα ζωντανά κοκομπλοκο,τα φυτα δεν ξεκινάνε αμέσως φωτοσύνθεση σταδιακά ανεβαίνει κι ο ήλιος και εκεί γύρω στις 12 πιάνουν το πίκ της φωτοσυνθεσης ,εκεί θα ανάβει τα 48 watt που ειναι υπεραρκετα ,και θα τα κλείνει μετά απο 3 ωρες και θα συνεχίζει ξανά η 15αρα σαν σύστημα ανατολή δύση στο περίπου. Της ωρες θα της αυξήσει σταδιακά αν θέλει και χρειάζεται οταν αυξηθεί και η φυτομαζα ,λιπανση θα κανεις υποχρεωτικά με τέτοιο φωτισμό :) θα προχωράς βήμα βημα ,αλλαγές νερού σωστές ,μετρήσεις,ΛΙΠΑΝΣΗ ,κι αν εμφανιστεί κάποια άλγη ενα βήμα πίσω

Το γιατι να αναβαθμίσει ειναι δικό του θέμα ,δηλαδή επειδή αναβάθμισε πρεπει να τα ανοίγει ολα μαζι για 8 ωρες ;

Εγω έχω σε 100λιτρα 132 watt και αυτή τη στιγμή δουλεύω τα 76watt και με τον τροπο που περιέγραψα πιο πάνω ,οταν φουντώσει θα δω τι άλλο θα ανάψω.

Το ενυδρειο αυτό τρέχει μια βδομάδα δεν ειναι έτοιμο ούτε το scape οταν μπουν και τα ξύλα θα κάνω παρουσίαση με καλές φωτό :)

Μονος σου λες οτι θα αναβουν και θα σβηνουν λαμπες...δεν το λεω εγω..

Το καλυτερο για τα φυτα ειναι να εχουν συνεχομενο φωτισμο απο 7-12 ωρες.Προσωπικα θεωρω ακυρο να δωσω λεφτα για φωτισμο τον οποιο θα αναβω στην ουσια 3 ωρες την ημερα..

Θα μπορουσε να εχει μονο 2 λαμπες των 48βατ συνολο και να τις εχει ενα 8ωρο συνεχομενα και θα ηταν μια χαρα.

Δυστυχος γαριδες και λιπασμα δεν τα πανε καλα..

Για τις λαμπες δεν μου απαντησες.

Οσον αφορα το δκο σου ενυδρειο,με 1 εβδομαδα λειτουργιας δεν μπορεις να βγαλεις κανενα συμπερασμα.Επισης καθε ενυδρειο ειναι ενα διαφορετικο συστημα και κατι που σε μας πετυχε στον αλλον μπορει να μη πετυχει.Η συνεχομενη φωτοπεριοδο ομως ειναι δοκιμασμενη και πετυχενει παντου.Παντα σε συνδιασμο με αλλους παραγωντες (co2,λιπανση,κυκλοφορια,ρουτινες)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...