Jump to content

Το Μέλλον Του 110Λιτρου Ενυδρείου

Recommended Posts

Έχω αρχίσει από τώρα να σκέφτομαι πως να κινηθώ με το ενυδρείο στο οποίο έχω τώρα τα μωρά από τα χρυσόψαρα. Μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν, έχουν γίνει κανονικά ψαράκια, δεν είναι γόνοι πλέον. Μόλις μεγαλώσουν τόσο ώστε να μη χωράνε στο στόμα των γονιών τους θα τα βγάλω έξω στη λιμνούλα των 250 λίτρων. Έπειτα θα αρχίσω να τα χαρίζω, ή αν χρειαστεί θα φτιάξω άλλη μία λιμνούλα στο πατρικό μου.

Αναρωτιέμαι τι να κάνω με το ενυδρείο των 110 λίτρων.

1. Να το αφήσω με τα φυτά και τα σαλιγκάρια λαθρεπιβάτες (3 melanoides tuberculata) να περιμένει να δεχτεί πίσω τα fancy για να ξεχειμωνιάσουν;

2. Να βάλω άλλα ψαράκια και τα fancy να τα ξεχειμωνιάζω στήνοντας κάποια μεγάλη λεκάνη με φίλτρο και ό,τι άλλο χρειάζεται;

Η αλήθεια είναι πως η δεύτερη εκδοχή θα μου άρεσε περισσότερο για τους παρακάτω λόγους.

α. Θα ήθελα πολύ να αποκτήσω και άλλα ψαράκια, διαφορετικά από αυτά που έχω τώρα.

β. Νιώθω ότι θα μείνει "ανεκμετάλλευτο" το 110λιτρο μόνο με τα φυτά και τα σαλιγκάρια.

γ. Βρίσκω πρακτικό το να πάρω μία λεκάνη αρκετών λίτρων και να στήνω ένα πρόχειρο "ενυδρείο" με φίλτρο, μπόλι και φυτά επιφάνειας για τον χειμώνα.

Εφόσον καταλήξω στην δεύτερη εκδοχή, θα ήθελα κάποια γνώμη για το τι ψαράκια θα μπορούσα να βάλω διατηρώντας το φυτεμένο. Εκτός αν με πείσετε για κάτι διαφορετικό. :D

Έγινε επεξεργασία - kalliroi

Αμαζόνιος :D :D :D

• Like 1

Σας ευχαριστώ! Ο Αμαζόνιος μου αρέσει. :) Την Αφρική δεν θα την προτιμούσα τώρα, γιατί θα ήθελα να κάνω όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Δηλαδή θα ήθελα αν μπορώ ακόμα και να το αφήσω ως έχει το ενυδρείο, με το χαλίκι και τα φυτά και απλά να προσθέσω ψάρια. Επίσης θα μπορούσα να μαλακώσω το νερό με τύρφη αν χρειαστεί. Για αλμυρά νερά θα μου άρεσε, αλλά δεν έχω το budget και τον χρόνο για μια τέτοια αλλαγή. Στο μέλλον θα το ξανασκεφτώ. Τώρα μελετώ τα προφίλ των ψαριών για να μην σας πρήξω πάρα πολύ με απορίες. :D

Σκεψου και καμια Ασια μερια Χρυσανθη η καμια Αυστραλια.

• Like 2

Αφήστε με ρε να κάνω την προπαγάνδα μου σωστά. Αμαζόνιος λέμε!!

(ή Αυστραλία)

Έγινε επεξεργασία - Astra

Διαβάζοντας τα προφίλ των ψαριών της Ασίας, βλέπω ότι έχω καλύτερες επιλογές. Μου αρέσουν πάρα πολύ τα γατόψαρα αλλά θα έπρεπε να ξηλώσω το χαλίκι και να βάλω άμμο, ενώ προτιμώ να το κρατήσω όπως το έχω, άντε να μαλακώσω το νερό με τύρφη. Επίσης το μήκος του ενυδρείου είναι 80 εκατοστά. Βλέποντας τα προφίλ των ψαριών της Ασίας, εκτός του ότι μου αρέσουν πολύ ως προς τις φάτσες και τα χρώματα, νομίζω ότι έχω περισσότερες επιλογές. :)

Τι άλλα ψάρια έχει η Αυστραλία; Στο προφίλ ανά ήπειρο μόνο ένα είδος έχει, που είναι θηρευτής και γίνεται τεράστιο. (και δεν μου αρέσει η μουτσούνα του) :D

Σ'ευχαριστώ Κώστα! :)

Είναι πανέμορφα ψάρια όλα!

Και δεν θέλει και επεξεργασία το νερό, σωστά;

Τα pseudomugil furcatus νομίζω είναι τα ομορφότερα!

Αν έπρεπε να αποφασίσω τώρα, αυτά θα επέλεγα!

Δέκα τέτοια μια χαρά δεν θα ήταν; ^_^

Ασία δαγκωτό!

Έχω και εγώ ένα 100αρι και το έχω ψήσει για Ασία!Προσωρινά κάθεται γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα και έχει μπει σαν προτεραιότητα η μετακόμιση του μονομάχου μου σε μεγαλύτερο!

Δεν νομιζω οτι θα εχουν θεμα σε νερο βρυσης και στα λιτρα σου μπορεις να βαλεις και περισσοτερα απο 10.

Επισης μπορεις να τα συνδιασεις με ενα ζευγαρι η χαρεμι απο Tateurndina ocellicauda

• Like 1

Ασια θα ελεγα κι εγω ή Αυστραλια! Αλλα δεν μου αρεσει η προοπτικη το χρυσοψαρο σε λεκανη!

Ασία δαγκωτό!

Έχω και εγώ ένα 100αρι και το έχω ψήσει για Ασία!Προσωρινά κάθεται γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα και έχει μπει σαν προτεραιότητα η μετακόμιση του μονομάχου μου σε μεγαλύτερο!

Από τα ασιατικά ψάρια μου άρεσαν πάρα πολύ τα danio! Αλλά αν έπρεπε να διαλέξω, θα προτιμούσα τα pseudomugil furcatus που δεν έχουν απαίτηση για μαλακό νερό, κι έτσι δεν θα χρειάζεται να ετοιμάζω το νερό με τύρφη. :)

Δεν νομιζω οτι θα εχουν θεμα σε νερο βρυσης και στα λιτρα σου μπορεις να βαλεις και περισσοτερα απο 10.

Επισης μπορεις να τα συνδιασεις με ενα ζευγαρι η χαρεμι απο Tateurndina ocellicauda

Μια χαρά! Δεν θα ήθελα να βάλω πολλά ψάρια και να το τιγκάρω, δεν με πειράζει να έχω και species tank, αν και τα Tateurndina ocellicauda είναι επίσης όμορφα! :)

Ασια θα ελεγα κι εγω ή Αυστραλια! Αλλα δεν μου αρεσει η προοπτικη το χρυσοψαρο σε λεκανη!

Για να ξεχειμωνιάζει, γιατί τα fancy μπορεί να μην αντέξουν τον χειμώνα έξω. Για το ξεχειμώνιασμα σκέφτηκα να πάρω μια λεκάνη αρκετών λίτρων και να την στήσω με φίλτρο μπολιασμένο, φυτά και ό,τι άλλο χρειάζεται. Αυτό που θα διαφέρει με το ενυδρείο είναι ότι δεν θα έχει βυθό και τζάμια. Δηλαδή λες να κρατήσω άδειο το ενυδρείο και να βάζω εκεί τα fancy το χειμώνα; Να τα αφήσω έξω και να δω πως θα πάνε; Κι αν δεν αντέξουν; :(

Εγώ λέω να βάλεις Ασία στα 110 λίτρα. Τα fancy σε δοχείο το χειμώνα με φιλτρο και όλα τα κομφόρ (άν έχουν πρόβλημα στη λίμνη).

Να μην μείνες με το καημό.... B)

• Like 1

• 1 month later...

Μιας και η ρεντ καπ χρυσοψαρίνα σφήνωσε δύο φορές μέσα στον σκίρπο και κινδύνεψε να πεθάνει, μπήκε πλέον μόνιμα στο 110λιτρο ενυδρείο μαζί με τα δύο πιο μικρά μωρά της και ο σκίρπος αύριο θα φύγει, χαρίζοντας λίγο επιπλέον χώρο στη λιμνούλα. Από βδομάδα τα μωρά θα μπούνε και αυτά στη λιμνούλα και δεν ήθελα να την αφήσω μοναχούλα της. Έτσι σήμερα πήρα ένα ακόμα ρεντ καπ στο μέγεθός της αλλά δεν μπόρεσα να καταλάβω αν είναι αρσενικό ή θηλυκό. Θα φανεί του χρόνου αν θα ζευγαρώσουν ή όχι. Το ψαράκι είναι στο σπίτι των γονιών μου και αύριο θα το φέρω εδώ.

Οπότε το ενυδρείο θα παραμείνει χρυσοψαράδικο και θα φιλοξενήσει 3 οράντα ρεντ καπ, το τρίτο θα το πάρω λίγο αργότερα. Θα κάνω ένα συμμάζεμα στα φυτά και θα κάνω μία νέα παρουσίαση όταν είναι έτοιμο. :)

μια χαρα ειναι και 2 σε 110 λιτρα.. παρεα εχουν.. ταιζεις ανετα... εγω 2 θα αφηνα.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Αυτο ειναι το νεο ψαρακι, προς το παρον σε ενα ταπερ, θα το μεταφερω στο πλαστικο δοχειο και θα μπει στο ενυδρειο να ησυχασει το καημενο. Σημερα εφαγε φυλλαρακια. :)

Ενταξει, δε θα παρω αλλο, να μην τα εχω οριακα. :)

ενταξει βρε μπορεις.. απλα θα εισαι πιο ανετη με 2 στην συντηρηση τους..

δεν εχεις φιλτρο στο καινουργιο? και το ταιζεις κιολας? :kfu::sword:

ενταξει βρε μπορεις.. απλα θα εισαι πιο ανετη με 2 στην συντηρηση τους..

δεν εχεις φιλτρο στο καινουργιο? και το ταιζεις κιολας?  :kfu:  :sword:

Το νεο ψαρακι εμεινε μια μερα στο ταπερ σε νερο απο φιλτρο βρυσης στους γονεις μου. Σημερα πηγα εκει, ετοιμασα το δοχειο μεταφορας με αντιχλωριο, το ταισα, του εβαλα λιγο μελαφιξ και το εφερα σπιτι. Του εκανα καλη προσαρμογη και ολα δειχνουν καλα. Ειναι πανεμορφο, το λατρευω!

Δημοσιευμένη  εικόνα

κουκλι ειναι ! να το χαιρεσαι!

Το κέρασες βλέπω και καφέ για να νιώσει σαν στο σπίτι του... χαχαχαχα :lolu::lolu:

Κουκλάκι είναι. Αν είναι και αρσενικό σε βλέπω να ανοίγεις την επόμενη άνοιξη το θέμα με τη λίμνη στο πατρικό....

Σε βλέπω να μένεις με τα χρυσοψαρα για πολύ καιρό....

• Like 1

κουκλι ειναι ! να το χαιρεσαι!

Σ'ευχαριστώ! Θα το βγάλω και με τη φωτογραφική το μωρό μου, το λατρεύω! Δείχνει να θέλει να ενταχθεί στην ομάδα και ακολουθεί τα άλλα ψάρια. Η άλλη όταν τα τάιζα κάποιες φορές το έδιωχνε, αλλά εκείνο πήγαινε κοντά της. Αυτά που της έκανε ο μεγάλος τα κάνει τώρα στο... νεοσύλλεκτο! Είναι γρήγορο και τρώει γρήγορα, και τώρα που η ψαρίνα είναι φουσκωμένη είναι ακόμα πιο αργοκίνητη. Γι'αυτό φροντίζω να τρώνε όλα.

Το κέρασες βλέπω και καφέ για να νιώσει σαν στο σπίτι του... χαχαχαχα :lolu::lolu:

Κουκλάκι είναι. Αν είναι και αρσενικό σε βλέπω να ανοίγεις την επόμενη άνοιξη το θέμα με τη λίμνη στο πατρικό....

Σε βλέπω να μένεις με τα χρυσοψαρα για πολύ καιρό....

Ναι, μου ζήτησε και τσιγάρο αλλά δεν καπνίζουμε. :P

Αν είναι αρσενικό την έκατσα. Τουλάχιστον όμως θα βγούνε red cap, δεν θα βάλω άλλο είδος. :D

Για τα επόμενα 20 χρόνια θα έχω χρυσόψαρα, το έχω αποδεχτεί. Αν θελήσω άλλο είδος θα πρέπει να στήσω νέα ενυδρεία. Την επόμενη φορά που θα μετακομίσω θα το λάβω υπόψη. :crazysmile:

• Like 1

Για τα επόμενα 20 χρόνια θα έχω χρυσόψαρα, το έχω αποδεχτεί. Αν θελήσω άλλο είδος θα πρέπει να στήσω νέα ενυδρεία.

Αυτο ειναι νομος για τα χρυσοψαρα , γι αυτο εχω τοσα ενυδρεια...

τα χρυσοψαρα δεν βγαινουν..

αν θελω αλλο ψαρι ,απλα στηνω αλλο ενυδρειο :D

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...