mitsos3008 1 Αυγούστου 2014 #1 Share 1 Αυγούστου 2014 Έχω ένα 20λιτρο ενυδρείο και μέχρι πριν 1,5 μήνα είχα 6 γκάμπυ. Μέσα σε αυτόν τον 1,5 μήνα μου έχουν ψοφήσει τα 4 γκάμπυ και φαντάζομαι είναι από την θερμοκρασία που είναι μονίμως πάνω από τους 30 βαθμούς. Έχω επίσης και μία ανούμπια και Εντζερια Ντεζνια, το οποίο έχει αρχίσει και χαλαει. Η ανούμπια κρατάει ακόμα. Με ποιο τρόπο μπορώ να μειώσω την θερμοκρασία του νερού? Το μόνο που κάνω τώρα, και είναι λάθος νομίζω είναι να βάζω κρύο νερό μέσα. Τι άλλο μπορεί να γίνει? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marou 1 Αυγούστου 2014 #2 Share 1 Αυγούστου 2014 Καλησπερα φιλε! Θα χρειαστείς έναν ανεμιστήρα όπως αυτόν εδω. Οχι απαραιτητα usb αλλα εμενα με βολεψε γιατι τον συνδεσα σε εναν φορτιστή κινητου που ειχα προχειρο. Αυτον θα τον βαλεις να χτυπαει στην επιφανεια του νερου κατα-μήκος. Φρόντισε να υπαρχει αναταραξη της επιφανειας και επειδη θα εχεις αρκετη εξάτμιση να αναπληρώνεις με νερο απο αντιστροφη όσμοση , αν δεν εχεις τοτε νερο βρυσης με αντιχλωριο αρκει να κανεις πιο συχνα αλλαγες νερου απο οτι εκανες πριν. Με αυτον τον τροπο καταφερω να ριξω το ενυδρειο μου μεχρι και 4 βαθμους κατω απο την θερμοκρασια δωματιου! Καλυτερα να αποφευγεις το να ριχνεις παγωμενο νερο καθως εχεις πολλες αυξομειωσεις στην θερμοκρασια ανα την ημερα. Αυτα, ελπιζω να βοήθησα! Το κόστος του ανεμιστήρα ειναι 10-15 ευρω. Το κοστος των ζωντανων οργανισμων που θα σωσεις ανεκτίμητο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
el_mac 1 Αυγούστου 2014 #3 Share 1 Αυγούστου 2014 φαινεται πως εχεις κανει αρκετα λαθακια μαζεμενα φιλε. Χωρις να ειμαι εμπειρος ειχες πολλα ψαρακια σε αυτα τα λιτρα. Επισης το να βαζουμε κρυο νερο στο ενυδρειο ειναι λιγο εγκλημα απο οσο ξερω. Απλα σοκαρουμε τα ψαρακια με την αποτομη διαφορα θερμοκρασιας και μετα απο καποιο χρονο αυτη επανερχεται στο ιδιο σημειο με πριν. Κανε μια αναζητηση για την ψυξη και στο forum εχει πολλα ωραια θεματα(ανεμιστηρακια κλπ) και ριξε και ενα ματι για την χωρητικοτητα της γυαλας σου. Οι πιο εμπειροι σιγουρα θα εχουν να σου πουν πολλα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giannis_X 1 Αυγούστου 2014 #4 Share 1 Αυγούστου 2014 Καλησπερα φιλε μου μπορη να μην εχω αρκετη εμπειρια αλλα ξερω πως τα 6 Guppys ειναι στριμωγμένη μεσα στα 20 Λ.! Κοιτα οσο το δυνατον γρηγοροτερα να μεγαλωσεις το ενυδρειο μου οπως και εγω πριν 1 εβδομαδα για 8 Guppies και 80 μωρα πηρα ενα ενυδρειο 190Λ! αυτο βεβαια ειναι στην κριση σου και ποσα διαθετης για μεγαλυτερο! Οσο για την θερμοκρασια ειναι αρκετα ανεβασμενη βαλε ενα ανεμιστηρακι η σε ενα πιο δροσερο σημειο το ενυδρειο σου Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitsos3008 1 Αυγούστου 2014 Author #5 Share 1 Αυγούστου 2014 Το γνωρίζω ότι είναι στριμωγμένα, όμως ήταν 6 μήνες έτσι επομένως δεν θεωρώ ότι αυτός ήταν ο λόγος που ψόφησαν. Ένα τέτοιο ανεμιστηράκι που μπορώ να βρώ? Το νερό της βρίσης δυστυχώς δεν γίνεται γτ εδώ είναι χάλια(έχει μέσα υδράργυρο)! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 1 Αυγούστου 2014 #6 Share 1 Αυγούστου 2014 Το ενυδρείο έχει φίλτρο ; Αν ναι , τι υλικά έχεις μέσα ; Έχει γίνει κάποια μέτρηση στο νερό απο την ημέρα που λειτουργεί ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giannis_X 1 Αυγούστου 2014 #7 Share 1 Αυγούστου 2014 Καλη λυση για πτωση θερμοκρασιας στους 27C ειναι και το κλιματιστικο!(Τις μεσημεριανες ωρες που η Θ. ανεβενη στα υψοι!) Δοκιμασμενο απλα θα πρεπει να εχεις ανοιχτο ενυδρειο εκεινες τις ωρες για να δροσιζεται το νερο σου με την αναταραξη του νερου απο το φιλτρο Δηλαδη τι νερο χρησιμοποιείς ? εμφιαλωμενο ? καθε ποτε κανης αλλαγες νερου? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitsos3008 1 Αυγούστου 2014 Author #8 Share 1 Αυγούστου 2014 Αλλαγή νερού κάνω κάθε 6 βδομάδες περίπου! Φίλτρο εννοείται πως έχω αλλά δεν γνωρίζω τα υλικά του. Το νερό που βάζω είναι από πηγή που πίνουμε κ εμείς. Μετρήσεις κάνω κάθε μήνα και είναι φυσιολογικές. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giannis_X 1 Αυγούστου 2014 #9 Share 1 Αυγούστου 2014 Οποτε συγκεντρονομαστε αρχικα στο στριμωγμα τον Guppy που πρεπη να λισης με ενα μεγαλυτερο ενυδρειο..και δευτερον να εξαλειψεις οσο το δυνατον περισσοτερο τουσ 30 C. Αυτα προς το παρόν από μένα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitsos3008 1 Αυγούστου 2014 Author #10 Share 1 Αυγούστου 2014 Aπο την στιγμή που έχουν μείνει μόνο δύο δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα χώρου! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 1 Αυγούστου 2014 #11 Share 1 Αυγούστου 2014 Σου είχαμε προτείνει και στο άλλο θέμα που είχες ανοίξει να τα δώσεις και να προσανατολιστείς σε μονομάχο. Την τελευταία φορά μετρούσες 100 νιτρικά , τώρα ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giannis_X 1 Αυγούστου 2014 #12 Share 1 Αυγούστου 2014 Σιγουρα φιλε μου οπως και οτι σιγουροτατα δεν θα εγκαταλειψης τα αλλα 2 αλλα και το χομπυ με αποτελεσμα να ξανα παρης γιατι αν το σκεφτης καλα πρεπει να ειναι σε χαρεμια τα Guppy 3 θηλυκα προς 1 αρσενικο! γιατη γιατι το αρσενικο εχη την συνηθεια να κυνηγα ολημερίς τα θηλυκα για να τα ζευγαρωσει, με αποτελεσμα αν ειναι λιγοτερα και παλι να τα εξουθενωση και να μινισ με 1 ! Κοιτα φιλε μου αν τηρείς τουσ κανονες της φυσης μεσα σε ενα ενυδρειο οσο μεγαλο η μικρο και να ειναι τοτε ειναι ενα απιστευτα ομορφο χομπη με ακαταμαχητα και απιστευτα αποτελεσματα σε σταθερους ρυθμους Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitsos3008 1 Αυγούστου 2014 Author #13 Share 1 Αυγούστου 2014 Στο ενυδρείο που έχω τώρα μπορώ να τοποθετήσω μονομάχο? Παίζει ρόλο που έχω μέσα φυτά? Υπάρχει κάπου στο φορουμ κάποιο προφίλ για μονομάχο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
filfilip 1 Αυγούστου 2014 #14 Share 1 Αυγούστου 2014 Δες εδώ http://www.aquazone.gr/forums/topic/37125-dhecnioeinssaao-aea-oi-iiiiiui/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 1 Αυγούστου 2014 #15 Share 1 Αυγούστου 2014 Ναι, μπορείς στα 20 λίτρα, αλλά μόνο του, χωρίς τα γκαπι. Πες μας μερικές πληροφορίες για το ενυδρείο σου αν θέλεις χρησιμοποιώντας τη φόρμα παρουσίασης. Το προφίλ του μονομαχου είναι στο φόρουμ -> λαβυρινθοψαρα. :-) Στάλθηκε από το GT-S6500 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitsos3008 1 Αυγούστου 2014 Author #16 Share 1 Αυγούστου 2014 Τώρα είμαι στην δουλειά και θα αργήσω να γυρίσω. Να σας πω για το ενυδρείο μου. Είναι αρκετά παλιό, περίπου 15 χρονών και για αυτό έχει κ μία λάμπα μόνο 3watt αν θυμάμαι καλά. Κάτω το έχω στρωμένο με χαλίκι κ έχω μία ανούμπια και μία Εντζέρια ντέζνια, η οποία όμως δεν είναι σε καλή κατάσταση και έχει ξεραθεί σχεδόν όλη, από την θερμορασία φαντάζομαι γιατί μέχρι τις αρχές Ιουλίου ήταν μια χαρά. Έχω ένα φίλτρο και οι μετρήσεις που είχα κάνει πρίν 2 βδομάδες περίπου ήταν φυσιολογικές. Τα νιτρικά που ρώτησε κάποιος πριν ήταν γύρω στα 50 και με την αλλαγή έπεσαν στα 0 αν θυμάμαι καλα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 1 Αυγούστου 2014 #17 Share 1 Αυγούστου 2014 Όπως και τα ψάρια, έτσι και τα φυτά δεν την παλεύουν με την πολλή ζέστη. Εμένα πέρυσι μου είχαν λιώσει! Στο 25λιτρο μονομαχοενυδρείο μου είχαν πει να πάρω λάμπα 11 watt 6500 Kelvin, κι έτσι έκανα. Οπότε τα ίδια ισχύουν και για εσένα, κάτι το λίγο φως, κάτι η ζέστη, κάτι τα 0 νιτρικά (είναι η "τροφή" των φυτών) την ακούνε τα φυτά. Η anubia δεν θέλει πολύ φως και είναι "σκληρό" φυτό γι'αυτό αντέχει. Με την θερμοκρασία στα είπαν, η καλύτερη λύση είναι το ανεμιστηράκι, πουλάνε στα ενυδρειακά και στα pet shop. Επίσης αν μπορείς να χρησιμοποιείς κλιματισμό στο δωμάτιο που είναι το ενυδρείο. Εγώ αν χρειαστεί να φύγω, αφήνω ανοιχτό το κλιματιστικό και το βάζω να κλείσει μόνο του. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leuteris13 1 Αυγούστου 2014 #18 Share 1 Αυγούστου 2014 Ειναι παρα πολλά τα 50 καλύτερα να παρατηρήσεις οταν βάλεις τον μονομάχο αν εχεις τοσα νιτρικα, τοτε κανε πιο συχνες αλλαγες και δεν θα έχεις προβλημα Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitsos3008 1 Αυγούστου 2014 Author #19 Share 1 Αυγούστου 2014 Άρα δίνω τα γκαμπάκια κ πέρνω έναν μονομάχο. 2 ερωτησούλες, Α) ο μονομάχος τρώει έτοιμη τροφή σωστή? Γιατί δεν πολυκαταλαβα από το προφίλ που διάβασα Β) Ένα ενυδρείο 100-110 λίτρα με φίλτρο και φωτισμό πόσο κάνει περίπου? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 1 Αυγούστου 2014 #20 Share 1 Αυγούστου 2014 Μπράβο, κάνεις σωστή επιλογή! Ο μονομάχος τρώει bloodworms (αποξηραμένα σκουληκάκια), τροφές για μονομάχους σε φυλλαράκια, κόκκους, πέλετ, αλλά μικρού μεγέθους, να χωράνε στο στόμα του. Εκτός από τις κλασικές τροφές μπορείς να του δίνεις artemia, daphnia, krill (και αυτά τα βρίσκεις έτοιμα). Είναι σαρκοφάγο ψάρι, αλλά ο δικός μου τρώει και σπιρουλίνα. Μία φορά την εβδομάδα του κάνεις νηστεία και μία φορά την εβδομάδα του δίνεις αρακά βρασμένο αποφλοιωμένο κομμένο σε μικρά κομματάκια. Μία φορά την εβδομάδα βιταμίνες κάνουν καλό, καθώς και μία φορά την εβδομάδα τροφή κατεψυγμένη, όπως λάρβες κουνουπιών. Εγώ άμα σκοτώσω κανένα κουνούπι του το δίνω για μεζέ (πιο φρέσκια τροφή δεν υπάρχει!) Μην πάρεις μόνο μία τροφή, πάρε τουλάχιστον 2-3 διαφορετικές αν μπορείς γιατί είναι καλό να έχει ποικιλία στη διατροφή του. Επίσης παίρνε όσο πιο μικρές συσκευασίες γίνεται γιατί μετά από 3-4 μήνες χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους εφόσον τις έχεις ανοίξει. Το 110λιτρο ενυδρείο μου Juwel Rekord το πήρα 140 ευρώ σε προσφορά. Μπορείς να δεις στο φόρουμ στην λίστα με τα καταστήματα και στις αγγελίες μπορείς να βρεις σε καλή τιμή μεταχειρισμένα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 1 Αυγούστου 2014 #21 Share 1 Αυγούστου 2014 Αλλαγή νερού κάνω κάθε 6 βδομάδες περίπου! Φίλτρο εννοείται πως έχω αλλά δεν γνωρίζω τα υλικά του. Το νερό που βάζω είναι από πηγή που πίνουμε κ εμείς. Μετρήσεις κάνω κάθε μήνα και είναι φυσιολογικές.Κανεις αλλαγη νερου καθε 6 εβδομαδες; δηλαδη εχεις κανει 3 αλλαγες ολες κι ολες απο τοτε που τα εβαλες μεσα; τοτε φιλε μου το πρωτο σου προβλημα ειναι αυτο κα οχι η θερμοκρασια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitsos3008 1 Αυγούστου 2014 Author #22 Share 1 Αυγούστου 2014 Κανεις αλλαγη νερου καθε 6 εβδομαδες; δηλαδη εχεις κανει 3 αλλαγες ολες κι ολες απο τοτε που τα εβαλες μεσα; τοτε φιλε μου το πρωτο σου προβλημα ειναι αυτο κα οχι η θερμοκρασια. To ενυδρείο το έχω 1,5 χρόνο και τα ψαρια μαζί! Όχι 4 μήνες!! Μπράβο, κάνεις σωστή επιλογή! Ο μονομάχος τρώει bloodworms (αποξηραμένα σκουληκάκια), τροφές για μονομάχους σε φυλλαράκια, κόκκους, πέλετ, αλλά μικρού μεγέθους, να χωράνε στο στόμα του. Εκτός από τις κλασικές τροφές μπορείς να του δίνεις artemia, daphnia, krill (και αυτά τα βρίσκεις έτοιμα). Είναι σαρκοφάγο ψάρι, αλλά ο δικός μου τρώει και σπιρουλίνα. Μία φορά την εβδομάδα του κάνεις νηστεία και μία φορά την εβδομάδα του δίνεις αρακά βρασμένο αποφλοιωμένο κομμένο σε μικρά κομματάκια. Μία φορά την εβδομάδα βιταμίνες κάνουν καλό, καθώς και μία φορά την εβδομάδα τροφή κατεψυγμένη, όπως λάρβες κουνουπιών. Εγώ άμα σκοτώσω κανένα κουνούπι του το δίνω για μεζέ (πιο φρέσκια τροφή δεν υπάρχει!) Μην πάρεις μόνο μία τροφή, πάρε τουλάχιστον 2-3 διαφορετικές αν μπορείς γιατί είναι καλό να έχει ποικιλία στη διατροφή του. Επίσης παίρνε όσο πιο μικρές συσκευασίες γίνεται γιατί μετά από 3-4 μήνες χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους εφόσον τις έχεις ανοίξει. Το 110λιτρο ενυδρείο μου Juwel Rekord το πήρα 140 ευρώ σε προσφορά. Μπορείς να δεις στο φόρουμ στην λίστα με τα καταστήματα και στις αγγελίες μπορείς να βρεις σε καλή τιμή μεταχειρισμένα. Λίγο το φαγητό του με αγχώνει!!Δηλαδή θα παίρνω έναν αρακά βρασμένο?? ¨Εναν??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 1 Αυγούστου 2014 #23 Share 1 Αυγούστου 2014 Φιλε μου λες οτι τα ψαρια ηταν ετσι 6 μηνες. Οπως και να χει, σε 20 λιτρα και με ενα ψαρι να ηταν, οι αλλαγες νερου ανα εναμιση μηνα ειναι απαγορευτικες. Εγω πρωτα θα κοιταγα για αμμωνια και νιτρωδη ως αιτια θανατων και μετα την θερμοκρασια. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 2 Αυγούστου 2014 #24 Share 2 Αυγούστου 2014 (edited) To ενυδρείο το έχω 1,5 χρόνο και τα ψαρια μαζί! Όχι 4 μήνες!! Λίγο το φαγητό του με αγχώνει!!Δηλαδή θα παίρνω έναν αρακά βρασμένο?? ¨Εναν??? Με συγχωρείς που στα είπα όλα μαζεμένα, δεν ήθελα να σε αγχώσω! Δεν είναι υποχρεωτικό να πάρεις όλες τις τροφές και να τα κάνεις όλα αυτά. Όσο περισσότερα όμως μπορείς να κάνεις, τόσο καλύτερα είναι για τον μονομάχο. Αυτό με τον αρακά δεν είναι τίποτα: βράζεις ή ζεματίζεις ένα μπιζέλι, του βγάζεις τη φλούδα και ταίζεις τον μονομάχο με το μέσα, που είναι σαν πουρές. Αλλά του δίνεις 2-3 κομματάκια μικρά που κόβεις με το μαχαίρι για να μπορεί να το φάει, δεν το βάζεις ολόκληρο το μπιζέλι μέσα στο ενυδρείο. Αυτό βοηθάει τα ψάρια στην πρόληψη (και αντιμετώπιση) της δυσκοιλιότητας. Έγινε επεξεργασία 2 Αυγούστου 2014 - kalliroi Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitsos3008 4 Αυγούστου 2014 Author #25 Share 4 Αυγούστου 2014 Καλησπέρα σας! σήμερα έδωσα τελικά τα 2 γκαμπάκια και πήρα τον μονομάχο! Πήρα και τροφή, δεν είχαν ειδική για μονομάχο και έψαξα και πήρα μία η οποία έχει μέσα και γαρίδες μαζί με πολλά άλλα κυρίως φυτά. Μερικές συμβουλές τώρα! Αλλαγή νερού κάνω κανονικά όπως πρίν? Τα φυτά φαντάζομαι δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα! Τον ταϊζω μία φορά την ημέρα ή πιο αραιά?Και με το φίλτρο το έχω κανονικά όπως πριν με τα γκάμπυ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος