Archimendes 12 Ιουλίου 2014 #1 Share 12 Ιουλίου 2014 Καλησπέρα, μίας και το ζήτησε και ο φίλος Akridas, αλλά και ο Manos και ο Sakis, και μιας και έχω ένα δισεκατομμύριο απορίες, να σας παρουσιάσω και εγώ την πορεία μου προς το reef. Ξεκίνησα με τη γυάλα, από το φίλο Σάκη στη Σάμο. Το ενυδρείο έχει διαστάσεις 130x70x70. Βάση: Η βάση έγινε από κοιλοδοκό και κόντρα πλακέ θαλάσσης πάνω στα σίδερα. Επίσης τοποθετήθηκε φελιζόλ της Knauf από μάντρα οικοδομής για να κάτσει το ενυδρείο. Όταν ήρθε η στιγμή για ντουλάπια, έπαθα τρία εγκεφαλικά με τα λεφτά που ζήταγαν οι μαραγκοί - επιπλάδες. (400 ευρώ τουλάχιστον και θα δούμε, "άμα γίνει διπλό ντουλάπι θα σου κρεμάσει γρήγορα σε τέτοιο μήκος, κ.α.). Αν ήταν να κάνω τρία ντουλάπια, πως θα έβαζα το σαμπ, σκέφτηκα. Τελικά μιλώντας και με άλλα παιδιά κατέληξα στην εφαρμογή είτε σιδερένιας πλάκας είτε ξύλινης. Προτίμησα την ξύλινη γιατί ήταν πολύ φτηνή, αντικαθίσταται άμεσα, ταίριαζε περισσότερο στο χώρο μου. Οπότε πήγα σε μια ξυλεμπορική, ζήτησα να μου κόψουν τα ξύλα (mdf) στις διαστάσεις, και έπειτα αγόρασα μαγνητάκια από το πρακτικερ όπου τα βιδώσαμε στο ξύλο για να κουμπώνουν στο κοιλοδοκό. Όσον αφορά τις υπόλοιπες τρεις πλευρές που είναι στατικές, αυτές καρφώθηκαν στον κοιλοδοκό και χρησιμοποιήθηκαν ροδέλες για να κρατηθούν οι αποστάσεις που χρειάζονταν (ένα μικρό κενό για να περάσουν τα καλώδια από τους κυκλοφορητές, κ.α. Άμα αρχίσουν και χαλάνε σε κανά χρόνο, τα βγάζω και τα αντικαθιστώ - ένα 50 έδωσα για όλα τα ξύλα. Γυάλα Ήρθε γεμάτη κόλλες σιλικόνης σε όλα τα τζάμια - μου πηρε 3 ώρες να τη γυαλίσω με ξύστρα. Όταν ήρθε ήταν τρυπημένο πίσω γωνία για σωλήνες. Καθώς δεν εξυπηρετούσε κατ' εμέ για το reef, σκέφτηκα πως θα έπρεπε να γίνουν και άλλες τρύπες για υπερχείλιση και τα σχετικά. Όμως δεν ήξερα πως να το τρυπήσω και φοβόμουν το ζητήσω από κάποιον τρίτο (για την ακρίβεια όταν είδα στο youtube ότι πρέπει να πέφτει συνεχώς νερό κατά τη διάρκεια της διάτρησης, αυτή η επιλογή διαγράφτηκε τελείως καθώς το ενυδρείο είναι στο σαλόνι, είναι θεόβαρο, και έδωσα και ένα 50άρι για το ανυψωτικό καθώς δεν χώραγε στις σκάλες - και στις πλάτες μάλλον των μεταφορέων... Οπότε μου ήρθε η ιδέα να ψηλώσω το ενυδρείο στις τρεις πλευρές και να αφήσω τη μία πλευρά ως έχει ώστε με τη βαρύτητα να πέφτει το νερό. Αυτό έγινε αγοράζοντας λωρίδες τζαμιών ίδιου πάχους και κολλώντας τες με σιλικόνη. Έπειτα κατασκεύασα με τον πεθερό μου (μέγας μαστροχαλαστής - ηλεκτρολόγος) μπαλκονάκι υπερχείλισης, το οποίο κολλήθηκε με ενυδρειακή σιλικόνη. Στον τζαμά ανοίξαμε τρεις τρύπες - δύο προς σαμπ, μία επιστροφή. Η μαμίσια τρύπα (το ενυδρείο ήταν ιδιοκατασκευή) έκλεισε με υδραυλικές τάπες, και όχι με μόνιμο τρόπο,γιατί ποτέ δεν ξέρεις, μία πρόσθετη οδός για το ενυδρείο πότε θα σου είναι χρήσιμη (λέω εγώ). Άλλωστε είναι στη πίσω γωνία και δεν φαίνεται. Οι σιλικόνες στο πάνω μέρος θα κρυφτούν προσεχώς καθώς θα κολλήσω γυαλιστερό πλαστικό - θα είναι σαν ένα λευκό πλαίσιο 10cm, που θα κρύβει τα τζάμια και τις κολλήσεις. Σαμπ: Το σαμπ χωράει γύρω στα 200 λίτρα, ιδιοκατασκευή και αυτή, το πήρα και αυτό από φιλαράκι εδώ στο AΖ. Δεν το πείραξα αυτό. Γέμισμα: Αφού έφαγα όλα τα μαγαζιά της Αττικής και του διαδικτύου για μαύρο αραγωνίτη - τελικά βρήκα λίγα σακιά, που δεν έφταναν. Βλακωδώς σκέφτηκα να βάλω κλασικό αραγωνίτη κάτω και μαύρο από πάνω και δεν θα φαίνεται (σκέφτηκα), Φυσικά με τα πρώτα νερά ανακατεύτηκαν όλα - δε βαριέσαι το συνήθισα. Τουλάχιστον πήρα πήρα αραγωνίτες της ίδιας εταιρίας (seachem) που μοιάζουν σε κοκκομετρία - ελπίζω να μην έχω ντράβαλα με αυτό. Βράχια - αν και απεχθάνομαι τις αλυσίδες πήγα στη γνωστή και αγόρασα ψόφιο βράχο πολύ πιο οικονομικά από ότι -δυστυχώς- αν τον έπαιρνα από εξειδικευμένο pet shop. Αν θα βγει καλός ή όχι, αυτό θα το δούμε. Νερό: αντίστροφη όσμωση. Σκίμμερ: Ένα tunze Κάτι (Μάνο ποιο είναι Ήρθε στο ύψος του κλέβοντας και καθαρίζοντας τον πλαστικό μανάβη της γυναίκας μου )) Κυκλοφορητές: Jebao WP40 x2 (αθόρυβες) Αντλία επιστροφής: Jebao DC Pump 6000 - Η διάταξη της επιστροφής (βλ. φωτό) είναι προσωρινή - μάλλον θα γίνει κάτι πιο διακριτικό με Γ ώστε να ρίχνει παράλληλα το νερό. Δεν έχουν συνδεθεί ακόμα: Ελεγκτής θερμοκρασίας / θερμοστάτης / αυτόματη υπερχείλιση Αυτή τη στιγμή έχω βάλει τα πρώτα αλάτια και τα βράχια - δουλεύει φως (3 Metal halide / 2 μπλε φθορίου) / κυκλοφορητές / σκίμμερ Έβαλα και βακτήρια - 2 μέρες = 1 μπουκάλι. Αντε Δευτέρα να βρω άλλα. (Πειράζει αν δεν πάρω της ίδιας εταιρίας 1ο Πρόβλημα: η υπερχείλιση ακουγόταν σαν καζανάκι των αποχωρητηρίων της Ομόνοιας (πάλι καλά που δεν βρήκα και κανά τηλέφωνο επάνω της ) Έφαγα 3 ώρες και με τη μεζούρα βοηθό έφερα τη στάθμη στα ίσα της με τις βάνες και λύθηκε το πρόβλημα (τώρα ακούς ένα γουργούρισμα από το σαμπ). 2ο Πρόβλημα: παρά το εντατικό ξέπλυμα εντός εκτός ενυδρείου, αιωρούνταν σκουπιδάκια στο νερό. Έβαλα μια μέρα ένα φιλτράκι της τάξης των 150 λίτρων την ώρα (περίσσεμα από τα ενυδρεία γλυκού νερού) με καινούριο σφουγγάρι και τα μάζεψε όλα (θα 'χει να το λέει ότι καθάρισε και ενυδρείο 630 λίτρων). Αφού τα μάζεψε, αφαιρέθηκε και μετά μπήκαν αλάτια - βακτήρια. 3ο Πρόβλημα που προέκυψε και δεν έχει λυθεί: Η επιστροφή, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες είναι γεμάτη οξυγόνο. Δεν μπορώ να σκεφτώ από που μπαίνει το οξυγόνο, γιατί φαντάζομαι ότι θα έβγαινε νερό από εκεί. Πειράζει; Καμιά ιδέα; Να ανεβάσω τη στάθμη στο σαμπ; Το νερό στην αντλία επιστροφής πάει ήρεμα μετά από διάφορες μπάφλες, μήπως δεν επαρκεί; να συμπληρώσω; 4ο Πρόβλημα: Θερμοκρασία. Δεν έχει A/C το δωμάτιο, και το νερό μένει στους 29ο που ξέρω ότι είναι No-No. Καμιά ιδέα; Σκέφτομαι ανεμιστηράκια. Θα δω αποτέλεσμα; Έχω δει στο ιντερνετ έτοιμη 4άδα - σχετικά φτηνά - λέω να πάρω 2 (καλύτερα 50 παρά 600 για chiller . Τι λέτε; Αυτά μέχρι στιγμής - το όλο έργο έχει τραβήξει γερά 2 μήνες για να φτάσει εδώ - δεν βιάζομαι, αλλά τώρα με τρώει που μπήκε το νερό!!! Ιδέες και παρατηρήσεις ευπρόσδεκτες!! (Όχι η ιδέα να βγάλω όλο τον αραγωνίτη γιατί είναι σα παραλλαγή δεν είναι ευπρόσδεκτη...) Φωτογραφίες: Link to comment Share on other sites More sharing options...
lykourgos 12 Ιουλίου 2014 #2 Share 12 Ιουλίου 2014 καλως ηρθες φιλε μου στην θαλασσινη μεγαλη μας παρεα πολυ ωραια και επεισοδιακά το εχεις παει μετρησεις εχεις κανει? τι σκεφτεσαι για κοραλια στο μελλον! Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknik 12 Ιουλίου 2014 #3 Share 12 Ιουλίου 2014 Καλη αρχη και απο εμενα σαν πρωτο πραγμα που θα σου πω ειναι παιξε με το aquascape τωρα που ειναι αρχη,και οτι χρειαστεις ρωτα.Επισεις παρε τα ανεμιστηρακια θα σε βοηθησουν ,με τον καιρο που θα πιασουν μακα οι σωληνωσεις ο θορυβος θα περιοριστει και αλλο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Archimendes 12 Ιουλίου 2014 Author #4 Share 12 Ιουλίου 2014 Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα! Μετρήσεις δεν έχω κάνει, περιμένω να κλείσω δέκα μέρες με βακτήρια. Τα βράχια ειναι παρατημένα, θα βάλω κ δυο κομμάτια ζωντανό βράχο και θα τα φτιάξω ολα μαζί! Η μεγάλη μου απορία ειναι για τις φυσαλιδες απο την επιστροφή.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 12 Ιουλίου 2014 #5 Share 12 Ιουλίου 2014 Καλως ηρθες φιλαρακι.. Εκανες μεγαλες κατασκευες!! Μπραβο για το κουραγιο αλλα και το αποτελεσμα!!! Παρατηρισεις: Φτιαξε τα βραχια σου τωρα που ειναι αρχη, αμα χρειαστη βγαλτα, τρυπατα και βαλε πλαστικες καμβιλιες, ισως και με λιγη κολλα μεσα στις τρυπες... Οι φυσαλιδες ειναι μαλλον απ την μεγαλη πιεση της επιστροφης. Ο σωληνας μπαινει μεσα στο νερο; Ενας αλλος λογος μπορει να ξεφευγουν απ τις μπαλφες του σαμπ και να γυρανε πισω απ την αντλια επιστροφης, το εχω εγω αυτο το θεμα.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
paris soroni 12 Ιουλίου 2014 #6 Share 12 Ιουλίου 2014 Καλωσορισες στα αλατια πολυ καλη δουλεια Και επειδη εδω ολοι ειμαστε ματακιδες οτι κανεις ανεβαζε φωτο και για εμας αλλα και για σενα θα βοηθηθεις πολη Link to comment Share on other sites More sharing options...
tasso 13 Ιουλίου 2014 #7 Share 13 Ιουλίου 2014 καλως ηρθες και απο μενα...πολυ καλη δουλεια και + 1 για το aquascape που αναφερε ο φιλος Νικος Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sakisdraminos 13 Ιουλίου 2014 #8 Share 13 Ιουλίου 2014 φοβερο!!!! ωραιος αν και για εμενα επρεπε να καθαρισεις της σιλικονες απο της πανω κοντρες και μετα να γεμισεις. οι φυσαλιδες μαλλον ειναι επιδι το λαστιχο ειναι οριακα και τραβαει αερα. αμα θελεις καντο με γονιες να τρεχει προς τα πανω, στην ουσια μολις φτανουν οι φυσαλιδες στην επιφανια θα εξαφανιζονται... απο αραγονιτη τι εβαλες? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Archimendes 13 Ιουλίου 2014 Author #9 Share 13 Ιουλίου 2014 Από αραγωνίτη μπήκε από κάτω (που φυσικά ήρθε πάνω, της Seachem to Cona Coast αν θυμάμαι καλά) και από πάνω μπήκε το Gray Coast. Τώρα έχουν γίνει μίξη, και όταν βγάλω και τα βράχια για να τα στήσω θα ανακατευτούν ακόμα περισσότερο. Τις σιλικόνες στις πάνω κόντρες όσες μπορούσα να βγάλω τις έβγαλα, αλλά δεν με πολυνοιάζει καθώς θα μπει λευκό κάλυμμα / μπορντούρα και δεν θα φαίνονται καθόλου κόντρες - τζάμια - σιλικόνες! Μιας και οι φυσαλίδες από ότι διαβάζω δεν είναι πραγματικό θέμα, το μόνο που μου μένει από τα σοβαρά θέματα είναι η θερμοκρασία... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kargo12 13 Ιουλίου 2014 #10 Share 13 Ιουλίου 2014 Καλώς ήρθες φίλε μου, πολύ καλή αρχή με μεγάλες προοπτικές για το μέλλον! Για την θερμοκρασία θα σου πρότεινα ανεμιστηράκια, εξαπλό από ebay, περίπου 30 ευρώ. Εγώ έβαλα στο δικό μου που είναι 400 λίτρα και είμαι οκ. Σε συνδυασμό με έναν ελεγκτή θερμοκρασίας ( stc 1000 - 14 ευρώ περίπου ) θα είσαι κομπλέ. Οικονομικά και αποτελεσματικά! Θα σου πουν και οι πιο έμπειροι από μένα τι μπορείς να κάνεις. Καλή συνέχεια..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Archimendes 13 Ιουλίου 2014 Author #11 Share 13 Ιουλίου 2014 Ευχαριστώ Kargo12 - τα έβαλες στο sump ή πανω στη γυάλα; (εχει σημασία Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 13 Ιουλίου 2014 #12 Share 13 Ιουλίου 2014 Οπου σε περνει τα βαζεις, αμα σε περνει και δεν σε πειραζη τα βαζει επανω, αμα εχεις χωρο και μπορεις τα βαζεις στο σαμπ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kargo12 13 Ιουλίου 2014 #13 Share 13 Ιουλίου 2014 Εγώ τα έβαλα επάνω αλλά νομίζω πως και κάτω να τα βάλεις ( αν έχεις χώρο ) το ίδιο είναι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Archimendes 13 Ιουλίου 2014 Author #14 Share 13 Ιουλίου 2014 ok, ευχαριστώ - μάλλον πάνω τα βλέπω, γιατί κάτω στο sump θα γίνεται απλά ανακύκλωση του ζεστού αέρα... Το κρίμα της υπόθεσης είναι ότι η θερμοκρασία παραμένει αμετάβλητη λόγω του μεγάλου όγκου (800 λίτρα). Όταν έβαλα ΑΟ με θερμοκρασία 27 βαθμούς, εκεί έμεινε. Μετά συμπλήρωσα στους 29 και φυσικά εκεί έμεινε τώρα. Δυστυχώς μου πήρε 3 ημέρες να γεμίσει - αδειάσει το βαρέλι μου με ΑΟ (220 λίτρα βαρέλι) και αυτό το διάστημα ήταν στο μπαλκόνι και ζεστάθηκε. Είμαι σίγουρος ότι αν ρίξω τη θερμοκρασία στους 27 - 26 θα τους κρατήσει μέχρι να έρθουν τα ανεμιστηράκια - καμιά ιδέα; (να βάλω τον οικιακό ανεμιστήρα πάνω σε μια καρέκλα να βαράει την επιφάνεια της γυάλας) ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 13 Ιουλίου 2014 #15 Share 13 Ιουλίου 2014 Μπορεις να παρεις σβαρνα τα μαγαζια αυριο και να βρεις εναν μικρο ανεμηστηρα με μανταλακι... Για την ωρα μην βαλεις τιποτα, χωρις ζωντανα δεν εχεις θεμα, ισα ισα που με την μεγαλη θερμοκρασια εχει ανεβει ο μεταβολησμος των βακτυριδιων και ο κυκλος παει σχετικα πιο γρηγορα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Archimendes 13 Ιουλίου 2014 Author #16 Share 13 Ιουλίου 2014 Ναι έχεις δίκιο, μεγαλύτερη θερμοκρασία, λιγότερο οξυγόνο -> γρηγορότερες χημικές αντιδράσεις. Καλύτερα να επωφεληθώ τότε από αυτό... Κάποια βακτήρια έχετε να προτείνετε; Πήρα ένα μπουκάλι από Χαμοστέρνας αλλά τελείωσε - και δεν εξυπηρετεί να ξανακατέβω.... Να πάρω τα κλασσικά της ΑΡΙ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 13 Ιουλίου 2014 #17 Share 13 Ιουλίου 2014 (edited) Αμα κανουν για θαλασσινο ναι αλλιως σου προτηνω της Seachem το Stability... Η το special blend... Έγινε επεξεργασία 13 Ιουλίου 2014 - Akridas66 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mad23 13 Ιουλίου 2014 #18 Share 13 Ιουλίου 2014 Πολυυυυυ καλα λιτρα φιλε archimendes! Καλη αρχη και απο μενα και σε ευχαριστουμε που το μοιραζεσαι μαζι μας Link to comment Share on other sites More sharing options...
paris soroni 13 Ιουλίου 2014 #19 Share 13 Ιουλίου 2014 Ναι έχεις δίκιο, μεγαλύτερη θερμοκρασία, λιγότερο οξυγόνο -> γρηγορότερες χημικές αντιδράσεις. Καλύτερα να επωφεληθώ τότε από αυτό... Κάποια βακτήρια έχετε να προτείνετε; Πήρα ένα μπουκάλι από Χαμοστέρνας αλλά τελείωσε - και δεν εξυπηρετεί να ξανακατέβω.... Να πάρω τα κλασσικά της ΑΡΙ; Και εγω με τις api το εστρωσα και δεν ειχα κανενα προβλημα Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasilis4x4 14 Ιουλίου 2014 #20 Share 14 Ιουλίου 2014 Ωραια δουλεια Καλοριζικο, να το χαιρεσαι Link to comment Share on other sites More sharing options...
Discos 16 Ιουλίου 2014 #21 Share 16 Ιουλίου 2014 Ωραια η παρουσίαση σου, φαινετε οτι αγαπάς αυτο που κανεις και ειμαι σίγουρος οτι θα φανεί στην πορεια με θετικά και ωραια αποτελέσματα, καλώς ήλθες στην παρεα μας Link to comment Share on other sites More sharing options...
Archimendes 16 Ιουλίου 2014 Author #22 Share 16 Ιουλίου 2014 Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια - μη σταματάτε ))) Λοιπόν, ενημέρωση: Μπήκε ένα κομμάτι (το πρώτο! - σαμπάνιες και τα σχετικά) ζωντανού βράχου. Μπήκε και μισό μπουκάλι Stability της Seachem - το άλλο μισό χύθηκε στο πάτωμα - ευχαριστώ πολύ την κόρη μου για αυτό.... Έγινε μετατροπή στην επιστροφή του κινέζου και οι φυσαλίδες εξαφανίστηκαν (το ακούς Akridas;). Κάπου εκεί γινόταν η ζημιά και έμπαινε αέρας... Φυσικά τακτικές επικοινωνίες με το Θεό και τους συγγενείς του γιατί το βράδυ άρχισαν οι διαρροές από τα υδραυλικά... λύθηκαν, σφίχτηκαν και άλλο, τεφλονιάστηκαν και άλλο, στο τέλος μπήκε και ενυδρειακή σιλικόνη από πάνω και ηρέμησαν (ελπίζω....). Προσπαθώ να μετρήσω την αλατότητα με αλατόμετρο και κάθε φορά και μια διαφορετική μέτρηση - πάει για skoupidos. Περιμένω από ebay το ρεφρακτόμετρο. Στήθηκαν τα βράχια! Απώλειες: Δυστυχώς ο βράχος ήρθε με δύο γαρίδες κολλημένες στο κάτω μέρος που δεν τις πρόσεξε το παλικάρι που μου τον έδωσε. Τις πρόσεξα αφού είχα μπει στο σπίτι πια και ήταν αργά. Αν και ήξερα τι θα επακολουθήσει, (να βουτήξω και να τις ψάχνω κάτω από τα βράχια), αποφάσισα να τις ρίξω μέσα στο ενυδρείο, μπας και... Μέσα σε 1 ώρα έφυγαν για τα μεγάλα βοσκοτόπια - και βούτηξα και σήκωσα τα βράχια για να τις βγάλω... Αυτά για τώρα, φωτό: Link to comment Share on other sites More sharing options...
lykourgos 16 Ιουλίου 2014 #23 Share 16 Ιουλίου 2014 Το μεσαίο νησί ειναι ωραίο το αριστερό που ειναι και ψιλό και ετσι ΄οπως ειναι δεν μπορεις να κολλήσεις και πολλα κοραλια θα έκανα το εξής το μεσαίο αριστερά και τι αριστερό στην μέση αλλα ξάπλα και να ειναι και λίγο βυθισμένο στον αραγωνιτη για να εχεις και ενα ωραίο άνοιγμα για να ρίχνουν και καμία σφήνα τα ψαράκια σου στο μέλλον. Επισης τους σωλήνες θα σου πρότεινα τωρα που ειναι αρχη να κοληθουν με κολλά PVC για να εχεις το κεφαλι σου ήσυχο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 16 Ιουλίου 2014 #24 Share 16 Ιουλίου 2014 Μπραβο ρε φιλες... Καλα το πας, παιξε λιγο με τον βραχο λιγο ακομα μηπως βγει τιποτα καλητερο Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yautja 16 Ιουλίου 2014 #25 Share 16 Ιουλίου 2014 Καλη αρχη στο ταξιδι σου στην Θαλασσα Ο βραχος που εβαλες φιλε Archimendes ειναι νεκρος? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος