Jump to content

Αρχίζω Να Το Σκέφτομαι

Chocolate_Puma

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους

Παρόλο που ξέρω πως η χρονική περίοδος δεν ενδείκνυται (αρκετοι λειπουν με λογω καλοκαιριου) ανοίγω αυτό το θέμα γιατί έχω αρχίσει να σκέφτομαι για το 1ο μου θαλασσινο

Από διάβασμα καλά πάω, αλλά από εμπειρία στα αλάτια ειμαι κάτω από το μηδέν

Στο θέμα μας κι όποιος έχει άποψη, βοηθάει

Σκέφτομαι να στήσω ένα 130λιτρο reef.

Θα υλικά που ήδη υπάρχουν είναι τα παρακάτω

1. Το ενυδρείο : Διαστάσεων 60Χ50Χ50 (μηκος Χ πλατος Χ ύψος) - Το ενυδρειο τρέχει ήδη, αλλά τα ψάρια θα μεταφερθουν σε νέο ενυδρειο με πιο σωστές διαστάσεις γι αυτά

2. Το ενυδρείο διαθέτει φίλτρο αμβούργου. Στην πλάτη υπάρχουν 3 διαμερίσματα τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους ως εξής. Το κυρίως σώμα του ενυδρείου επικοινωνεί με το 1ο διαμέρισμα στο πάνω μερος, το 1ο με το 2ο στο κάτω μέρος, το 2ο με το 3ο στο πάνω μέρος και το 3ο με το κυρίως σωμα, μέσω αεραντλίας η οποία σπρώχνει το νερο

3. Φίλτρα εσωτερικά διαφόρων μεγεθών

4. Φωτιστικό Hailea T5 2 X 24 watt, http://www.igna.gr/index.php/component/virtuemart/fotismos/fotistiko-hailea-t5-2x24w-60-cm-detail?Itemid=0

5. Θερμαντήρες από 100 εως 200 watt

6. Βαρέλι τροφίμων 50 λίτρα

7. Σύστημα ψύξης με ανεμιστήρες

8. Controller STC 1000

Τα ερωτήματα

1. Μπορώ να αξιοποιήσω το φίλτρο Αμβούργου κι αν "ναι", με ποιον τρόπο?

2. Τα φιλτράκια για άνθρακα κι αντιφωσφόρο μπορούν να είναι 1 ή πρέπει να ειναι οποσδήποτε 2?

3. Το φωτιστικό που ήδη εχω μπορεί με κάποιον τρόπο να μετατραπεί για reef?Αν ναι, τι λάμπες θα χρειαστώ?

4. Πρόταση για skimmer?

5. A/O από όσο έχω διαβάσει είναι απαραίτητη. Υπάρχει δυνατότητα με συχνές αλλαγές νερού, να την αποφύγω?

6. Ενδεικτικά πόσα κιλά ζωντανό & πόσα νεκρό βράχο θα χρειαστώ?

7. Πρόταση για κυκλοφορητές?

8. Πρόταση για ρεφρακτόμετρο?

9. Αυτόματη αναπλήρωση χρειάζεται οποσδήποτε?

10. Πρόταση για υγρά τεστ?

11. Πρόταση για αλάτι, άνθρακα κι αντιφωσφόρο?

12. Βακτήρια?

13. Κυκλοφορητή για να σπάει το αλάτι?

14. Το ενυδρείο θα πρέπει οποσδήποτε να έχει καπάκι?

Σ οτι αφορά τα βήματα, απ όσο εχω καταλάβει για να ρυθμίσω για πρώτη φορά αλατότητα κάνω τα εξης

1. Γεμίζω περίπου το 80% νερό με αντιχλώριο. Το αφηνω να τρέξει με τους κυκλοφορητές και προσθέτω αλάτι. Μετράω αλατότητα μετά από ένα 24ωρο. Αν υποθέσουμε πως η επιθυμητη ειναι 1026, τότε αν την μετρήσω πιο χαμηλά προσθέτω κι άλλο αλάτι, αν είναι πιο ψηλά προσθέτω νερο (Σωστα????)

Αφού φτιάξω αλατότητα προσθέτω αραγωνίτη με τους κυκλοφορητές κλειστούς. Μετά από μία ώρα βάζω σε λειτουργία το σκιμερ. Βράχο βάζω την επόμενη μέρα ώστε πρώτα να έχει ξεθολώσει. Προσθέρω βακτήρια (για πόσο καιρό???). Μετράω ΝΗ3,ΝΟ2,ΝΟ3. Μόλις μηδενήσουν όλα εκτός από τα νιτρικά κάνω αλλαγή και βάζω τους πρώτους κατοίκους.

Ανθρακα βάζω μετά τον μήνα, αντιφωσφόρο βάζω αν μετρήσω φωσφορικά

Ξέρω ότι τα ερωτήματα ειναι πολλά και ξέρω ότι ζητάω μασημένη τροφη. Επειδή όμως δεν θέλω να ξανακάνω τα λάθη που έκανα όταν πρωτοξεκίνησα με το γλυκό νερό, όπου πετούσα άσκοπα λεφτά επειδή δεν το είχα οργανώσει στο μυαλό μου, όποιος έχει όρεξη για να απαντήσει στα ερωτήματα και να με διορθώσει εκει που είμαι "λάθος", παρακαλώ για τις απόψεις σας!!!

Ισως σας πρήξω για λίγο καιρό!!!

Καλημέρα φίλε μου και καλώς ήρθες στα άλατια!!!

Ωραίες οι διαστάσεις που έχει το ενυδρείο σου.

Αν και δεν είμαι και ειδήμων εγώ θα σου πρότεινα να καταργήσεις το φίλτρο Αμβούργου και να κοιτάξεις για sump.αν μπορείς θα σου λύσει τα χέρια και θα κρύψεις εκεί ολο τον εξοπλισμό και θα αφήσεις το main καθαρό.

Για φωτισμό αν πηγαίνεις σε απαιτητικά κοράλλια πιστεύω δεν θα σου φτάσει ο φωτισμός.Αυτό καλύτερα να το σιγουρεψει και κάποιος άλλος.

Skimmer αναλόγως αν φτιάξεις sump αλλιώς πας σε κρεμαστο.

Παρε 2 κυκλοφορητες wp-10 jebao απο fish-street και είσαι κούκλος!!!

Καλή επιτυχία σου εύχομαι και μακάρι να σε δούμε σύντομα στις παρουσιάσεις ;-)

Καλημερα και καλο ξεκινημα!

Καλημέρα σε όλους

Παρόλο που ξέρω πως η χρονική περίοδος δεν ενδείκνυται (αρκετοι λειπουν με λογω καλοκαιριου) ανοίγω αυτό το θέμα γιατί έχω αρχίσει να σκέφτομαι για το 1ο μου θαλασσινο

Από διάβασμα καλά πάω, αλλά από εμπειρία στα αλάτια ειμαι κάτω από το μηδέν

Στο θέμα μας κι όποιος έχει άποψη, βοηθάει

Σκέφτομαι να στήσω ένα 130λιτρο reef.

Θα υλικά που ήδη υπάρχουν είναι τα παρακάτω

1. Το ενυδρείο : Διαστάσεων 60Χ50Χ50 (μηκος Χ πλατος Χ ύψος) - Το ενυδρειο τρέχει ήδη, αλλά τα ψάρια θα μεταφερθουν σε νέο ενυδρειο με πιο σωστές διαστάσεις γι αυτά

2. Το ενυδρείο διαθέτει φίλτρο αμβούργου. Στην πλάτη υπάρχουν 3 διαμερίσματα τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους ως εξής. Το κυρίως σώμα του ενυδρείου επικοινωνεί με το 1ο διαμέρισμα στο πάνω μερος, το 1ο με το 2ο στο κάτω μέρος, το 2ο με το 3ο στο πάνω μέρος και το 3ο με το κυρίως σωμα, μέσω αεραντλίας η οποία σπρώχνει το νερο

3. Φίλτρα εσωτερικά διαφόρων μεγεθών

4. Φωτιστικό Hailea T5 2 X 24 watt, http://www.igna.gr/index.php/component/virtuemart/fotismos/fotistiko-hailea-t5-2x24w-60-cm-detail?Itemid=0

5. Θερμαντήρες από 100 εως 200 watt

6. Βαρέλι τροφίμων 50 λίτρα

7. Σύστημα ψύξης με ανεμιστήρες

8. Controller STC 1000

Τα ερωτήματα

1. Μπορώ να αξιοποιήσω το φίλτρο Αμβούργου κι αν "ναι", με ποιον τρόπο? IMHO καλητερα οχι.

2. Τα φιλτράκια για άνθρακα κι αντιφωσφόρο μπορούν να είναι 1 ή πρέπει να ειναι οποσδήποτε 2? Μπορουν να μπουν σε ενα αρκει να εχει διαφορετικα διαμερισματα, μην τα ανακατεψεις.

3. Το φωτιστικό που ήδη εχω μπορεί με κάποιον τρόπο να μετατραπεί για reef?Αν ναι, τι λάμπες θα χρειαστώ? Μπορεις να του βαλεις δυο λαμπες για θαλασσινο αλλα θα χρειαστεις περισσοτερο φως, στα λιτρα σου σιγουρα 100 watt

4. Πρόταση για skimmer? Deltec mce300

5. A/O από όσο έχω διαβάσει είναι απαραίτητη. Υπάρχει δυνατότητα με συχνές αλλαγές νερού, να την αποφύγω? OXI! το νερο τησ βρυσεις εχει νιτρικα, φωσφορικα, χλορια βαρεα μεταλα κ.α. τα οποια η Α/Ο αφαιρει, αν εσυ κανεις αλλαγες με νερο βρυσης προσθετεις ολα αυτα και οσο πιο πολλες κανεις τοσο πιο πολλα θα προσθετεις.

6. Ενδεικτικά πόσα κιλά ζωντανό & πόσα νεκρό βράχο θα χρειαστώ? Περιπου 15 κιλα, IMO μισο μισο.

7. Πρόταση για κυκλοφορητές? 2* jebao mp10

8. Πρόταση για ρεφρακτόμετρο?

9. Αυτόματη αναπλήρωση χρειάζεται οποσδήποτε? Ναι, εκτος αν εισαι απο πανω και συμπληρωνεις ναρο 4-5 φορες την ημερα.

10. Πρόταση για υγρά τεστ? Σαλιφερτ

11. Πρόταση για αλάτι, άνθρακα κι αντιφωσφόρο? Για αλατι δεν ξερω, εγω χρεισιμοποιω NSW, ανθρακα και αντιφωσφορο οικονομικα απο waterwaves.

12. Βακτήρια? Εγω χρησιμοποιω της seachem αλλα δεν νομιζω οτι εχει και μεγαλη σημασια.

13. Κυκλοφορητή για να σπάει το αλάτι?

14. Το ενυδρείο θα πρέπει οποσδήποτε να έχει καπάκι?Καλυτερα οχι, και για καλυτερο αερισμο και για μειωση της θερμοκρασιας.

Σ οτι αφορά τα βήματα, απ όσο εχω καταλάβει για να ρυθμίσω για πρώτη φορά αλατότητα κάνω τα εξης

1. Γεμίζω περίπου το 80% νερό με αντιχλώριο. Το αφηνω να τρέξει με τους κυκλοφορητές και προσθέτω αλάτι. Μετράω αλατότητα μετά από ένα 24ωρο. Αν υποθέσουμε πως η επιθυμητη ειναι 1026, τότε αν την μετρήσω πιο χαμηλά προσθέτω κι άλλο αλάτι, αν είναι πιο ψηλά προσθέτω νερο (Σωστα????)

Αφού φτιάξω αλατότητα προσθέτω αραγωνίτη με τους κυκλοφορητές κλειστούς. Μετά από μία ώρα βάζω σε λειτουργία το σκιμερ. Βράχο βάζω την επόμενη μέρα ώστε πρώτα να έχει ξεθολώσει. Προσθέρω βακτήρια (για πόσο καιρό???). Μετράω ΝΗ3,ΝΟ2,ΝΟ3. Μόλις μηδενήσουν όλα εκτός από τα νιτρικά κάνω αλλαγή και βάζω τους πρώτους κατοίκους.

Ανθρακα βάζω μετά τον μήνα, αντιφωσφόρο βάζω αν μετρήσω φωσφορικά Ανθρακα και αντιφωσφορο απο την αρχη ειδικα αν βαλεις νερο βρυσης (καλυτερα οχι). Τα αλλα οπως τα ειπες. Βακτηρια ακολουθα τις οδηγιες της εκαστοτε εταιριας.

Ξέρω ότι τα ερωτήματα ειναι πολλά και ξέρω ότι ζητάω μασημένη τροφη. Επειδή όμως δεν θέλω να ξανακάνω τα λάθη που έκανα όταν πρωτοξεκίνησα με το γλυκό νερό, όπου πετούσα άσκοπα λεφτά επειδή δεν το είχα οργανώσει στο μυαλό μου, όποιος έχει όρεξη για να απαντήσει στα ερωτήματα και να με διορθώσει εκει που είμαι "λάθος", παρακαλώ για τις απόψεις σας!!!

Ισως σας πρήξω για λίγο καιρό!!!

Και μερικα τιπ που για μενα ειναι must,

μην φοβασε να δοσεις παραπανω χρηματα για ενα καλο εξοπλξσμο (π.χ. skimmer και κυκλοφοριτες) θα το βρεις μπροστα σου.

Αν σε περνει βαλε sump (τα οφελει ειναι παρα πολλα).

Και το πιο σοβαρο ΥΠΟΜΟΝΗ!!!

Ολα στο reef γινονται σιγσ σιγα και με υπομονη!!!

Και παλι καλη αρχη!

Έγινε επεξεργασία - petrossol

Θα συνφωνησω και εγω μετα παιδιά νερό για μένα πάντα και μόνο όσμωση απο φωτισμό οι λάμπες δυο δεν θα φτάσουν οι βάζεις δυο ακομα η πρόσθετεις λέντ και εχεις τον συνδυασμό και τον δυο σαμπ ειναι μεγάλο συν για το θαλασσινο επισης αναπλήρωση για μένα ειναι απαραίτητη για κυκλοφορία στα είπαν και τα παιδιά για το βραχο θα σου πρότεινα να πας με νεκρό βραχο για να μην σου κουβαλησει ανεπιθύμητους επισκέπτες ο ζωντανός αυτα τα λίγα και απο εμενα καλη αρχη σε οτι και αν κανεις!

Ευχαριστώ για τις μέχρι τώρα απαντήσεις

Να συνοψίσω και ταυτόχρονα να ρωτήσω

Το φίλτρο Αμβουργου στην ουσία αποτελεί μέρος του ενυδρείου. Δεν μπορώ να το αξιοποιήσω ως sump?

Αν όχι, μπορώ να απευθυνθώ κάπου για κατασκευή sump?

1. Λάμπες είπαμε περίπου 100 watt. Κάτι πιο συγκεκριμένο σε προτάσεις υπάρχει? Εννοω τυπο, watt κλπ. Ή κάποιο έτοιμο φωτιστικό σ αυτές τις διαστάσεις?

2. Σκιμερ : Deltec mce300. Ενναλακτική πρόταση παίζει?

3. Κυκλοφορητές : 2 jebao mp10

4. Για την Α/Ο παραμένω διστακτικός. Δεν μου πάει να πετάω τόσο νερο και σκέφτομαι να ξεκινήσω χωρίς Α/Ο

Για την αγορά σωστού εξοπλισμού, θα συμφωνήσω γιατί στο τέλος φτάνεις σε σημείο να χεις πληρώσει τα ιδια, 4-5 φορές

Κάτι άλλο που αξίζει να γνωρίζω πριν ξεκινήσω?

Το "βρωμικο" νερο απ την α/ο ειναι οτι πρεπει για ποτισμα και για το καζανακι...

Εναλακτικη για σκιμμερ πας στο tunze 9002 που ειναι εσωτερικο....

Τα ετοιμα φωτιστηκα που εχουν 4 λαμπες ειναι ακριβουτσικα, ειτε φτιαχνεις ενα ειτε περνεις δυο glo 2χ24... Για τις λαμπες θα σου πουν τα παιδια που εχουν Τ5...

Αν θες να πας σε καλο ενυδρειο, με υγεια για τα ζωντανα σου και οχι ανεξήγητα φαινόμενα και προβλήματα που θα σε ταλαιπωρουν για πολυ καιρο αφου θα αρχίσεις αντίστροφη μην το κανεις και βάλεις νερο βρύσης.

Περα απο μαλακά, το νερο βρύσης ειναι θάνατος για τα σκληρά.

Βάλτε ένα χεράκι με το θέμα του φωτισμού - κάποια συγκεκριμένη πρόταση - μήπως και το ξεκινήσω το project απο Σεπτέμβρη

Σκιμερ από που μπορώ να παραγγείλω ? Εννοώ, παίζει κάποιο καλό site για "αλατια"?

Έγινε επεξεργασία - Chocolate_Puma

Σκιμμερ απο cosmozoo και απο aquariumshop.gr... Cosmozoo ειναι γενικοτερα κορυφη(για εμενα) για "αλατια" ;)

Για φωτισμο που θελεις να κινηθεις τελικα;;

τ5 ή λεντ...

φιλος καλη φαση το ρεφακι.. εγω θα σου προτηνα να πας σε λεντ φοτισμο ι ετοιμο μεταχιρισμενο η DIY με multichip.

Για το σκιμμερ κατσε και διαβασε λιγο εγω πρωσοπικα το εβγαλα τελιος απο το σαμπ.

καλο ειναι να σκεφτεις απο τωρα τη φιλτρανση του ρεεφ γιανα μην κανεις ασκοπες αγορες!!!

Σκιμμερ απο cosmozoo και απο aquariumshop.gr... Cosmozoo ειναι γενικοτερα κορυφη(για εμενα) για "αλατια" ;)

Για φωτισμο που θελεις να κινηθεις τελικα;;

τ5 ή λεντ...

Ευχαριστω για τα site

Από λεντ δεν εχω καθολου εμπειρία και τα ψιλοφοβαμαι. Προτιμω Τ5

φιλος καλη φαση το ρεφακι.. εγω θα σου προτηνα να πας σε λεντ φοτισμο ι ετοιμο μεταχιρισμενο η DIY με multichip.

Για το σκιμμερ κατσε και διαβασε λιγο εγω πρωσοπικα το εβγαλα τελιος απο το σαμπ.

καλο ειναι να σκεφτεις απο τωρα τη φιλτρανση του ρεεφ γιανα μην κανεις ασκοπες αγορες!!!

Για σκιμερ να διαβασω....τι?

Οταν λες φιλτρανση εννοεις για ανθρακα και αντιφωσφορο ή κάτι άλλο?

Skimmer ειμαι τις άποψης να βάλεις. Βοηθάει απιστευτα και σου κανει τη ζωη πολυ εύκολη. Ωραια ιδεα οι Τ5, αξιόπιστες και λειτουργικές. Για οτι αλλο θες ρωτά :)

Skimmer ειμαι τις άποψης να βάλεις. Βοηθάει απιστευτα και σου κανει τη ζωη πολυ εύκολη. Ωραια ιδεα οι Τ5, αξιόπιστες και λειτουργικές. Για οτι αλλο θες ρωτά :)

Υπάρχει κατι σε έτοιμο φωτιστικο για τα λιτρα μου ή μπορώ να χρησιμοποιήσω το υφιστάμενο φωτιστικο (ισως να παρω αλλο ενα) και με τι λαμπες να το συνδιάσω????

Με το γλυκο νερο ξερω τι μου γινεται, στο αλμυρο δεν εχω ιδεα...

Υπάρχει κατι σε έτοιμο φωτιστικο για τα λιτρα μου ή μπορώ να χρησιμοποιήσω το υφιστάμενο φωτιστικο (ισως να παρω αλλο ενα) και με τι λαμπες να το συνδιάσω????

Με το γλυκο νερο ξερω τι μου γινεται, στο αλμυρο δεν εχω ιδεα...

Μπορεις να βαλεις αλλο ενα 2*24 υπαρχουν πολλα ετοιμα.

Εγω θα εβαζα της ΑΤΙ 2 blue plus 1 coral plus και 1 actinic

Εγω προσωπικα το εβγαλα οταν εκανα το ΑΤΣ.

Απο φιλτρανση ειχαι ανθρακα, χαετο και το ατς.

Το ειχα κλισει γιανα δω αν μετα απο 15 θα βγαλει.Δεν εβγαλε τπτ.

Μετα εμπενα σε σκεψεις πιο πολυ γιατι δουλευει ασκοπα.

Μετα απο λιγο καιρο παρατηρησεις ειδα οτι εβγαζε μονο οταν ταιζα για μερικες ωρες.

Δοκιμασα να το κλισω και να το αναβω μετα απο 10 ωρες και παλι δεν εβγαλε τπτ.

Αυτην την στιγμη δεν εχω το ατς αλλα και παλι απο το skimming της υπερχιλησης καταλαβαινω οτι δεν χρειαζεται.

Χορις αυτο που λεω να ειναι κανονας εμενα δεν μου αρεσε και δεν το δουλευω.

Μπορεις να βαλεις αλλο ενα 2*24 υπαρχουν πολλα ετοιμα.

Εγω θα εβαζα της ΑΤΙ 2 blue plus 1 coral plus και 1 actinic

ευχαριστω για τις προτάσεις

Καλως ηρθες στα αλατια ευχομαι να σου πανε ολα καλα

να σαι καλα. Ελπίζω απο Σεπτέμβρη να καταφέρω να το ξεκινήσω. Ο βοηθός μου (6χρονος γιος) ήδη κανει τα πλάνα του για τον "Νεμο"!!!

Ξέρει κανεις, που μπορω να απευθυνθώ για κατασκευη sump?

Αποριων συνέχεια : Απ ότι διάβασα το sump κατα βάση, αποτελείται απο 3 διαμερίσματα

Στο 1ο τοποθετούμε τον θερμαντηρα, στο 2ο μέρος του ζωντανού βράχου και τις άλγες και στο 3ο αν θελουμε τον αντιφωσφορο και τον άνθρακα

Ερώτηση : Γιατι ολα τα παραπάνω δεν μπορω να τα τοποθετησω στο φιλτρο Αμβουργου?

Σορρυ για την επιμονή, αλλα κατι χανω αναφορικά με τα sump...

Σακη ευχομαι να το κανεις οπως το σκεφτεσαι!

καλη αρχη!

Δεν εχω ιδεα απο θαλασσινο να σε βοηθησω.. αλλα.....

Σαμπ γιατι δεν φτιαχνεις ενα?

Επισης θα πρεπει να σκεφτεις και για τρυπα στο ενυδρειο ή για diy υπερχυλιση.. και εφοσον θα αδειασεις το ενυδρειο..τρυπησε το.

Το φιλτρο αμβουργου ειναι μικρος χωρος, δεν ξερω κατα ποσο θα χωρεσουν εκει μεσα.. αν κανεις σαμπ κρυβονται ολα εκει.. σκιμερ,θερμοστατης κλπ

Έγινε επεξεργασία - tsala

Εχω καταμπερδευτει.

Μιλούσα με ένα φίλο στο τηλέφωνο και μου είπε να ξεχάσω το σκιμερ και να δοκιμάσω BTS! Επίσης μου είπε πως το 300αρι σκιμερ θα είναι μικρο για τα λίτρα μου και να κοιταξω το 600αρι εφοσον δεν παω σε αλγες. Επίσης μου είπε πως πρέπει να υπολόγιζω 120-150 watt φωτισμο!

Τρέλα νούμερα και μεγάλα κόστη. Εχω αρχίσει να το ξανά σκέφτομαι.

Αν είναι να μου φύγει κανενα 1000ρικο ...μόνο για την αρχη...

Sump δεν μπορω να φτιάξω. Δεν τα πάω καλα με το γυαλι, παρα μόνο με τις ξυλοκατασκευες

ATS , μηπως σου ειπε? δν τα ξερω κι εγω καλα.. νομιζω πως ετσι λεγεται...

Οτι θες λεφτα , θελεις.. οπως και πολλα βατ.. οπως σου ειπαν τα παιδια περιπου 100.. αρκετα βατ δλδ..

Σιγουρα 1000ρικο δεν θα φας...πολυ πιο λιγα..ειδικα αν πας σε diy φωτισμο..

Αν θελεις βοηθεια για το σαμπ , ευχαριστως να σου κανω... οταν βρεις τις διαστασεις..

ειναι και η τρυπα, να βρεις ποτυροτρυπανο κλπ..

Φιλος εκανε προσφατα 200λιτρο.. δεν νομιζω να εδωσε πανω απο 400 ευρω συνολο (το ενυδρειο υπηρχε)

BTS μου είπε. Το ανάποδο απο το ATS με βάσει τη ροή του νερου. Απ όσο κατάλαβα δεν είναι κατι διαδεδομένο στην Ελλάδα. Τώρα ξεκίνησα διάβασμα για το συγκεκριμένο και δεν εχω άποψη.

Αν πάω σε σκιμερ και επιλέξω το 600αρι θέλω περιπου 300 ευρω

Αν πάω σε 6Χ24 watt φωτισμο, θέλω ένα 150αρι μόνο για τα φωτιστικά (και λίγα λεω)

Βάλε αραγωνιτη, ζωντανό & νεκρό βράχο άλλο ένα 150αρι (και λίγα λέω)

Βάλε τεστ, ρεφρακτομετρο, Α/Ο, άλλο ένα 150αρι

Αλατια, ανθρακες, Αντιφωσφορο, τροφές, ζωντανά κλπ

Μόλις μπλόκαρε ο υπολογιστής και δεν μπορει να υπολογίσει άλλο!!!

Thanks για την πρόταση για το σαμπ, θα μιλήσουμε αν χρειαστεί

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...