karatasis 30 Αυγούστου 2014 #1 Share 30 Αυγούστου 2014 Καλησπερα στο φορουμ! Διαβαζοντας διαφορα θεματα για τον καθαρισμο του φιλτρου..... βλεπω οτι ολοι συστησουν ο καθαρισμος να γινεται με νερο ενυδρειου στα βιολογικα υλικα..... και ερωτω εγω γτ νερο ενυδρειου και οχι καθαρο νερο αλλαγης??? με αντιχλωριο μεσα εννοειται.....! εγω προσωπικα στις 2 φορες που εχω καθαρισει το φιλτρο μου το εχω καθαρισει με νερο αλλαγης χωρις κανενα προβλημα και αυτο το εκανα απο απερισκεψια γτ ξεχαστηκα και πεταξα το νερο που ειχα βγαλει απο το ενυδρειο.....!!! Υ.Γ Η ερωτηση μου ειναι τελειως καλοπροαιρετη και σε καμια περιπτωση δεν αμφισβητω τις γνωσεις και τις αποψεις κανενος!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
theodor72 30 Αυγούστου 2014 #2 Share 30 Αυγούστου 2014 Νομίζω καθαρά για λόγους οικονομίας! Γιατί να ξοδεύεις αντιχλώριο, αφού μπορείς να το αποφύγεις; Link to comment Share on other sites More sharing options...
karatasis 30 Αυγούστου 2014 Author #3 Share 30 Αυγούστου 2014 Νομίζω καθαρά για λόγους οικονομίας! Γιατί να ξοδεύεις αντιχλώριο, αφού μπορείς να το αποφύγεις; Α! οκ τοτε... οποτε ουσιαστικα το μονο προβλημα ειναι το χλωριο του νερου της βρυσης..... αν εχεις πχ αρτεσιανο ποσιμο που δεν εχει χλωριο φανταζομαι δεν εχεις προβλημα τοτε να το πλυνεις κατευθειαν απο τη βρυση..... σωστα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 30 Αυγούστου 2014 #4 Share 30 Αυγούστου 2014 Το προβλημα με το νερο βρυσης ειναι πως περιεχρι χλωριο. Το χλωριο ναι μεν σκοτωνει τα κακα βακτηρια και το καθιστα ποσιμο αλλα στην περιπτωση του ενυδρειου δεν κανει διακρισεις και σκοτωνει και τα καλα βακτηρια του ενυδρειου μας! Το αρτεσιανο που λες δεν ξερω τι ειναι αλλα αν δεν εχει χλωριο δεν νομιζω να εχεις προβλημα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sammy 30 Αυγούστου 2014 #5 Share 30 Αυγούστου 2014 (edited) νερό από πηγή ή από γεώτρηση! Βασικά ένας ακόμα λόγος είναι πως, τα υλικά δεν πρέπει να πλένονται τελειώς και με την πίεση που δημιουργεί η βρύση ακόμα και χλώριο να μην είχε το νερό, θα μπορούσα να παρασύρει σημαντικό αριθμό βακτηριδίων. Έτσι, με το νερό του ενυδρείου, "βαπτίζεις" τα υλικά στον κουβά και δεν το ρίχνεις με πίεση πάνω τους. Έγινε επεξεργασία 30 Αυγούστου 2014 - sammy 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jimi 30 Αυγούστου 2014 #6 Share 30 Αυγούστου 2014 (edited) Α! οκ τοτε... οποτε ουσιαστικα το μονο προβλημα ειναι το χλωριο του νερου της βρυσης..... αν εχεις πχ αρτεσιανο ποσιμο που δεν εχει χλωριο φανταζομαι δεν εχεις προβλημα τοτε να το πλυνεις κατευθειαν απο τη βρυση..... σωστα? Δεν ειναι μονο το χλωριο. Τα βακτηρια επηρεαζονται και απο τις αποτομες μεταβολες παραμετρων (pH, θερμοκρασια κλπ), οπως και τα ψαρια. Αν το νερο της αλλαγης ειναι προετοιμασμενο σωστα για τα ψαρια (αποχλωριωμενο, χωρις βαρεα μεταλλα, ιδιο pH ή λιγο πιο ψηλο, ιδια GH KH TDS, ιδια θερμοκρασια ή λιγο πιο χαμηλη, αναλογα και τα ψαρια και τις ιδιαιτεροτητες του καθε ενυδρειου), θα ειναι καταλληλο και για τα βακτηρια. Δεν υπαρχει ομως λογος να ρισκαρεις. Νερακι απο το ενυδρειο για τη συντηρηση ρουτινας, Καποιες στιγμες ομως ανα τακτα χρονικα διαστηματα, χρειαζεται οχι μονο νερο βρυσης με πιεση, αλλα και βρασιμο.. Σε ενα μερος ομως μονο του βιολογικου υλικου (πχ στο 1/3 ή 1/4) εναλλαξ καθε φορα. Ετσι και δεν θα εχεις προβλημα η βιολογια (αφου θα αναπαραχθει η βιολογια απο τα υλικα που δεν εβρασες) και τα υλικα δεν θα βουλωσουν με σκουπιδι και καποια στιγμη θα ειναι "αχρηστα" για "φιλοξενια" βιολογιας. Αντι λοιπον για αντικατασταση με νεο υλικο καθε 1-2 χρονια (οπως προτεινεται και απο τις εταιρειες που τα κατασκευαζουν), με ενα βρασιματακι το κανεις "καινουριο" το υλικο.. Καφτο νερο με πιεση, μαλλον δεν φτανει να καθαρισει σε βαθος, τους πορους του υλικου. Έγινε επεξεργασία 30 Αυγούστου 2014 - Jimi 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FotisGt 31 Αυγούστου 2014 #7 Share 31 Αυγούστου 2014 (edited) Πέραν του χλωρίου παίζει ρόλο και η θερμοκρασία.... Να σας τσιτώσω λίγο! Έγινε επεξεργασία 31 Αυγούστου 2014 - FotisGt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 1 Σεπτεμβρίου 2014 #8 Share 1 Σεπτεμβρίου 2014 Εγώ όποτε χρειαστεί τα πλένω τα πλένω μόνο με νερό από την βρύση και πάντοτε τα μισά όταν λέμε τα πλένω το εννοώ τα κάνω λαμπίκος. Μετά τα ανακατεύω με τα υπόλοιπα ''άπλυτα'' και πότε δεν είχα πρόβλημα. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 1 Σεπτεμβρίου 2014 #9 Share 1 Σεπτεμβρίου 2014 Εγώ όποτε χρειαστεί τα πλένω τα πλένω μόνο με νερό από την βρύση και πάντοτε τα μισά όταν λέμε τα πλένω το εννοώ τα κάνω λαμπίκος. Μετά τα ανακατεύω με τα υπόλοιπα ''άπλυτα'' και πότε δεν είχα πρόβλημα. Πολυ σωστα ειπες Χρηστο, τα μισα. Αυτη ειναι η λεξη κλειδι. Αν τα πλυνεις ολα με νερο βρυσης θα εχουμε προβλημα. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soulaki1 1 Σεπτεμβρίου 2014 #10 Share 1 Σεπτεμβρίου 2014 Ωραίο θέμα παιδιά.Μπράβο....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
stav 2 Σεπτεμβρίου 2014 #11 Share 2 Σεπτεμβρίου 2014 Εγώ όποτε χρειαστεί τα πλένω τα πλένω μόνο με νερό από την βρύση και πάντοτε τα μισά όταν λέμε τα πλένω το εννοώ τα κάνω λαμπίκος. Μετά τα ανακατεύω με τα υπόλοιπα ''άπλυτα'' και πότε δεν είχα πρόβλημα. Προφανως τα μισα που δεν πλενεις εχουν ισχυρη βιολογια που μπορουν να υποστηριξουν την λειτουργια του ενυδρειου.Εαν το κανει αυτο καποιος που το φιλτρο του δεν εχει ισχυρη βιολογια τοτε θα αρχισει να μετραει τις απωλειες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 2 Σεπτεμβρίου 2014 #12 Share 2 Σεπτεμβρίου 2014 Να διευκρινίσω ότι αυτό το κάνω μόνο σε ενυδρεία που είναι φυτεμένα, στα άλλα ενυδρεία δεν ξέρω τη γίνετε, δεν είχα ποτέ αφύτευτο ενυδρείο Το σκεπτικό μου ήταν το εξής όταν μπολιάζουμε ένα ενυδρείο βάζουμε σχεδόν αμέσως μέσα ψάρια, όπως ξέρετε το μπόλι γίνετε με 3-5 άντε το πολύ 10 μπαλίτσες ή μακαρονάκια και αυτή η ποσότητα αρκεί ώστε να γεμίσει το ενυδρείο με βακτήρια. Τώρα φανταστείτε ότι εγώ είναι σαν να μπολιάζω το ενυδρείο μου με πολλαπλάσιες μπαλιτσες συν τα βακτήρια που υπάρχουν στο βυθό συν ότι υπάρχει ξαφνικά πληθώρα τροφής για να αναπτυχθούν νέα βακτήρια, κτλ. Μέσα σε 24 ώρες η βιολογία έχει αποκατασταθεί και δεν προλαβαίνουν καν να αυξηθούν η βλαβερές ουσίες. H πρώτη ουσία που θα αυξηθεί θα είναι η αμμωνία η οποία είναι Αζωτούχα ένωση και ποιο εύπεπτη από τα νιτρικά για τα φυτά, οπότε την απορροφούν πρώτου καν συσσωρευτή και αν ξεμείνει κάποια ποσότητα εξάλλου δεν είναι επικίνδυνη αμμωνία αλλά αμμώνιο το οποίο και αυτό με την σειρά του θα φαγωθεί ή από τα φυτά ή από την βακτήρια. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος