Jump to content

Ξεκινώντας Από Το Μηδέν - Reef 630 Λίτρα

Archimendes

Recommended Posts

Update:

Η διατομική άλγη καλά κρατεί, τα δυο clown ζουν και βασιλεύουν μαζί με τα 2 σαλιγκάρια και τους ερημίτες (τους οποίους είχα υποτιμήσει, καθώς είναι φοβερά νούμερα με τους τσακωμούς τους, χώρια ότι πραγματικά καθαρίζουν το σύμπαν από νεκρά σαλιγκάρια και τις γαρίδες που είχα βάλει τις προάλλες.

Μετρήσεις όπως πάντα καλές.

Το ίδιο και η εξάτμιση - βάζω κοντά στα 10 λίτρα ανά δυο μέρες (μπορεί και παραπάνω). θα μαστορέψω και την αυτόματη σήμερα.

Ερώτηση! Σκέφτομαι η δεύτερη προσθήκη να είναι ένα κοπαδάκι chromis (λέω 5-6) πριν αρχίσω τα μεγαλύτερα ψάρια. Τι λέτε; Το σκεπτικό μου είναι εκτός από τα λίγα μεγάλα ψάρια να υπάρχει και κάνα δυο κοπαδάκια από μικρότερα ψαράκια.

Υπενθυμίζω ότι θα μπουν κοράλλια (εύκολα) αργότερα.

Τι λέτε; Κάποια πρόταση;

Νομίζω ότι το να βάλεις 6 ψάρια τόσο νωρίς σε ενα νέο σύστημα θα είναι καταστροφικό...

Γιατί δεν κοιτάς για κάτι άλλο και αργότερα τα χρομις?

Καλυτερα να βάζεις στοκ καπως ποιο αργα. Τα ψαρακια θα υπαρχουν παντα διαθεσιμα σε μαγαζιά. Περα του οτι σταθεροποίηση το συστημα σου καλυτερα ετσι, σου δίνεται η ευκαιρία να εχεις τη maximum προσαρμογή στους ήδη κατοίκους του ενυδρειου σου.

• 2 weeks later...

Update!!

Το ενυδρείο διαθέτει πλέον πέραν από τα 2 clown τα εξής:

1 yellow tang

5 blue chromis

3 sphaeramia nematoptera

Οι μετρήσεις είναι σταθερά καλές (το tang μπήκε τελευταίο με 1 εβδομάδα διαφορά).

Έγινε αλλαγή νερού κοντά στο 10% (η πρώτη) (δεν μου βγήκε σωστά η αλατότητα και έπεσε στο 1.20 το μόνο άσχημο).

Ήρθαν τα ανεμιστηράκια! Από Ολλανδία αλλά και πάλι 20 ημέρες έκαναν... Τουλάχιστον η θερμοκρασία είναι σταθερά 28 πλέον.

Ο Θανάσης στο CosmoZoo με εξυπηρέτησε και μου χάρισε μια σημαντική ποσότητα chaeto, την οποία έβαλα στο sump και τη φωτίζω με φωτιστικό LED από την ΙΚΕΑ τη διάρκεια της νύχτας.

Ενώ έλειπα για 3 ήμερο και πέρασαν 2 βράδια χωρίς φώτα, η διατομική άλγη μειώθηκε κατά 80%, πράγμα που με χαροποίησε δεόντως!

Οι ερημίτες μου άλλαξαν παντελόνι - την ίδια ημέρα (!) σχεδόν ταυτόχρονα - εγώ νόμιζα ότι με αποχαιρέτησαν βλέποντας τον σκελετό στα βράχια αλλά μετά εμφανίστηκαν στα καβούκια τους.

Μέσα Σεπτέμβρη σκέφτομαι για κοράλλια. Ήδη δουλεύει ο αντιφώσφορος σιδήρου της Deltec στο sump, αλλά τον έχω σε κάλτσα - μου φαίνεται θα γεμίσω reactors στο sump...

Δεν έχω βάλει άνθρακα ακόμα.

Εξάτμιση φουλ - βοηθάν και τα ανεμιστηράκια. Κάθε δυο μέρες γεμίζω ένα ποτιστήρι με νερό Α.Ο. - Ευτυχώς έφτιαξα την αυτόματη αναπλήρωση (από fish-street, δουλεύει απροβλημάτιστα (family business όπως πάντα, βοήθησε και η νύφη

μου [το τρίτο ζευγάρι χείρας βοηθείας, μετά τον πεθερό και τη γυναίκα μου..., περιμένω και τον αδερφό μου για να φτιάξουμε τη μπορντούρα που λείπει - θέλω να είναι family affair το ενυδρείο - να έχουν βάλει όλοι το χεράκι τους).

Τάισμα: Δύο φορές την ημέρα, βάζω ένα flake ocean nutrition, ένα flake New Era και μισό κομμάτι κατεψυγμένης που μου σύστησε η Άννα από το Aquario. Τα ανακατεύω - διαλύω σε ένα πλαστικό κυπελλάκι και τα ρίχνω στο κέντρο του ενυδρείου. Όλα τα ψάρια τρώνε ζωηρά και τις 2 φορές.

Επόμενα ψάρια: σκέφτομαι για anthias, κάποιον αστερία, αλλά είδα και το Heniochus acuminatus και το Echidna nebulosa και πραγματικά μου γυάλισαν.

Ξέρω ότι δεν πρέπει να το πιέζω το θέμα (βλ. τα παραπάνω σχόλιά σας), αλλά πάνω από 10 μέρες μου είναι δύσκολοοοοοοοοοοοοοοοο. :)

Και μία σημειωσούλα: Τα ανεμιστηράκια τα πήρα 30 Ε (αντε 40 μαζί με ΕΛΤΑ). Πήγα σε κατάστημα αλυσίδας και τα βρήκα (τα γ-ίδια) 120Ε !!! (ντα φακ. Να στηρίζουμε ελληνικά μαγαζιά, αλλά και αυτά εμάς).

Αλάτι τέλος. Σκέφτομαι για Aquavitro της Seachem. Εμπειρίες;

Φωτό και βίντεο tomorrow - τώρα κάνουν νάνι.

Πολυ καλα τα νεα σου βλεπω!!!

Ειναι ενα θεμα αυτο με τα Ελληνικα μαγαζια, αλλα παλι καλα που υπαρχουν και αλλες οικονομικες λυσης ;)

Αντε οι φωτος!!

• Like 1

Τα "οικογενειακά" η "φιλικά" ενυδρεια ειναι τα καλυτερα :)

Μπράβο, προχωράς καλα και θα θέλαμε μερικές φωτογραφιες για τον απλο λαό :P

Ποιο συστημα με ανεμιστήρες πήρες; Ειμαι και εγω στο ψάξιμο μεσω e-bay και θα ηθελα να δω ποιο πήρες και ποσο σε καλύπτει για τα λιτρα σου.

Έχω τάξει φωτογραφίες και βίντεο και θα βάλω! Αφού ξέρετε ότι δεν γράφω μόνο μπίρι μπίρι αλλά παραθέτω και οπτικοακουστικο υλικό!

Πήρα της ΒΟΥU ένα που έχει έξι ανεμιστήρες. Κάνει καλή δουλειά (αναλογικά με τα λίτρα βέβαια - ίσως θα ήταν καλύτερα να έπαιρνα δύο, αλλά δε βαριέσαι). Πολύ εξάτμιση! Από φασαρία έχει ένα βουητό, αλλά όχι φοβερά πράματα. Με τηλεόραση ανοιχτή (το ενυδρείο είναι στο σαλόνι) δεν το παίρνεις χαμπάρι (γενικά δεν ακούγεται τίποτα από το σύστημα αν υπάρχει καθημερινή φασαρία).

Στο ebay κινήθηκα επιστημονικά: έγραψα aquarium fans πήγα στα φτηνότερα και έψαξα για αποστολή απο EU - έλεγαν 1 βδομάδα πήρε 20 μέρες. Ήρθαν με ανταπτοράκι για την πρίζα και όλα καλά. (αμα είχαν μακρύτερο καλώδιο θα ήταν ακόμα καλύτερο, αλλά δεν πειράζει).

Το κόστος ήταν 31 Ευρώ με δωρεάν μεταφορικά και παράδοση στο σπίτι από courrier.

Έκανα και εγω μια "επιστημονική" αναζήτησή στο eBay και παράγγειλα 2 σετ ανεμιστηρων. Παραγγειλαμε τα ιδια. Της boyu και τα 2, το ενα με 4 και το αλλο με 5. Αυτα ταίριαζαν στο μήκος σωστα. Ειχα προβληματισμό αν θα έκαναν δουλεια αλλα αφου σου δουλεύουν σε αυτα τα λιτρα ειναι άψογα.

Για τον ψηλό θόρυβο ισως δοκιμασω να ρίξω τα volt και να δω τι αποδοση θα εχουν αλλα ειναι ενθαρρυντικό οτι ειναι σχετικα αθόρυβα, ειναι και κομψά απο οσο ειδα. Ομορφα ειναι.

Για το καλωδιο απο ενα κατάστημα ηλεκτρονικών μπορεις να παρεις καλωδιο επέκτασης αν το χρειάζεστε και ειναι αρκετα φθηνό :)

Κοίτα αν δεν έχεις το ενυδρείο σε κρεβατοκάμαρα - τότε ξέχνα τον θόρυβο. Ετοιμάσου όμως για πολύ εξάτμιση!

Δείχνουν προσεγμένα είναι η αλήθεια, θα βάλω και φωτός όπως έταξα χτες βραδυ.

Ειχα ανεμιστήρες σε πολλα απο τα ενυδρεια με controller και ξερω οτι η εξατμιση ειναι ενα θεμα. Αλλα οσο δουλευει καλα η αντίστροφη και εχεις αρκετό χωρο στο δοχείο αναπλήρωσης δεν θα σε απασχόληση και τοσο πολυ. Ποιο πολυ με νοιάζει η υγρασία στο χωρο θα ελεγα :)

Χμ, αυτό δεν το έχω σκεφτεί - αλλά από την άλλη εμένα προσωπικά δεν με πολυπειράζει καθώς είναι σε 40 τετραγωνικά το ενυδρείο που αερίζονται καθημερινώς.

Αν το έχεις σε χώρο με AC και προκύπτει θέμα, μπορείς να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία αφύγρανσης (DRY) που στάνταρ έχει.

Άλλη ερώτηση σου έχω:

Αυτό το πλαστικό που μπαίνει στην υπερχείλιση για να μην πέφτουν σαλιγκάρια και ψαράκια στο sump α) πώς λέγεται β) από που το παίρνεις / φτιάχνεις;

Δυστυχώς είχα την πρώτη απώλεια - το βράδυ ξυπνήσαμε γιατί έκανε θόρυβο η υπερχείλιση (που την είχα φτιάξει αθόρυβη. Παραξενεύτηκα, αλλά μιας και ήταν 04.00 το πρωί, άνοιξα λίγο τις βάνες και τη διόρθωσα.

Φυσικά αυτά συμβαίνουν μόνο τέτοιες ώρες ή όταν λείπεις. Τις άλλες ώρες που το ενυδρείο το παρατηρεί κόσμος συνεχώς όλα πάνε ρολόι...

Αποδείχτηκε πως μπήκε ένα από τα δυο gobies που έβαλα εχτές και έφαγε το καημένο πολύ ξύλο στις σωληνώσεις και δεν επιβίωσε. Το πως ένα ψάρι βυθού βρέθηκε στα 75 εκατοστά να κάνει βόλτες είναι απορίας άξιο. Το αδερφάκι του ζει και βασιλεύει ευτυχώς.

Τεσπα, τουλάχιστον μαθαίνω με τα μικρά ψαράκια και δεν βούτηξε κανά μεγαλύτερο να κλαίω και οικονομικώς!

Μια χαρα τα βλεπω τα ψαρακια σου, θελεις ακομα καποια δουλεια και να κανεις υπομονη να περιμένεις το βραχο να καθαρίσει και να αρχιζει να πιάνει κοραλλινη, αλλα εισαι σε καλο δρόμο. Αν θες να μπουσταρεις λιγο την κοραλλινη παίξε με ποιο ψηλό kh καπου 10 ισως και λιγο ποιο πανω και φτασε το μαγνήσιο 1350 με 1400. Προσοχη μην ξεφύγεις σε ισσοροποιες.

Κρατά θρεπτικά χαμηλά και σταδιακα θα γεμίζουν κοραλλινη ολα. :)

Αντί να μετράω - συμπληρώνω - μετράω, καλύτερα δεν είναι να ρίξω ένα ακόμα μπουκάλι Purple Up να τελειώνω;

Οι μετρησεις ειναι ο οδηγος, μεινε στο μετρημα-συμπληρωμα-μετρημα...

Ειναι ισως απ τα "κακα" του χομπυ, αλλα ειναι απαραιτητο οπως το ταισμα των ψαριων και εξισου συμαντηκο!! :)

Οι μετρησεις ειναι ο οδηγος, μεινε στο μετρημα-συμπληρωμα-μετρημα...

Ειναι ισως απ τα "κακα" του χομπυ, αλλα ειναι απαραιτητο οπως το ταισμα των ψαριων και εξισου συμαντηκο!! :)

Σημαντικότερο και απο το τάισμα των ψαριών για εμενα αλλα η γενική εικόνα ναι, οι μετρησεις ειναι το κλειδί που ανοίγει την επιτυχία σε ενα reef.

Τελικά το ματιάσαμε το θέμα... χτες μέσα σε 1 ώρα η κοραλλίνη εξαφανίστηκε! Το χεράκι τους έβαλαν και δυο ψάρια που είδα να την τρώνε (μάλλον έτρωγαν την άλγη που έβγαινε στη θέση τους; δεν ξέρω).

Οπότε να πάω σε συμπλήρωμα ΚΗ και μαγνήσιο (τουλάχιστον τα τεστ τα έχω).

Και επενδυσε σε υπομονη!! Θα ξαναβγει η κοραλλινη πριν καλα καλα το καταλαβεις ;)

Καποια στιγμη σε βλεπω να μην την θες καθολου, ειδηκα οταν θα βγαινει στα τζαμια και δεν θα βλεπεις μεσα :P

Ασε καθαρίζω ολημερίς - οληνυχτίς τα τζάμια...

Αυτά κρατάνε ακόμα. Φυσικά 2-3 φορές ο μαγνήτης δεν αντέχει και πέφτει στο πάτο ο σφουγγαρο-μαγνητης, όπου επέρχεται η τακτική και τόσο αγαπημένη επικοινωνία με τον θεούλη και τους οικείους του καθώς οδηγεί στη διαδικασία φέρε_καρέκλα_από_μπαλκόνι_και_πετσέτα_βούτα_το_χέρι_μέχρι_τη_μασχάλη και επανέλαβε....

In a more serious note, στις κόντρες (έχει και περιμετρικά και μία κάθετη, μαζεύεται πολύ βρώμα - αναγκάζομαι να τη σκουπίζω και να πέφτει όλη μέσα στο ενυδρείο (οι κόντρες είναι μέσα στο νερό, υπόψη).

Ιδέες:

α) να βγάλω το μικροσκοπικό φιλτράκι που έχω στο sump (βλέπε παραπάνω) και να το στριμώξω σε καμιά γωνία να κάνει surface skimming;

β) να σκουπίζω με βετέξ (καινούριο εννοείται) για να μαζεύει ότι μπορεί;

γ) να συνεχίζω να τα ρίχνω μέσα στο ενυδρείο;

Με μπαλκόνι υπερχείλισης στην άκρη (δες φωτό στην 1 σελίδα).

Το θέμα είναι ότι λόγω κατασκευής, οι κόντρες είναι πιο χαμηλά από τη στάθμη που το νερό υπερχειλίζει και πέφτει στο μπαλκόνι με τις τρύπες.

Κοιτα θα μπορουσες να προσπαθης να αφερεις οσο γινεται την ωρα που το καθαριζεις, τωρα εαν πεσει και μεσα δεν νομιζω να τρεχει κατι.

Καθε ποτε το καθαριζεις;

Αναφέρομαι στις κόντρες, όχι στο μπαλκόνι υπερχείλισης. Πάνω στις κόντρες συσσωρεύεται "χώμα", όπως και στον πάτο του sump (στο διαμέρισμα που είναι το skimmer, καθώς το έχω σηκώσει). Αλλά εκεί δεν με νοιάζει.

Με βλέπω να αγοράζω ηλεκτρική σκούπα βυθού και να γίνομαι καλή νοικοκυρά....

Το "χώμα" συσσωρεύεται συνεχώς - χρειάζεται καθάρισμα κάθε 3 μέρες για να λάμπουν οι κόντρες.

Βρώμα, άλγη, πες το όπως δες - αν και δεν είναι όπως η διατομική άλγη που είχα - είναι πιο στέρεης μορφής.

Είναι πολύ ψηλά για να ανέβει εκει πάνω το γκόπι - σκέψου σχεδόν 70 πόντοι, ενώ αυτό που έχω είναι κολλημένο στον αραγωνίτη και δουλεύει. Τα σαλιγκάρια βέβαια εκεί κάνουν βόλτα. αλλά μιλάμε για στερεή βρόμα, σε μορφή χώματος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...