Jump to content

Ο Μονομάχος Μου Δεν Τρώει

Sunrise

Recommended Posts

Αγαπητοί φίλοι, 

Είμαι νέο άτομο στο χώρο αυτό, καθώς και στο χώρο των ενυδρείων.

Παρακολούθησα το forum, και βρήκα πολλά άρθρα για μονομάχους, αλλά αποφάσισα να δημιουργήσω ένα νέο θέμα, γιατί θεώρησα την περίπτωση του μονομάχου μου και της κατάστασής του κάπως ιδιάζουσα. 

Πριν 2 χρόνια και 3 μήνες, πήρα έναν μονομάχο. Έως τότε, ήμουν άσχετη όσον αφορά σε ζητήματα ενυδρείων, ψαριών κ.ο.κ.. 

Δεν είχα κι ούτε έχω, φυσικά, την οικονομική δυνατότητα για να ακολουθήσω όλες τις προοπτικές υγιούς και σωστής διαβίωσης ενός μονομάχου, οπότε προσπαθήσαμε (εγώ και ο Meeko) να πορευθούμε ως εξής:

- 3-λιτρο "ενυδρείο" με: πέτρες αληθινές και 1 πράσινο φυτό (ψεύτικο αλλά όχι "πλαστικούρα"), φως για ημέρα και νύχτα.

- 2 διαφορετικά φάρμακα για αποφυγή μολύνσεων από αμμωνία και οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο νερό και μπορεί να βλάψει το ψάρι (γνωστής εταιρίας). Αυτά τα χρησιμοποιώ κάθε φορά που του αλλάζω νερό, ρίχνοντας από 5 σταγόνες (δοσολογία που έκρινα σωστή σύμφωνα με δοσολογίες που γράφουν επάνω για αντιστοιχία λίτρων)

- flakes και bloodworms για φαγητό (της ίδιας γνωστής εταιρίας με την παραπάνω). 3 bloodworms το πρωί και 2 flakes το απόγευμα (απόφαση για τη διατροφή του που πήρα ύστερα από σχετική ενημέρωση για τη διατροφή των μονομάχων.)

- άλλαγμα του νερού του κάθε 3-4 ημέρες (από τη βρύση)

Πάντα ήταν τρομερά δραστήριος, μέχρι που "παίζαμε" κι όλας. Τρελαινόταν για τα "σκουλικάκια" και κάθε φορά που τον τάιζα, κυνηγούσε  το σκουλικάκι στην επιφάνεια του νερού, μέχρι που πήδαγε για να το φάει. 

Όσον αφορά στους θερμαντήρες (όπως λέγονται, τέλος πάντων, γιατί δε θυμάμαι) και στο κρύο νερό το χειμώνα, η αλήθεια είναι πως εκείνες τις περιόδους δεν ήταν και πολύ δραστήριος, αλλά όταν του ζέσταινα το νερό (με κάποιο αερόθερμο, πχ), ερχόταν στα "ίσια" του.

Το Meeko τον πήρα στη Λαμία, όπου σπουδάζω. Το νερό της Λαμίας δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα στην υγεία του (όσο μπορώ τουλάχιστον να καταλαβαίνω από αυτά που βλέπω), καθώς επίσης δεν άφηνε σχεδόν καθόλου άλατα στα τοιχώματα του ενυδρείου γύρω γύρω από τη στάθμη του νερού. 

Αντιθέτως, το νερό στον Ωρωπό, όπου είναι η μόνιμη κατοικία μου και τον φέρνω μαζί μου κάθε καλοκαίρι, χριστούγεννα και πάσχα, είναι πολύ πιο σκληρό και μαζεύει απίστευτα πολλά άλατα πάνω στις 2 ημέρες, γεγονός που με αναγκάζει να του αλλάζω το νερό κάθε 2-3 μέρες.

Και ιδού το πρόβλημα...:

Σήμερα το πρωί, κι ενώ ήμουν έοτιμη να του αλλάξω το νερό, τον είδα πεσμένο στον πάτο, αγκαλιά με τις πέτρες, να βαριανασαίνει. Πάντοτε, όποτε κουνούσα λίγο - ελάχιστα - το ενυδρείο, έτρεχε σαν τρελός. Και σήμερα τίποτα... Αμέσως πήρα να αλλάξω το νερό. Ενώ σε κάθε αλλαγή κολυμπούσε παντού -φυσιολογικά φυσικά, σήμερα έμεινε ακίνητος. μεγαλύτερη ακινησία δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου.... Ακόμα και τα αυτοκίνητα στην Κηφισίας σε ώρα αιχμής, πιο κινητικά είναι... (σχήμα λόγου για να καταλάβετε την κατάσταση). Έπλυνα πέτρες, δέντρα, ενυδρείο (περιττό να αναφέρω ΤΆ ΆΛΑΤΑ που έβγαλα από το τοίχωμα) και έβαλα αυτή τη φορά εμφιαλωμένο νερό. Έβαλα και τα φάρμακά του, και μόλις τον έβαλα μέσα στο ενυδρείο, αμέσως πήγε στον πάτο. Και όταν λέω "πήγε", εννοώ πως ήταν σα να έπεφτε... Κατά τη διάρκεια της πτώσης, έκανε κάποιες κινήσεις ίσα για να κολυμπήσει προς τα πάνω, αλλά τελικά έπεσε... 

Και πήγα να τον ταΐσω... Φυσικά δεν ανέβαινε στην επιφάνεια για κανένα λόγο.. Πήρα λοιπόν κι εγώ ένα σκουλικάκι που όπως έχω αναφέρει τρελαινόταν γι αυτά, και έβαλα το χέρι μου μέσα, ακουμπώντας το σκουλικάκι στο στόμα του. Τότε ο Meeko το απώθησε επιδεικτικά, σπαρτάρησε πάνω στις πέτρες, έκανε προσπάθειες να κολυμπήσει, μου γύρισε την πλάτη, και άραξε ξανά πάνω στις πέτρες. Επανέλαβα την προσπάθεια άλλες 5 φορές την ίδια στιγμή, Η ίδια ανταπόκριση όμως απο την πλευρά του, με στενοχώρησε πιο πολύ. 

Άφησα το θέμα γιατί είχα δουλειά, και το βράδυ όταν γύρισα, τον είδα ακόμα στον πάτο (σε άλλη θέση από το πρωί) να βαριανασαίνει. Προσπάθησα με τον ίδιο τρόπο να τον ταΐσω, και προσπάθησα να του δώσω και flakes. Αλλά αυτός αντέδρασε με ακριβώς τον ίδιο τρόπο...

Σημείωση: Τα πτερύγιά του, δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση. Από τότε που τον πήρα ήταν στις άκρες σα χοντρές κλωστές, αλλά τώρα είναι πολύ χειρότερη η εικόνα του. Επίσης, το πτερύγιο πάνω στη ράχη του, μοιάζει σα να είναι μισο-κομμένο... 

Ελπίζοντας πως δεν κούρασα τους αναγνώστες (δεν μπορούσα φυσικά να μην αναφέρω την πλήρη εικόνα), ζητώ μία βοήθεια και μία συμβουλή για το τί μπορώ να κάνω ώστε να μη χάσω το φίλο μου... 

Ευχαριστώ για το χρόνο σας, 

Sunrise...

Καλως ηρθες στο φορουμ μας!

Καταρχην θα σου πω πως κανενα ψαρι δεν μπορει να ζησει σε τοσα λιγα λιτρα νερο.Θα πρεπει να αγορασεις ενα μικρο ενυδρειο τουλαχιστον 15-20 λιτρων με φιλτρο και θερμοστατη για το χειμωνα.

Τα σχησμενα πτερυγια που βλεπεις ειναι απο κακες συνθικες διαβιωσης και κακες συνθικες νερου.

Χωρις φιλτρο,το νερο σου εχει αμμωνια και πιθανον αυτο που βλεπεις να το εχει παθει απο αυτο.

ΥΓ Μετεφερα το θεμα σου στη σωστη κατηγορια. :)

Έγινε επεξεργασία - rastafarian

Ευχαριστώ πολύ :-)

Και να ρωτήσω. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω, πριν αγοράσω τον εξοπλισμό, και με τα μέσα που έχω τώρα, ώστε να "ξανανιώσει" ο Meeko;

Δυσκολα τα πραγματα μαλλον..

Το ενα απο τα υγρα που ριχνεις,λογικα ειναι βακτηρια αλλα για να δουλεψουν πρεπει να εχεις φιλτρο με βιολογικο υλικο μεσα για να αποικισουν,τωρα και που τα ριχνεις μεσα αχρηστα πανε.

Εγω αυτο που θα εκανα τωρα ειναι τα εξης:

Καθημερινες αλλαγες νερου και χρηση αεραντλιας.

Χορηγηση βιταμινων στο νερο του.

Αγορα ενυδρειου και εξοπλησμου.

Μπολι για το φιλτρο του νεου ενυδρειου (ειναι βιολογικο υλικο απο φιλτρο ενυδρειου συνχομπιστα που τρεχει καιρο και χωρις ασθενειες,ετσι θα γλιτωσεις το στρωσιμο του νεου ενυδρειου)

Και παλι,δεν ειναι σιγουρο οτι θα τα καταφερει μεχρι να παρεις ενυδρειο...

Έγινε επεξεργασία - rastafarian
  • Like 1

Καλησπέρα

Ο μονομάχος σου, όπως ήδη ανέφερε ο rastafarian δεν μπορει να συνεχίσει να επιβιώνει έτσι

Ηδη πρεπει να εχει καει απο αμμωνια.

Αυτό που πρέπει να κάνεις άμεσα, ειναι να βρεις ενα μεγάλο δοχείο http://www.ikea.gr/DefaultM.aspx?page=productview&iID=2151 , να αγοράσεις ένα μικρό εσωτερικό φιλτράκι, να βάλεις αγγελία για μπόλι, να προμηθευτείς melafix και να του ξεκινήσεις θεραπεία

Θα χρειαστείς κι ενα σετ από υγρά τεστ, για να ξέρεις τι γινεται με τη βιολογία του φιλτρου σου

Μελλοντικά αγοράζεις έναν θερμαντήρα και μια μικρή λαμπα γραφείου. Ειναι τα βασικά που μπορείς να του προσφέρεις

Ακομη κι αν δεν καταφερεις να τον σώσεις - 2 χρόνια ειναι πολύς χρονος για ένα ψάρι που ζει σε τόσα λίγα λίτρα - θα έχεις μάθε απ τα λάθη σου και την επομενη φορά θα καταφέρεις να συντηρήσεις ενα ψάρι ενδεχομένως και στο μέγιστο του όρου ζωής του

Για τώρα, κάνε μια αλλαγή νερού πάνω απο 60%, με νερό της ίδια θερμοκρασίας με εκείνο του ενυδρειου, στο οποιο θα εχεις προσθέσει αντιχλώριο. Συνέχισε με καθημερινές αλλαγές νερου μέχρι να καταφέρεις να βρεις ολα τα παραπάνω

Έγινε επεξεργασία - Chocolate_Puma
  • Like 2

Καλησπέρα

Ο μονομάχος σου, όπως ήδη ανέφερε ο rastafarian δεν μπορει να συνεχίσει να επιβιώνει έτσι

Ηδη πρεπει να εχει καει απο αμμωνια.

Αυτό που πρέπει να κάνεις άμεσα, ειναι να βρεις ενα μεγάλο δοχείο http://www.ikea.gr/DefaultM.aspx?page=productview&iID=2151 , να αγοράσεις ένα μικρό εσωτερικό φιλτράκι, να βάλεις αγγελία για μπόλι, να προμηθευτείς melafix και να του ξεκινήσεις θεραπεία

Θα χρειαστείς κι ενα σετ από υγρά τεστ, για να ξέρεις τι γινεται με τη βιολογία του φιλτρου σου

Μελλοντικά αγοράζεις έναν θερμαντήρα και μια μικρή λαμπα γραφείου. Ειναι τα βασικά που μπορείς να του προσφέρεις

Ακομη κι αν δεν καταφερεις να τον σώσεις - 2 χρόνια ειναι πολύς χρονος για ένα ψάρι που ζει σε τόσα λίγα λίτρα - θα έχεις μάθε απ τα λάθη σου και την επομενη φορά θα καταφέρεις να συντηρήσεις ενα ψάρι ενδεχομένως και στο μέγιστο του όρου ζωής του

Για τώρα, κάνε μια αλλαγή νερού πάνω απο 60%, με νερό της ίδια θερμοκρασίας με εκείνο του ενυδρειου, στο οποιο θα εχεις προσθέσει αντιχλώριο. Συνέχισε με καθημερινές αλλαγές νερου μέχρι να καταφέρεις να βρεις ολα τα παραπάνω

Σωστος ρε φιλε! :thumbsu: :thumbsu:

Καλώς ήρθες και από εμένα...

Αν δεν μπορείς να πάς ΙΚΕΑ υπάρχει (τουλάχιστον μέχρι πριν από κάποιους μήνες) στο Jumbo ένα οικονομικό 15 λιτρο ενυδρειάκι με φιλτράκι με το οποίο θα μπορούσες να κάνεις τη ζωή του πιό εύκολη. Αλλιώς έχει και αντίστοιχα κουτιά με του ΙΚΕΑ και συνήθως βρίσκεις κάποιο κατάστημα παντού... (Έχουν ξεφυτρώσει παντού :usd: )

Και εγώ νομίζω ότι τα πράγματα είναι μάλλον δύσκολα..

Θα μπορούσες να μας βάλεις μία φωτογραφία του ψαριού? Θα βοηθούσε πολύ.

Γενικά θα μπορούσες να κάνεις αυτό που είπαν τα παιδιά πιό πάνω, καθημερινές αλλαγές 50%, βιταμίνες και ψάχνεις για εξοπλισμό...

Περαστικά στο ψαράκι σου....

Υ.Γ. Ψάξε στα ηλεκτρονικά καταστήματα και θα βρείς εσωτερικό φιλτράκι και τεστ σε καλές τιμές...

http://www.aquazone.gr/forums/topic/92637-ieeiiiieeu-oanu-oaaoo/?p=902338

Έγινε επεξεργασία - mary74

Καλως ηρθες κι απο μενα και περαστικα στον μονομαχουλη σου! :)

Οπως τα ειπαν τα παιδια απο πανω ειναι οι αμεσες κινησεις που μπορεις να κανεις.....

Το οτι εζησε και 2,5 χρονια σε 3 λιτρα χωρις φιλτρο.....θαυμα ειναι! :)

Σου ευχομαι να τα καταφερει και να ζησει πολυ περισσοτερα!

:D :D :D

Τι σκεφτεσαι να κανεις?

Mary74, είναι δύσκολο να βγάλω φωτογραφία, γιατί είναι ξαπλωμένος στις πέτρες, και δεν φαίνεται που δε φαίνεται καθαρά τον καλό καιρό, τώρα δεν ξεχωρίζει ψάρι από πέτρα.... -.-

georgerocks, μιας και είναι δύσκολο να βρω όλα τα χρήματα μαζί για πλήρη εξοπλισμό, θα ακολουθήσω όσο πιο πιστά μπορώ τις οδηγίες του Chokolate_Puma...

Και σιγά σιγά θα προσπαθήσω να φτιάξω το κατάλληλο περιβάλλον.

Αλλά.. Τί να πω.. Είμαι ήδη πολύ στενοχωρημένη... Τέλος πάντων... Το θέμα είναι ότι εδώ δέχτηκα βοήθεια. :)

Οτι χρειαστεις και πριν καθε αγορα, μας ρωτας για να μη πετας τα λεφτα σου τζαμπα.

Ολοι με λαθη ξεκινησαμε και οι στραβες ειναι μεσα στο προγραμμα,μην απογοητευεσαι! :)

Απλα,αυτο το χομπι θελει αρκετο διαβασμα για να κατανοησεις καποια βασικα πραγματα για τη συνεχεια.

• Like 1

Kαλησπερα κι απο μενα και καλως ηρθες!

Εκτος αυτων που σου ειπαν τα παιδια πιο πανω, να ξερεις οτι και 2 χρονια που τον εχεις, ακομη και σε καλο ενυδρειο σε καταλληλες συνθηκες, το ψαρι ειναι γερακος... με οτι αυτο συνεπαγεται. Οποτε λιγο τα γηρατια, λιγο η ταλαιπωρια το εχουν καταπονησει! Ισως να μην ειναι αρρωστο, αλλα απλα ηλικιωμενο. Βεβαια οσο πιο ηλικιωμενο το ψαρι και αδυναμο, τοσο πιο ευπαθες ειναι στις ασθενειες! Πιστευω να καταλαβαινεις τι εννοω.

Κατι που μου κεντρησε το ενδιαφερον, ειναι μια φραση σου : Έπλυνα πέτρες, δέντρα, ενυδρείο (περιττό να αναφέρω ΤΆ ΆΛΑΤΑ που έβγαλα από το τοίχωμα) και έβαλα αυτή τη φορά εμφιαλωμένο νερό. Έβαλα και τα φάρμακά του, και μόλις τον έβαλα μέσα στο ενυδρείο, αμέσως πήγε στον πάτο. Και όταν λέω "πήγε", εννοώ πως ήταν σα να έπεφτε... Κατά τη διάρκεια της πτώσης, έκανε κάποιες κινήσεις ίσα για να κολυμπήσει προς τα πάνω, αλλά τελικά έπεσε...

Να ρωτησω, οταν κανεις αλλαγες νερου το ψαρι το βγαζεις απο τη γυαλα του; Πως κανεις τις αλλαγες;

Έγινε επεξεργασία - Sturm
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...