Jump to content

Νέο Φυτό Σε Αφρικάνικο

Safarpn

Recommended Posts

Αφρικάνοι φίλοι μου για πείτε καμιά γνώμη εδώ. Οι βαλισνέριες που είχα στο ενυδρειο μου δε στάθηκαν αντάξιες των προσδοκιών μου οπότε θέλω να βάλω στις κιχλίδες μου κάτι απο Crinum Thaianum ή Crinum Calamistratum ή Crinum Natans που ειναι και πιο εντυπωσιακά φυτά. Εχω διαβασει οτι τα φυτά στα αφρικάνικα (με φυτοφάγα) θα πρεπει να μπαίνουν πριν ή μαζί με τις κιχλίδες γιατι αν μπούνε μετά, τις βλεπουν με "πιο πολύ ενδιαφέρον" και τις περιεργάζονται με τα σαγόνια τους με άγνωστες συνέπειες. Πιστεύετε οτι θα πειράξουν το φυτο αν μπει τωρα; Εγω λέω οτι μιας και τα φύλλα των Crinum ειναι σκληρά, δε νομίζω να έχω πρόβλημα. Θυμίζω οτι έχω Labidochromis, Iodotropheus και Maingano.

Αν και ποτε δεν μπορεις να εισαι σιγουρος,μαλλον δεν θα το πειραξουν..(το calamistratum..).Εμενα και αυτα που υπηρχαν πριν μπουν τα τσακισαν ολα..κατι μαδημενες ανουμπιες εμειναν και αυτες δεν ευκαιρισα ακομα να τις βγαλω..Tις βαλισνεριες απ οτι παρατηρησα δεν τις τρωνε αλλα τσιμπωντας την αλγη απο τα φυλλα τα καταστρεφουν.Γενικα μην εχεις προσδοκιες χαχαχχ.Λεω να το δοκιμασω και γω το crinum...θα δουμε

Οτι καινουργιο μπει μεσα,(και πετρα) θα το τσιμπισουν τα ατιμα,αλλα αν μπορει να ευδοκιμησει μεσα δεν μπορω να σουπω.Βαλτω εσυ και πες μας αν αντεξαν :P

Παναγιωτη,το φυτο που ρωτας ειναι βολβος,οπωτε πρεπει να προσεξεις πως θα το φυτεψεις.

Απ οτι εχουμε γραψει και στο προφιλ του,δεν το τρωνε τα χορτοφαγα ψαρια,τωρα βεβαια δεν ξερω τι θα κανουν οταν πεταει νεα φυλλα τα οποια θα ειναι τρυφερα στην αρχη..

Παναγιωτη,το φυτο που ρωτας ειναι βολβος,οπωτε πρεπει να προσεξεις πως θα το φυτεψεις.

Απ οτι εχουμε γραψει και στο προφιλ του,δεν το τρωνε τα χορτοφαγα ψαρια,τωρα βεβαια δεν ξερω τι θα κανουν οταν πεταει νεα φυλλα τα οποια θα ειναι τρυφερα στην αρχη..

Τα έχω διαβάσει Κώστα, ευχαριστω. Όσο για το δεύτερο σκέλος, αυτη την ανησυχία έχω κι εγω.

Πάντως όπως το πάτε ρε μάγκες αντι να με βοηθείστε εσείς, θα σας βοηθήσω εγω.....2 στους 3 μου είπαν "βάλ' το εσύ και πες μας τι έγινε", τι αλάνια είστε εσείς βρεεεεεε!!!

• Like 2

E αφου εισαι πρωτοπορος χαχχαχαχχα.Εχει και 10 εουρα το ρημαδι...

Ρε Πανο γατι θες να βαλεις φυτα; Αστο στην ησυχια του το νταμαρακι σου!

Ε δε θα το κάνω και φυτεμένο ρε Θοδωρή! Άλλωστε το ξέρεις οτι το πρασινο μου αρέσει στο ενυδρείο, ίσως δε το έχω ξεπεράσει ακόμα ;)

Λοιπον παιδια! Τον Μαιο εδωσα ενα ενηλικο ζευγαρι κιχλιδων astatotilapia latifasciata που μου ειχε δωσει ευκολα γεννες σε πετσοπ φιλου, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να παρω δυο βολβους crinium natans...με δυο φιλαρακια ο καθενας που τα πουλουσε 12 ευρω το καθενα,τοσο πολυ τα ηθελα τα εψαχνα και τα κυνηγουσα!

Κα εβαλα στην αρχη κατευθειαν στο μεγαλο με τις μεγαλες κιχλιδες, φυτεμενα καλα στην αμμο και διπλα σε αλλα φυτα που τα καλυπταν,για να μην γινουν ευκολη λεια!

Μετα απο κανα 2,3 μερες αρχίσαν να μεγαλωνουν τα φυλα και χαρηκα.

Ξαφνικα μια μερα το ενα αρχισε να καφετιαζει και μεχρι να το παρω χαμπαρι το φυλο επεσε και η ριζα ΣΑΠΗΣΕ!

Πηγα λοιπον στον πετσοπα να ζητησω ενηγησεις, αλλα η απαντηση ηταν οτι δεν ανεπνεε η ριζα στην αμμο, και γι αυτο σαπησε!εβγαλα λοιπον την αλλη και αφου τυλιξα την ριζα σε υαλοβαμβακα την φυτεψα στο μικρο!η εξελιξη παρομοια λιγα τριφερα φυλλα,τροφη στα μικρα κιχλιδακια και μετα ΠΑΕΙ!

Συμπερασματα:

Μην την παρεις αν δεν ειναι μεγαλα τα φυλλα!Φτανει και το εναμιση μετρο λενε αλλα η δικια μου εμδινε στο εναμιση εκατοστο!

Τα ψαρια μπορει να ξεγελαστουν στην αρχη αλλα τα τρυφερα φυλλα θα τα φανε!οπως μου φαγανε ατελειωτες βαλτσινεριες και απο ανουμπιες!

Ο βολβος θελει αερα!ειχες φυτεμενο θα ξερεις!

Ολες οι πηγες λενε οτι ταιριαζουν με τις αφρικανες!δεν το ειδα!

Τσαμπα εδωσα το ζευγαρακι!

Ευχαριστώ ρε φιλαράκι, με εφτιαξες κι εσυ! Λογικό είναι βέβαια να τρώνε τα τρυφερά φύλλα έτσι; μη λέμε χαζομαρες τώρα. Παρ' ολά αυτά θα το τολμησω όμως!

Εγω παντως που εβαλα Crinum Calamistratum σε χρυσοοψαρα δεν μου το εφαγαν...

Προσπαθουν μεν αλλα δεν μπορουν.

Οταν το πηρα τα φυλλα του ηταν περιπου 8-10 cm...

Τωρα εχει φτασει τους 60 ποντους...

Βασικο ειναι ο μισος βολβος να ειναι εξω απο το υποστρωμα αλλιως σαπιζει...

Λοιπον παιδια! Τον Μαιο εδωσα ενα ενηλικο ζευγαρι κιχλιδων astatotilapia latifasciata που μου ειχε δωσει ευκολα γεννες σε πετσοπ φιλου, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να παρω δυο βολβους crinium natans...με δυο φιλαρακια ο καθενας που τα πουλουσε 12 ευρω το καθενα,τοσο πολυ τα ηθελα τα εψαχνα και τα κυνηγουσα!

Κα εβαλα στην αρχη κατευθειαν στο μεγαλο με τις μεγαλες κιχλιδες, φυτεμενα καλα στην αμμο και διπλα σε αλλα φυτα που τα καλυπταν,για να μην γινουν ευκολη λεια!

Μετα απο κανα 2,3 μερες αρχίσαν να μεγαλωνουν τα φυλα και χαρηκα.

Ξαφνικα μια μερα το ενα αρχισε να καφετιαζει και μεχρι να το παρω χαμπαρι το φυλο επεσε και η ριζα ΣΑΠΗΣΕ!

Πηγα λοιπον στον πετσοπα να ζητησω ενηγησεις, αλλα η απαντηση ηταν οτι δεν ανεπνεε η ριζα στην αμμο, και γι αυτο σαπησε!εβγαλα λοιπον την αλλη και αφου τυλιξα την ριζα σε υαλοβαμβακα την φυτεψα στο μικρο!η εξελιξη παρομοια λιγα τριφερα φυλλα,τροφη στα μικρα κιχλιδακια και μετα ΠΑΕΙ!

Συμπερασματα:

Μην την παρεις αν δεν ειναι μεγαλα τα φυλλα!Φτανει και το εναμιση μετρο λενε αλλα η δικια μου εμδινε στο εναμιση εκατοστο!

Τα ψαρια μπορει να ξεγελαστουν στην αρχη αλλα τα τρυφερα φυλλα θα τα φανε!οπως μου φαγανε ατελειωτες βαλτσινεριες και απο ανουμπιες!

Ο βολβος θελει αερα!ειχες φυτεμενο θα ξερεις!

Ολες οι πηγες λενε οτι ταιριαζουν με τις αφρικανες!δεν το ειδα!

Τσαμπα εδωσα το ζευγαρακι!

Αυτος που στο ειπε αυτο ειναι λιγο ασχετος με το αθλημα....

Δεν το φυτεψες σωστα φιλε μου και γι αυτο σου σαπισε..Διαβασε τι λεει το προφιλ που εδωσα πιο πανω και θα καταλαβεις το λαθος σου.Ο βολβος αν φυτευθει ολοκληρος στο βυθο,σαπισε..

Αυτος που στο ειπε αυτο ειναι λιγο ασχετος με το αθλημα....

Δεν το φυτεψες σωστα φιλε μου και γι αυτο σου σαπισε..Διαβασε τι λεει το προφιλ που εδωσα πιο πανω και θα καταλαβεις το λαθος σου.Ο βολβος αν φυτευθει ολοκληρος στο βυθο,σαπισε..

Ουσιαστικά Κώστα συμφωνείς με τον πετσοπά κι εκείνος το ίδιο είπε απο οτι κατάλαβα. Είπε οτι η ρίζα δεν ανέπνεε, δηλαδή προφανώς είχε φυτευτεί ολόκληρος ο βολβός και όχι μονο το κομμάτι που έπρεπε.

Ουσιαστικά Κώστα συμφωνείς με τον πετσοπά κι εκείνος το ίδιο είπε απο οτι κατάλαβα. Είπε οτι η ρίζα δεν ανέπνεε, δηλαδή προφανώς είχε φυτευτεί ολόκληρος ο βολβός και όχι μονο το κομμάτι που έπρεπε.

Αν το ειπε ετσι παω πασο,γιατι εγω αλλο καταλαβα..οτι δεν αναπνεει η ριζα στην αμμο..ετσι εχει γραψει πιο πανω.

Και καλά να αντέξει το φυτο απο τα σαγόνια των κιχλίδων, σκέφτομαι και το άλλο τωρα. Τα ψαράκια μου ειναι μικρές χαριτωμένες, πολύχρωμες μπουλντόζες που σκάβουν παντού και εχουν ξεθάψει πράματα και θάματα. Θα αφήσουν τον βολβό στη θέση του απο τη στιγμη που δε θα ειναι και βαθιά φυτεμένος;;;;; Οοοοοοχι!.....θα το ρισκάρω όμως. Κάτσε να βρω το φυτο που θέλω και θα μπεί σούμπιτο μέσα.

εφοσον θα το βαλεις τωρα μετα τα ψαρια δηλαδη , βαλτο σε ενα μερος που δεν το εχουν σκαψει και δεν τους γεμιζει το ματι για φωλια...αν βαλεις και καμια πετρα

:sword: να το ψιλοκραταει δεν νομιζω να εχεις προβλημα...

• 3 weeks later...

Σήμερα πήρα ενα Crinum Calamistratum αλλα ειναι μικρο ακόμα. Να σας πω την αλήθεια φοβάμαι να το βάλω στο ενυδρειο γιατι οι κιχλίδες μου μάλλον θα το δουν μικρό, τα φύλλα του ειναι πιο ευάλωτα και θα το τσακίσουν. Δε ξέρω πως φαίνεται σαν ιδέα αλλα λέω να το βάλω σε ενα ψηλό πλαστικό δοχειάκι με άμμο απο το ενυδρειο και να το αφήσω εκεί μέχρι να μεγαλώσει λίγο, να φουντώσει. Λέω να το βγάλω στο μπαλκόνι για να έχει και φυσικο φωτισμό....αν και μεγαλώνει σχετικά αργά. Τι λέτε, να το κάνω ή να το βάλω κατευθείαν μέσα;

Λεω να το κανεις για να παρει λιγο τα πανω του.Αλλα δεν ξερω αν διχως νιτρικα επιβιωνει το φυτο>Ας μας πει καποιος μποστανας

Αν το βαλεις σε ενα πλαστκο μπουκαλι νερου,το κοψεις απο πανω,του βαλεις κ αμμο κ το βαλεις μεσα στο ενυδρειο?Λεω εγω τωρα...

Αν το βαλεις σε ενα πλαστκο μπουκαλι νερου,το κοψεις απο πανω,του βαλεις κ αμμο κ το βαλεις μεσα στο ενυδρειο?Λεω εγω τωρα...

Το ενυδρειο μου θα φαίνεται σαν ελληνική παραλία (ξέρεις....πεταμένα αδεια μπουκάλια νερού εδώ κι εκεί).

Λοιπόν έκανα αυτο που πρότεινε ο johnbaggios. Πήρα ενα μεγάλο μπουκάλι απο νερο, το έκοψα κάτω και πάνω και του άνοιξα 5-6 τρύπες γύρω γύρω και αφου έβαλα το φυτο, το καπάκωσα με αυτο. Ευτυχώς το μπουκάλι δε φαίνεται πολυ. Το φυτό οταν το έβγαλα απο τη συσκευασία είδα οτι είχε αρκετά φύλλα, πολυ λεπτά αλλα σκληρά και σε μέγεθος περίπου 10-15 εκ. και μερικά μεγαλύτερα.

• Like 1

Κοιτα,μη σε παρω στο λαιμο μου,δεν το χω κανει ποτε.Ιδεα μου ρθε...Αλλα αν το κρατησεις αναμενουμε εξελιξεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...