Jump to content

Κλαδεμα Anubias

Recommended Posts

Οταν είχα πάρει τις Anubias δε γνώριζα και τις είχα φυτέψει στο χώμα. Όπως διάβασα αργότερα δεν έπρεπε οπότε τις έβγαλα και τις έβαλα σε ξύλο.

μετά απο 7 μήνες δεμένες ο κορμός άρχισε να σαπίζει όπότε τις έβγαλα για να κόψω το σάποιο κορμό μιας και επειδή έχω γαρίδες απ' ότι ξέρω αν τις κλαδέψω στο νερό, οι γαρίδες θα ψοφίσουν.

Αυτές όμως 7 μήνες έχουν κάνει ενα τεράστιο ριζικό σύστημα στην άμμο το οποίο τώρα ξεπατώθηκε...

Ξέρω ότι οι Anubias έχουν τις ρίζες μόνο για να δένονται και όχι για να τρέφονται.

Άρα τώρα για να τις ξαναβάλω, να κόψω κοντές αυτες τις ρίζες ή θα κάνω ζημεία??

2ον: μιας και τις έβγαλα, πριν τις βάλω λέω να καθαρίσω και τα φύλα τους που απο την άλγη φαίνονται σαν σάπια. Με τι και πώς καθαρίζω??

post-58292-0-76372500-1412269637_thumb.jpg

post-58292-0-01770400-1412269661_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - animalinstict

Εννοείς να κόψεις τα ριζίδια έτσι; Αν τα κόψεις, να αφήσεις 2-3 εκατοστά, μη τα πάρεις σίριζα. Όσο για το καθάρισμα, μπορείς να τις βάλεις σε διάλυμα χλωρίνης με 1 μέρος χλωρίνη και 19 νερό. Τις αφήνεις για 2-3 λεπτά και τις βάζεις σε καθαρό νερό με 5απλή δόση αντιχλώριο και τις αφήνεις για μερικές ώρες. Οταν δε μυρίζουν πια χλωρίνη ειναι έτοιμες για το ενυδρειο. Στα φύλα εχουν άλγη έτσι; Γι' αυτο θέλεις να τις καθαρίσεις;

Edit. Τωρα είδα τις φωτό. Στα ριζίδια άφησε λόγο παραπάνω μέρος όχι μονο 2 - 3 εκατοστά

Έγινε επεξεργασία - Safarpn

ΟΚ θα αφήσω λίγο παραπάνω απο 2-3cm.

Τα φύλα έχουν γίνει καφέ οπως βλέπεις και στη φωτό. Δεν είναι σάπιο γιατι απο την κάτω πλευρά είναι γερό. Άρα θεωρώ ότι είναι άλγη...

Μπορεί να είναι και κάτι άλλο?

Αλγη είναι. Τα έχεις κάτω απο το φως; Θέλει σκιά η ανούμπια και γενικα σημείο που να μη βαράει κατευθείαν το φως γιατι τα φύλλα γίνονται έτσι όπως τα δικα σου. Στο διάλυμα χλωρίνης αν τα βάλεις, καλά θα ειναι να μη βουτήξεις τον κορμό αν και εγω μια φορά απο τις 3 που το έχω κάνει, τον βούτηξα χωρίς να μου πάθει κάτι το φυτό.

Σαπισμένα και τρύπια φύλλα καλύτερα να τα αφαιρέσεις εντελώς.

Ρίξε και μια ματιά στο παρακάτω άρθρο

Βιντεο Με Τροπους Περιποιησης Φυτων Αλλα Και Αλλα Χρησιμα

• Like 1

Ευχαριστω για το βιντεακι. Θα του ριξω μια ματια.

Γενικα οι anubias μου ειναι βαλμενες στη μεση και πρως τα πισω στο ενυδρειο αλλα δεν εχουν σκια. Το κακο ειναι οτι 2πλασιασα τα watt του φωτισμου αρα ακομα χειροτερα;

Τι μπορω να κανω για να τους κανω σκια;

Επισεις για κοψημο φυλων απο τη στιγμη που εχω γαριδες θα πρεπει να τις ξεπατωνω καθε φορα και να τις βγαζω η υπαρχει και αλλος τροπος;

Για να κόβεις φύλλα δε χρειάζεται να βγάζεις όλο το φυτό. Με ενα ψαλίδι κλαδέματος ή κοινό ψαλίδι τα κόβεις άνετα (εγω το κανω με το νύχι του αντίχειρα και τον δείκτη, εγκαινίων το κλωνάρι του φύλλου εκεί και κραπ....το κόβω). Όσο αφορα τη σκιά τωρα, μπορείς να βάλεις την ανούμπια μπροστά, στη βάση δηλαδή, από ενα ψηλό φυτο αν έχεις (βαλισνέρια, egeria Densa κ.α. ) ώστε αυτα να της παρέχουν σκιά ή εν πάσει περιπτώσει να της κόβουν το έντονο φως αλλιώς στις γωνίες του ενυδρειου όπου ο φωτισμός συνήθως ειναι πιο χαμηλός.

Επισεις για κοψημο φυλων απο τη στιγμη που εχω γαριδες θα πρεπει να τις ξεπατωνω καθε φορα και να τις βγαζω η υπαρχει και αλλος τροπος;

Θα κάνεις το κλάδεμα και μετά την αλλαγή νερού. . .

Αν θέλουν 10 φύλλα κόψιμο εεεε μην τα πάρεις όλα με την μια :)

Έγινε επεξεργασία - rastafari

Aνούμπιες και κρυπτοκορίνες υποτίθεται οτι κατα το κόψιμο των φύλλων απελευθερώνουν "δηλητηριο" το οποίο βλάπτει τις γαρίδες.

Γενικά αναφέρετε οτι το κλάδεμα τους γίνεται εκτός ενυδρείου για τον παραπάνω λόγο.

Από προσωπική εμπειρία και από εμπειρίες χομπιστών που έχουν γραφτεί μέσα στο forum δεν είναι λίγοι που κλαδεύουν εντός και

στο καπάκι κανονικά την αλλαγή με μηδενικές απώλειες .

Οι τοξικές ουσίες δεν απελευθερώνονται μονο αν κοπεί ο κυρίως κορμός του φυτού; Αν κόψεις τα φύλλα δε νομίζω να συμβαίνει το ίδιο, μονο για τον κορμό έχω διαβάσει, να κανω λάθος;

Ερωτησεις:

1. η βαλισνερια το απαιτησεις εχει απο φως, CO2 κτλ; Ειναι ευκολο φυτο;

Ρωταω γιατι οπως ειπα εχω 28w σε 60lt και επισης δεν εχω μπουκαλες CO2 αλλα ριχνω 1ml excel / 2 μερες

2. Εδαφος ειναι χαλικι 0.8 χωρις υποστρωμα. Η βαλισνερια τι θελει; Να παρω αυτα τα μπαλακια λιπασματος;

3. Η μια ανουμπια ειναι τοσο μεγαλη που φτανει 2-3cm πριν ακουμπισει στην επιφανεια. Θα κανει δουλεια η βαλισνερια;

Οι βαλισνεριες ειναι ευκολα φυτα,δεν χρειαζονται τιποτα σχεδον.

Αλλα αν ριχνεις excel,η βαλισνερια θα λιωσει.

Οσον αφορα τις ανουμπιες και τις κρυπτοκορινες και τις γαριδες ισχυει οτι εγραψε ο Βασιλης πιο πανω με την διαφορα οτι οι κρυπτοκορινες γινονται τοξικες για τις γαριδες μονο οταν εχουμε μαλακο νερο.

Αρα αφου το excel ειναι απαραιτητο και η βαλισνερια θα λιωσει τη αλλο ευκολο φυτο μπορω να βαλω για να κανει σκια στην ενουμπια;

Μερικες ερώτησης ακόμα:

Η αλγη απο τα φυλλα απλα θα φύγει μονή της οταν μπει στη χλωρινη η πρεπει να βάλουμε κι εμείς το χεράκι μας?

Επίσης το καθαρο νερο θα ειναι έτοιμο αποχλωριομενο η θα ρίξω το αντιχλωριο οταν θα μπει και η ανουμπια?

Να βάλω μια αντλία να αναδευει το καθαρο νερο, όσο θα ειναι η ανουμπια μεσα?

Και επισεις σχετικά με το excel επειδή δεν έχω χώρο για μπουκάλια CO2 αναγκαστικά ρίχνω 1ml excel καθε 2 μέρες.

Άρα να θυμίσω την ερώτηση σχετικά με το τι φυτο να πάρω που να κανει σκιά στην ανουμπια, να ειναι εύκολο ( δεν εχω υποστρωμα αρα θα βαλω αυτα τα μπαλακια) και να αντέχει στο excel.

Και τέλος σε άλλο θέμα είδα οτι όσο ανεβάζει σ΄ φωτισμό ανεβάζεις και CO2. Εγω σε 60lt μικτά, έχω 3 κρυπτοκορυνες 2 ανουμπιες + οτι μπει για τη σκιά.

Έχω led με ισχύ 14.4w στα 6000k και θα μπει και 2η σειρά (άρα σύνολο 28.8w) μάλλον στα 3000k αφου δε βρίσκω led στα 4000k

Τι κανω με το excel? συνεχίζω 1ml ανα 2 μέρες ?

Πολλες ερωτήσεις ε?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...