Jump to content

Diy Ηλιακη Γεννητρια (Δοκιμές)


gante

Recommended Posts

Η ηλιακή γεννήτρια αποτελείται από ένα μικρό ηλιακό πάνελ (solar panel) 10 watt/p, το οποίο φορτίζει μια μπαταρία κλειστού τύπου 12v και 20Ah (sealed, lead acid, deep cycle battery). Θα μπορούσε να μπει και μεγαλύτερη μπαταρία.

Για να μεταφέρεται ευκολότερα, πήρα ένα βαλιτσάκι εργαλείων και τοποθέτησα μέσα τη μπαταρία, τον inverter και τον ρυθμιστή (solar charge controller).

Πάνω στη μπαταρία έχω συνδέσει έναν inverter 300W που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα της μπαταρίας σε εναλλασσόμενο 230V. Έτσι μπορεί να τροφοδοτήσει συσκευές 230V.

Δεν έχει σημασία πόσες συσκευές θα συνδεθούν ταυτόχρονα, αρκεί να μην ξεπερνούν όλες μαζί τα 300w.

Παρατηρήσεις για τη φωτοβολταϊκή γεννητρια ρεύματος

Για να φορτίσει τη μπαταρία το φωτοβολταϊκό χρειάζεται 2-3 μέρες το καλοκαίρι και 3-4 μέρες το χειμώνα.

Επειδή προορίζεται για περιπτώσεις διακοπής ρεύματος αυτό το διάστημα είναι παραπάνω από ικανοποιητικό (δεν έχουμε διακοπές ρεύματος κάθε μέρα).

Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πολύ μεγαλύτερη μπαταρία κι ας χρειάζεται περισσότερες ημέρες για να φορτίσει πλήρως.

Στην πράξη, όταν έρθει η διακοπή, η μπαταρία θα είναι γεμάτη ακόμα κι αν έχει χωρητικότητα 100Ah.

Δοκιμές του συστήματος

Το δοκίμασα συνδέοντας ταυτόχρονα μια τηλεόραση 21″ (TV 50w), ένα επιτραπέζιο φωτιστικό (25w) κι ένα ραδιόφωνο. Δούλεψαν άψογα για τη μια ώρα που κράτησε η δοκιμή, ενώ η μικρή μπαταρία των 20Αh είχε τη δυνατότητα να δώσει περίπου άλλη μια ώρα λειτουργίας πριν χρειαστεί επαναφόρτιση.

Εφαρμογές

Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα τροχόσπιτο, έναν απομακρυσμένο χώρο που δεν έχει ρεύμα, στο σκάφος κλπ.

Ακόμα και στο σπίτι μας για περιπτώσεις διακοπής ρεύματος. Με μια μπαταρία 20Ah μπορούμε να έχουμε ρεύμα για όλα τα παρακάτω ακόμη και αν λειτουργούν ταυτόχρονα:

Φωτισμό του χώρου μας (π.χ. με 2 λαμπτήρες οικονομίας) για 3-4 ώρες.

Μια μικρή (14″-22″) τηλεόραση και φορητό Η/Υ (laptop) για 2 ώρες συνολικά.

Ένα ραδιόφωνο για αρκετές ώρες.

Φόρτιση κινητών τηλεφώνων και άλλες μικροσυσκευές.

Με χρήση όπως περιγράφεται εδώ, όταν αδειάσει μια μπαταρία των 20Ah, ένα φωτοβολταϊκό 10Wp θα χρειάζεται περίπου 3 ημέρες για να την φορτίσει πλήρως.

Όπως είπαμε και παραπάνω, επειδή δεν προορίζεται για καθημερινή χρήση, αυτό το διάστημα είναι παραπάνω από ικανοποιητικό (δεν έχουμε διακοπές ρεύματος κάθε μέρα).

Έτσι, μπορούμε να βάλουμε και μπαταρία διπλάσιας χωρητικότητας (διπλασιάζοντας με αυτό τον τρόπο και τους παραπάνω χρόνους λειτουργίας των συσκευών).

Το κόστος κατασκευής σήμερα

Το φωτοβολταϊκό πάνελ (solar panel) 10Wp, 25 ευρώ.

Μικρός ρυθμιστής φόρτισης (charge controller), 25 ευρώ.

Ιnverter ισχύος 500 watt, 50 ευρώ.

Σύνολο μόλις 100 ευρώ!

Μπαταρία μπορούμε να βάλουμε από 18ΑΗ και άνω (12V μολύβδου, κλειστού τύπου). Οι μπαταρίες κλειστού τύπου κοστίζουν περίπου 2 ευρώ ανά ΑΗ χωρητικότητας. Το βαλιτσάκι και τα πολύμπριζα βέβαια είναι προαιρετικά. Το παραπάνω σύστημα δουλεύει άψογα και μόνο με το φ/β πάνελ, το ρυθμιστή φόρτισης, τη μπαταρία και τον inverter 230V.

Θα προστεθεί και φωτογραφικό υλικό απο τις δοκιμές κάποια στιγμή.

Link to comment
Share on other sites

Μου αρεσει! Gante τα project σου ειναι η χαρα του diy! Οταν θα μπορούσες (δεν υπαρχει βιασύνη) να έβαζες βιντεο και σχεδιασμό κυκλώματος θα ηταν τέλειο. :)

Τωρα μια και δεν γνωρίζω πολλα γύρω απο τα ηλεκτρολογικά, σε περίπτωση που κάποιος βάζει π.χ. Στο μπαλκόνι του η στην ταράτσα του 10 panel απο αυτα, η αλλα ποιο κατάλληλα. Θα μπορούσε να έδεινε κατευθείαν ρευμα με καποιο τροπο στο ενυδρειο του μεσα στη μερα που εχουμε φωτοπεριοδο, η θα ηταν υπερβολικά πολύπλοκο κατι τέτοιο και ενδεχόμενος πολυ ποιο ακριβό;

Συγχαρητήρια για την ιδεα σου, σε καποια παιδια σίγουρα θα τους φανεί χρήσιμο και πιθανόν να βρούνε την κατάλληλη χρήση (υπαρχουν αρκετές..) να το κάνουν. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Πόλυ ωραίο θέμα!!!

Και εμένα με ενδιαφέρει η ερώτηση του discos...θα μπορούσαμε δηλαδή να εκμεταλλευτούμε τον ηλιο που δόξα τον θεό έχουμε άφθονο στην Ελλάδα για γλυτωνουμε απο την ΔΕΗ?

Περιμενω την απάντηση σου πως και πως!!!

Link to comment
Share on other sites

Την απάντηση για το αν μπορούμε να γλιτώσουμε από την ΔΕΗ, με ποιο κόστος και ποιους συμβιβασμούς μπορούν να μας την δώσουν εταιρείες που ασχολούνται με τα φωτοβολταϊκά. Δε νομίζω να είναι αυτός ο σκοπός του θέματος. :)

Link to comment
Share on other sites

Την απάντηση για το αν μπορούμε να γλιτώσουμε από την ΔΕΗ, με ποιο κόστος και ποιους συμβιβασμούς μπορούν να μας την δώσουν εταιρείες που ασχολούνται με τα φωτοβολταϊκά. Δε νομίζω να είναι αυτός ο σκοπός του θέματος. :)

Σαφώς και δεν ειναι ακριβώς αυτός ο σκοπός αλλα θα ηταν ωραίο αν υπήρχε ενας προσιτός τρόπος για αυτο. Gante δεν ηθελα να σου χάλασε το υπεροχο θεμα σου αλλα η απορία ηταν πολυ μεγαλη για να κρατηθώ. :P

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...