procop 25 Ιουνίου 2014 #1 Share 25 Ιουνίου 2014 Καλησπερα, Νεο μελος στο φορουμ, Λιγα πραγματα για το ενυδρειο μου καθως και με την εμπειρια μου Ειμαι Αρχαριος( 3 μηνες ενασχοληση με ενυδρειο) Εχω 60 λιτρα ενυδρειο, με αμμο και λιγα τεχνητα φυτα, καθως και φιλτρο εσωτερικο + θερμοστατη Αρχικα ακολουθησα ολες τις διαδικασιες " στρωσιματος ενυδρειου" και επειτα αγορασα 10 τετρα και 2 γατοψαρα οπως μου υπεδειξαν στο μαγαζι Τα γατοψαρα μετα απο 20 ημερες δεν αντεξαν . Η θερμοκρασια του νερου ειναι στους 24 βαθμους ρυθμισμενη. Τροφη βαζω καθε πρωι. Γενικα αποφευγω να τα στρεσαρω, ακομη και το φως το αναβω 2-3 ωρες το βραδυ Τωρα αρχισα να χανω τα τετρα. 5 εχουν ηδη χαθει και ενα επιπλεον γατοψαρο. Οταν εχασα τα 2 γατοψαρα , αγορασα αλλα 2, οπου το ενα ζει και το αλλο οχι Πλεον εχω 5 τετρα και 1 γατοψαρο. Τα τετρα που εχασα, αρχικα κρυβοντουσαν πισω απο το φιλτρο, καποιες φορες δεν ετρωγαν( οταν αλλαζα νερο ολα οκ) και ειδα τις ουρες τους σαν να ειχαν μαδισει..( FIN ROT ) πιστευω ειναι. Γενικα ειναι δραστηρια, τρωνε,. Το νερο το αλλαζω καθε 20 ημερες περιπου στο 50 % την συνολικης ποσοτητας. Χθες πηγα σε ενα μαγαζι, και μου ειπαν να βαλω θερμομετρο και να δω την θερμοκρασια νερου. Εδειξε 28. Ενω εχω τον θερμοστατη στους 24 δεν διατηρειτε εκει το νερο. Εκανα τεστ υγρων, δεν εχει αμμωνια και το ph ειναι περι των 7,5-8 μοναδων. Γενικα ειχα κανει καποια λαθη, 1) Αλλαζα μεγαλη ποσοτητα νερου και τοποθετουσα αμεσως το νερο απο την βρυση και οχι σταδιακα, με αποτελεσμα μεγαλες αλλαγες σε θερμοκρασια , στοιχεια νερου. 2) Δεν ειχα βαλει σκουπα για τις 2 πρωτες αλλαγες, και τα κομματια τροφων ειχαν πεσει στο εδαφος( μεγαλη αμμωνια) και ετσι θεωρω οτι εχασα τα 2 γατοψαρα αρχικα) 3) Εν συνεχια, για να καλυψω την βρωμια που ειχε μαζευτει, εβαλα 2 φορες σκουπα βυθου και αλλαξα το 70 % του νερου και πρεπει να τα στρεσαρα παρα πολυ, βλακεια το ξερω. Τωρα, θελω να ριξω λιγο την θερμικρασια στο 24 , μιας και προσπαθω να αποφυγω τα αντιπαρασιτικα, μιας και εχω ενα στο χερι μου αυτη την στιγμη της sera που καλυπτει το fin rot καθως και αλλες ασθενειες. Πλεον, μονο ενα εχει λιγο μαδισμενη ουρα. Τι να κανω??? Προκοπης Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 25 Ιουνίου 2014 #2 Share 25 Ιουνίου 2014 Καλησπέρα και καλώς ήρθες στην παρέα. Καλησπερα, Νεο μελος στο φορουμ, Λιγα πραγματα για το ενυδρειο μου καθως και με την εμπειρια μου Ειμαι Αρχαριος( 3 μηνες ενασχοληση με ενυδρειο) Εχω 60 λιτρα ενυδρειο, με αμμο και λιγα τεχνητα φυτα, καθως και φιλτρο εσωτερικο + θερμοστατη Τα λίτρα είναι λίγα για ένα κοπάδι tetras και πλέκο. Το φίλτρο πιο είναι και τι υλικά έχει μέσα ; Τα τεχνητά φυτά να τα βγάλεις. Αρχικα ακολουθησα ολες τις διαδικασιες " στρωσιματος ενυδρειου" και επειτα αγορασα 10 τετρα και 2 γατοψαρα οπως μου υπεδειξαν στο μαγαζι Πόσο καιρό έστρωνες το ενυδρείο και με ποιον τρόπο ; Έκανες μετρήσεις για δεις ότι είναι έτοιμο να δεχτεί ψάρια ; Τα γατοψαρα μετα απο 20 ημερες δεν αντεξαν . Η θερμοκρασια του νερου ειναι στους 24 βαθμους ρυθμισμενη. Να την ανεβάσεις στους 26. Τροφη βαζω καθε πρωι. Γενικα αποφευγω να τα στρεσαρω, ακομη και το φως το αναβω 2-3 ωρες το βραδυ Το φως καλό είναι να είναι αναμένο σταθερές ώρες κάθε ημέρα. Πάρε έναν χρονοδιακόπτη και ρύθμισε να είναι αναμμένα 8 ώρες την ημέρα. Τωρα αρχισα να χανω τα τετρα. 5 εχουν ηδη χαθει και ενα επιπλεον γατοψαρο. Οταν εχασα τα 2 γατοψαρα , αγορασα αλλα 2, οπου το ενα ζει και το αλλο οχι Πλεον εχω 5 τετρα και 1 γατοψαρο. Τα τετρα που εχασα, αρχικα κρυβοντουσαν πισω απο το φιλτρο, καποιες φορες δεν ετρωγαν( οταν αλλαζα νερο ολα οκ) και ειδα τις ουρες τους σαν να ειχαν μαδισει..( FIN ROT ) πιστευω ειναι. Γενικα ειναι δραστηρια, τρωνε,. Το νερο το αλλαζω καθε 20 ημερες περιπου στο 50 % την συνολικης ποσοτητας. Αλλαγές νερού κάθε εβδομάδα το 30%. Με νερό που έχεις προετοιμάσει με αντιχλώριο. Χθες πηγα σε ενα μαγαζι, και μου ειπαν να βαλω θερμομετρο και να δω την θερμοκρασια νερου. Εδειξε 28. Ενω εχω τον θερμοστατη στους 24 δεν διατηρειτε εκει το νερο. Ο θερμοστάτης ανάβει κατά τη διάρκεια της ημέρας ; Ρίξε μια ματιά και ρύθμισέ τον κατάλληλα. Εκανα τεστ υγρων, δεν εχει αμμωνια και το ph ειναι περι των 7,5-8 μοναδων. Οι υπόλοιπες μετρήσεις ; Γενικα ειχα κανει καποια λαθη, 1) Αλλαζα μεγαλη ποσοτητα νερου και τοποθετουσα αμεσως το νερο απο την βρυση και οχι σταδιακα, με αποτελεσμα μεγαλες αλλαγες σε θερμοκρασια , στοιχεια νερου. 2) Δεν ειχα βαλει σκουπα για τις 2 πρωτες αλλαγες, και τα κομματια τροφων ειχαν πεσει στο εδαφος( μεγαλη αμμωνια) και ετσι θεωρω οτι εχασα τα 2 γατοψαρα αρχικα) Τροφή με φειδώ στην αρχή. Να μην μένει αφάγωτη. 3) Εν συνεχια, για να καλυψω την βρωμια που ειχε μαζευτει, εβαλα 2 φορες σκουπα βυθου και αλλαξα το 70 % του νερου και πρεπει να τα στρεσαρα παρα πολυ, βλακεια το ξερω. Τωρα, θελω να ριξω λιγο την θερμικρασια στο 24 , μιας και προσπαθω να αποφυγω τα αντιπαρασιτικα, μιας και εχω ενα στο χερι μου αυτη την στιγμη της sera που καλυπτει το fin rot καθως και αλλες ασθενειες. Η θερμοκρασία καλό είναι να πάει στους 26 και όχι 24. Πλεον, μονο ενα εχει λιγο μαδισμενη ουρα. Τι να κανω??? Όπως σου είπα και στην αρχή το ενυδρείο είναι μικρό για τα συγκεκριμένα ψάρια που έχεις και η διακόσμηση δεν βοηθάει επίσης. Ρίξε μια ματιά στα θέματα που έχω στην υπογραφή μου να σου λυθούν κάποιες απορίες. Προκοπης Link to comment Share on other sites More sharing options...
procop 25 Ιουνίου 2014 Author #3 Share 25 Ιουνίου 2014 To φιλτρο ειωαι εσωτερικο και προυπηρχε στο ενυδρειο με την αγορα του. Εχει 4 στοιχεια, υαλοβαμβακα, ανθρακα, clearmax,ammonia Οκ με την αλλαγη νερου ανα εβδομαδα! Πλεον τριβω την τροφη και την βαζω σιγα σιγα και δεν παει τιποτα κατω! Η θερμικρασια ειναι θεμα, καθως ο θερμοστατης ζεσταινει και δεν ψυχει αν η θερμοκρασια νερου ειναι μεγαλυτερη απο την τιμη του θερμοστατη! οποτε θα την κατεβασω λιγο την τιμη με την πιο συχνη αλλαγη νερου( ανα εβδομαδα!) στο 30 %! Το νερο που βαζω μεσα στο ενυδρειο, πρεπει πρωτα να τοποθετηθει καπου με ανιχλωριο η ειναι λαθος να βαλω πρωτα αντιχλωριο μεσα στο ενυδρειο και μετα να ριξω το νερο?? Οσο για το στρωσιμο, εγινε σε 10 ημερες, με βακτηρια 10 ml την 1η μερα και τις αλλες 2 ml ανα ημερα. δεν εκανα τεστ μετα για να τσεκαρω.. Στο μαγαζι που τα αγορασα, μου ειπαν οτι για 60 λιτρα ενυδρειο( το αγορασα 85 ευρω το ενυδρειο μονο) μπορει να φιλοξενησει εως 20 τετρα! τι να πω! δεν ξερω.. Οσο για τα υγρα τεστ που εκανα, θα το ξανακανω και θα σημειωσω ολες τις τιμες Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 25 Ιουνίου 2014 #4 Share 25 Ιουνίου 2014 To φιλτρο ειωαι εσωτερικο και προυπηρχε στο ενυδρειο με την αγορα του. Εχει 4 στοιχεια, υαλοβαμβακα, ανθρακα, clearmax,ammonia Βγάλε τον άνθρακα και συμπλήρωσε με βιολογικό υλικό. Το ammonia που λες είναι κάποιο σφουγγάρι που κρατάει αμμωνία ; Αν ναι βγάλε το και αυτό και συμπλήρωσε με βιολογικό υλικό. Οκ με την αλλαγη νερου ανα εβδομαδα! Πλεον τριβω την τροφη και την βαζω σιγα σιγα και δεν παει τιποτα κατω! Η θερμικρασια ειναι θεμα, καθως ο θερμοστατης ζεσταινει και δεν ψυχει αν η θερμοκρασια νερου ειναι μεγαλυτερη απο την τιμη του θερμοστατη! οποτε θα την κατεβασω λιγο την τιμη με την πιο συχνη αλλαγη νερου( ανα εβδομαδα!) στο 30 %! Το νερο που βαζω μεσα στο ενυδρειο, πρεπει πρωτα να τοποθετηθει καπου με ανιχλωριο η ειναι λαθος να βαλω πρωτα αντιχλωριο μεσα στο ενυδρειο και μετα να ριξω το νερο?? Βάζεις το νερό της αλλαγής σε ένα δοχείο προετοιμασίας με αντιχλώριο και μετά το ρίχνεις μέσα στο ενυδρείο. Οσο για το στρωσιμο, εγινε σε 10 ημερες, με βακτηρια 10 ml την 1η μερα και τις αλλες 2 ml ανα ημερα. δεν εκανα τεστ μετα για να τσεκαρω.. Στο μαγαζι που τα αγορασα, μου ειπαν οτι για 60 λιτρα ενυδρειο( το αγορασα 85 ευρω το ενυδρειο μονο) μπορει να φιλοξενησει εως 20 τετρα! τι να πω! δεν ξερω.. Ρίξε μια ματιά στο προφίλ των tetras και θα δεις ότι δεν κάνουν για το ενυδρείο. Οσο για τα υγρα τεστ που εκανα, θα το ξανακανω και θα σημειωσω ολες τις τιμες Ποιο είδος πλέκο έχεις ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
procop 25 Ιουνίου 2014 Author #5 Share 25 Ιουνίου 2014 Τα υλικα που εχω στο φιλτρο τα αγορασα απο εδω http://www.petsupermarket.gr/2417/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-ammonia-remover-540gr.html http://www.petsupermarket.gr/2415/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-carbon-1200gr.html http://www.petsupermarket.gr/2424/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-clearmax-formerly:green-x-3%CF%80%CE%B1%CE%BAx100gr.html ειναι χυμα , και τα τοποθετω σε τουλι (απο μπουμπουνιερα) και τα τοποθετω σε φιλτρο Τελος, οσο αφορα την αλλαγη νερου, δεν εχω αεραντλια και λεω να αγορασω, καθως οπως ειδα στα αρθρα που μου προτεινες, ριχνει λιγο την θερμοκρασια και μπορω να αυξανω και την οξυγονωση μεσα στο ενυδριο... Οποτε, ναζω το νερο σε μια λεκανη, βαζω αντιχλωριο το αφηνω ( ποσες ωρες??) τοποθετω αεραντλια μεσα στο νερο της λεκανης η στο ενυδρειο?? Ευχαριστω, Link to comment Share on other sites More sharing options...
procop 25 Ιουνίου 2014 Author #6 Share 25 Ιουνίου 2014 πλεκο εννοεις γατοψαρο? ειχα τα corydoras που τα εχασα και τωρα εχω corydoras trillineatus silver Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 25 Ιουνίου 2014 #7 Share 25 Ιουνίου 2014 Τα υλικα που εχω στο φιλτρο τα αγορασα απο εδω http://www.petsupermarket.gr/2417/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-ammonia-remover-540gr.html http://www.petsupermarket.gr/2415/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-carbon-1200gr.html http://www.petsupermarket.gr/2424/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-clearmax-formerly:green-x-3%CF%80%CE%B1%CE%BAx100gr.html ειναι χυμα , και τα τοποθετω σε τουλι (απο μπουμπουνιερα) και τα τοποθετω σε φιλτρο Τελος, οσο αφορα την αλλαγη νερου, δεν εχω αεραντλια και λεω να αγορασω, καθως οπως ειδα στα αρθρα που μου προτεινες, ριχνει λιγο την θερμοκρασια και μπορω να αυξανω και την οξυγονωση μεσα στο ενυδριο... Οποτε, ναζω το νερο σε μια λεκανη, βαζω αντιχλωριο το αφηνω ( ποσες ωρες??) τοποθετω αεραντλια μεσα στο νερο της λεκανης η στο ενυδρειο?? Ευχαριστω, Καλώς ήρθες! Είναι καλό να έχεις μία αεραντλία για τους λόγους που έγραψες και για μια στιγμή ανάγκης. Αλλά για να ρίξεις τη θερμοκρασία μπορείς να πάρεις ανεμιστηράκια. Το αντιχλώριο στο νερό της αλλαγής νομίζω θέλει μία ώρα, αλλά καλύτερα διάβασε τις οδηγίες του να δεις τι λένε. Αντί για αντιχλώριο μπορείς να βάλεις την αεραντλία να δουλέψει για μερικές ώρες, δεν ξέρω να σου πω ποιες είναι οι ελάχιστες. Τις μέρες που λόγω καλοκαιριού ανεβαίνει η θερμοκρασία, μπορείς να βάζεις την αεραντλία στο ενυδρείο να οξυγονώνει το νερό και να βοηθά στην μείωση της θερμοκρασίας. Τα καλύτερα όμως για αυτή τη δουλειά είναι τα ανεμιστηράκια. Είπες ότι δεν μένει κάτω τροφή. Στο γατόψαρο δίνεις τη δική του τροφή; Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 25 Ιουνίου 2014 #8 Share 25 Ιουνίου 2014 Άποψή μου είναι ότι πρέπει να βγάλεις όλα τα υλικά που έχει αυτή τη στιγμή στο φίλτρο και να βάλεις siporax mini ή substrat pro. Το πρόβλημα είναι όμως ότι δεν θα πάει πίσω το στρώσιμο και θα κινδυνέψουν τα ψαράκια σου. Από την άλλη , μπορείς να δώσεις τα ψαράκια που έχεις ,να προσανατολιστείς σε κάποιο είδους που ταιριάζει και στα λίτρα σου και να κάνεις και την αλλαγή στο βιολογικό υλικό. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 25 Ιουνίου 2014 #9 Share 25 Ιουνίου 2014 (edited) Φιλε μου καλως ηρθες. Στα ειπαν ολα τα παιδια πιστευω αλλα εγω θα στα συνοψισω με βηματα. Απο κει και περα βλεπεις τι εχεις κανει λαθος και διορθωνεις! Εχουμε και λεμε: 1) Παιρνουμε ολα τα υλικα μας ( ενυδρειο, διακοσμητικα, αμμο ) και τα ξεπλενουμε καλα με νερο. 2) Βαζουμε στο ενυδρειο την αμμο και τα διακοσμητικα και γεμιζουμε με νερο. 3) Βαζουμε τα υλικα στο φιλτρο μας ( βιολογικο υλικο , σφουγγαρι, ενυδρειακο βαμαβακι και ανθρακα ) και το βαζουμε να δουλευει! 4) Βαζουμε ενα θερμομετρο και ρυθμιζουμε τον θερμαντηρα αναλογα με την ενδειξη του θερμομετρου στηνθερμοκρασια που αναλογει στα ψαρια μας. Απο την στιγμη που η θερμοκρασια του ενυδρειου ειναι μεγαλυτερη απο αυτη που εχουμε θεσει στον θερμαντηρα μας, εκεινος σταματαει να θερμαινει. Ο θερμαντηρας δεν ψυχει. 5) Απο αυτη τη στιγμη περιμενουμε να "στρωσει" το φιλτρο μας. Περιμενουμε δηλαδη να αποικιστει το βιολογικο υλικο του φιλτρου με ωφελιμα βακτηρια τα οποια διασπουν την αμμωνια. 6) Μολις στρωσει το φιλτρο μας, αφαιρουμε τον ανθρακα ο οποιος ειναι πλεον αχρηστος και προσθετουμε εξτρα βιολογικο στη θεση αυτου! 7) Μολις δουμε απο τις μετρησεις μας οτι το ενυδρειο δεν εχει αμμωνια και νιτρωδη ιοντα, τα οποια ειναι δηλητηριο για τα ψαρια μας και εχουμε ενα μικρο αριθμο νιτρικα αλλατα τα οποια ειναι στην ουσια η τροφη των φυτων μας, τοποθετουμε σταδιακα τα ψαρακια που ειναι συμβατα με τα λιτρα μας. 8) Απολαμβανουμε! Απο δω και περα η συντηρηση του ενυδρειου μας ειναι πλεον μια ρουτινα. Καθε εβδομαδα αλλαζουμε 30% του νερου προετοιμαζωντας το με αντιχλωριο και τον χειμωνα και με θερμαντηρα για να ειναι στην ιδια θερμοκρασια με το νερο του ενυδρειου μας. Αυτα ειναι τα βασικα βηματα. Τα υπολοιπα τα μαθαινεις στη συνεχεια! Έγινε επεξεργασία 25 Ιουνίου 2014 - Sturm 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
procop 26 Ιουνίου 2014 Author #10 Share 26 Ιουνίου 2014 QUOTE Φιλε μου καλως ηρθες. Στα ειπαν ολα τα παιδια πιστευω αλλα εγω θα στα συνοψισω με βηματα. Απο κει και περα βλεπεις τι εχεις κανει λαθος και διορθωνεις! Εχουμε και λεμε: 1) Παιρνουμε ολα τα υλικα μας ( ενυδρειο, διακοσμητικα, αμμο ) και τα ξεπλενουμε καλα με νερο. Το εκανα 2) Βαζουμε στο ενυδρειο την αμμο και τα διακοσμητικα και γεμιζουμε με νερο. Το εκανα 3) Βαζουμε τα υλικα στο φιλτρο μας ( βιολογικο υλικο , σφουγγαρι, ενυδρειακο βαμαβακι και ανθρακα ) και το βαζουμε να δουλευει! Το εκανα 4) Βαζουμε ενα θερμομετρο και ρυθμιζουμε τον θερμαντηρα αναλογα με την ενδειξη του θερμομετρου στηνθερμοκρασια που αναλογει στα ψαρια μας. Απο την στιγμη που η θερμοκρασια του ενυδρειου ειναι μεγαλυτερη απο αυτη που εχουμε θεσει στον θερμαντηρα μας, εκεινος σταματαει να θερμαινει. Ο θερμαντηρας δεν ψυχει. Το εκανα, ρυθμισα στους 24 βαθμους, 5) Απο αυτη τη στιγμη περιμενουμε να "στρωσει" το φιλτρο μας. Περιμενουμε δηλαδη να αποικιστει το βιολογικο υλικο του φιλτρου με ωφελιμα βακτηρια τα οποια διασπουν την αμμωνια. εβαλα βακτηρια για 10 ημερες 6) Μολις στρωσει το φιλτρο μας, αφαιρουμε τον ανθρακα ο οποιος ειναι πλεον αχρηστος και προσθετουμε εξτρα βιολογικο στη θεση αυτου!Δεν το εκανα, καθως στο μαγαζι μ ειπαν οτι ο ανθρακας πρεπει να υπαρχει παντα στο φιλτρο. 7) Μολις δουμε απο τις μετρησεις μας οτι το ενυδρειο δεν εχει αμμωνια και νιτρωδη ιοντα, τα οποια ειναι δηλητηριο για τα ψαρια μας και εχουμε ενα μικρο αριθμο νιτρικα αλλατα τα οποια ειναι στην ουσια η τροφη των φυτων μας, τοποθετουμε σταδιακα τα ψαρακια που ειναι συμβατα με τα λιτρα μας.Δεν εκανα μετρησεις! 8) Απολαμβανουμε! Απο δω και περα η συντηρηση του ενυδρειου μας ειναι πλεον μια ρουτινα. Καθε εβδομαδα αλλαζουμε 30% του νερου προετοιμαζωντας το με αντιχλωριο και τον χειμωνα και με θερμαντηρα για να ειναι στην ιδια θερμοκρασια με το νερο του ενυδρειου μας. Αυτα ειναι τα βασικα βηματα. Τα υπολοιπα τα μαθαινεις στη συνεχεια! UNQUOTE το ενυδρειο το εχω 3 μηνες περιπου, και τον τελευταιο καιρο μου εφυγαν τα τετρα.. μηπως τα ειχα στρεσαρει παρα πολυ με τις μεγαλες αλλαγες νερου(70%) ? Μου αρεσουν τα τετρα και δεν θελω να τα δωσω..αν ηξερα απο την αρχη οτι θελει 80 λτρ η 100 θα το ειχα παρει το ενυδρειο.. Προς το παρον, μονο ενα απο τα 5 τετρα που εχουν μεινει εχει λιγο μαδιμενη ουρα, οποτε απλα λεω να κανω τις αλλαγες 30% καθε εβδομαδα, να βαλω και αεραντλια , και να δω πως θα παει.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CrazymanGR 26 Ιουνίου 2014 #11 Share 26 Ιουνίου 2014 το ενυδρειο το εχω 3 μηνες περιπου, και τον τελευταιο καιρο μου εφυγαν τα τετρα.. μηπως τα ειχα στρεσαρει παρα πολυ με τις μεγαλες αλλαγες νερου(70%) ? Μου αρεσουν τα τετρα και δεν θελω να τα δωσω..αν ηξερα απο την αρχη οτι θελει 80 λτρ η 100 θα το ειχα παρει το ενυδρειο.. Προς το παρον, μονο ενα απο τα 5 τετρα που εχουν μεινει εχει λιγο μαδιμενη ουρα, οποτε απλα λεω να κανω τις αλλαγες 30% καθε εβδομαδα, να βαλω και αεραντλια , και να δω πως θα παει.. Σίγουρα όσο να είναι τα στρεσάρισες λιγάκι! Αλλά δεν πειράζει όλοι κάποτε ήμασταν αρχάριοι (εγώ ακόμα ). Επίσης από ότι κατάλαβα μπορεί να τα πείραξε και το αντιχλώριο που ρίχνεις μέσα στο ενυδρείο. Για να σου απαντήσω και σε ένα ερώτημά σου, γεμίζεις μπουκάλι, κουβά, ένα δοχείο τέλος πάντων και ανάλογα με το αντιχλώριο που έχεις, ρίχνεις την αναλογία λίτρου νερού με αντιχλώριο όπως προτείνει ο κατασκευαστείς πάνω στο μπουκαλάκι, μέσα στο δοχείο με το καινούργιο νερό. Αν η περιοχή σου έχει πολύ χλώριο θα διακρίνεις έναν αφρό να δημιουργείτε στην επιφάνεια. Περιμένεις λίγη ώρα 15-30 λεπτάκια να διασπαστεί το χλώριο (ο αφρός εν ολίγης που προανέφερα. Δεν χρειάζεται να φύγει ο αφρός, απλά όταν διασπάτε από το νερό το χλώριο φτάνει στην επιφάνεια και μενει σαν αφρός. Απλά περιμένεις να μην δημιουργείτε άλλος) και έπειτα αργά και σταθερό, καλό είναι με την σκούπα σου να το ρίχνεις στο ενυδρείο και να προσέξεις να μην κάνει ανατάραξη στο βυθό. Να κοιτάει δηλαδή αν γίνεται προς ένα τζάμι. Αυτά για την αλλαγή νερού, σαν βασικά βήματα. Να ξέρεις το δυσκολότερο σε ένα ενυδρείο είναι το να βάζεις φρέσκο νερό, τουλάχιστον για μένα, έχει κουβάλημα, υπομονή και πρόσεξε το δοχείο να είναι σταθερό και γερό γιατί αλλιώς...φαντάζεσαι! Όσο για τα τέτρα... όλα σχεδόν, τουλάχιστον από δική μου εμπειρία, αν και όμορφα, σε λίγα λίτρα δεν θα μπορέσεις να δεις τα σωστά τους χρώματα. Επίσης στα νέον τους αρέσουν τα φυτά όπως anubia για να κρύβονται από κάτω από τα πλατιά φύλα και επίσης τους αρέσει το κίτρινο νερό! Δηλαδή οι τανίνες που απελευθερώνονται από κάποια ενυδρειακά ξύλα και με κάποιους πιο προχωρημένους τρόπους. Μόνο τότε βλέπεις τα χρώματά τους! Μπορείς να δοκιμάσεις επίσης guppies που είναι πολύχρωμα και υπερβολικά κοινωνικά! ΑΑΑααα... και για τα cory που τα λατρεύω... να ξέρεις θέλει το ενυδρείο σου να τρέχει τουλάχιστον 3 μήνες για να μπορέσουν να βρουν τροφή και θέλουν κατά την διάρκεια αυτή να έχεις φυτά γιατί τους αρέσουν τα αποσυνθεμένα φύλλα και ρίζες και επίσης θέλουν χώρο για να κρύβονται. Σαν τροφή μπορείς να δοκιμάσεις χαπάκια για βυθόψαρα, σπιρουλίνες. Γιατί αν δεν φτάνει τροφή στον πάτο θα πεθαίνουν από ασιτία και αν διακρίνω από τα δικά μου neon και στον πάτο που φτάνει τροφή μερικές φορές την τρώνε και από εκεί... Link to comment Share on other sites More sharing options...
procop 26 Ιουνίου 2014 Author #12 Share 26 Ιουνίου 2014 χαχαχχααχ ευχαριστω crazy mar ναι η αλλαγη νερου γινεται τελειως λαθος απο μερια μου και θα το αλλαξω αμεσως.. βασικα εγω εριχνα μεσα στο ενυδρειο την ποσοτητα που λεει ο κατασκευαστης αντιχλωριου, μετα απο καθαρισμο, και επειτα εριχνα το νερο, το οποιο ομως επεφτε με λιγο δυναμη και ο βυθος γινοταν χαλια, σαν μια παραλια με αμμο που πατας και βλεπεις να ανασυκωνεται η αμμος, ετσι.. πολλα λαθη και πανε τα ψαρακια. Δεν μπορω να τα δωσω και επομενως δεν μπορω και να τα αφησω στην μοιρα τους..το καταλαβαινω αυτο με τους περιορισμους σε λιτρα. Τα φυτα ειναι ψευτικα, και εχω και ενα ξυλο μεσα στο κεντρο. Βασικα εχω 1 ξυλο που κρυβονται, σαν κουφαλα, και 2 ψηλα φυτα αλλα οχι με πλατυα φυλλα..και στον πατο εχω αμμο.. Οσο για τα γατοψαρα, καποιες φορες , οπως σημερα, τα ψαρια μου δεν εφαγαν, οποτε το γατοψαρο θα κανει παρτυ! αλλα θα παρω και τροφη βυθου οπως μ ειπες μαζι με την αεραντλια. Συνεπως, απο εδω και περα, βαζω σε μια λεκανη την ποσοτητα νερου που θελω να αλλαξω, βαζω αντιχλωριο( λεει 1 ωρα) και βαζω και την αεραντλια μεσα. Υστερα , αντλω με την σκουπα το νερο απο την λεκανη και το τοποθετω μεσα στο ενυδρειο. Οσο για το χρωμα που λες, οντως το ενα εχει ασπρισει, δεν εχουν εντονο χρωμα.. Φυτα πρεπει να βαλω κανονικα και να βγαλω τα ψευτικα?? Προκοπης Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 26 Ιουνίου 2014 #13 Share 26 Ιουνίου 2014 Να ξερεις οτι ειναι σχεδον βεβαιο πως τα ψαρακια σου φυγαν απο αμμωνια και τα παραγωγα της! Στο βημα 5 πιο πανω αναφερω πως περιμενουμε να αποικιστει το βιολογικο μας απο ωφελιμα βακτηρια. Η λεξη περιμενουμε δεν ειναι τυχαια. Εσυ μπορεις να εριχνες βακτηρια αλλα αυτα χωρις τροφη πεθαιναν. Η τροφη τους ειναι η αμμωνια και αφου δεν ειχες ψαρια δεν παραγοταν αμμωνια. Βλεπεις, μεσα σε ενα ενυδρειο ολα ειναι αληλενδετα. Οσο για τα νεον, σε τοσα λιγα λιτρα δεν θα δεις τα χρωματα, τα κοπαδιασματα και τις συμπεριφορες τους. Θα ειναι μονιμα κρυμμενα και φοβισμενα με οτι αυτο συνεπαγεται! Link to comment Share on other sites More sharing options...
procop 27 Ιουνίου 2014 Author #14 Share 27 Ιουνίου 2014 καταλαβα.. Αρα πρεπει να βαλω αλλα ψαρακια.. ο τροπος που μ προτειναν στο pet shop ηταν αυτος, να βαλω βακτηρια για 10 ημερες και μετα τα ψαρια και δεν θα υπαρχει θεμα.. τι ψαρακια θα προτεινες για αυτο το μεγεθος ενυδρειο, να ειναι και πιο ανθεκτικα, και να μην εχω αναπαρραγωγες (guppy)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 27 Ιουνίου 2014 #15 Share 27 Ιουνίου 2014 Εγω φιλε μου δεν ειμαι μετρο συγκρισης. Εγω σε αυτα τα λιτρα και δεν το λεω απο ψωνιο, το λεω επειδη το πιστευω γιατι την εχω παθει, θα εβαζα μονο ενα μονομαχο ή γαριδες! Τιποτα αλλο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος