Jump to content

Το Πρωτο Μας Ενυδρειο

Mavras

Recommended Posts

σας χαιρετω. ΕΙμαι ο Πανος

Μπαινω απευθειας στο θεμα το οποιο δεν ειναι αλλο απο το πρωτο μου ενυδρειο.

Η αποφαση παρθηκε οταν αποκτησαμε δυο χρυσοψαρα (ενα Comet και ενα Common) σαν μπομπονιερες βαφτισης (!!!). Αρχικα μας αρεσε να εχουμε δυο ψαρακια στο σπιτι αλλα συντομα καταλαβαμε οτι στην γυαλα (πλαστικο κουτι 10 λιτρων) δεν θα αντεξουν πολυ, οποτε ξεκινησε η αναζητηση και το διαβασμα για να μπουμε στον χωρο του ενυδρειου.

μετα απο ψαξιμο και παραλιγο αγορας καινουριου ενυδρειου 60lt πηρα ενα μεταχειρισμενο 200 λιτρων (100*50*40 -ΜΥΠ) μαζι με ολα τα παρελκομενα του.

εχω διαβασει αρκετα και θεωρω πως πλεον ειμαι ετοιμος να αρχισω το στησιμο.

Μεχρι στιγμης εχω καθαρισει καλα το ενυδρειο και το εχω γεμισει με νερο αφηνωντας 24ωρες για τυχον διαρροες. Ευτυχως δεν ειχαμε παρατραγουδα, οποτε το αδειασα και το εβαλα στην θεση του, αφου του κολλησα στο πισω μερος μαυρο αυτοκολλητο για να δημιουργησω το φοντο.

Το λεπτοκοκο ασπρο και μαυρο χαλικι (περισσοτερο μαυρο) εχει πλυθει και περιμενει να μπει στον πατο ενω οι πετρες που εχω θα περασουν απο βραστο νερο και θα μπουν μεσα.

στο θεμα φιλτρανσης ξεκιναω μαλλον ανορθοδοξα αφου θα χρησιμοποιησω δυο εσωτερικα φιλτρα. Το ενα ειναι 600lt/hr και το αλλο 900. Το 600αρι θα εχει σφουγγαρι και βιολογικο υλικο και το 900αρι σφουγγαρι και ανθρακα. ξερω οτι χρειαζομαι εξωτερικο το οποιο μαλλον θα παρω σχετικα συντομα αλλα μεχρι τοτε θα μπουν τα εσωτερικα καθως τα πηρα μαζι με το ενυδρειο και για τωρα αυτα υπαρχουν...

ο φωτισμος θα καλυφθει με δυο λαμπες της Sera των 75cm, 25w και 4700k

θερμομετρο και θερμαντικο σωμα υπαρχει και θα μπει στους 18βαθμους

ξυλο θελω να βαλω αλλα θα δουμε τελικα αν θα μπει, αναλογα τον χωρο που θα μεινει απο τις πετρες και τα φυτα

το στρωσιμο θα γινει με χρηση βακτηριδιων αρχικα και αν δεν παει καλα τοτε θα δουμε αν θα χρησιμοποιησω μπολι ή αν απλα θα στρωσω με τροφη. Σε πρωτη φαση θα μπουν βακτηρια παντως και βλεπουμε.

σκοπευω να βαλω αληθινα φυτα και προσανατολιζομαι προς ανουμπιες. Τι αλλο μπορω να βαλω και να αντεξει την λαιμαργια των χρυσοψαρων? Μπορει να μπει κατι αλλο?

στο μελλον, και εφοσον "χωραει" θα ηθελα να μπει ενας black moor, αλλα αμεσα ελεγα να μπει κανενα σαλιγκαρι. Ποια σαλιγκαρια ταιριαζουν με τα χρυσοψαρα?

αυτα προς το παρον. Το ΣΚ ελπιζω να στησω και να γεμισω το ενυδρειο και αν ολα πανε καλα με τα βακτηρια να βαλω και τα ψαρακια μεσα.

οποιαδηποτε προταση\συμβουλη\παρατηρηση ειναι παραπανω απο ευπροσδεκτη καθως ως αρχαριος σιγουρα εχω πολλα να ακουσω και να μαθω!

Καλως τον! Διαβασμενος ηρθες και μπραβο σου!

Δυο συμβουλες ειναι, πρωτον να βαλεις τα ιδια ακριβως υλικα στα φιλτρα σου γιατι αυτο που δεν θα εχει την μηχανικη φιλτρανση θα μπουκωνει συνεχεια! Τον ανθρακα αστον καμια εβδομαδα και μετα πετα τον!

Δευτερον, μην βαλεις ψαρια αν δεν εισαι σιγουρος οτι το ενυδρειο ειναι ετοιμο και φιλτρα στρωμενα! Με βακτηρια σε ενα ΣΚ δεν γινεται δουλεια. Η μπολι θελεις ή να το αφησεις να στρωσει μονο του. Αν βαζεις βακτηρια, χωρις να υπαρχει τροφη γιαυτα ( αμμωνια), κανεις μια τρυπα στο νερο!

Ξυλο και πετρα να βαλεις σαν βασικη διακοσμηση και απο φυτα, οτι αντεξει ειναι μπονους! Καποια εχουν κρατησει και βαλισνεριες και μικροσοριουμ κτλ και αλλοι ουτε ανουμπια.

Απο φωτισμο, δεν ξερω αν ειναι αναγκη να διατηρησεις τοσο φωτισμο εφοσον θα εχεις φυτα οπως οι ανουμπια, που δεν θελει και πολυ φως!

Το χαλικι ειναι φυσικο;

Καλη αρχη ευχομαι και καλη συνεχεια.

τα βακτηρια θα μπουν αφου εχει μπει τροφη για τουλαχιστον μια μερα ωστε να υπαρχει ηδη αμμωνια για να φανε. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι για να μπουν τα ψαρια μεσα θα γινουν μετρησεις σε αμμωνια-νιτρωδη-νιτρικα και εφοσον ειναι οκ τοτε θα μπουν. Αν δεν στρωσει ετσι τοτε θα παμε στον επομενο τροπο. Οι λογοι ειναι δυο που θελω να το κανω με τον ευκολο/γρηγορο τροπο. Αφενως θελω να στησω συντομα γιατι μονο το ΣΚ εχω αρκετο χρονο για να ασχοληθω μαζι του, αφετερου τα ψαρακια ειναι σχεδον 3 μηνες στην γυαλα (με καθημερινες αλλαγες νερου και προσεκτικο ταισμα) και θελω να φυγουν απο εκει αμεσα...

το χαλικι ειναι φυσικο και ο φωτισμος θα περιοριστει αναλογα τις αναγκες και βεβαια τις συμβουλες σας.

τωρα, σχετικα με τα φιλτρα, τι εννοεις "μηχανικη φιλτρανση"? δηλωνω αδιαβαστος.... :blush:

Έγινε επεξεργασία - Mavras

To σφουγγαρι ειναι η μηχανικη φιλτρανση. Και γενικα οτιδηποτε κατακραταει τα σωματιδια απο το να εισχωρουν στους πορους των βιολογικων υλικων και να τα φρασουν!

Ειμαι κατα του στρωσιματος με τροφη. Γιατι εκτος απο αμμωνια παραγουν κι αλλα πραγματα απο την αποσυνθεση τους!

Ο πιο γρηγορος τροπος ειναι το μπολι!

Σφουγγαρι θα εχουν κ τα δυο φιλτρα. Μολις καθαρισει καλα το νερο θα βγει ο ανθρακας κ θα παραμεινει σε επιφυλακη σε περιπτωση που χρειαστει (πχ τανινες απο το ξυλο)

Για το στρωσιμο, κραταω αυτο που λες κ θα δουμε.

Σε ευχαριατω πολυ για τις απαντησεις σου!

Φιλε βακτηρια ριξε απο τηυν πρωτη στιγμη στο εσωτερικο των φιλτρων αν και η γνωμη μου ειναι το 900 φτανει .Διαστασεις ενυδρειου παρακαλω ειναι βασικο

O ανθρακας ειναι μιας χρησης. Αν τον βγαλεις δεν τον ξαναβαζεις μετα. Παιρνεις καινουριο! Αν θες και γνωμη αυτο ειναι, κανε το στησιμο, στρωσε το ενυδρειο, ασε και τον ανθρακα να δουλεψει κανα μην και μετα βαλε τα ψαρια!

Καλώς ήρθες και από μένα! :)

Σχετικά με τη φίλτρανση, μέχρι να πάρεις ένα εξωτερικό φίλτρο, δεν είναι και κακό που θα έχεις δύο εσωτερικά, γιατί θα μπορείς να κάνεις συντήρηση εναλλάξ. Το φίλτρο μας πρέπει να έχει σφουγγάρια για τη μηχανική φίλτρανση (να κατακρατεί τις ακαθαρσίες) και βιολογικό υλικό για τη βιολογική φίλτρανση (να "καθαρίζει" το νερό από αμμωνία και νιτρώδη). Τον άνθρακα τον βάζουμε μόνο στην αρχή για να τραβήξει ανεπιθύμητες ουσίες και μετά τον πετάμε. Έπειτα βάζουμε άνθρακα μόνο όταν χρειαστεί, π.χ. μετά από θεραπεία για να τραβήξει τυχόν υπολείμματα φαρμάκων. Αν τον έχεις μόνιμα, κάποια στιγμή θα κορεστεί και θα αρχίσει να "ξερνάει" ό,τι τράβηξε.

Εφόσον το ενυδρείο είναι μέσα στο σπίτι, τον θερμαντήρα τον ανοίγεις μόνο εφόσον χρειαστεί, καθότι τα χρυσόψαρα είναι ψάρια κρύου νερού. Πρόσεξε μην ανεβάσει την θερμοκρασία παραπάνω από όσο πρέπει. Ένας κοντρόλερ θερμοκρασίας είναι μία καλή δικλείδα ασφάλειας. Με τα χρυσόψαρα που έχεις δε νομίζω να τον χρειαστείς, αλλά είναι καλό που τον έχεις.

Αν θέλεις να κάνεις γρήγορο στρώσιμο, η μόνη επιλογή που έχεις είναι να πάρεις μπόλι. Με τα βακτήρια μπορεί να σου πάρει και πάνω από μήνα μέχρι να στρώσει το ενυδρείο και μέχρι τότε τα ήδη ταλαιπωρημένα χρυσόψαρα μπορεί να μην αντέξουν.

Το αν θα σου φάνε τα φυτά εξαρτάται από το χαρακτήρα τους. Εμένα π.χ. δεν τα τρώνε κι έχω ανούμπιες, μικροσόρουμ, βαλισνέριες, κρυπτοκορίνες, υγροφίλια, εγκέρια ντένσα και λίγο σταργκρας.

Δεν θα σου συνιστούσα να βάλεις φάνσυ χρυσόψαρα μαζί με χρυσόψαρα με μονή ενιαία ουρά, όπως το κόμον και το κόμετ που έχεις, γιατί τα φάνσυ δε θα προλαβαίνουν να τρώνε και είναι λιγότερο ευκίνητα σε σχέση με τα άλλα. Κι εμένα στην αρχή μου είχαν πει να μην το κάνω, δεν τους άκουσα και έβαλα ένα κόμον μαζί με ένα οράντα ρεντ καπ. Προλάβαινε να τρώει αλλά με άγχος, το καημένο, και μετά μου ζευγάρωσαν (δεν ήξερα ότι είναι αρσενικο-θηλυκό) και κατά το ζευγάρωμα ο κόμον την είχε ξεκάνει την καημένη την οράντα. Επιπλέον, τα φάνσυ είναι πιο ευαίσθητα σε σχέση με τα κόμον.

Σχετικά με το στρώσιμο, στο ξαναλέω. Πάρε μπόλι, με τροφή και βακτήρια θα σου πάρει κανα μήνα μέχρι να στρώσει και μέχρι τότε τα ψάρια είναι πολύ πιθανό να δηλητηριαστούν από αμμωνία και νιτρώδη, είτε τα κρατήσεις στη γυάλα, είτε τα βάλεις στο ενυδρείο.

Καλή συνέχεια! :)

• Like 1

Το θεμα μεταφερθικε στη σωστη κατηγορια.

Καλως ηρθες! :)

σε ευχαριστω!!

.Διαστασεις ενυδρειου παρακαλω ειναι βασικο

το εγραψα στο πρωτο ποστ. ειναι ενυδρειο 200 λιτρων (100*50*40 ΜΥΠ)

O ανθρακας ειναι μιας χρησης. Αν τον βγαλεις δεν τον ξαναβαζεις μετα. Παιρνεις καινουριο! Αν θες και γνωμη αυτο ειναι, κανε το στησιμο, στρωσε το ενυδρειο, ασε και τον ανθρακα να δουλεψει κανα μην και μετα βαλε τα ψαρια!

ανθρακα εχω αρκετο. το φιλτρο πηρε μονο ενα μικρο μερος της συσκευασιας.

κανα μηνα με ανθρακα και χωρις ψαρια ε? οκ, το κραταμε κα αυτο...! ty

• 2 weeks later...

λοιποοοοον, επανερχομαι καθως εδω και μια εβδομαδα το ενυδρειο εχει στηθει και λειτουργει κανονικα, και οταν λεω κανονικα εννοω και με τα χρυσοψαρα μεσα.

το προηγουμενο Σαββατο το εστησα, το γεμισα νερο και αφησα τα φιλτρα να δουλεψουν μεχρι που καθαρισαν το νερο απο την θολουρα που ειχαν τα χαλικια, παροτι τα ειχα ξεπλυνει πριν.

Μολις καθαρισε αρκετα το νερο εβαλα τα υγρα βακτηρια και μετα απο μερικες ωρες εβαλα και τα ψαρια.

καθημερινα μετραγα αμωνια και νιτρωδη για να ειμαι σιγουρος οτι δεν ξεφευγουμε στις τιμες, Μετραγα με υγρα τεστ της Sera και ταιζα απο ελαχιστα εως καθολου.

η Αμμωνια δεν ξεπερασε το 0,5mg/l και τα νιτρωδη δεν ξεπερασαν επισης τα 0,5mg/l.

σημερα, 8η μέρα ειδα μηδενικη αμμωνια και μηδενικα νιτρωδη, οποτε εκανα μια αλλαγη νερου της ταξης του ~30%. Θα μετρησω καναδυο μερες ακομα για αμμωνια και νιτρωδη βεβαια αλλα δεν νομιζω οτι θα ανεβουν πια.

ο λογος που ακολουθησα αυτη την τακτικη, η οποια για πολλους ειμαι σιγουρος οτι θεωρειται λαθος, ειναι ο εξης απλος.

μεχρι να στρωσει το ενυδρειο τα ψαρακια θα τα ειχα σε μια γυαλα των 10 λιτρων οπου η καθημερινη μετρηση της αμμωνιας ηταν για πλακα πανω απο 1mg/l, παρα το γεγονος οτι αλλαζα νερο καθε μερα. Καποια στιγμη που δεν προλαβαινα να κανω αλλαγη για δυο μερες και τα αφησα και 3η μερα η αμμωνια πρεπει να εφτασε αρκετα ψηλα. Οποτε τα εβαλα αμεσα στο ενυδρειο οπου ελεω των πολυ περισσοτερων λιτρων η συγκεντρωση της αμμωνιας δεν θα ηταν τοσο μεγαλη. Την παρακολουθουσα βεβαια και ημουν ετοιμος για αλλαγη νερου αν κρινοταν απαραιτητο. Αλλα με την μεγιστη τιμη των 0,5mg δεν εκανα κανα αλλαγη νερου.

λαθος? σωστο? ετσι εκρινα και ετσι εκανα και εκ του αποτελεσματος μαλλον επραξα ορθα.

φωτογραφιες απο το ενυδρειο θα ανεβασω μολις τελειωσω με το στησιμο του καθως θελω να παρω ξυλο και να βαλω φυτα, οποτε εχω λιγη δουλιτσα ακομα.

τα φωτα του κραταω ανοιχτα περι τις 10-11 ωρες την ημερα αναμμενα. Ειναι πολλες τωρα που δεν εχω ακομα μεσα φυτα?

Έγινε επεξεργασία - Mavras

Αφου τα εβαλες μεσα και οπως λες ειναι καλυτερα ετσι, φροντιζε να ριχνεις καθημερινα βακτηρια για τουλαχιστον μια εβδομαδα και να ταιζεις πολυ φειδωλα!

Την φωτοπεριοδο πρεπει να την ριξεις σε 8 με 10 ωρες. Θα πηξεις στην αλγη αν την αφηνεις παραπανω και τα ψαρια σου δεν θα ξεκουραζοναται αρκετα και θα ειναι μονιμως στρεσσαρισμενα! Με χρονοδιακοπτη τα δουλευεις τα φωτα;

• Like 1

Ναι με χρονοδιακοπτη ειναι τα φώτα και θα αλλαχτει αμεσα η φωτοπεριοδος. λιιιιιιιγη αλγη νομιζω οτι εχω δει στον βυθο.

Οσο για τα ψαρια, εως τωρα φαίνεται να γουσταρουν το νεο τους σπίτι. Ειναι ιδιαιτερα κινητικα κ παιζουν πηγαινοντας στην εξοδο του φιλτρο (στην αναταραξη) και κολυμπουν αντιθετα στο "ρευμα".

Αλγη στον βυθο ειναι υποπτη. Αν μπορεις βαλε φωτο μην ειναι κυανοβακτηριο και το προλαβουμε!

• 3 weeks later...

Εστω και καθυστερημενα οριστε οι φωτο.

φαινεται καθαρα η αλγη πανω στις πετρες στην πρωτη φωτο, ενω με λιγη προσπαθεια και ζουμ φαινεται και στο βυθο (σαν τριχωηδης ειναι)IMG_20141026_210551_zps44afdc2f.jpg

Στις πετρες βλεπω καφε διατομικη! Την αλλη που λες δεν την βλεπω!

Το χαλικι δεν μου πολυαρεσει, τι χαλικι ειναι; Δεν μοιαζει για φυσικο!

Καλέ κρύου νερού είναι ή αφρικάνικο; :P

Τί φωτισμό έχεις και τί φωτοπερίοδο; Μήπως είναι από το πολύ φως;

Στις πετρες βλεπω καφε διατομικη! Την αλλη που λες δεν την βλεπω!

Το χαλικι δεν μου πολυαρεσει, τι χαλικι ειναι; Δεν μοιαζει για φυσικο!

φυσικο ειναι το χαλικι

στο λινκ που εδωσες λεει οτι ειναι φυσιολογικο για νεο ενυδρειο οποτε το οτι ειναι 4 εβδομαδων το ενυδρειο μαλλον το δικαιολογει...

να περιμενω λιγο ακομα και βλεπουμε?

Καλέ κρύου νερού είναι ή αφρικάνικο; :P

Τί φωτισμό έχεις και τί φωτοπερίοδο; Μήπως είναι από το πολύ φως;

μαλλον για αφρικανικο το κοβω...λολ

εχω δυο λαμπες 25w, 70cm 4900k και ειναι αναμμενες 8 ωρες την ημερα.

Οι λαμπες αναβουν χωρις να εχεις φυτα μεσα; Μετρησεις εχεις;

Αν θες αφρικανικο θα πρεπει να αλλαξες τον βυθο!

Οι λαμπες αναβουν χωρις να εχεις φυτα μεσα; Μετρησεις εχεις;

Αν θες αφρικανικο θα πρεπει να αλλαξες τον βυθο!

Οι λαμπες αναβουν για να εχουν φως τα ψαρια και οντως ακομα δεν εχω φυτα. Θα εχω τελειωσει και με τα φυτα εντος της εβδομαδας.

να σβησω τα φωτα μεχρι να βαλω φυτα?

δεν θελω αφρικανικο, χιουμορ εκανα στο σχολιο της καλλιροης.

Τι θα βαλεις, χρυσοψαρα;

Κοιτα, θεωρητικα, απο την στιγμη που δεν ειναι στρωμενο οπως λες δεν θα εχει νιτρικα, οποτε δεν υπαρχει λογικη στο να αναπτυσσετε η αλγη οση ωρα και να δουλευει! Μηπως εχει αρχισει και στρωνει και μετρας καποια νιτρικα; Αν ναι, πρεπει να μπουν σιγα σιγα και τα ψαρια και τα φυτα αλλιως και τα νιτρικα θα αποροφηθουν απο τις αλγες και θα φουντωσουν αλλα και η βιολογια θα αρχισει να φθινει!

Δεν ξερω αν με καταλαβαινεις;

καταλαβαινω απολυτα.

μαλλον εγω δεν τα λεω ομως σωστα...

απο την αρχη του τοπικ εχω αναφερει οτι το ενυδρειο εχει στρωσει, τα ψαρια ειναι μεσα και οτι μετραω 0 αμμωνια, 0 νιτρωδη και νιτρικα ως 25 (στις 2 εβδομαδες που κανω αλλαγες). το μονο που μενει ειναι να μπουν τα φυτα το οποιο θα γινει συντομα.

οποτε στρωμμενο ειναι, αλλα ειναι και ανωριμο ακομα.

Ωχ ναι ρε συ, το μυαλο μου κουρκουτι τετοια ωρα! :mellow: Μπερδευτικα με αλλο θεμα!

Ε οποτε, λιγο το ταισμα που μενουν τα νιτρικα, λιγο ο φωτισμος, τσουπ να σου η αλγη! Αν δεν βαλεις καθολου φυτα και το κανεις ξερο, οι πετρες σιγα σιγα θα καλυφθουν απο αλγη αλλα θα φαινονται πιο φυσικες!

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...