Jump to content

Kesabaran Reef - The Expansion

Digital Reason

Recommended Posts

Αρα συμφωνεις σ´αυτο που εχω καταληξει. Στην αναβαθμιση φωτιστικου.

Το συγκεκριμενο λεντ φωτιστικο ειναι οτι πρεπει για lps, zoanthus αλλα μαλλον δεν φθανει για να καλυψει τις υψηλες απαιτησεις που εχουν οι ακροπορες.

Σαν τελευταια λυση θα δοκιμασω να αυξησω την ενταση του φωτιστικου αλλα σταδιακα.

Το φάσμα εξαρτάται από τα Λεντ που χρησιμοποιείς. Για να πάρεις καλό φως από Λεντ τόσο για τα Κοραλία όσο και για τα μάτια σου, πρέπει να το τάξεις όσο ψάχνεις πως να κανείς ένα καλό ριφ. Εύκολες απαντήσεις σε μερικές αραδες δεν δίνονται, από σταθερό μπορώ να σόου βάλω πολλά λινκ, αν έχεις όρεξη για διάβασμα. Έκανες το λάθος και πηρεες φωτιστικό από καλή εταιρία, που λέει ότι μπορεί να σου βάλει ότι Λεντ τις ζητήσεις ,και εσύ απλά το πήρες με τον συνδυασμό που το πλασάρουν και κατά την άποψη μου δεν είναι καλος.

Χρησιμοποιείς 140βατ για 100λιτρα καθαρά....μόνο λίγα δεν είναι, και σίγουρα υπέρ αρκετά και για την πιο απαιτητική ακροπορα. Ή ένταση δεν θα έπρεπε να σε απασχολεί καθόλου! Με σωστές επιλογές και με 40βατ θα μεγάλωνε άκρο.

Ξαναγραφω όμως, οτι πρέπει να σε απασχοληθούν αλλά πρώτα, όσο αφορά το χρώμα στα Κοραλία, και τελευταία να σκεφθειε αναβάθμιση φωτισμού!

Έγινε επεξεργασία - gregkn73

Μπορεις να μου το κανεις πιο λιανα αυτο με το φασμα; Ειλικρινα δεν το καταλαβαινω.

Για τις στραβες στα κοραλια υποψιαζομαστε κυριως τα παρακατω

Ιοντικες ανισσοροπιες λογω συσσωρευσης νατριων και χλωριων απο τα συμπληρωματα ασβεστιου,μαγνησιου και kh.....................Λυση ειναι οι πολυ μεγαλυτερες και συχνοτερες αλλαγες ωστε να αραιωσεις τις ιοντικες ανισορροπιες.

Προβληματα φασματος,αναμειξης φασματος...............................τα γνωστα καψιματα που προκαλουν τα λεντ.Οπως επισης δες και για ελλειψη φασματος ακτος απο το θεμα της αναμειξης των φασματων.

Ασθενειες και παρασιτα κοραλλιων..................το μεσοσκοπιο βοηθαει στα παραστια.Και περνα τα παντα απο ενα μικρο ενυδρειο πρακολουθησης- καραντινας ωστε να μην φερνεις ποτε ασθενειες στο βασικο σου ενυδρειο.

Κατι φωσφορικα,κτλ δεν καθομαι να τα αναπτυξω,θεωρω δεδομενο πως ηδη τα εχεις κοιταξει αυτα.

Το καθε λεντ απο μονο του εκπεμπει ενα συγκεκριμενο χρωμα κι αρα φασμα.

Επισης το καθε λεντ απο μονο του καλυπτει ενα πολυ μικιο εμβαδον μια μικρη δηλαδη επιφανεια,Την οποια μαλιστα φωτιζει με συγκεκριμενο χρωμα/φασμα.

Αρα δεν ειναι σιγουρο οτι διπλανα λεντ αλληλοκαλυπτουν με τα διαφορετικα φασματα τους τις ιδιες επιφανειας.

Συνεπως αλλες επιφανειες φωτιζονται με αλλα φασματα/χρωματα κι αλλες με αλλα.

Γι αυτο σε μεγαλα κοραλλια αλλα κλαδια πανε καλα και αλλα οχι.Γιατι καθε κλαδι αποτελει διαφορετικη επιφανεια και δεχεται φως απο αλλα λεντ αρα και αλλα φασματα.

Οποτε λεμε οτι δεν εχουμε σωστη αναμειξη φασματος.

Βεβαια μπορει ταυτοχρονα να μην εχεις και επαρκες φασμα απο την αποψη οτι τα λεντ εκπεμπουν συγκεκριμενα μηκη κυματος κι ειναι πολυ δυσκολο να γεμισεις σωστα το φασμα σου.

Αλλα οπως σου εξηγησα ειναι και πολυ δυσκολο να το αναμειξεις σωστα.

Τα λεντ δεν ειναι οπως οι τ5 και τα μεταλλα.Εχουν περιορισμενα φασματα και τα εκπεμπουν σε περιορισμενη επιφανεια.Βεβαια εχουν βγει και λεντ που αναμειγνυουν τα χρωματα πριν καν φυγουν απο το φωτιστικο!

Έγινε επεξεργασία - DIMITROS2013
  • Like 1

Το φάσμα εξαρτάται από τα Λεντ που χρησιμοποιείς. Για να πάρεις καλό φως από Λεντ τόσο για τα Κοραλία όσο και για τα μάτια σου, πρέπει να το τάξεις όσο ψάχνεις πως να κανείς ένα καλό ριφ. Εύκολες απαντήσεις σε μερικές αραδες δεν δίνονται, από σταθερό μπορώ να σόου βάλω πολλά λινκ, αν έχεις όρεξη για διάβασμα. Έκανες το λάθος και πηρεες φωτιστικό από καλή εταιρία, που λέει ότι μπορεί να σου βάλει ότι Λεντ τις ζητήσεις ,και εσύ απλά το πήρες με τον συνδυασμό που το πλασάρουν και κατά την άποψη μου δεν είναι καλος. Χρησιμοποιείς 140βατ για 100λιτρα καθαρά....μόνο λίγα δεν είναι, και σίγουρα υπέρ αρκετά και για την πιο απαιτητική ακροπορα. Ή ένταση δεν θα έπρεπε να σε απασχολεί καθόλου! Με σωστές επιλογές και με 40βατ θα μεγάλωνε άκρο.Ξαναγραφω όμως, οτι πρέπει να σε απασχοληθούν αλλά πρώτα, όσο αφορά το χρώμα στα Κοραλία, και τελευταία να σκεφθειε αναβάθμιση φωτισμού!

Οτι περιγραφεις ειναι οι φοβοι που ειχα οταν επαιρνα αυτο το φωτιστικο το περασμενο φθηνοπωρο! Δυστυχως δεν εψαξα τον τυπο και την ποιοτητα των λεντ του συγκεκριμενου φωτιστικου αλλα συναμα δεν ημουν σιγουρος αν ο υφαλος μου θα εξελισσοταν σε domination για τις ακροπορες.

Το να αντικαταςτηςω τωρα τα λεντ με αλλα καλυτερης ποιοτητας δεν ξερω αν αξιζει. Μπορει και να αξιζει και θελει οπως λες και εσυ και συμφωνω, ψαξιμο!

Το καθε λεντ απο μονο του εκπεμπει ενα συγκεκριμενο χρωμα κι αρα φασμα.

Επισης το καθε λεντ απο μονο του καλυπτει ενα πολυ μικιο εμβαδον μια μικρη δηλαδη επιφανεια,Την οποια μαλιστα φωτιζει με συγκεκριμενο χρωμα/φασμα.

Αρα δεν ειναι σιγουρο οτι διπλανα λεντ αλληλοκαλυπτουν με τα διαφορετικα φασματα τους τις ιδιες επιφανειας.

Συνεπως αλλες επιφανειες φωτιζονται με αλλα φασματα/χρωματα κι αλλες με αλλα.

Γι αυτο σε μεγαλα κοραλλια αλλα κλαδια πανε καλα και αλλα οχι.Γιατι καθε κλαδι αποτελει διαφορετικη επιφανεια και δεχεται φως απο αλλα λεντ αρα και αλλα φασματα.

Οποτε λεμε οτι δεν εχουμε σωστη αναμειξη φασματος.

Βεβαια μπορει ταυτοχρονα να μην εχεις και επαρκες φασμα απο την αποψη οτι τα λεντ εκπεμπουν συγκεκριμενα μηκη κυματος κι ειναι πολυ δυσκολο να γεμισεις σωστα το φασμα σου.

Αλλα οπως σου εξηγησα ειναι και πολυ δυσκολο να το αναμειξεις σωστα.

Τα λεντ δεν ειναι οπως οι τ5 και τα μεταλλα.Εχουν περιορισμενα φασματα και τα εκπεμπουν σε περιορισμενη επιφανεια.Βεβαια εχουν βγει και λεντ που αναμειγνυουν τα χρωματα πριν καν φυγουν απο το φωτιστικο!

Καλυτερα δεν θα μπορουσες να το εξηγησεις! Το καταλαβα απολυτα.

Γιωργο ενας απο τους ομορφοτερους μικτους υφαλους! Μπραβο!

Η αναπτυξη οπως και τα χρωματα εξαρτωνται απο αρκετες παραμετρους και μερικες απο αυτες εχουν αναφερθει και παραπανω. Η ρυθμιση ομως των παραμετρων αυτων σε ενα ενυδρειο ειναι η μεγαλυτερη προκλιση που αυξανει ακομη περισσοτερο απο το γεγονος οτι προσπαθουμε μεσα σε ενα ενυδρειο να φιλοξενησουμε οργανισμους διαφορετικων ειδων, με διαφορετικες αναγκες. Οπως ειπες απλα αλλαζοντας θεση στο κοραλι ειδες αναπτυξη!

Τελικα το επιτυχημενο στησιμο ενος ενυδρειου απαιτει πειραματισμους και πολλες φορες για να προχωρησει χρειαζεται να τρεξει με το συστημα <δοκιμη και λαθος>

Πασχαλη το εθεσες πολυ σωστα! Κανενας μας δεν προκειται να κανει περιορισμους και να εχει π.χ. μονο ακροπορες στον υφαλο του ή μονο ζοανθους. Θελουμε να εχουμε σχεδον ολο το φασμα και τα ειδη κοραλιων.

Εχει γινει πολυ ομορφο και φενεται να επανηλθε το συστημα...

Για τον φωτισμο θα σου πω οτι και τα λεντ αλλα και οι Τ5 μπορουν να καληψουν τις αναγκες ενος ρηφ. Απλα στην μια περιπτωση δινεις κατι στην ΔΕΗ(Τ5) ενω στην αλλη περιπτωση δινεις στην αγορα(λεντ) και μπορει να φτασει ψηλα σε καταναλωσει, ισως οχι οσο με Τ5 αλλα αρκετα κοντα, αναλογα τι θα βαλεις....

Θα πω και εγώ την ταπεινή μου άποψη αν και δεν έχω τρελή εμπειρία πάνω στο θέμα φωτισμού. Έχετε δίκιο σε αυτά που λέτε περί φάσματος αλλά ρε παιδιά μην μου πείτε ότι δεν υπάρχουν ενυδρεία στο εξωτερικό (και όχι σαν τα δικά μας, μιλάμε για 1000 λίτρα+++) που τρέχουν LED και πάνε αέρα.

Συμφωνώ ότι υπάρχουν led και led, αλλά για παράδειγμα εγώ πήρα κινέζικο αλλά πριν το πάρω ρώτησα για το συγκεκριμένο και βρήκα πληροφορίες από ανθρώπους του εξωτερικού που το χρησιμοποιούν ένα, δυο μπορεί και παραπάνω χρονιά στο σύστημα τους και πάει καλά.

Και όταν λέω σύστημα για να μην παρεξηγούμε εννοώ και με απαιτητικά κοράλια γιατί εγώ το προόριζα για μαλακά μόνο.

Με αυτό θέλω να πω οτι ένα  μελετημένο led φωτιστικό ΜΠΟΡΕΙ να σου δώσει ένα πλήρες φάσμα και με τον κατάλληλο σε κλήση-μύρες φακό μπροστά απο το κάθε ledακι να στο ρίξει σε όλο το ενυδρείο σου.

Μην ξεχνάμε οτι πολλοί αναγνωρισμένοι ρεφάδες του εξωτερικού άσχετα αν χρησιμοποιούν Τ5 ή ΗQI ή Led λένε ότι τα LED είναι το μέλλον στα ενυδρεία. Τώρα θα μου πείτε ότι δεν το λένε ακριβώς έτσι αλλά ότι τα υβριδικά φωτιστικά με Led είναι αυτή την στιγμή αυτό που λέμε The king of the hill.Δεν θα διαφωνήσω ούτε σε αυτό, αντιθέτως αν είχα την ευχέρεια για hybrid θα πήγαινα και εγώ!!!

Όμως καμιά φορά μας ξεφεύγουν τα πιο απλά πράγματα και σπάμε το κεφάλι μας για τα πιο περίπλοκα.

Δυστυχώς δεν έχουμε όλοι μας ένα PAR meter σπίτι μας για να ξέρουμε ακριβώς σε κάθε σημείο του βράχου μας τι φωτεινότατα έχουμε και αν το Χ κοράλλι θα ευδοκιμήσει στο Ψ σημειο του βράχου γιατί θέλει να το χτυπάει από πάνω η Α ένταση φωτός...λέω τώρα εγώ...άρα μάλλον πάμε μέσω πειραματισμού που καμιά φορά μας μπορεί να μην μας αρέσει αυτή η ιδέα ή ακόμα να μην αρέσει και στο κοράλλι. 

Μπορεί το Α σκληρό κοράλλι που είναι δίπλα στο Β μαλακό κοράλλι και να "παίζει" μεταξύ τους πόλεμος χημείας.

Μπορεί να ξέφυγε κάποια μέτρηση και να χρειάζεται συμπλήρωμα ή μύωση κάτι.

Μπορεί χίλια δυο τα οποία σοφότεροι και ποιο έμπειροι από μένα που τώρα ξεκινάω, προανέφεραν στα προηγούμενα ποστ και δεν θα προσθέσω κάτι παραπάνω.

Με άλλα λόγια μπορεί πολύ απλά να μην "φταίει" το φωτιστικό' και το, φταίει, σε παρένθεση γιατί μπορεί για παράδειγμα η λύση να είναι 2 εκατοστά πιο πάνω το led για καλύτερη διάχυση φωτισμού (λέω τώρα εγώ).Η αλήθεια είναι ότι γενικά θέλει πειραματισμό το hobby γιατί όπου υπάρχουν κανόνες, πάντα θα υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Πάντα κατά την ταπεινή άποψη ενός αρχαρίου όλα αυτά.  :bigemo_harabe_net-100:

Καλησπέρα φίλοι μου!

Σιγά σιγά όλοι πισω στην ρουτίνα. Μόνο που για ολους εμας στο χομπυ η ρουτινα εχει μια ευχαριστη ενασχοληση που ολοι λαχταραμε να επιστρεψουμε για να δουμε τα ζωντανα μας!

Οπως σας ειχα πει, παρηγγειλα την προηγουμενη εβδομαδα την Vortech Mp10 Quite series και σημερα την παρελαβα. Το απογευματακι θα την βρέξω...

IMG_7165_zpsmgalde7g.jpg

• Like 3

Η Vortech θα αντικαταστησει την θηριωδη Tunze που διακρινεται κατω απο την σωληνα της υπερχύλισης και σιγουρα η σκίαση θα μειωθει αρκετα! Όπως επισης περιμενω να αυξηθει και η ποιοτητα της κυκλοφοριας μου με δυο vortech mp10 πλεον.

IMG_7160_zpstxjvxnpx.jpg

IMG_7161_zpsxorvbbht.jpg

Και δυο ακομη χθεσινες φωτογραφιες

IMG_7163_zpsnainm2yq.jpg

και το αγαπημενο μου Gramma Loreto, που πλεον εχει ξεθαρεψει. Ψαρι με ιδιαιτερο χαρακτηρα.

IMG_7162_zpsp2szdltf.jpg

Καλορίζικο το μηχανάκι Γιωργο!

Απο Ελλάδα το πηρες και πόσο? Αν επιτρέπεται?

Καλορίζικο το μηχανάκι Γιωργο!

Απο Ελλάδα το πηρες και πόσο? Αν επιτρέπεται?

Whitecorals - Γερμανια

265 + 24(μεταφορικα) = 289ευρω στη πορτα μου με UPS. Σε τεσσερις εργασιμες. Τριτη 18 αυγουστου το παρηγγειλα.

Στην Ελλαδα εχω την εντυπωση οτι δεν την εχουν φερει ακομα.

Ο γερμανος την ειχε στοκ.

• Like 1

Το Σαββατοκυριακο υπηρχε γενικος καθαρισμος που περιελαμβανε και το sump.

Πλεον αλλαξα λιγο τον τροπο που καθαριζω το sump. Παλαιοτερα εβγαζα και τον ζωντανο βραχο που εχω στο μεσαιο σταδιο και στην κυριολεξια το εγλειφα, με αποτελεσμα να χανω αρκετη βιολογια. Χθες καθαρισα μονο το σταδιο της υπερχυλισης και της επιστροφης (τα γυαλισα) και απλα αλλαξα το νερο στο μεσαιο σταδιο.

Επισης ξανα εκανα calibration στην δοσομετρικη να δω οτι ριχνει τις σωστες ποσοτητες, ετσι για να εχω το κεφαλι μου ησυχο. Βεβαια αυτο φαινοταν και απο την σταθεροτητα των τιμων μου αλλα ηθελα να ειμαι σιγουρος 100%. Στο τεταρτο καναλι προσθεσα και τα αμινοξεα της Acropower ωστε να ριχνει 2ml μερα παρα μερα, που ημαινει για τα λιτρα μου 8ml την εβδομαδα. Τωρα ειμαι στην δευτερη εβδομαδα που ριχνω αμινοξεα. Θελω να κλεισω μηνα για να δω εαν εχω καποια αποτελεσματα και θα σας ενημερωσω.

Whitecorals - Γερμανια

265 + 24(μεταφορικα) = 289ευρω στη πορτα μου με UPS. Σε τεσσερις εργασιμες. Τριτη 18 αυγουστου το παρηγγειλα.

Στην Ελλαδα εχω την εντυπωση οτι δεν την εχουν φερει ακομα.

Ο γερμανος την ειχε στοκ.

Πως πλήρωσες ρε φιλε?

What about capital controls????

Εχουν τελειωσει παιδια τα capital controls για αγορες στο εξωτερικο.

Μπορειτε να κανετε κανονικοτατα τις συναλλαγες σας με χρεωστικες (οπως εγω) ή με πιστωτικες.

Αν το διαβαζει και καποιος απο τους admin ας το βγαλουν στο forum οτι μπορεις πλεον να κανεις αγορες κανονικα.

Εχουν τελειωσει παιδια τα capital controls για αγορες στο εξωτερικο.

Μπορειτε να κανετε κανονικοτατα τις συναλλαγες σας με χρεωστικες (οπως εγω) ή με πιστωτικες.

Αν το διαβαζει και καποιος απο τους admin ας το βγαλουν στο forum οτι μπορεις πλεον να κανεις αγορες κανονικα.

Εκανα μια αγορα πριν μια εβδομαδα με Pay Pal και προπληρωμενη και μου την εκοψε!

Εγω εκανα απευθειας με την χρεωστικη μου.

Οπως επισης και στο Αμβουργο που πηγα πριν τρεις εβδομαδες χρησιμοποιουσα χρεωστικη και πιστωτικη κανονικα.

Μεγειες Γιωργο θελω εντυπωσεις και σχολια ειδικα στο θορυβο.

ΩΩΩΩΩΩΩΩΩ ΩΜΗ  ΔΥΝΑΜΗ!
Καλοριζικη,καλοδουλευτη!

Μεγειες Γιωργο θελω εντυπωσεις και σχολια ειδικα στο θορυβο.

Δεν ακουω τιποτα Νικο. Την εχω στο φουλ, την βαζω σε κυματισμο και εχω κλεισει τηλεοραση, κλειστο το ψυκτικο και ησυχια στο σπιτι. Δεν ακουγεται τιποτα!

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...