John Pirpiridis 1 Οκτωβρίου 2014 #51 Share 1 Οκτωβρίου 2014 αν αγορασες στικ για μετρησεις οπως ειναι πεταψε τα....γιατι για να εχει ph 7 απο και κλειεται!ομορφο ενυδρειακι αλλα αλλαξε χαλικι... Τα υγρά τεστ ειναι εννοείται πιο ακριβή ,αλλα και τα στικακια βοηθάνε αν τα διαβάζεις σωστά πχ το πεχαμετρο ,το υγρό της api, και το στικακι μου δίνουν την ίδια μέτρηση στο ph. Ο φίλος αν θυμαμαι καλά ειναι χημικός, θα την βρει την άκρη και σε λίγο καιρό θα τον ρωτάμε εμείς. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giorgos_x 1 Οκτωβρίου 2014 Author #52 Share 1 Οκτωβρίου 2014 (edited) NO3 κατι λιγοτερο απο 5 ΝΟ2 0,05 Αυτες εγιναν τωρα με υγρο κιτ οπως και η αμμωνια χθες..... οσο για τις λωριδες μαλλον επαληθευτηκαν..... τεσπα Πηρα σκουροχρωμο φυσικο χαλικι ξυλα και συφωνιο σκουπα πυθμενα για οινηρηση και για τις μελλοντικες αλλαγες Έγινε επεξεργασία 1 Οκτωβρίου 2014 - giorgos_x Link to comment Share on other sites More sharing options...
John Pirpiridis 1 Οκτωβρίου 2014 #53 Share 1 Οκτωβρίου 2014 NO3 κατι λιγοτερο απο 5 ΝΟ2 0,05 Αυτες εγιναν τωρα με υγρο κιτ οπως και η αμμωνια χθες..... οσο για τις λωριδες μαλλον επαληθευτηκαν..... τεσπα Πηρα σκουροχρωμο φυσικο χαλικι ξυλα και συφωνιο σκουπα πυθμενα για οινηρηση και για τις μελλοντικες αλλαγες Να και μια ωραία ιδέα για το στήσιμο Έχει πολλα βιντεακια βήμα βήμα Το καλο ειναι οτι δεν έχεις ψάρι οπότε μπορείς ήρεμα κι ωραία να δεις όλες τις επιλογές σου,μην βιαστεις και απόλαυσε το για μενα και για πολλούς ,το στήσιμο ειναι το ίδιο απολαυστικό με το τελικό αποτέλεσμα 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 1 Οκτωβρίου 2014 #54 Share 1 Οκτωβρίου 2014 Το ενυδρειο σου ειναι αστρωτο ακομα,μη βιαστεις να βαλεις ψαρι εκτος αν βαλεις μπολι πρωτα. Χρειαζεσαι βιολογικο υλικο οπωσδηποτε. Το δευτερο φιλτρο κρατα το για τις αλλαγες νερου,μην το βαλεις στο ενυδρειο γιατι θα ενοχλει πολυ τον μονομαχο. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
giorgos_x 2 Οκτωβρίου 2014 Author #55 Share 2 Οκτωβρίου 2014 Καλημέρα, πόση ποσότητα siporax χρειάζομαι για τα 30 Λίτρα?? είδα ότι η συσκευασία είναι 35g φτάνει?? Χθες έκανα την αλλαγή βυθού, το λογχοειδές φυτό μας "χαιρέτησε" (είχαν σαπίσει οι βλαστοί του) ενώ το άλλο ήταν πολύ εύρωστο και το χώρισα στα 2. Εγκατέστησα & τα ξύλα.... σήμερα θα βάλω και το siporax mini. Νερό δεν άλλαξα. Επίσης προμηθεύτηκα και ψηφιακό χρονοδιακόπτη για τον φωτισμό. Ερώτηση για τις εξατμίσεις (περίπου 1 λίτρο τις υπολογίζω) να συμπληρώσω με απιονισμένο??? Όσο για το θέμα του μπολιάσματος είμαι αρνητικός για τον ίδιο λόγο που όταν αγοράζουμε ένα "ζωντανό" προσθέτουμε μόνο αυτό & όχι και το νερό της μεταφοράς (με άλλα λόγια δεν ξέρεις τι "άλλο" κουβαλάει) Link to comment Share on other sites More sharing options...
argy1 2 Οκτωβρίου 2014 #56 Share 2 Οκτωβρίου 2014 (edited) Ποτε απιονισμενο,νερο βρυσης ΑΛΛΑ πρωτα σε να αλλο δοχειο,βαζεις αντιχλωριο και μεσα εναν θερμοστατη και το αφηνεις μια μερα.Το σκεπτικο ειναι οτι πρεπει να φυγει το χλωριο και να ειναι στην ιδια θερμοκρασια με του ενυδρειου. Το ενυδρειο γιατι κατω? Δεν το χαιρεστε γιατι δεν θα το βλεπετε καλα και το ψαρακι θα ειναι μονιμως φοβισμενο επειδη θα βλεπει ποδια απο γιγαντες να περνανε συνεχεια απο πανω του. Έγινε επεξεργασία 2 Οκτωβρίου 2014 - argy1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
giorgos_x 2 Οκτωβρίου 2014 Author #57 Share 2 Οκτωβρίου 2014 (edited) Ποτε απιονισμενο,νερο βρυσης ΑΛΛΑ πρωτα σε να αλλο δοχειο,βαζεις αντιχλωριο και μεσα εναν θερμοστατη και το αφηνεις μια μερα.Το σκεπτικο ειναι οτι πρεπει να φυγει το χλωριο και να ειναι στην ιδια θερμοκρασια με του ενυδρειου. Το ενυδρειο γιατι κατω? Δεν το χαιρεστε γιατι δεν θα το βλεπετε καλα και το ψαρακι θα ειναι μονιμως φοβισμενο επειδη θα βλεπει ποδια απο γιγαντες να περνανε συνεχεια απο πανω του. Σκεφτόμουν το απιονισμένο (ακριβέστερα millipore 10mS/cm) από την άποψη ότι οι απώλειες είναι μόνο νερό & όχι άλατα επομένως προσθέτοντας νερό βρύσης προσθέτεις άλατα δλδ σκληρότητα στο νερό (Αν λ.χ. έχεις 30 λ και συμπληρώσεις 3 λ έχεις 10% αύξηση της σκληρότητας) Το ενυδρείο είνια προσωρινά κάτω γιατι δεν έχω προλάβει να πάρω τη "βάση" του από το εξοχικό.... οπότε προς το παρόν είναι κάτω και σε σημείο που δεν έχει περατζάδα.....(και δεν έχει και ψαράκι ακόμα) Έγινε επεξεργασία 2 Οκτωβρίου 2014 - giorgos_x Link to comment Share on other sites More sharing options...
argy1 2 Οκτωβρίου 2014 #58 Share 2 Οκτωβρίου 2014 Χημικος δεν ειμαι,απλα λεω οτι διαβαζω .Το νερο της βρυσης εχει και αλλα στοιχεια τα οποια στο απιονισμενο δεν υπαρχουν οπως μεταλα ιχνοστοιχεια κτλ που ειναι απαραιτητα και για τα φυτα μας.Αν θες περιμενε να μας πει και καποιος αλλος που εχει μεγαλυτερη πειρα απο ενυδρεια.Το ενυδρειο τωρα να ξερεις οτι ειναι πολυ επικινυδο να το μεταφερεις γεματο με νερο,υπαρχει κινδυνος να σπασει (πιστεψε με μπορει να συμβει πολυ ευκολα) οποτε καλο ειναι να στυθει μονιμα καπου και μετα να το γεμισουμε.Αφου ομως δεν εχει ακομα ψαρακι μεσα οταν βαλεις την βαση αδειασε το και κρατα το νερο σε εναν καθαρο κουβα που δεν εχει ιχνος απο σαπουνια κτλ. και μετα το ξαναριχνεις μεσα.Παντως μην το μεταφερεις γεματο. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pptom 2 Οκτωβρίου 2014 #59 Share 2 Οκτωβρίου 2014 Το πρόβλημα με το απιονισμένο αν μιλάς για τα δοχεία που παίρνουμε από το super market είναι ότι δεν ξέρεις με ποιό τρόπο και για πόσο χρόνο έχουν αποθηκευτεί, και κατά συνέπεια πόσο ''καθαρό'' τελικά είναι. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
giorgos_x 2 Οκτωβρίου 2014 Author #60 Share 2 Οκτωβρίου 2014 Το πρόβλημα με το απιονισμένο αν μιλάς για τα δοχεία που παίρνουμε από το super market είναι ότι δεν ξέρεις με ποιό τρόπο και για πόσο χρόνο έχουν αποθηκευτεί, και κατά συνέπεια πόσο ''καθαρό'' τελικά είναι. Οχι μιλάω για νερό από εργαστήριο (δλδ Η2Ο & μηδαμινά από τα άλλα, ουσιαστικά από όσμωση με τη μέγιστη απόδωση) Link to comment Share on other sites More sharing options...
John Pirpiridis 2 Οκτωβρίου 2014 #61 Share 2 Οκτωβρίου 2014 Σκεφτόμουν το απιονισμένο (ακριβέστερα millipore 10mS/cm) από την άποψη ότι οι απώλειες είναι μόνο νερό & όχι άλατα επομένως προσθέτοντας νερό βρύσης προσθέτεις άλατα δλδ σκληρότητα στο νερό (Αν λ.χ. έχεις 30 λ και συμπληρώσεις 3 λ έχεις 10% αύξηση της σκληρότητας) Το ενυδρείο είνια προσωρινά κάτω γιατι δεν έχω προλάβει να πάρω τη "βάση" του από το εξοχικό.... οπότε προς το παρόν είναι κάτω και σε σημείο που δεν έχει περατζάδα.....(και δεν έχει και ψαράκι ακόμα) Πολυ σωστά το σκεφτηκες απλα το απιονισμενο νερο δεν ειναι κατάλληλο γιατι δεν ξέρεις τι παθογόνα έχει μέσα ,η εταιρίες δεν το κάνουν πόσιμο οπότε δεν το χλωριουνουν. Έχω κρατήσει μονομάχους χρονια με νερο δικτύου και δεν είχαν προβλημα λόγω οτι αυτά τα ψαρια ειναι αναπαραγωγής και όχι wild caught. Το οτι θέλεις να ξεκινήσεις τόσο λεπτομερεστατα το χόμπι ειναι καλό ,απλα για αρχή θα σου πρότεινα να κοιτάξεις να έχεις σταθερές συνθήκες ph ,θερμοκρασια και στρωμένο ενυδρειο ,σωστές αλλαγές νερού με αντίχλώριο και λαστιχακι αεραντλιας. Επίσης δεν ξερω αν κάνω λάθος αλλα με αλλαγή νερού 10 λιτρα δεν υπάρχει λόγος για προετειμαςια εγω θα εβαζα αντιχλωριο και θα του έκανα μια καλη αναταραξη με το χέρι 1-2 λεπτά ,τη αέρια να κατακρατησει ; Τα βαρέλια και η προετοιμασίες ειναι για αυτούς που δουλεύουν τύρφη,κατάπα κλπ η για αλλαγές 50-70%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
John Pirpiridis 2 Οκτωβρίου 2014 #62 Share 2 Οκτωβρίου 2014 Οχι μιλάω για νερό από εργαστήριο (δλδ Η2Ο & μηδαμινά από τα άλλα, ουσιαστικά από όσμωση με τη μέγιστη απόδωση)Οπς τώρα το είδα αυτό, το πας κατευθείαν ψηλά το άθλημα ,αν έχεις τέτοιο νερο βέβαια θα το χρησιμοποιήσεις στης αναπληρωσεις νερού. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 2 Οκτωβρίου 2014 #63 Share 2 Οκτωβρίου 2014 Πολυ σωστά το σκεφτηκες απλα το απιονισμενο νερο δεν ειναι κατάλληλο γιατι δεν ξέρεις τι παθογόνα έχει μέσα ,η εταιρίες δεν το κάνουν πόσιμο οπότε δεν το χλωριουνουν. Έχω κρατήσει μονομάχους χρονια με νερο δικτύου και δεν είχαν προβλημα λόγω οτι αυτά τα ψαρια ειναι αναπαραγωγής και όχι wild caught. Το οτι θέλεις να ξεκινήσεις τόσο λεπτομερεστατα το χόμπι ειναι καλό ,απλα για αρχή θα σου πρότεινα να κοιτάξεις να έχεις σταθερές συνθήκες ph ,θερμοκρασια και στρωμένο ενυδρειο ,σωστές αλλαγές νερού με αντίχλώριο και λαστιχακι αεραντλιας. Επίσης δεν ξερω αν κάνω λάθος αλλα με αλλαγή νερού 10 λιτρα δεν υπάρχει λόγος για προετειμαςια εγω θα εβαζα αντιχλωριο και θα του έκανα μια καλη αναταραξη με το χέρι 1-2 λεπτά ,τη αέρια να κατακρατησει ; Τα βαρέλια και η προετοιμασίες ειναι για αυτούς που δουλεύουν τύρφη,κατάπα κλπ η για αλλαγές 50-70%. Εδω θα διαφωνισω!Τα βαρελια ειναι για ολους και οχι μονο γι αυτους που επεξεργαζονται το νερο για να το μαλακωσουν η αν κανουν αλλαγες μεγαλες.Το αντιχλωριο δεν το ριχνουμε μονο για το χλωριο αλλα και τα βαρεα μεταλλα που εχει το νερο της βρυσης αλλα για αλλα στοιχεια που δεν τα θελουμε στο ενυδρειο μας. Φιλε που ανοιξες το θεμα,αν το νερο που λες ειναι απο οσμωση και θα το φτιαχνεις εσυ,τοτε ναι μπορεις να το χρησιμοποιησεις. Αν ειναι να βαλεις απιονισμενο απο σουπερ μαρκετ τοτε καλυτερα οχι γιατι δεν ξερεις πως εχει φτιαχτει και ποσο καιρο ειναι εκει μεσα. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pptom 2 Οκτωβρίου 2014 #64 Share 2 Οκτωβρίου 2014 (edited) Εδώ να ρωτήσω και εγώ κάτι (sorry για το off topic), το νερό που παίρνουμε από την όσμωση, χωρίς κυκλοφορητή σε ένα απλό δοχείο, πόσο καιρό μπορούμε να το διατηρήσουμε πριν το ρίξουμε στο ενυδρείο; Κάπου εδώ μέσα έχω διαβάσει 24 ώρες ισχύει; Έγινε επεξεργασία 2 Οκτωβρίου 2014 - pptom Link to comment Share on other sites More sharing options...
John Pirpiridis 2 Οκτωβρίου 2014 #65 Share 2 Οκτωβρίου 2014 Εδω θα διαφωνισω!Τα βαρελια ειναι για ολους και οχι μονο γι αυτους που επεξεργαζονται το νερο για να το μαλακωσουν η αν κανουν αλλαγες μεγαλες.Το αντιχλωριο δεν το ριχνουμε μονο για το χλωριο αλλα και τα βαρεα μεταλλα που εχει το νερο της βρυσης αλλα για αλλα στοιχεια που δεν τα θελουμε στο ενυδρειο μας. Φιλε που ανοιξες το θεμα,αν το νερο που λες ειναι απο οσμωση και θα το φτιαχνεις εσυ,τοτε ναι μπορεις να το χρησιμοποιησεις. Αν ειναι να βαλεις απιονισμενο απο σουπερ μαρκετ τοτε καλυτερα οχι γιατι δεν ξερεις πως εχει φτιαχτει και ποσο καιρο ειναι εκει μεσα. 25 λιτρα καθαρά έχει πάνω κάτω ,να βάζει δηλαδή 8 λιτρα νερο με κυκλοφορητή να γυρνάνε για πιο λόγο; Αφού επεξεργασία νερού τύρφη κλπ δεν κανει. Το prime όπως και τα υπόλοιπα αντιχλωρια λειτουργούν άμεσα Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 2 Οκτωβρίου 2014 #66 Share 2 Οκτωβρίου 2014 25 λιτρα καθαρά έχει πάνω κάτω ,να βάζει δηλαδή 8 λιτρα νερο με κυκλοφορητή να γυρνάνε για πιο λόγο; Αφού επεξεργασία νερού τύρφη κλπ δεν κανει. Το prime όπως και τα υπόλοιπα αντιχλωρια λειτουργούν άμεσα Δεν χρειαζεται κυκλοφορητη,βαζει νερο στο βαρελι,το αφηνει 1-2 ωρες να αποχλωριωθει,να φυγουν τα βαρεα μεταλλα κτλ και μετα κανει αλλαγη νερου. Δηλαδη αν δεν χρησιμοποιεις τυρφη,δεν πρεπει να χρησιμοποιεις βαρελι? Link to comment Share on other sites More sharing options...
John Pirpiridis 2 Οκτωβρίου 2014 #67 Share 2 Οκτωβρίου 2014 Δεν χρειαζεται κυκλοφορητη,βαζει νερο στο βαρελι,το αφηνει 1-2 ωρες να αποχλωριωθει,να φυγουν τα βαρεα μεταλλα κτλ και μετα κανει αλλαγη νερου. Δηλαδη αν δεν χρησιμοποιεις τυρφη,δεν πρεπει να χρησιμοποιεις βαρελι? για 8 λιτρα σίγουρα δεν θέλει βαρέλι τα βαρέα μεταλα το αντιχλωριο τα δεσμεύει και αποχλωριωνει άμεσα Αν μιλάμε για 10-20 λιτρα χωρις επεξεργασία με κατάπα τύρφη κλπ το βαρέλι ειναι περιττό,αρκεί το νερο να ειναι στην ίδια θερμοκρασια και να πέσει σιγά σιγά μέσα ,εγω την αλλαγη των 25 λίτρων την κάνω σε 50 λεπτά με μια ωρα ,μονο prime και σωληνακι αεραντλιας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 2 Οκτωβρίου 2014 #68 Share 2 Οκτωβρίου 2014 για 8 λιτρα σίγουρα δεν θέλει βαρέλι τα βαρέα μεταλα το αντιχλωριο τα δεσμεύει και αποχλωριωνει άμεσα Αν μιλάμε για 10-20 λιτρα χωρις επεξεργασία με κατάπα τύρφη κλπ το βαρέλι ειναι περιττό,αρκεί το νερο να ειναι στην ίδια θερμοκρασια και να πέσει σιγά σιγά μέσα ,εγω την αλλαγη των 25 λίτρων την κάνω σε 50 λεπτά με μια ωρα ,μονο prime και σωληνακι αεραντλιας. Φιλε μου,ολα τα ενυδρεια θελουν ενα μικρο βαρελι για αλλαγες νερου,ειτε κανεις επεξεργασια νερου με τυρφη ειτε οχι,ειτε κανεις 10 λιτρα αλλαγη,ειτε κανεις 100!Το σωστοτερο ειναι αυτο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 2 Οκτωβρίου 2014 #69 Share 2 Οκτωβρίου 2014 Γιώργο έγινε άλλο ενυδρείο!! Πανέμορφο. Τα παιδιά δεν παρατήρησαν ότι είσαι χημικός (και διακριτικός... ) Πάντως εγώ στο φιλτράκι έχω βγάλει λίγα μπιλάκια από το δυχτάκι του σιποράξ. Νομίζω πως για το μονομάχο είναι μια χαρά. Καλό είναι να έχεις ένα δεύτερο φιλτράκι, θερμοστάτη και θερμόμετρο που μπορείς να τα χρησιμοποιείς και στο δοχείο προετοιμασίας. Τώρα όσον αφορά την προετοιμασία του νερού και εγώ θα πρότεινα δοχείο προετοιμασίας έτσι ώστε να ζεσταίνεται το νερό και όταν το βάζεις να έχει ίδια θερμοκρασία με του ενυδρείου και να μην παιδεύεσαι με τις ώρες. Για την ποιότητα του νερού και πως θα το φτιάχνεις μάλλον ξέρεις καλύτερα. Αν μπορείς να κρατάς το ph μεταξύ 6,5 - 7 ο μονομάχος θα είναι άρχοντας. Εγώ πάντως θα σου πρότεινα να συμπληρώνεις και το stress guard της seachem που περιλαμβάνει κολοειδή που βοηθούν στο ανοσοποιητικό των ψαριών και περιέχονται σε πολλά αντιχλώρια. (Στο προτείνω μιας και δεν ξέρω αν θα χρησιμοποιείς αντιχλώρια ...) Link to comment Share on other sites More sharing options...
giorgos_x 3 Οκτωβρίου 2014 Author #70 Share 3 Οκτωβρίου 2014 Το υπόστρωμα για τα βακτήρια αντικατέστησε τον άνθρακα στην "κασσετα".... Λόγω περιορισμών του φίλτρου (το σφουγγαράκι ίσα ισα καλύπτει τις πλαϊνές θυρίδες που τραβάει το νερό) δεν κατέστη δυνατόν να κοπεί το σφουγγαράκι & να αντικατασταθεί με υπόστρωμα.... Όσον αφορά τις αλλαγές 30-50% του νερού εννοείται ότι θα γίνεται με βρύση (και όχι με millipore που θα είναι μόνο για τα συμπληρώματα) και εννοείται ότι θα υπάρχει προεργασία δλδ αντιχλώριο (που έχει και βελτιωτικούς παράγοντες -έχω το sera με το μπλε καπάκι), βακτήρια & θερμοστάτηση πριν μπει μέσα στο ενυδρειο... @pptom: Το millipore νερό θεωρείται χημικό αντιδραστήριο και δεν έχει ημερομηνία λήξης.... απλά φυλάσσεται σε αεροστεγείς φιάλες "αναλυτικώς καθαρές" (Πεντακάθαρες & "στείρες" μικροβιακά)..... με τις εμπορικές οσμώσεις δεν μπορώ να σου πω..... λογικά αν τηρείς κανόνες καθαριότητας δεν έχει ημ. λήξης Link to comment Share on other sites More sharing options...
pptom 3 Οκτωβρίου 2014 #71 Share 3 Οκτωβρίου 2014 Οκ σε ευχαριστώ, αν κάνεις αλλαγές με νερό βρύσης, υπολόγισε και πως θα κρατάς το ph σταθερό, όπως είπε και η Μαίρη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giorgos_x 3 Οκτωβρίου 2014 Author #72 Share 3 Οκτωβρίου 2014 Οκ σε ευχαριστώ, αν κάνεις αλλαγές με νερό βρύσης, υπολόγισε και πως θα κρατάς το ph σταθερό, όπως είπε και η Μαίρη. Το έχω υπ' όψιν, άλλωστε το αντιχλώριο εκτός από τα άλλα έχει & ρυθμιστικό δ/μα μέσα που σου κρατάει το ρΗ μέσες άκρες.... απο κει και πέρα έχει ο Θεός.... Θα δούμε στην πρώτη αλλαγή με "πραγματικά πυρά" Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 3 Οκτωβρίου 2014 #73 Share 3 Οκτωβρίου 2014 Το υπόστρωμα για τα βακτήρια αντικατέστησε τον άνθρακα στην "κασσετα".... Λόγω περιορισμών του φίλτρου (το σφουγγαράκι ίσα ισα καλύπτει τις πλαϊνές θυρίδες που τραβάει το νερό) δεν κατέστη δυνατόν να κοπεί το σφουγγαράκι & να αντικατασταθεί με υπόστρωμα.... Όσον αφορά τις αλλαγές 30-50% του νερού εννοείται ότι θα γίνεται με βρύση (και όχι με millipore που θα είναι μόνο για τα συμπληρώματα) και εννοείται ότι θα υπάρχει προεργασία δλδ αντιχλώριο (που έχει και βελτιωτικούς παράγοντες -έχω το sera με το μπλε καπάκι), βακτήρια & θερμοστάτηση πριν μπει μέσα στο ενυδρειο... @pptom: Το millipore νερό θεωρείται χημικό αντιδραστήριο και δεν έχει ημερομηνία λήξης.... απλά φυλάσσεται σε αεροστεγείς φιάλες "αναλυτικώς καθαρές" (Πεντακάθαρες & "στείρες" μικροβιακά)..... με τις εμπορικές οσμώσεις δεν μπορώ να σου πω..... λογικά αν τηρείς κανόνες καθαριότητας δεν έχει ημ. λήξης Το υποστρωμα για τα βακτηρια,υποθετω οτι λες το βιολογικο υλικο,σωστα? Τι βιολογικο υλικο εχεις αγορασει? Κοψε το σφουγγαρι και βαλε ενα μικρο κομματι κατω και το υπολοιπο καδο του φιλτρο γεμισε τον με βιολογικο υλικο,οσο χωραει. Μη σε απασχολουν οι θυριδες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giorgos_x 3 Οκτωβρίου 2014 Author #74 Share 3 Οκτωβρίου 2014 (edited) Το υποστρωμα για τα βακτηρια,υποθετω οτι λες το βιολογικο υλικο,σωστα? Τι βιολογικο υλικο εχεις αγορασει? Κοψε το σφουγγαρι και βαλε ενα μικρο κομματι κατω και το υπολοιπο καδο του φιλτρο γεμισε τον με βιολογικο υλικο,οσο χωραει. Μη σε απασχολουν οι θυριδες. Ναι αυτό εννοώ, πήρα siporax mini professional. Το φίλτρο έχει τις θυρίδες εισαγωγής στο πλάι και είναι ίσες σε ύψος με το σφουγγαράκι ενώ ο πάτος δεν έχει εισαγωγή νερού... Από τις θυρίδες σχεδόν μέχρι την εξαγωγη (σωληνακι) είχε την κασσέτα με τον άνθρακα..... σαν όγκος είναι περίπου ίσος με το σφουγγαράκι οπότε θεωρώ ότι μόνο στη μορφη "σαντουιτς" μπορεί να μπει στο σφουγγάρι αλλιώς δεν θα έχω μηχανική φίλτρανση (αφού υπάρχει η "λογική των ρευστών" να ακολουθούν τον ευκολότερο δρόμο) Έγινε επεξεργασία 3 Οκτωβρίου 2014 - giorgos_x 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
John Pirpiridis 3 Οκτωβρίου 2014 #75 Share 3 Οκτωβρίου 2014 Ναι αυτό εννοώ, πήρα siporax mini professional. Το φίλτρο έχει τις θυρίδες εισαγωγής στο πλάι και είναι ίσες σε ύψος με το σφουγγαράκι ενώ ο πάτος δεν έχει εισαγωγή νερού... Από τις θυρίδες σχεδόν μέχρι την εξαγωγη (σωληνακι) είχε την κασσέτα με τον άνθρακα..... σαν όγκος είναι περίπου ίσος με το σφουγγαράκι οπότε θεωρώ ότι μόνο στη μορφη "σαντουιτς" μπορεί να μπει στο σφουγγάρι αλλιώς δεν θα έχω μηχανική φίλτρανση (αφού υπάρχει η "λογική των ρευστών" να ακολουθούν τον ευκολότερο δρόμο) μια χαρά τα έχεις βάλει, αλλα να ξέρεις οτι όλη η βρώμιά θα μαζεύεται εκεί στης γρυλιες εξωτερικά, και θα τα μαζεύεις στην αλλαγη νερού με το λάστιχο. 30-50% αλλαγη δεν νομίζω οτι χρειάζεσαι 30% ισως, 50% όχι ,με μονο ενα μονομαχο και φυτά ,η αλλαγη γίνεται για να απομακρυνεις τα no3 και για να προσθέσεις με το φρέσκο νερο ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τους ζωντανούς οργανισμούς. Ανάλογα της μετρήσεις θα κανεις και της αλλαγές νερού, ιςως και ανα 10 μερες αντί εβδομαδιαία Για το ph στης αλλαγές τι να προσεξεις; Στη βρύση ας πούμε θα έχεις 7.5 και στο ενυδρειο 7.48 Δεν νομίζω οτι μπορείς να έχεις χαμηλότερο ph εκτός κι αν βάλεις τύρφη ,κατάπα η κάποιο buffer με όσμωση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος