Jump to content

Κατάλληλος Φωτισμός

kokakis

Recommended Posts

Καλημέρα στο forum.

Μια βοήθεια παρακαλώ σχετικά με τον κατάλληλο φωτισμό σε φυτεμένο ενυδρείο.

Εψαξα και διάβασα διάφορα και πιο πολύ μπορώ να πώ οτι με μπέρδεψαν παρά με βοήθησαν.Αφήνομαι λοιπόν στα έμπειρα χέρια σας και γνώσεις σας.

Εχουμε και λέμε λοιπόν......

Στο καινούργιο μου φυτεμένο ενυδρείο....80 ltr γλυκού νερού με ύψος τα 44εκ έχω φυτέψει τα παρακάτω:

• Ludwigia Mullerti
  • Lobelia Cardinalis 'Mini'
  • Cryptocorine Lucens
  • Echinodorus Tenellus
  • Rotala Rotundifolia
  • Vallisneria Americana

Το καπάκι έχει βάση μόνο για μία λάμπα και πάνω τώρα έχω μια απλή philips TL-D 15W που σίγουρα θέλει αλλαγή.

Τι λάμπα να βάλω λοιπόν έτσι ώστε τα φυτά να έχουν τον κατάλληλο φωτισμό;;;

Ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνος

• Απαντήσεις 64
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Θα μείνεις μόνο με τη μια λάμπα που αναφέρεις ;

Αν γίνεται ναι.Ελεγα να μην μπω στην διαδικασία να αλλάξω καπάκι

Φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσεις να κρατήσεις όλα τα φυτά με 15W μόνο.

από τα φυτά που έβαλες , μόνο η Cryptocoryne και Vallisneria ταιριάζουν.

Σε αυτή την υπάρχουσα βάση δεν μπορώ να βάλω περισσοτερα watt;Αν ναι πόσα watt θα παρείχε στα φυτά τις αναγκες τους;;;

Με τα φυτα που εχεις διαλεξει και με το υψος του ενυδρειου που εχεις,θελεις τουλαχιστον 40-45βατ συνολικο φωτισμο για να ειναι ενταξει τα φυτα σου.

Αν γίνεται ναι.Ελεγα να μην μπω στην διαδικασία να αλλάξω καπάκι

Βάλε μπαλαστ έχει έτοιμα με 35 ευρω ,θα πας στα 75 watt και θα πετάς ,με 44 cm ύψος

Και 0.9 watt ανα λίτρο πας για iwagumi :)

Βάλε μπαλαστ έχει έτοιμα με 35 ευρω ,θα πας στα 75 watt και θα πετάς ,με 44 cm ύψος

Μονο με φωτισμο θα παει για iwagumi?

Με το μπαλαστ που λες,ποσες λαμπες μπορει να βαλει για να φτασει τα 75βατ? Και γιατι να βαλει τοσα πολλα βατ?

Όπα νόμιζα οτι έχεις 80 μήκος ,τι μήκος έχεις να σου πω τι λάμπες παιρνει.

αν και με 50αρικο πας σε μπαλαστ τ5 :)

Μονο με φωτισμο θα παει για iwagumi?

Με το μπαλαστ που λες,ποσες λαμπες μπορει να βαλει για να φτασει τα 75βατ? Και γιατι να βαλει τοσα πολλα βατ?

1) Για τον φωτισμό ρωτάει ,τι θες να του πω; Για λιπάσματα, co2 κλπ.

2)Το iwagumi ειναι που λεει ο λόγος για να δείξω ποσο μπορει, να αναβαθμιστεί.

3)Και γιατι να μην βάλει; ( μην μου πεις για αλγες κλπ ,δεν χρειάζεται να της ανάβει όλες μαζι και πολλές ώρες)

4) με τα μπαλαστ μπορει να βάλει απο 1 εώς 1000. Για τα 75 watt 2 *30watt t8 η 2*28 t5 sylvania grolux

Φυτεμένο θέλει να κανει το παληκαρι το α και το ω ειναι τα φώτα και μετά λίπασμα υπόστρωμα co2.

Αν βαλει τοσα πολλα βατ και δεν εχει co2,100% θα εχει αλγες!

Ο φωτισμος ειναι αλληλενδετος με το co2 και τα λιπασματα,το λιγο φως θελει και λιγο co2,το πολυ φως θελει πολυ co2,ειναι απλα τα πραγματα!

Οταν λες σε καποιον οτι με αυτον τον φωτισμο μπορει να παει για iwagumi,αμεσως ο αλλος σκεφτεται οτι μονο με φως μπορει να βαλει οτι φυτα θελει,ακομα και γρασιδι..πραγμα που ειναι λαθος!

Χωρις να γνωριζουμε το μηκος και το πλατος του ενυδρειου,δεν μπορουμε να προτεινουμε ποσες λαμπες να βαλει..

Αν βαλει τοσα πολλα βατ και δεν εχει co2,100% θα εχει αλγες!

Ο φωτισμος ειναι αλληλενδετος με το co2 και τα λιπασματα,το λιγο φως θελει και λιγο co2,το πολυ φως θελει πολυ co2,ειναι απλα τα πραγματα!

Οταν λες σε καποιον οτι με αυτον τον φωτισμο μπορει να παει για iwagumi,αμεσως ο αλλος σκεφτεται οτι μονο με φως μπορει να βαλει οτι φυτα θελει,ακομα και γρασιδι..πραγμα που ειναι λαθος!

Χωρις να γνωριζουμε το μηκος και το πλατος του ενυδρειου,δεν μπορουμε να προτεινουμε ποσες λαμπες να βαλει..

Στα έχω απαντήσει ήδη ολα παραπάνω.

Αλλα σου ξαναλέω μιας και φαίνεται οτι δεν διαβάζεις της απαντήσεις.

1) Το παληκαρι έχει ανοίξει θέμα για κατάλληλο φωτισμό, όχι για λιπανση co2 κλπ

2) πουθενά δεν αναφέρεται το γρασίδι σαν πρόταση αλλα χάριν του λόγου.

3) χωρις το μήκος και το πλάτος μπορούμε να του πούμε ποσες μπορει να βάλει αλλα όχι ποιες.

Στα έχω απαντήσει ήδη ολα παραπάνω.

Αλλα σου ξαναλέω μιας και φαίνεται οτι δεν διαβάζεις της απαντήσεις.

1) Το παληκαρι έχει ανοίξει θέμα για κατάλληλο φωτισμό, όχι για λιπανση co2 κλπ

2) πουθενά δεν αναφέρεται το γρασίδι σαν πρόταση αλλα χάριν του λόγου.

3) χωρις το μήκος και το πλάτος μπορούμε να του πούμε ποσες μπορει να βάλει αλλα όχι ποιες.

Μια χαρα διαβαζω τα παντα..

Οταν του λες να βαλει 75 βατ φωτισμο σε 80 λιτρα ενυδρειο,πρεπει να του μιλησεις και για co2,ασχετα αν εχει ρωτησει η οχι!Γιατι αν δεν εχει,θα πνηγει στις αλγες!

Μια χαρα διαβαζω τα παντα..

Οταν του λες να βαλει 75 βατ φωτισμο σε 80 λιτρα ενυδρειο,πρεπει να του μιλησεις και για co2,ασχετα αν εχει ρωτησει η οχι!Γιατι αν δεν εχει,θα πνηγει στις αλγες!

Και με 0.5 στις αλγες θα πνίγει χωρις καλές ρουτίνες κυκλοφορία κ.α

Το θέμα όμως ειναι εν εξελίξη δεν μπορω να λέω και να απαντάω μονος μου. Περιμένω να δω τι θα απαντηςει ο φίλος ,και αναλόγως απαντάω ,αν πει πχ οτι ναι είδα τα ballast και θα πάρω 2*28watt θα του πω εγω η κάποιος άλλος τα υπόλοιπα περί λίπανσης υποστρώματος co2.

Αν και αν και αν και αν . . . Θα χάσουμε την μπάλα όχι μόνο εμείς που μπορεί να γνωρίζουμε 5 πράγματα αλλά και ένα μέλος ή ενας επισκέπτης που διαβάζει το θέμα.

Κατά την γνώμη μου καλό είναι να ενημερώνουμε τον "αρχάριο" εξ αρχής για τα θετικά και τα αρνητικά της κίνησης που σκέφτεται να κάνει . :)

Ειναι πολυ πιο ευκολο να πνιγει στις αλγες με σχεδον 1βατ ανα λιτρο..

Καλο ειναι οταν προτεινουμε σε καποιον να αναβαθμισει τοσο πολυ τον φωτισμο του,να του λεμε οτι θα χρειαστει και co2,αν δεν θελει να μπλεξει με co2,τοτε του λεμε να βαλει λιγοτερο φωτισμο και ευκολοτερα φυτα...

Αν και αν και αν και αν . . . Θα χάσουμε την μπάλα όχι μόνο εμείς που μπορεί να γνωρίζουμε 5 πράγματα αλλά και ένα μέλος ή ενας επισκέπτης που διαβάζει το θέμα.

Κατά την γνώμη μου καλό είναι να ενημερώνουμε τον "αρχάριο" εξ αρχής για τα θετικά και τα αρνητικά της κίνησης που σκέφτεται να κάνει . :)

Τα ΑΝ δεν τα λέω εγω ,3 απαντήσεις μου έχει δώσει ο συνονοματός σου που ξεκινάνε με αν.

Με τη λογική αυτή οταν ρωτάει κάποιος μέχρι ποσες λάμπες μπορει να βάλει πρεπει να του γράψω υπόμνημα και να αναλύω απο λιπανση φωτόπεριοδο κυκλοφορία θερμοκρασια σκληρότητα και αγωγιμότητα.

Rastafarian

Οταν του προτείνεις δε να βάλει 40-45watt φωτισμό γιατι δεν του αναλύεις και τα περί co2 κλπ;

Δεν νομιζω οτι ειναι το ιδιο το 0,5 βατ ανα λιτρο με το 1βατ ανα λιτρο που του προτεινεις..

Και βεβαια πρεπει να του πεις οτι θα χρειαστει co2 και λιπανση,δεν θα πρεπει να το ξερει απο την αρχη δηλαδη?

Με αφορμή τα παρακάτω θα πω πέντε πράγματα γιατί παρόμοιες απαντήσεις συναντώ αρκετές φορές.

Πάντοτέ όποτε προτείνουμε κάποιον να ανακατευτεί με τα ηλεκτρολογικά ή να φτιάξει ένα diy φωτιστικό επισημάνουμε και τους κινδύνους και το τη πρέπει να προσέξει γιατί έχουμε να κάνουμε με θανατηφόρο ρεύμα και στην καλλίτερή περίπτωση να κάψουμε τους μηχανισμούς ή της λάμπες.

1) Για τον φωτισμό ρωτάει ,τι θες να του πω; Για λιπάσματα, co2 κλπ.
2)Το iwagumi ειναι που λεει ο λόγος για να δείξω ποσο μπορει, να αναβαθμιστεί.
3)Και γιατι να μην βάλει; ( μην μου πεις για αλγες κλπ ,δεν χρειάζεται να της ανάβει όλες μαζι και πολλές ώρες)
4) με τα μπαλαστ μπορει να βάλει απο 1 εώς 1000. Για τα 75 watt 2 *30watt t8 η 2*28 t5 sylvania grolux

Φυτεμένο θέλει να κανει το παληκαρι το α και το ω ειναι τα φώτα και μετά λίπασμα υπόστρωμα co2.

Όταν κάποιος ρωτάει για φωτισμός ρωτάει γιατι προφανώς δεν έχει επαρκής γνώσεις αλλιώς δεν θα ρωτούσε.

Όταν κάποιος θέλει να αναβαθμίσει τον φωτισμό του πολλές φορές δεν ξέρει ότι μαζί με την αναβάθμιση του φωτισμού πρέπει να αναβαθμίσει και κάποια άλλα πράγματα.

Το να απαντήσουμε ξερά και μόνο σε αυτό που ρωτά δεν αρμόζει για τους παραπάνω λόγους που ανέφερα.

Δεν μπορούμε να αναβαθμίσουμε τον φωτισμό χωρίς να αυξήσουμε την λίπανση και το διοξείδιο.

Τέλος πρώτα έρχεται το διοξείδιο με διαφορά και μετά έρχονται μαζί ο φωτισμός και η λίπανση και τέλος το υπόστρωμα.

το Α και το Ω είναι το διοξείδιο.

Ένα ενυδρείο με λίγο φωτισμό με λίγο λίπασμα και με λίγο διοξείδιο θα πάει έτσι και έτσι.

Αν αυξήσουμε τον φωτισμό και μόνο αυτό τα φυτά θα πάνε στην αρχή καλά, αλλά γρήγορα θα επέλθει ανισορροπία θρεπτικών συστατικών και θα αποκτήσει το ενυδρείο άλγεις ανάλογα με την αύξηση του φωτισμού.

Αν όμως στο ίδιο ενυδρείο αυξήσουμε το διοξείδιο τα φυτά θα πάνε πολύ καλύτερα ενώ δεν θα έχουμε ανισορροπία θρεπτικών συστατικών και δεν θα αποκτήσουμε αλγεις, αντιθέτως το διοξείδιο απωθεί της αλγεις και δεν δημιουργεί ανισορροπία.

Με αφορμή τα παρακάτω θα πω πέντε πράγματα γιατί παρόμοιες απαντήσεις συναντώ αρκετές φορές.

Πάντοτέ όποτε προτείνουμε κάποιον να ανακατευτεί με τα ηλεκτρολογικά ή να φτιάξει ένα diy φωτιστικό επισημάνουμε και τους κινδύνους και το τη πρέπει να προσέξει γιατί έχουμε να κάνουμε με θανατηφόρο ρεύμα και στην καλλίτερή περίπτωση να κάψουμε τους μηχανισμούς ή της λάμπες.

Όταν κάποιος ρωτάει για φωτισμός ρωτάει γιατι προφανώς δεν έχει επαρκής γνώσεις αλλιώς δεν θα ρωτούσε.

Όταν κάποιος θέλει να αναβαθμίσει τον φωτισμό του πολλές φορές δεν ξέρει ότι μαζί με την αναβάθμιση του φωτισμού πρέπει να αναβαθμίσει και κάποια άλλα πράγματα.

Το να απαντήσουμε ξερά και μόνο σε αυτό που ρωτά δεν αρμόζει για τους παραπάνω λόγους που ανέφερα.

Δεν μπορούμε να αναβαθμίσουμε τον φωτισμό χωρίς να αυξήσουμε την λίπανση και το διοξείδιο.

Τέλος πρώτα έρχεται το διοξείδιο με διαφορά και μετά έρχονται μαζί ο φωτισμός και η λίπανση και τέλος το υπόστρωμα.

το Α και το Ω είναι το διοξείδιο.

Ένα ενυδρείο με λίγο φωτισμό με λίγο λίπασμα και με λίγο διοξείδιο θα πάει έτσι και έτσι.

Αν αυξήσουμε τον φωτισμό και μόνο αυτό τα φυτά θα πάνε στην αρχή καλά, αλλά γρήγορα θα επέλθει ανισορροπία θρεπτικών συστατικών και θα αποκτήσει το ενυδρείο άλγεις ανάλογα με την αύξηση του φωτισμού.

Αν όμως στο ίδιο ενυδρείο αυξήσουμε το διοξείδιο τα φυτά θα πάνε πολύ καλύτερα ενώ δεν θα έχουμε ανισορροπία θρεπτικών συστατικών και δεν θα αποκτήσουμε αλγεις, αντιθέτως το διοξείδιο απωθεί της αλγεις και δεν δημιουργεί ανισορροπία.

Τα ballast που προτείνω ειναι ΕΤΟΙΜΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑΚΑ όπως γράφω στην απάντηση στον φίλο οπότε δεν υπάρχει θέμα κίνδυνος θάνατος κλπ

Για τα υπόλοιπα που γράφεις δεν θα διαφωνησω κάθετα ,αλλά θα διαφωνήσω και βεβαίως για να σου απαντήσω θα γράψω κι εγω σεντόνι αλλα τώρα δεν έχω χρόνο (κάνω hardscape ;) )

λιγες ώρες ελειψα και άναψαν τα αίματα βλέπω....

Δικό μου λάθος που δεν εδωσα παραπάνω πληροφορίες για το ενυδρείο οπότε ζητώ ΣΥΓΝΩΜΗ!!!

Εχουμε και λέμε...στον πυθμένα έχει στρωθεί υπόστρωμα της sera το floredepot και απο πάνω υπάρχει μεσαίο χαλίκι.

Το ενυδρείο έχει διαστάσεις 61L x 31W x 44H.

Εχω ενα εσωτερικό φίλτρο resun 30ltr/h.

ενα εξωτερικό της Eheim ecco pro 500ltr/h

co2 δεν εχω.

Στο ενυδρείο φιλοξενουνται 12 γαρίδες red cherry και 8 γκαπυς με καμια 12 μωρά προς το παρών....

λιγες ώρες ελειψα και άναψαν τα αίματα βλέπω....

Δικό μου λάθος που δεν εδωσα παραπάνω πληροφορίες για το ενυδρείο οπότε ζητώ ΣΥΓΝΩΜΗ!!!

Εχουμε και λέμε...στον πυθμένα έχει στρωθεί υπόστρωμα της sera το floredepot και απο πάνω υπάρχει μεσαίο χαλίκι.

Το ενυδρείο έχει διαστάσεις 61L x 31W x 44H.

Εχω ενα εσωτερικό φίλτρο resun 30ltr/h.

ενα εξωτερικό της Eheim ecco pro 500ltr/h

co2 δεν εχω.

Στο ενυδρείο φιλοξενουνται 12 γαρίδες red cherry και 8 γκαπυς με καμια 12 μωρά προς το παρών....

Όχι κι άναψαν τα αίματα, γόνιμη συζήτηση κάνουμε :)

Με τρώει τώρα φιλε Χρήστο ,θελω να κάτσω να απαντήσω αλλα δεν μπορω :)

Μονο αυτό

Σε ενα ενυδρειο χωρις μπουκαλα co2 ,μπορείς να έχεις φυτα ,και πολλα μαλιστα.

Σε ενα ενυδρειο χωρις φως μπορείς ;

Καταρχήν το να διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι ανάψαν τα αίματα δεν είναι δυνατών πάντοτε να συμφωνούμε όλοι και σε όλα και δεν σημαίνει αυτόματος κάθε διαφωνία και φασαρία

Δεν έχω πρόβλημα με την διαφωνία αντίθετος την θεωρώ εποικοδομητική. Έχω μόνο πρόβλημα με το να διαφωνούμε αλλά να μην αιτιολογούμε το γιατί, οπότε περιμένω απάντηση σε κάποια φάση που θα έχει χρόνο ο φίλος δεν είναι ανάγκη να γίνει σήμερα αύριο..., με αρκεί μόνο το να γίνει σε κάποια φάση.

Όσο για την τελευταία ερώτηση θα απαντήσω ως εξής χωρίς φως δεν μπορείς καθόλου αλλά και χωρίς διοξείδιο δεν μπορείς καθόλου, όπως και χωρίς το λίπασμα, δεν μιλώ για ακραίες ελλείψεις για αυτό και γράφω ποιο πάνω ''...με λίγο φως, λίγο λίπασμα λίγο διοξείδιο...''.

πλάκα εκανα για το αναψαν τα αίματα....

Ακόμη και τώρα με μπερδέψατε περισσότερο.....τα φυτά που έχω επιλέξει και έχω βάλει είναι όλα στην κατηγορία ευκολα και γιαυτό δεν εχω και δεν θα ήθελα να μπώ στην διαδικασία co2.

2ον οι ποσότητες δηλαδή οι ρίζες είναι 1 απο το κάθε ένα...και τα φυτά που θέλουν το co2 περισσότερο πιστευω μπορούν να το πάρουν απο το φυσικό τους περιβάλλον.(αν κάνω λάθος διορθώστε με)

Πιστέυω με τις ελάχιστες γνώσεις-πληροφορίες που έχω οτι με τον κατάλληλο φωτισμό το ενυδρείο-φυτά θα τρέξουν σωστά.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...