Jump to content

Αρχάρια Με Χρυσόψαρο!

Goldfish.

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Πριν πέντε μέρες πήγα στο pet shop να αγοράσω τροφή για το σκυλάκι μου και ενώ έκανα μια βόλτα στους διαδρόμους του pet shop έπεσα πάνω στο τμήμα με τα ψάρια.Έτσι παρατηρόντας τα τόσο όμορφα αυτά πλασματάκια αποφάσισα πως θα ήταν καλή ιδέα να αποκτήσω ένα.Ρωτόντας λοιπόν την υπάλληλο περί της φροντίδας που χρειάζεται ένα χρυσόψαρο με καεύθυνε σε μια γυάλα 15cm στην οποία έβαλα χαλικάκι και ένα πλαστικό φυτό μιας και κατά τα λεγόμενά της ήταν πολύ καλή επιλογή για ένα χρυσόψαρο.Εχθές καθώς έψαχνα να βρω διάφορες πληροφορίες για τη σωστή φροντίδα του χρυσόψαρου είδα το φόρουμ και να σας πω την αλήθεια έχω φρικάρει και αγχωθεί ταυτόχρονα μαθαίνοντας όλα αυτά τα λάθη που έκανα.Θα ήθελα λοιπόν την βοήθειά σας μιας και είμαι τελείως αρχάρια πάνω στο θέμα.Ααα να μην ξεχάσω να σας πω ότι το ψαράκι είναι oranda άσπρο με κόκκινο και αν και το έχω μόνο λίγες μέρες έχω δεθεί μαζί του!!!

Καλώς ήρθες!

Σα να βλέπω τον εαυτό μου, κάπως έτσι ξεκίνησα πριν ένα χρόνο. Μην αγχώνεσαι, αν κάνεις σωστά βήματα όλα θα πάνε καλά.

Καταρχήν θα χρειαστείς ένα ενυδρείο με μήκος τουλάχιστον 80 εκατοστά και όσο πιο πολλά λίτρα μπορείς.

Μέχρι να βρεις ένα κατάλληλο σπιτάκι για το χρυσόψαρό σου, κανε καθημερινές μικρές αλλαγές νερού και διάβασε τα άρθρα για τα χρυσόψαρα και για αρχαρίους.

Και ένα tip: προτού αγοράσεις το οτιδήποτε ρώτα κι εδώ, άσχετα από το τι σου λένε στο κατάστημα.

Καλή αρχή σου εύχομαι! ^_^

Στάλθηκε από το GT-S6500 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 2

• Like 1

Καλησπέρα και καλώς ήρθες

Τα ίδια λάθη κάναμε όλοι μας σχεδόν

Τα πλέον βασικά στα έγραψε ήδη η kalliroi.

Το βασικό ειναι αν θέλεις να πάρεις ένα ενυδρείο τουλάχιστον 80-100 λίτρων, αν υπάρχει χώρος στο σπίτι σου κι αν υπάρχει ενα μικρό ποσό που θα χρειστεί να ξοδέψεις

Εφόσον θα προχωρήσεις στην αγορά ενός ενυδρείου, τα υπόλοιπα θα πάρουν τον δρόμο τους

Τη γυάλα μπορείς να την επιστρέψεις στην υπάλληλο του πετ σοπ για να βάλει μέσα όλες τις γνώσεις της για τα χρυσόψαρα (αέρα κοπανιστό δλδ!)!

Καλό διάβασμα και καλή συνέχεια (είναι ακόμη αρχή και το ψάρι μπορεί να βρει ένα σωστό περιβάλλον!)

Έγινε επεξεργασία - Chocolate_Puma
  • Like 2

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!!!

Δυστυχώς δεν νομίζω πως μπορώ να αγοράσω ένα τόσο μεγάλο ενυδρείο(80-100L) αλλά θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο δυνατό.Δηλαδή για ένα μόνο χρυσόψαρο είναι λίγα τα 40L ε;

Επίσης το ότι πεινάει συνέχεια είναι φυσιολογικό;Του δίνω δύο φλίδες ή δυο μπιλίτσες(για ποικιλία)δύο φορες την μέρα.

Κάπου διαβασα ότι μπορώ να του δώσω λίγο βρασμένο καρότο ισχύει;

καλως ηρθες!

Τα περισσοτερα στα ειπαν τα παιδια.

Αν δεν μπορεις να αγορασεις το ενυδρειο , καλυτερα να το επιστρεψεις ή να το χαρισεις σε καποιον (βγαζοντας το αγγελια) , αλλη λυση δεν υπαρχει...

οι minimum διαστασεις που θα πρεπει να εχει το ενυδρειο ειναι 80 χ 30 χ 30 (για το συγκεκριμενο) , σκεψου οτι ζει εως 15 χρονια και μπορει να φτασει τα 15 cm.

Mην ταιζεις καθολου μεχρι να δεις τι θα κανεις , μονο κακο του κανεις..

• Like 1

Όπως στα είπε ο tsala, αν δε μπορείς να του δώσεις τα λίτρα και το μήκος που χρειάζεται, καλύτερα να το δώσεις πίσω. Δεν υπάρχει μέση οδός, δυστυχώς. Και να σου εξηγήσω γιατί:

• τώρα το βλέπεις μικρούλι, αλλά αν δεν το βάλεις σε σωστά λίτρα θα πάθει νανισμό και αυτό συνεπάγεται προβλήματα υγείας
  • θέλει μήκος για να κολυμπάει, περιορίζοντάς το περιορίζεις την φυσιολογική συμπεριφορά του.
  • κάνει πολλές ακαθαρσίες σε σχέση με το μέγεθός του (εγώ το αποκαλώ "πεπτικός σωλήνας που κολυμπάει" :P)
  • είναι ψαράκι κοινωνικό και είναι κρίμα να το έχουμε μόνο του
  • γενικά όταν τους δίνουμε το ιδανικό περιβάλλον και όχι ένα μέρος όπου απλά επιβιώνει, βλέπουμε τις υπέροχες, πραγματικές, συμπεριφορές τους

:)

• Like 1

Υ.Γ. Βλέπω τον εαυτό μου ακόμα περισσότερο, τώρα θυμήθηκα ότι κι εγώ πήγα και πήρα γυάλα και χρυσόψαρο, εντελώς αυθόρμητα, περνώντας από το κατάστημα. :D

Και μην ανησυχείς για τα χρήματα που έδωσες για τη γυάλα και τα διακοσμητικά, δώσε τα πίσω ή αλλιώς δες εγώ τι έκανα :usd:

post-55442-0-91885200-1382185705_thumb.jpg
post-55442-0-91673500-1382185823_thumb.jpg
post-55442-0-24122000-1382186114_thumb.jpg
Έγινε επεξεργασία - kalliroi
  • Like 2

Xαχα πολύ καλή ιδέα!!!

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας έχω αρχίσει ήδη να ψάχνω για το κατάλληλο ενυδρείο και προς το παρόν του αλλάζω το νερό του κάθε μέρα.

Όταν λέτε να μην το ταϊζω τι εννοείτε;

Mην ταιζεις για λιγες μερες για να μην παραγεται αμμωνια. Αυτο το μετρο ειναι προσωρινο μεχρι να παρεις το καταλληλο ενυδρειο και φιλτρο. Δεν παθαινει τιποτα και λιγες μερες να μεινει αταιστο.

μην ταιζεις και αλλαζε το μισο νερο (παντα με αντιχλωριο) καθε μερα, μεχρι να δεις τι θα κανεις..

κατι ομως πρεπει να κανεις συντομα..

Δες και για μεταχειρισμενα..

Καλησπέρα,

Χθες μετά το σχολείο (πηγαίνω 3η Λυκείου)πήγα να αγοράσω ενυδρείο αλλά δυστυχώς δεν είχε ενυδρεία 60cm.Τα μόνα που είχε ήταν ένα ενυδρείο 50cm και ένα 55cm το οποίο είχε την διπλάσια τιμή από αυτό των 50(λογικά ήταν καλύτερης ποιότητας,περισσότερων λίτρων κ.τ.λ)αλλά λόγω του ότι αυτό το διάστημα είχαμε πολλά έξοδα δεν μπορούσα να το αγοράσω και έτσι αγόρασα αυτό των 50cm το οποίο είναι 50cm*25cm*35cm(μήκος*πλάτος*ύψος) και 40L στο οποίο θα έχω μόνο ένα χρυσόψαρο και αργότερα μόλις μαζέψω κάποια χρήματα και εφόσον χρειαστεί θα πάρω ένα μεγαλύτερο(ενυδρείο).

Τώρα έχω κάποιες ερωτήσεις:

1)Είχε μέσα το ενυδρείο το κλασσικό γκρι χαλίκι το οποίο θα το αναμείξω με το χαλίκι που του έχω ήδη όμως είδα και ενυδρεία που είχαν μόνο άμμο και μου άρεσε περισσότερο από το χαλίκι.Είναι βολική η άμμος ή λερώνει εύκολα;

2)το φίλτρο είναι παραλληλόγραμμο και δεν έχει κάποιο μεγάλο σωλήνα για να φεύγουν οι "μπουρμπουλήθρες"και έτσι σήμερα που είναι η 1η μέρα που λειτουργεί μόνο του, το ενυδρείο έχει γεμίσει στα τοιχώματα "μπουρμπουλήθρες".Πρεπει να κάνω κάτι γι'αυτό;

Αυτά... συγγνώμη αν σας κούρασα αλλά έχω αρκετές απορίες και δεν ξέρω που να απευθυνθώ.

Έγινε επεξεργασία - Goldfish.

Βαλε μια φωτο το φιλτρο και τις μπουρμπουληθρες αν θες γιατι δεν καταλαβα τι εννοεις.

Η αμμος λερωνει πιο ευκολα αλλα δεν ξερω αν ενδεικνυται για χρυσοψαρα, αυτο θα στο πουνε τα παιδια.

Προς το παρον το ενυδρειο ειναι ενταξει αλλα θα χρειαστεις και μεγαλυτερο.

Αν εννοείς αυτές τις μπουρμπουλήθρες θα φύγουν μόνες τους μετά από 3-4 μέρες..

post-59299-1410956244,5161_thumb.jpg

Στο ενυδρειο εχει μπει το ψαρι; Τι φιλτρο εχει και τι υλικα εχει μεσα το φιλτρο; Αν θες τις μπουρμπουληθρες τις καθαριζεις και με το χερι δεν ειναι τιποτα!

Εκτός από το σφουγγάρι, θα χρειαστείς βιολογικό υλικό. Αυτό είναι είτε σαν μπίλιες, είτε σαν κοφτό μακαρονάκι. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Siporax, αλλά μπορείς να βρεις και άλλες μάρκες. Έπειτα θα χρειαστείς βακτήρια για να ξεκινήσεις το στρώσιμο, αλλά επειδή μέχρι να στρώσει το ενυδρείο μπορεί να πάρει ακόμα και πάνω από μήνα, το χρυσόψαρο κινδυνεύει από δηλητηρίαση από αμμωνία και νιτρώδη. Οπότε καλύτερα είναι να πάρεις μπόλι. Το μπόλι είναι λίγο βιολογικό υλικό έτοιμο στρωμένο από κάποιο άλλο ενυδρείο που το βάζεις μαζί με το δικό σου. Αν δεν έχεις χώρο να βάλεις βιολογικό υλικό, κόψε από το σφουγγάρι. :)

• Like 2

Καλως ηρθες και απο εμενα.

Βαλε βιολογικο υλικο οπως ειπε η Καλλιροη και τσεκαρε τα αρθρα για την πρωτη επαφη με το ενυδρειο (δεν μπορω να βαλω λινκ στο ταμπλετ...) Εχουν γραψει αναλυτικα αρθρα για τους τροπους στρωσιματος και οτι αλλο χρειαζεται να ξερεις.

Εκτος απο το μπολι (που ειναι ο καλυτερος τροπος) Θα μπορουσες να ριξεις βακτηρια και συμφωνα με τις οδηγιες να βαλεις το ψαρακι. Τις πρωτες μερες ταιζεις ελαχιστα και μετρωντας τις παραμετρους του νερου σου (αμμωνια - νιτρωδη - νιτρικα) θα ξερεις ποτε εχει στρωσει..

Εκτός από το σφουγγάρι, θα χρειαστείς βιολογικό υλικό. Αυτό είναι είτε σαν μπίλιες, είτε σαν κοφτό μακαρονάκι. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Siporax, αλλά μπορείς να βρεις και άλλες μάρκες. Έπειτα θα χρειαστείς βακτήρια για να ξεκινήσεις το στρώσιμο, αλλά επειδή μέχρι να στρώσει το ενυδρείο μπορεί να πάρει ακόμα και πάνω από μήνα, το χρυσόψαρο κινδυνεύει από δηλητηρίαση από αμμωνία και νιτρώδη. Οπότε καλύτερα είναι να πάρεις μπόλι. Το μπόλι είναι λίγο βιολογικό υλικό έτοιμο στρωμένο από κάποιο άλλο ενυδρείο που το βάζεις μαζί με το δικό σου. Αν δεν έχεις χώρο να βάλεις βιολογικό υλικό, κόψε από το σφουγγάρι. :)

Πες τα δασκάλα..... :thumbsu:

Τα βακτήρια είναι ωφέλιμα βακτήρια, "καλά", είναι αυτά που μετατρέπουν την αμμωνία (δηλητήριο) σε νιτρώδη (δηλητήριο) και τα νιτρώδη σε νιτρικά, τα οποία δεν είναι βλαβερά αν είναι λίγα. Αν διαβάσεις τα άρθρα για την πρώτη επαφή με το ενυδρείο, τα εξηγούν όλα αυτά. Αυτά τα πουλάνε σε μπουκαλάκια στα καταστήματα, αλλά είτε τα βάλεις είτε δεν τα βάλεις, θα σου πάρει γύρω στο μήνα να δημιουργηθούν τα ωφέλιμα βακτήρια, η λεγόμενη "βιολογία" που κρατά σε ισορροπία το ενυδρείο μας.

Το μπόλι έχει έτοιμα βακτήρια, τα βάζεις, και την άλλη μέρα το νερό είναι έτοιμο να βάλεις το χρυσόψαρο. Αλλά θα χρειαστείς τεστ για αμμωνία, νιτρώδη και νιτρικά, γιατί καμιά φορά το μπόλι δεν πιάνει και χρειάζεται να ξαναβάλεις. Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος στρωσίματος, δε χρειάζεται να περιμένεις ένα μήνα και να κινδυνεύσει το χρυσόψαρο να πεθάνει από αμμωνία ή νιτρώδη. Το μπόλι στο δίνει κάποιος συνχομπίστας που έχει έτοιμο στρωμένο ενυδρείο, π.χ. κάποιος από εμάς, αν δεν έχεις εσύ κάποιο γνωστό. Βάζεις μία αγγελία και ζητάς μπόλι, αναφέροντας ποια περιοχή ή περιοχές σε εξυπηρετούν και κανονίζεις να σου δώσουν μπόλι. Δεν κοστίζει κάτι, απλά για να ευχαριστήσεις αυτόν που σου το δίνει, καλό είναι να του πας μία ποσότητα βιολογικού υλικού για να συμπληρώσει από το δικό του που θα βγάλει να σου δώσει. :)

Όταν λέτε βακτήρια τι εννοείται;(Συγγνώμη αν κάνω χαζές ερωτήσεις αλλά όπως βλέπετε δεν έχω ιδέα)

Μπόλι που μπορώ να βρω;

Τα βακτήρια, θα τα αγοράσεις από ένα πέτ σόπ.Είναι σε υγρή μορφή, και μπαίνουν ανάλογα με τα λίτρα που έχεις.Τα ρίχνεις με σύριγγα κοντά στο φίλτρο, για να φτάξεις αποικία.Τα κρατάς, μέσα στο ψυγείο ( στην συντήρηση, όχι κατάψυξη ).Βάλε πρώτα σιποράξ, για να φτιάξουν το σπιτάκι τους....( μέσα στο φίλτρο )

Συνήθως μετά απο 24 ώρες μπορείς να ρίξεις το ψάρι μέσα.Ταίζεις ελάχιστα, θυμίσου.

Και κάνεις μετρήσεις με υγρά τέστ.

Αντε καλή αρχή και από εμένα.... :welcome:

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...