mary74 16 Ιουλίου 2014 #1 Share 16 Ιουλίου 2014 Σας παραθέτω φωτογραφίες από την δική μας κατασκευή για την ψύξη του ενυδρείου. Είναι το Marina Basic 96 (96 λίτρα) της Hagen. Το πλέξιγκλάς έχει πλάτος περίπου 12 εκ. και μήκος 55εκ. Το συμπληρωματικό κομμάτι είναι περίπου 12εκ Χ10εκ. Δεν είχαμε τόσο μακρύ κομμάτι πλεξιγκλάς για να το κάνουμε ενιαίο οπότε χρησιμοποιήσαμε ότι υπήρχε διαθέσιμο. (γενική εικόνα - Αν παρατηρήσω ότι ενοχλούντε από τα λεντάκια θα τα αφαιρέσουμε) Τα ανεμιστήρια είναι 8χ8εκ και τα έχουμε συνδέσει ώστε και τα τρία να ρουφάνε αέρα από το ενυδρείο και να τον βγάζουν έξω. Ο αέρας μπαίνει στο ενυδρείο απο τα κενά / τρύπες στο πίσω μέρος του καπακιού. (Το βράδυ θα βάλω φωτο απο το εσωτερικό του καπακιού) Στο κάτω μέρος του πλέξιγκλας βιδώσαμε γωνία 2χ2εκ. (Δεν βρηκαμε μαύρη γωνία και γι' αυτό βάλαμε μαύρη ταινία ώστε να μην φαίνεται άσχημο) Στο τμήμα της γωνίας που ακουμπάει στο πλαστικό βάλαμε αυτοκόλλητο λάστιχο για να μην χαράξουν οι βίδες το πλαστικό και για να μην κάνουν θόρυβο. Όταν τα βάλαμε σε λειτουργία παρατηρούσαμε για τις δύο πρώτες μερες πόση ώρα χρειάζονταν για να ρίξουν τη θερμοκρασία και πόση για να ανέβει. Επειδή δεν εχουμε κοντρόλερ ρυθμισαμε με χρονοδιακόπτη την λειτουργία τους και τώρα κρατάμε την θερμοκρασία στο ενυδρειο γύρω στους 27 βαθμούς. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ValeAq 16 Ιουλίου 2014 #2 Share 16 Ιουλίου 2014 Το κομματακι μπορει να μην το ηθελες αλλα σκεψου οτι καθε εμποδιο για καλο,τωρα ανοιγεις για οτιδηποτε χωρις να σηκωνεις τα ανεμιστηρακια Η γωνια τι υλικο ειναι?και οσο αναφορα την φορα του αερα μηπως να εκανες αλλαγες για να δεις το καλυτερο αποτελεσμα? Ωραια αποτελεσμα παντως Link to comment Share on other sites More sharing options...
Discos 16 Ιουλίου 2014 #3 Share 16 Ιουλίου 2014 (edited) Ωραίο και κομψό. Οι διαφανοι ανεμιστήρες ειναι ωραίο touch, αλλα τα led θα με χαλαγανε λιγο. Γινεται να απενεργοποιήσουμε καποια απο τα led; Πιστευω με καποια led κλειστά θα ηταν πολυ ποιο ομορφο το αποτέλεσμα Έγινε επεξεργασία 16 Ιουλίου 2014 - Discos Link to comment Share on other sites More sharing options...
NikolasB 16 Ιουλίου 2014 #4 Share 16 Ιουλίου 2014 εχω παραγγειλει παρομοια και περιμενω να ερθουν.....πολυ ωραια κατασκευη και τα led χρησιμευουν ως moonlight Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jimi 16 Ιουλίου 2014 #5 Share 16 Ιουλίου 2014 (edited) To βραδι δηλαδη θα αναβοσβηνουνε φωτα μαζι με τα ανεμιστηρακια στο ενυδρειο? Οχι οτι καλυτερο. Έγινε επεξεργασία 16 Ιουλίου 2014 - Jimi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 16 Ιουλίου 2014 #6 Share 16 Ιουλίου 2014 Θα έλεγα να απενεργοποιήσεις τα λεντάκια κόβοντας τα καλώδια που πηγαίνουν σε αυτά. Εγω έχω τέσσερα ανεμιστήρια και το ενα είχε λέντ αλλα το βραδυ που είχα σβηστά φώτα και λειτουργούσαν οι ανεμιστήρες, το κεντρικό σημείο του ενυδρειου ηταν φωτισμένο. Τα έκοψα και ηρέμησαν τα ψαράκια μου (έχω αφήσει μονο ενα απο τα 4 λέντ του ανεμιστήρα για να βλέπω ποτέ δουλεύει. Το φως του ειναι ανεπαίσθητο και δε νομίζω να ενοχλει τα ψάρια. Εσένα με τόσα λεντάκια, ντίσκο θα γίνεται μέσα και αυτο δε θα αρεσει στα ψάρια που θέλουν και το σκοτάδι τους και την ηρεμία τους. Γιατι δεν έβαλες εναν τουλάχιστον ανεμιστήρα να φυσάει μέσα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 16 Ιουλίου 2014 #7 Share 16 Ιουλίου 2014 εχω παραγγειλει παρομοια και περιμενω να ερθουν.....πολυ ωραια κατασκευη και τα led χρησιμευουν ως moonlight Το moonlight ειναι για κανά μισάωρο μετα το σβήσιμο του κυρίως φωτισμού. Σε αυτη την περίπτωση θα ανάβουν ήμουν σε αστατες ώρες όλο το βραδυ, δε θα ειναι moonlight, ντισκομπάλα θα ειναι! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 16 Ιουλίου 2014 Author #8 Share 16 Ιουλίου 2014 (edited) Χαίρομαι που σας άρεσε. Το μικρό κομμάτι όντως αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο. Η γωνία που χρησιμοποιήσαμε είναι απλή πλαστική γωνία 2χ2εκ. και πάχος 1-1,5χιλ. Για τα λεντάκια και εγώ το σκεφτόμουν ότι τα ψάρια θα τρελαθούν... Δεν νομίζω να τους αρέσει η ντίσκο!! Πάντως ενημέρωσα το μάστορα (όλο δουλειές του βάζω....) και πήρα σειρά πρωτεραιότητας. Μετά την ανακατασκευή ποδηλάτου για το γιό, θα χαλάσει τις ενώσεις τους και θα αφήσουμε από ένα λεντάκι στο κάθε ανεμιστηράκι. Τα βάλαμε όλα να ρουφάνε γιατί είναι το ενα δίπλα στο άλλο. Επιπλέον τραβάνε το αέρα που μπαίνει από το πίσω μέρος του καπακιού (έχει κενά από όπου μπαίνει αέρας) και τον βγάζουν μπροστά. Πάντως το νερό το κρυώνουν μιά χαρά. Στις δοκιμές φάνηκε ότι έριχναν τη θερμοκρασία κατα μέσο όρο 1 βαθμό σε μισή ώρα. Ρύθμισα τον χρονοδιακόπτη με βάση τις παρατηρήσεις δύο 24ωρων και στη πορεία με μικροδιορθώσεις τελικά ρυθμίσαμε τη θερμοκρασία γύρω στους 27. Την επόμενη χρονιά θα υπάρχει κοντρόλερ θερμοκρασίας για να είμαστε ήσυχοι. Έγινε επεξεργασία 16 Ιουλίου 2014 - mary74 Link to comment Share on other sites More sharing options...
polyagkistro 16 Ιουλίου 2014 #9 Share 16 Ιουλίου 2014 εφοσον εχεις κενα στο πισω μερος για τον αερα,καλυτερα να τα βαλεις να φυσανε την επιφανεια του νερου θα εχεις πολυ καλυτερα αποτελεσματα σιγουρα!σαν κατασκευη ειναι ωραια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
giorgosmarios 16 Ιουλίου 2014 #10 Share 16 Ιουλίου 2014 Το moonlight ειναι για κανά μισάωρο μετα το σβήσιμο του κυρίως φωτισμού. Σε αυτη την περίπτωση θα ανάβουν ήμουν σε αστατες ώρες όλο το βραδυ, δε θα ειναι moonlight, ντισκομπάλα θα ειναι! εφοσον εχεις κενα στο πισω μερος για τον αερα,καλυτερα να τα βαλεις να φυσανε την επιφανεια του νερου θα εχεις πολυ καλυτερα αποτελεσματα σιγουρα!σαν κατασκευη ειναι ωραια! Θα συμφωνησω σε αυτα τα σημεια με τον Πανο και με το Σπυρο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasilis4x4 16 Ιουλίου 2014 #11 Share 16 Ιουλίου 2014 (edited) Ωραια κατασκευη! Τα ανεμιστηρακια να φυσανε μεσα εφοσον υπαρχουν κενα διαφυγης αερα, ετσι δεν κανεις τιποτα Η θερμοκρασια κατεβηκε γιατι επεσε και η εξωτερικη θερμοκρασια προφανως Έγινε επεξεργασία 16 Ιουλίου 2014 - disc-postman Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgerocks 16 Ιουλίου 2014 #12 Share 16 Ιουλίου 2014 Ωραια κατασκευη Μαιρη! Τωρα,για να καταλαβω,αυτα τα αγορασατε ετοιμα? Ή τα πηρατε και τα φτιαξατε εσεις? Γινεται να τα βαλεις να φυσανε αντι να ρουφανε?Γιατι κι εγω νομιζω οτι θα ειναι καλυτερα..... Και χωρις μπλε φωτακια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 16 Ιουλίου 2014 Author #13 Share 16 Ιουλίου 2014 Πάντως και έτσι η δουλειά γίνεται μιά χαρά. Δεν το πειράζω από την στιγμή που το έχουμε ρυθμίσει. Αν δεν είχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα τότε ναι θα προχωρούσαμε αλλιώς. Βασίλη τα ανεμιστήρια δουλεύουν ήδη 11 ημέρες. Από την πρώτη στιγμή που δούλεψαν έριξαν την θερμοκρασία. Σήμερα έπεσε επιπλέον ένα βαθμό και γι' αυτό τα βάλαμε να δουλεύεουν στα 9V. Τα έχουμε συνδέσει σε μετασχηματιστή που έχει ρύθμιση για να δουλεύουν στα 3-6-9-12V. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάνουν τη δουλειά τους μιά χαρά. Γιώργο τα ανεμιστήρια είναι αγοραστά (πλαίσιο) τα υπόλοιπα τα φτιάξαμε. Όπως είπα πιό πάνω από τα λεντάκια θα μείνει μόνο ένα σε κάθε ανεμιστηράκι. Τι σας έπιασε με το φύσημα και το ρούφηγμα του αέρα? Δεν χρειάζεται να απαραίτητα να φυσάνε. Την ίδια δουλειά κάνουν και ρουφόντας τον αέρα. Άσε που στην περίπτωσή μας που να διώξουν τον αέρα στον τοίχο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsala 16 Ιουλίου 2014 #14 Share 16 Ιουλίου 2014 (edited) πολυ ομορφη κατασκευη Μαιρη! καλο ειναι , και εφοσων εχεις 3 ανεμιστηρακια, τα 2 να βαζουν αερα και το 1 να βγαζει, αν εχεις ανοιγμα παντως ο αερας φευγει ετσι κι αλλιως..αρα μπορεις να βαλεις και τα 3 να ¨χτυπανε¨ το ενυδρειο, να βαζουν αερα στο ενυδρειο δηλαδη, οχι ομως να βγαζουν , ετσι δεν θα εχεις επιθυμητη εξατμιση και η θερμοκρασια δεν θα πεφτει οσο μπορουν τα ανεμιστηρακια να την ρηξουν. Έγινε επεξεργασία 16 Ιουλίου 2014 - tsala Link to comment Share on other sites More sharing options...
konstantinkonstantinou 16 Ιουλίου 2014 #15 Share 16 Ιουλίου 2014 Ειτε φυσανε ειτε ρουφανε η δουλεια θα γινει απλα δεν ξερω αν με το να ρουφανε εχεις περισσοτερη εξατμιση. Μια και αν φυσανε ο πιο κρυος αερας του περιβαλλοντος θα υγροποιει ενα μερος του ζεστου αερα που βρισκεται εντος του ενυδρειου ενω αν ρουφαει ολος ο ζεστος αερας φευγει κατευθειαν εξω. Αν το σκεφτηκα σωστα......... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgerocks 16 Ιουλίου 2014 #16 Share 16 Ιουλίου 2014 Κι εγω αυτο πιστευω Μαιρη,οτι ειναι καλυτερα να φυσανε αερα μεσα στο ενυδρειο,πανω στην επιφανεια του νερου.... Και τα τρια τα εχετε βαλει σε εναν μετασχηματιστη και μια μπριζα? Ή εχει το καθενα το δικο του? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 16 Ιουλίου 2014 Author #17 Share 16 Ιουλίου 2014 Σας παραθέτω μία απάντηση του antonisttπου μου φαίνεται πολύ λογική http://www.aquazone.gr/forums/topic/93265-aiaaieoocnaeea-ooi-eadhaee-nic-dhnio-oa-iaaoa-c-aaiu/?p=912934 antonistt - Καταχωρήθηκε 03 Μάρτιος 2014 - 16:04 α = ολα έξω ... είτε 1 ειτε 2 ειτε 10 β = οσα μέσα περίπου τα μισά έξω....πχ 2-1 είτε 3-1 ειτε 4-2 είτε 5-2 κτλ γ = ολα μέσα (με το συμπάθιο) ... είτε 1 είτε 10 εαν θέλεις ή καλύτερα εαν επιβάλλουν οι συνθήκες να μετατρέψεις την κατ 'εμε καλύτερη λύση που είναι η Α με 2 έξω 12αρια τότε πρέπει να πάς σε μια λύση που δεν θα σου δημιουργεί εσωτερική πίεση με αποτέλεσμα την ανεξελεκτη απαγωγή του αερά με λίγα λόγια το 1-1 θα σου δημιουργήσει πίεση μιας και οσο βάζεις τόσο βγάζεις άρα 0...την ώρα που το νερό παράγει αέρα αρα εσωτερική πίεση καλύτερα 2 εξω 1 μέσα με αποτέλεσμα να δουλέψεις υποπίεση και γενικά για μενα καλύτερα υποπίεση σε κάθε περίπτωση... απλα το μόνο εξω ειναι η πιο απλή μορφή υποπίεσης που μπορείς να δημιουργήσεις αρα η πιο αθόρυβη , άρα η πιο οικονομική κατα την άποψη μου θα μπορούσαμε να πούμε πως στην ουσία είναι δυο οι τρόποι Α υποπίεση α1 ροή μονο εξω α2 ροή έξω > την μέσα Β πίεση β1 ροή μέσα β2 ροή μέσα > της έξω απο εκει και πέρα πρέπει να εξετάσουμε και τους 4 τρόπους υπο τις ίδιες συνθήκες σε ασκήσεις επι χάρτου οι Α περιπτώσεις είναι καλύτερες απο θέμα διαχείρισης απαγωγής σε σχέση με τις Β η α1 ειναι καλύτερη απο άποψη οικονομίας μιας και με 1 fan δουλεύει σωστά (ενω το β1 δεν θα δημιουργήσει αρκετή πιεση και ο φρέσκος αέρας θα ακυρώνεται απο την εξάτμιση του νερού αλλα και να δουλέψει θα θέλει την διπλάσια ενέργεια για να αποδώσει τα ίδια με την α1) η α2 ειναι η καλύτερη απο θέμα απόδοσης σε πτώση θερμοκρασίας μιας και έχει και απευθειας ψυξη της επιφάνειας με την εισαγωγή αλλα και δουλεύει με υποπιεση με τις απαγωγές τις Β προσωπικά δεν τις προτιμώ διότι οσο καλύτερα διαχειρίζεσαι το airflow τοσο καλύτερα αποτελέσματα και οικονομία έχεις φαντάσου ενα τζάκι... εαν του βάλεις μια μεγάλη και καλής κυκλοφορίας καμινάδα θα δουλεύει τέλεια , θα ανάβει πιο εύκολα και θα ζεσταίνει καλύτερα εαν ομως κλείσεις το κλαπετο το σπίτι θα γινει κ.λ.ς η φωτια θα πέσει και εσυ πιθανόν να κοιμηθείς σε ξενοδοχείο.. Όπως και να βάλεις τα ανεμιστήρια θα γίνει η δουλειά με μεγαλύτερη ή λιγότερη εξάτμιση και την αντίστοιχα απαιτούμενη ενέργεια. Το θέμα είναι ποιός είναι ο πιό κατάλληλος τρόπος για το κάθε ενυδρείο λαμβάνοντας υπ' όψιν και τη θέση του ενυδρείου. Εμάς είναι σαν εντοιχισμένο. Αν βάλουμε τα ανεμιστήρια να φυσούν προς τα μέσα θα βγεί ο αέρας προς τα πού? στον τοίχο και στο έπιπλο γύρω - γύρω? Απο την στιγμή που τραβώντας τον αέρα προς τα έξω έχουμε ρυθμίσει τη θερμοκρασία στα επιθυμητά επιπεδα δεν βλέπουμε τον λόγο για να το αλλάξουμε. Συνολικά δουλεύουν γύρω στις 10 ώρες το 24ωρο. Δεν τα βλέπω να ζορίζονται και πολύ τα ανεμιστήρια. Δεν είναι τραγικά μεγαλύτερη η εξάτμιση απ' όση ήταν χωρίς τα ανεμιστήρια..... Γιώργο είναι 3 Χ 0,25Α ανα ανεμιστηράκι = 0,75Α σε μετασχηματιστή 1Α - 20W σε μία μπρίζα. Δεν υπάρχει θέμα ούτε κατανάλωσης ούτε φορτίου στην μπρίζα. Ο Αντρέας τα έχει ενώσει μεταξύ τους με κλάμερ για να μπορεί να τα αποσυνδέει και να τα συνδέει εύκολα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsala 16 Ιουλίου 2014 #18 Share 16 Ιουλίου 2014 Δουλεια γινεται Μαιρη, αλλα το θεμα ειναι με ποιον τροπο γινεται ευκολοτερα και πιο γρηγορα (επομενως και λιγοτερη καταναλωση), δοκιμασε τροπους και δες τι βολευει εσενα και το ενυδρειο σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 17 Ιουλίου 2014 #19 Share 17 Ιουλίου 2014 Μαιρη, οταν θα φυγετε με το καλο τι προγαραμμα θα εχουν τα ανεμιστηρακια; Καλο ειναι να υπολογισετε πως αλλη θερμοκρασια εχει τωρα το σπιτι που ειστε εκει και το αεριζετε και αλλη οταν θα ειναι κλειστο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 17 Ιουλίου 2014 Author #20 Share 17 Ιουλίου 2014 Θοδωρή αυτό το σκεφτόμουνα και εγώ. Το καλό είναι πως ο μετασχηματιστής έχει επιλογή για να δουλεύουν τα ανεμιστηράκια στα 12-9-6-3V. Προχθές το βράδυ που άρχισε η πτώση της θερμοκρασίας έπεσε 1-1,5 βαθμό τα βάλαμε να δουλεύουν στα 9V και η θερμοκρασία διατηρήθηκε στους 26,5 - 27. Σκέφτομαι να τα ρυθμισω να δουλέυουν λίγο περισσότερο (πάντα ανάλογα με το καιρό που θα έχουμε όταν φύγουμε) ώστε να υπάρχει το περιθώριο να τα βάζουμε να δουλεύουν λίγο περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με τις απαιτήσεις. Του χρόνου σίγουρα θα υπάρχει κοντρόλερ.... Ούτως ή άλλως θα είναι ο μπαμπάς μου εδώ και η ανηψιά μου και θα τους εκπαιδεύσω για τα σχετικά...... Άσε που παίζει σενάριο να λείψω μόνο 10 ημέρες.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsala 17 Ιουλίου 2014 #21 Share 17 Ιουλίου 2014 μια χαρα ειναι και οι 10 μερες.... αλλοι δεν θα λειψουμε ουτε 10 ωρες.... this Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 18 Ιουλίου 2014 Author #22 Share 18 Ιουλίου 2014 Γιάννη σωστό και αυτό.... Εμένα μου κακοφαίνεται γιατί δεν μπορώ να λείψω από τη δουλειά αλλο μήνα εκτός απο Αύγουστο και έλπιζα να περάσω τρεις εβδομάδες στο εξοχικό μου να το ευχαριστήθω. Τόσα χαράτσια και λογαριασμοί να μην κάτσουμε και εκεί λιγάκι? Πάντως πέρυσι που τα ειχα να φυσάνε μέσα στο μικρό ενυδρείο που είχαμε, όλο το καπάκι είχε γίνει χάλια από τα άλατα και κάτασπρο! Άσε την εξάτμιση που και έτσι πολύ ήταν. Φέτος που τα έχουμε βάλει να ρουφάνε μέχρι στιγμής ούτε στα τζάμια έχω άλατα ούτε στα καπάκια. Και την εξάτμιση δεν θα την έλεγα και πολύ. Ελάστιχα πιό πολύ από αυτή που είχε το ενυδρείο πριν τα ανεμιστήρια... Φέτος που τα έχω ρυθμίσει δεν τα πειράζω άλλο. Δεν έχω κουράγιο για πειράματα. Του χρόνου που θα έχω κοντρόλερ θα κάνουμε τα πειράματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος