Jump to content

Νέος Μονομάχος

Stathis Afou

Recommended Posts

Χαιρετώ την παρέα! είμαι καινούριος στο φόρουμ και γενικά με τα ενυδρεία και τα ψάρια και έχω απορίες. Μου κάνανε δώρο μια γυάλα 12 λίτρων τετράγωνη με φίλτρο (με σωληνάκι οξυγόνου) και έναν μονομάχο. Στο μαγαζί είπαν να στρώσω το φίλτρο για δυο μέρες και μετά να ρίξω τον μονομάχο μέσα μαζί με το νερό από το γυάλινο μικρό δοχείο που ήταν μέσα όπως και έκανα, αλλά διαβάζοντας είδα ότι δεν χρειάζεται οξυγόνο γιατί σηκώνεται στην επιφάνεια για να αναπνεύσει και επίσεις αν του παρέχω οξυγόνο θα έχει θέμα ασφυξίας. Έτσι έκλεισα το σωληνάκι (το δίπλωσα για να μην περνάει αέρας) γιατί δεν ξέρω πως αλλιώς να το κλείσω και βγάζοντας το σωληνάκι τελείως φοβάμαι μην χαλάσει γιατί αρχίζει να τραβάει νερό από εκεί, επίσεις έβαλα και αντιχλωριακό. Να αναφέρω ότι το φίλτρο είναι ρυθμιζόμενο και το έβαλα στην χαμηλή ταχύτητα. Το οξυγόνο καλά το έκλεισα έτσι ? χρειάζεται να προσέξω κάτι άλλο ? Το συντομότερο δυνατόν θα πάω να πάρω θερμοστάτη αλλά δεν ξέρω τι άλλο χρειάζεται. Οτιδήποτε βοήθεια δεκτή ευχαριστώ προκαταβολικά  !! :thumbsu: Α και κάτι ακόμα, ο μονομάχος είναι κάπως ύσηχος και τα πτερύγιά του είναι πολύ μαζεμένα  , έτσι πρέπει να είναι ? (από την μέρα που τον πήρα)  

Να τον χαίρεσαι :D

Βγάλε καλύτερα μια φωτογραφία με το ψάρι και τον εξοπλισμό σου να δούμε τί είναι το κάθε πράγμα και τί χρειάζεσαι και τί όχι.

Σε ευχαριστώ πολύ !! Ορίστε και οι φωτογραφίες. Δυστυχώς το κινητό δεν βγάζει και πολύ καλά και ίσως να τον ενόχλησα με το φλας. Ετοιμάζεται και ράφι στον τοίχο για την γυάλα. http://s48.photobucket.com/user/Stathis_Afou/media/20140922_011627_zps0caeb43d.jpg.html?sort=3&o=2 3 φωτογραφίες είναι

Έγινε επεξεργασία - Stathis Afou

Γεια σου φιλε και καλως ηρθες!

Λοιπον καλα το πας αλλα χρειαζονται διορθωσεις.

Πρωτον τα ψευτικα διακοσμητικα οπως οι μπλε πετρες, ο ασπρος βραχος και τα πλαστικα φυτα πρεπει να φυγουν. Στη θεση τους πρεπει να μπει καμια ριζα απο ενυδρειακο ξυλο. κανα ζωντανο φυτακι και καμια πετρουλα αληθινη.

Ο μονομαχος μια χαρα φαινεται οσο μπορω να δω.

Ενα σκουροχρωμο φοντο, χωρις ζωγραφιες απο βυθους κτλ, στην πλατη του ενυδρειου να μην φαινοντα καλωδια κτλ.

Θερμοστατης δεν ξερω αν χωραει εκει μεσα και προσωπικα δεν θα αφηνα το ζωντανο σε 12 λιτρα.

Το φιλτρακι σου τι υλικα εχει μεσα;

• Like 1

Καλός σας βρήκα! Θα το διορθώσω το συντομότερο το δυνατόν σε ευχαριστώ πολύ! Είναι μικρή η γυάλα δηλαδή ? Το φίλτρο είναι αυτό https://www.google.gr/search?client=opera&q=dolphin+kf+200&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8 μέσα έχει ένα μαύρο φίλτρο μόνο. Αυτό που έκανα με το οξυγόνο καλά το έκανα ? Μήπως ζορίζετε το φίλτρο επειδή έχω σφραγισμένο το σωληνάκι και προσπαθεί να ρουφήξει ? μήπως να βγάλω τον σωλήνα και ας περνάει αντί για αέρας νερό από εκεί ?

Δεν εχει προβλημα να περναει αερας ή νερο απο κει! Αν θες βγαλτο! Ετσι κι αλλιως αν θα βαλεις ζωντανα φυτα θα παραγουν αυτα οξυγονο!

Το φιλτρο πρεπει να εχει μεσα σφουγγαρι και ανθρακα σε σακουλακι σωστα; Βγαλε τον ανθρακα σε καμια εβδομαδα και κοψε το σφουγγαρι στη μεση. Στην θεση τους πρεπει να βαλει βιολογικο υλικο μινι.

Ναι η γυαλα ειναι μικρη. Εγω θα τον εβαζα σε ενα 60αρι αλλα και σε ενα 30αρι μπορεις να τον κρατησεις. Βεβαια οσο πιο μικρη η γυαλα τοσο πιο προβληματικη ειναι απο θεμα εξατμισης, αλλαγης παραμετρων νερου κτλ!

Σε ραφι μην το βαλεις εκτος κι αν εισαι σιγουρος 10000% οτι θα κρατησει το βαρος του. Μπορει να φαινεται μικρο αλλα δεν ειναι ελαφρυ σε διαβεβαιω.

Και αν τρεχει δυο μερες να ξερεις οτι το νερο συντομα θα ανεβασει αμμωνια που αυτο ειναι κακο για το ψαρι!

Έγινε θα το βγάλω τελείως τότε. Δεν παρατήρησα να έχει σακουλάκι μέσα μόνο το σφουγγάρι είδα. Για το ράφι είμαι σίγουρος έχω ένα τέτοιο ίδιο για το ηχοσύστημα που είναι πολύ βαρύ. Όταν λες αν τρέχει το νερό ? και αν ανεβάσει αμμωνία τι κάνουμε μετά? υπάρχει τρόπος να το την ελαττώσω ? Μου φαίνεται θα πάρω μια 60 άρα και σε αυτήν την μικρή θα βάλω κάτι άλλο.

• Like 1

Φίλε μου καλώς ήρθες!

Θα πρέπει να πάρεις, όπως σου είπαν και ποιο πάνω, και κάποιο βιολογικό υλικό που να χωράει στον κάδο του φίλτρου και τεστ για να μπορείς να μετράς τις παραμέτρους του νερού!

Μέχρι σήμερα είχα το ίδιο φίλτρο με εσένα οπότε θα σου πω τι έκανα εγώ για να χωρέσω βιολογικό υλικό μέσα σε αυτόν τον μικρό κάδο! Άνθρακα δεν έχει μέσα οπότε δεν χρειάζεται να αφαιρέσεις τίποτα!

Έχω κόψει το σφουγγάρι στη μέση περίπου:

PGGOuO.jpg

hlRwXE.jpg

Το είχα μέχρι επάνω γεμάτο με αυτές τις μπίλιες(βιολογικό υλικό)

Επίσης θα πρέπει με κάποιον τρόπο να μειώσεις και την ροή του φίλτρου ακόμα περισσότερο γιατί είναι, ακόμα και στο χαμηλό, δυνατή για μονομάχο σε τόσα λίτρα(τα ίδια λίτρα είχα και εγώ...)

Εγώ το κατάφερα με ένα μικρό κομμάτι πλαστικό:

e0SoTg.jpg

Επίσης θα χρειαστείς και έναν μικρό θερμοστάτη 25w!(στη δικιά μου γυάλα με 24 εκ. ύψος χώραγε!)

Αυτά για τώρα είναι τα ποιο εύκολα που μπορείς να κάνεις!

Οι εμπειρίες μου από αυτά τα λίτρα και το συγκεκριμένο φίλτρο δεν είναι οι καλύτερες...

Θα υπάρχει αρκετή εξάτμιση και άνοδος του ph και της σκληρότητας του νερού!

Επίσης δεν θα υπάρχει αρκετός χώρος για την διακόσμηση που θα επιλέξεις και για το ψάρι σου!

Και το φίλτρο θέλει κάθε εβδομάδα καθάρισμα γιατί "μπουκώνει" και πέφτει η ροή και θα μένει κάτι σαν λάσπη στα φύλα των φυτών, στα ξύλα και στο χαλίκι...

Edit: Το φίλτρο αυτό για να λειτουργήσει χρειάζεται αέρα ο οποίος μπαίνει από την κορυφή στο στόμιο! Το σωληνάκι υπάρχει σε περίπτωση που θες να βυθίσεις ολόκληρο το φίλτρο!

Έγινε επεξεργασία - pkmiloupas

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια! :bow: Θα το κάνω άμεσα. Το φίλτρο όμως πως να το βάλω να λειτουργεί τελικά? Το έχω βυθισμένο και έβγαλα το σωληνάκι για να μην παίρνει οξυγόνο αφού δεν χρειάζεται. Για την μείωση της ροής και εγώ το ίδιο ακριβώς είχα σκεφτεί αλλά φοβήθηκα μην το κάνω ζημιά, αν σηκώσω το φίλτρο όμως θα έχει αναταράξεις το νερό. Δεν θα μας βρίσει ο κύριος ψάρης ? Οταν λες δεν είναι οι καλύτερες εννοείς πρόβλημα στον καθαρισμό κτλ η στον κάτοικο ?

Edit: Το φίλτρο αυτό για να λειτουργήσει χρειάζεται αέρα ο οποίος μπαίνει από την κορυφή στο στόμιο! Το σωληνάκι υπάρχει σε περίπτωση που θες να βυθίσεις ολόκληρο το φίλτρο!

Θα είναι δύσκολο και στον καθαρισμό και δεν είναι και οι καλύτερες συνθήκες για το ψάρι!

Ποιο πράγμα θα είναι δύσκολο ? το να έχω το σωληνάκι για να μπαίνει αέρας ? σορρυ απλά μπερδεύτηκα λίγο. Το πλαστικό το έβαλα όπως έχεις στην φωτογραφία αλλά δεν μπορώ να πω ότι μείωσε και πολύ την ροή. Από ότι ήταν δηλαδή.

Δύσκολο θα είναι να κρατήσεις τις παραμέτρους του νερού σταθερές λόγο της εξάτμισης...Αν το φίλτρο είναι ολόκληρο βυθισμένο στο νερό θα πρέπει να υπάρχει το σωληνάκι, αν όχι δεν είναι απαραίτητο!

Μάλιστα. Άλλα το θέμα είναι πως με το σωληνάκι υπάρχει παροχή οξυγόνου και ο μονομάχος δεν το χρειάζεται αυτό γιατί δεν δουλεύει ο λαβύρινθος που έχει έτσι υπάρχει περίπτωση ασφυξίας η εξασθενεί ο λαβύρινθος γιατί δεν λειτουργεί και αυτό δεν είναι καλό. Σορρυ αν κάνω λάθος απλά το έχω διαβάσει σε πολλά άρθρα. Άμα είναι θα σκεφτώ καμιά πατέντα για να το βάλω. Ίσως αν τρυπήσω το σωληνάκι στα σημεία που είναι στο νερό μέσα. Έτσι ίσως μειώσω την παροχή οξυγόνου και θα τον αναγκάσω να σηκώνετε πάνω για να παίρνει καμιά ανάσα έστω και που και που. Τι λες εσυ ?

Δεν θα εχει καμια εξασθενισει ο λαβυρινθος επειδη εχεις οξυγονο .. μην αγχωνεσαι...

Δεν θα εχει καμια εξασθενισει ο λαβυρινθος επειδη εχεις οξυγονο .. μην αγχωνεσαι...

Σίγουρα ? Μετά από τόσα άρθρα που έχω διαβάσει το σκέφτομαι πολύ. Εσύ έχεις παρόμοια εμπειρία ? Επίσης ο θόρυβος που κάνει δεν θα τον ενοχλεί ?

Μάλιστα. Άλλα το θέμα είναι πως με το σωληνάκι υπάρχει παροχή οξυγόνου και ο μονομάχος δεν το χρειάζεται αυτό γιατί δεν δουλεύει ο λαβύρινθος που έχει έτσι υπάρχει περίπτωση ασφυξίας η εξασθενεί ο λαβύρινθος γιατί δεν λειτουργεί και αυτό δεν είναι καλό. Σορρυ αν κάνω λάθος απλά το έχω διαβάσει σε πολλά άρθρα. Άμα είναι θα σκεφτώ καμιά πατέντα για να το βάλω. Ίσως αν τρυπήσω το σωληνάκι στα σημεία που είναι στο νερό μέσα. Έτσι ίσως μειώσω την παροχή οξυγόνου και θα τον αναγκάσω να σηκώνετε πάνω για να παίρνει καμιά ανάσα έστω και που και που. Τι λες εσυ ?

Αυτό με το σωληνακι το οξυγονο και τον λαβύρινθο δεν ισχύει σε καμμιά περίπτωση :)

Που το διαβασες;

(Έτσι ίσως μειώσω την παροχή οξυγόνου και θα τον αναγκάσω να σηκώνετε πάνω για να παίρνει καμιά ανάσα έστω και που και που. Τι λες εσυ ) αν το ψάρι κάθεται στο βυθό και δεν ανεβαίνει στην επιφάνεια η δεν κολυμπάει ,αυτό ειναι κακό σημάδι ,ειναι δηλητηρίαση απο αμωνία η πολυ κρύο νερο η και τα δυο μαζι.

Όχι το ψάρι είναι πολύ ζωηρό οπότε τέτοιο ενδεχόμενο δεν παίζει. Λέγοντας να ανεβαίνει ψηλά εννοούσα στην επιφάνεια που ανεβαίνει για να πάρει ανάσα Τα είχα διαβάσει σε κάνα δυο διαφορετικά φόρουμ που είχα βρει τυχαία στο Google.

Σίγουρα ? Μετά από τόσα άρθρα που έχω διαβάσει το σκέφτομαι πολύ. Εσύ έχεις παρόμοια εμπειρία ? Επίσης ο θόρυβος που κάνει δεν θα τον ενοχλεί ?

To σωλωνακι οξυγονου αποκλειεται να του κανει κακο και δεν πιστευω να τον ενοχλει..

Αν ενοχλει εσενα μπορεις να το βγαλεις...δεν του ειναι απαραιτητο..κακο δεν θα του κανει παντως, μην ανυσηχεις.

• Like 1

ολοι οι μονομαχοι ανεβενουν στην επιφανεια για αναπνοη.Μαλιστα οταν ειχα ενα φυλλο καταπα στην επιφανεια του νερου ,αραζε επανω σε αυτο.Εγω τον εχω χωρις παροχη αερα απο αντλια ( η οπια πρεπει να αχρηστη σε αυτη την κατηγορια ψαριων)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...