vathymple 26 Μαίου 2014 #1 Share 26 Μαίου 2014 (edited) Κατ' αρχήν να χαιρετήσω όλους.Διαβάζω το φόρουμ περίπου 2 χρόνια, αλλά δεν είχα συμμετάσχει σε κάποια συζήτηση. Δεν έχω εμπειρία, ενώ δεν είχα και ενυδρείο, οπότε επέλεξα απλά να σας διαβάζω, να ενημερώνομαι και να θαυμάζω τις προσπάθειες των μελών.Εδώ και λίγες βδομάδες, άρχισα και τελικά ολοκλήρωσα σε μεγάλο ποσοστό, την πρώτη μου προσπάθεια στον χώρο των ενυδρείων. Αυτά τα δύο χρόνια που απλά έψαχνα, ενημερωνόμουν και.... χάζευα, αρκετά πράγματα κέντρισαν το ενδιαφέρον μου και στο γλυκό, αλλά και στο reef.Αυτό που με ιντριγκάρει όμως τελικά περισσότερο, είναι τα pico ενυδρεία και οι προκλήσεις τους. Επίσης, την καρδιά μου θα έλεγα ότι από όλα τα είδη, έκλεψαν τα "Betta Slendens"... Είμαι άνθωπος που μου αρέσουν πολύ οι DIY κατασκευές και «πρωτοβουλίες», αν και τελικά δεν τόλμησα να κολλήσω ο ίδιος το πρώτο μου ενυδρείο. Είμαι σίγουρος πως τώρα που ξεκίνησα, θα κολλήσω σίγουρα το 2ο και θα πάω για μία DIY προσπάθεια στο μεγαλύτερό της ποσοστό !Αφού ευχαριστήσω εκ των προτέρων, όσους κάνουν τον κόπο να διαβάσουν το θέμα μου, ξεκινώ την παρουσίασή μου στο φόρουμ, της πρώτης μου προσπάθειας :Γενική κατηγορία ενυδρείουPico Ασία (Ταϊλάνδη)Γενικές ΠληροφορίεςΔιαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ): 30x19x26Συνολικά Λίτρα: 13 ltSump (λίτρα): ΌχιΟργανισμοίΦυτά:1. Microsorum pteropus mini2. Hygrophila Polysperma (?)3. (?)Σημείωση για τα φυτά : Από τα 3 είδη φυτών που έχω, μόνο για το Microsorum pteropus mini είμαι σίγουρος. Για τα υπόλοιπα 2, θα χρειαστώ την βοήθειά σας στην αναγνώριση, διότι έχω την εντύπωση ότι άλλα ζήτησα και άλλα μου έδωσαν από το κατάστημα που τα πήρα. Γύρισα την μισή Αθήνα για να βρώ φυτά Ασίας/Ταϊλάνδης μέσα από λίστα που έφτιαξα σύμφωνα με όσα διάβασα στο forum και στο προφίλ του betta splendens, αλλά αμφιβάλω για τα 2 από τα 3 που μου έδωσαν τελικά... (ήταν και χωρίς ταμπελάκι)...Ψάρια: Ένα (1) Betta SplendensΆλλα είδη: -Διακοσμητικά υλικάΦόντο: Δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν θέλω να βάλω. Αν μπει, θα μπει μαύρο.Πέτρες: 4Ξύλα: 1Άλλα διακοσμητικά : -Υπόστρωμα: JBL ManadoΒυθός: HS Aqua natural gravel blackΦωτισμόςΛάμπα φθορισμού 13W η οποία σύντομα θα αλλάξει, διότι προϋπάρχει μεν στον χώρο που μπήκε το ενυδρείο και δεν μου κόστισε τίποτα, αλλά είναι αρκετά ψηλά από την επιφάνεια και δεν γίνεται σωστή δουλειά... Επίσης, υπάρχει ένα DIY LED moonlight 12V με διακόπτη και επαναφορτιζόμενη μπαταρία.Διάρκεια φωτισμού:9 Η (10.00’ έως 19.00’) η λάμπα,5 Η (19.00’ έως 00.00’) το moonlight και για10 Η (00.00’ έως 10.00’) πέφτει σκοτάδι.Υποστήριξη οργανισμών Φίλτρανση: Dennerle Nano Eck Filter 2W – 150 lt/h από το οποίο αφαίρεσα μεγάλο μέρος του λευκού μηχανικού φίλτρου, αντικαθιστώντας το με Sera siporax mini.Θέρμανση/ Ψύξη: Sicce scuba heater 25W / ΌχιΛίπανση: Όχι ακόμη, ψάχνομαι.Παροχή CO2: Όχι ακόμη, ψάχνομαι, σε λίγο καιρό DIY.Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις: Περίπου για 2 ώρες κάθε μέρα, προσομοιώνω συνθήκες βροχής, γυρνώντας το outflow pipe του Eck filter κάθετα προς τα πάνω, ώστε η ροή να χτυπάει στο γυάλινο καπάκι και να επιστρέφει με μορφή σταγόνων.Διατροφή: Εναλλάξ Haquoss beta gourmet με Haquoss FD tubifex, μία μέρα τη βδομάδα Ocean Nutricion bloodworms (frozen), μία μέρα δίαιτα.Παράμετροι (Tetra 5 in 1 + Tetra NH3/NH4)pH : 7,2Γενική σκληρότητα (GH) : 0-25Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ) : 0-40Αμμωνία (ΝΗ3) : 0 mg/ltΝιτρώδη (ΝΟ2) : 0 mg/ltΝιτρικά (ΝΟ3) : 0-20 mg/ltΦωσφορικά (PΟ4) : -Μέση Θερμοκρασία (°C): 27 βαθμοί ΚελσίουΣυντήρησηΑλλαγές νερού: Έκανα τις προβλεπόμενες κατά το στρώσιμο του ενυδρείου και εδώ και λίγες μέρες που μπήκε και ο ψαρής μου, αλλάζω 2 lt (15%) κάθε 2 μέρες. Σε λίγες μέρες, θα αλλάξω αυτήν την ρουτίνα.Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: Νερό βρύσης, το οποίο πριν προσθέσω, πρώτα αφήνω για λίγες ώρες σκεπασμένο / Sera Aquatan & Sera Nitrivec BioΆλλες ρουτίνες συντήρησης: Όχι προς το παρόν. Σε 1-2 βδομάδες θα ξεκινήσω ρουτίνες καθαρισμού.Σημειώσεις για τον ψαρή μου :Τον ψαρή μου τον διάλεξα μεταξύ άλλων υπέροχων betta, από το Aquario.gr στην Χαμοστέρνας, αφού πρώτα γύρισα την μισή Αθήνα ψάχνοντας και ρίχνοντας άκυρο όπου έβλεπα ταλαιπωρημένους ψαρήδες μέσα σε ποτηράκια. Συγχαρητήρια στο κατάστημα, για τον τρόπο που διατηρεί τα betta.Τον ψαρή μου τον διάλεξα, διότι ήταν ο μόνος ο οποίος όταν ακούμπησα το δάκτυλό μου στο ενυδρείο, ήρθε δραστήριος προς το μέρος μου, ενώ οι προηγούμενοι είχαν απομακρυνθεί...Ο ψαρής δείχνει ευτυχισμένος, όλην την ώρα εξερευνεί το ενυδρείο του πολύ δραστήρια. Δείχνει ατρόμητος, ενώ τρώει σχεδόν από το δάκτυλό μου (κάθεται στα δύο εκατοστά και περιμένει να του αφήσω την τροφή).Αρκετή ώρα την ημέρα, χαζεύουμε ο ένας τον άλλο, πίσω από το τζάμι.Τέλος, αυτό που μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ότι γουστάρει πολύ να πηγαίνει και να κάθεται πολύ συχνά στην επιφάνεια κάτω από το outflow pipe του eck filter και να βρέχεται σαν να κάνει ντουζ.Φωτογραφίες :Θα ακολουθήσουν αρκετές φωτογραφίες από την δημιουργία του ενυδρείου, στην συνέχεια αυτού του θέματος.Ευχαριστώ πολύ.vathymple Έγινε επεξεργασία 26 Μαίου 2014 - vathymple 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ValeAq 26 Μαίου 2014 #2 Share 26 Μαίου 2014 Πολυ ομορφο το ενυδρειακι και ο κατοικος του! Αφου μπηκες στην διαδικασια diy γτ δεν το εκανες λιγο μεγαλυτερο? Οπως και να χει κουκλι! Link to comment Share on other sites More sharing options...
cinelli 26 Μαίου 2014 #3 Share 26 Μαίου 2014 Ωραιος ο ψαρης σου και το ενυδρειο σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkmiloupas 26 Μαίου 2014 #4 Share 26 Μαίου 2014 Πολυ ομορφο το ενυδρειακι και ο κατοικος του! Αφου μπηκες στην διαδικασια diy γτ δεν το εκανες λιγο μεγαλυτερο? Οπως και να χει κουκλι! Είμαι άνθωπος που μου αρέσουν πολύ οι DIY κατασκευές και «πρωτοβουλίες», αν και τελικά δεν τόλμησα να κολλήσω ο ίδιος το πρώτο μου ενυδρείο. Είμαι σίγουρος πως τώρα που ξεκίνησα, θα κολλήσω σίγουρα το 2ο και θα πάω για μία DIY προσπάθεια στο μεγαλύτερό της ποσοστό ! Πολύ ωραίο το ενυδρείο σου και το ψάρι σου!Μετά από τη νηστεία δώσε ζεσταμένο αρακά! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hms 26 Μαίου 2014 #5 Share 26 Μαίου 2014 Πολυ ωραίο το μικρο σου !! Ειναι υπέροχα ψαρια τα betta με καλές τροφες και καθαρο νεράκι θα σε ανταμείψει με τη συμπεριφορα και τα χρωματα του :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ValeAq 26 Μαίου 2014 #6 Share 26 Μαίου 2014 Σωστος ο pkmiloupas ...και στην παρατηρηση του για μενα και για την διατροφη! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vathymple 26 Μαίου 2014 Author #7 Share 26 Μαίου 2014 Πολυ ομορφο το ενυδρειακι και ο κατοικος του! Αφου μπηκες στην διαδικασια diy γτ δεν το εκανες λιγο μεγαλυτερο? Οπως και να χει κουκλι! Σε ευχαριστώ πολύ ! Το ενυδρείο δεν είναι DIY, το πήρα έτοιμο. Το 2ο μου θα γίνει πολύ σύντομα, ένα DIY με περισσότερα λίτρα ειδικά για τον μονομάχο μου ο οποίος θα πάει εκεί. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vathymple 26 Μαίου 2014 Author #8 Share 26 Μαίου 2014 Ευχαριστώ όλους όσους φίλους αφήνουν το σχόλιό τους.Τον αρακά ξέχασα να τον αναφέρω στην διατροφή. Σας ευχαριστώ πολύ πάντως. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ValeAq 26 Μαίου 2014 #9 Share 26 Μαίου 2014 Σε ευχαριστώ πολύ ! Το ενυδρείο δεν είναι DIY, το πήρα έτοιμο. Το 2ο μου θα γίνει πολύ σύντομα, ένα DIY με περισσότερα λίτρα ειδικά για τον μονομάχο μου ο οποίος θα πάει εκεί. Ναι , διαβασα λαθος! Παμε παλι λοιπον..... Πολυ ομορφο το ενυδρειακι και ο κατοικος του! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vathymple 26 Μαίου 2014 Author #10 Share 26 Μαίου 2014 Θα σας παραθέσω κάποιες φωτογραφίες από την αρχή της δημιουργίας του project, μέχρι την κατά μεγάλο ποσοστό ολοκλήρωσή του.Ξεκινώ από το 1ο στάδιο, την προετοιμασία του υποστρώματος και του βυθού :Προετοιμασία υλικών και φυτών :Προετοιμασία του βυθού, σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρίας :Ετοιμασία βυθού, ποντισμός : Link to comment Share on other sites More sharing options...
vathymple 26 Μαίου 2014 Author #11 Share 26 Μαίου 2014 (edited) 2o στάδιο - Προετοιμασία και επέμβαση στο φίλτρο της Dennerle, με αντικατάσταση μέρους του μηχανικού φίλτρου, με Sera siporax mini : Έγινε επεξεργασία 26 Μαίου 2014 - vathymple Link to comment Share on other sites More sharing options...
vathymple 26 Μαίου 2014 Author #12 Share 26 Μαίου 2014 3o στάδιο - Δοκιμαστική τοποθέτηση του ξύλου : Link to comment Share on other sites More sharing options...
vathymple 26 Μαίου 2014 Author #13 Share 26 Μαίου 2014 4ο στάδιο - Πλύσιμο φυτών, καθαρισμός ριζών και φύτευση : Link to comment Share on other sites More sharing options...
vathymple 26 Μαίου 2014 Author #14 Share 26 Μαίου 2014 5o στάδιο - Τοποθέτηση του ενυδρείου στο χώρο του : 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vathymple 26 Μαίου 2014 Author #15 Share 26 Μαίου 2014 (edited) 6ο στάδιο - Κατασκευή DIY moonlight και ενός μικρού DIY καπακιού από ξύλο μπάλσα, για να καλύψει ένα κενό περίπου 5-6 εκατοστών που δημιουργούσε το εργοστασιακό γυάλινο καπάκι του ενυδρείου, που με φόβιζε ότι μπορεί να οδηγήσει τον μονομάχο με άλμα, εκτός ενυδρείου :Κάπου εδώ, ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό του το project... :Σας ευχαριστώ πολύ... Σε επόμενο post μου, θα βάλω και κάποιες άλλες γενικές όψεις του ενυδρείου με τον μονομαχούλη μου... Έγινε επεξεργασία 26 Μαίου 2014 - vathymple 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 26 Μαίου 2014 #16 Share 26 Μαίου 2014 Ομορφο το εχεις κανει,μπραβο σου. Το ενα φυτο ειναι polysperma και το αλλο καποιο ειδος hygrophila corybosa. Γραφεις στις μετρησεις σου νο3 0-20,ποσο ειναι ομως?Σε ρωταω γιατι η διαφορα ειναι μεγαλη. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 26 Μαίου 2014 #17 Share 26 Μαίου 2014 Πάρα πολύ ωραία δουλειά !! Εύχομαι να το χαρείς, όπως το έχεις φανταστεί ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vathymple 26 Μαίου 2014 Author #18 Share 26 Μαίου 2014 Ομορφο το εχεις κανει,μπραβο σου. Το ενα φυτο ειναι polysperma και το αλλο καποιο ειδος hygrophila corybosa. Γραφεις στις μετρησεις σου νο3 0-20,ποσο ειναι ομως?Σε ρωταω γιατι η διαφορα ειναι μεγαλη. Σε ευχαριστώ πολύ. Κι εγώ νομίζω ότι το ένα είναι Polysperma. Ενώ για το άλλο, εγώ τους ζήτησα Hydrophila Corymbosa "Siamensis", αλλά δεν νομίζω να μου έδωσαν αυτό. Μάλον όπως λες, είναι κάποιο άλλο είδος Corymbosa, μένει να βρω ποιό. Για τις μετρήσεις NO3, δυστυχώς δεν μπορώ να σου απαντήσω με ακρίβεια, καθότι είναι από stick της Tetra, από το οποίο είδα ότι το χρώμα είναι ανάμεσα στην πρώτη βαθμίδα (με τιμή 0) και την δεύτερη βαθμίδα (με τιμή 20)... Δεν είναι δλδ. ούτε μηδέν, αλλά ούτε και 20.... Έχω κι εγώ κάποια μικρή ανησυχία για την αξιοπιστία των sticks, και είναι άμεσο μέλημά μου η προμήθεια ενός βαλιτσακίου με αξιοπιστα υγρά tests, απλά μαζεύω ακόμα τα χρήματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vathymple 26 Μαίου 2014 Author #19 Share 26 Μαίου 2014 Και μερικές φωτογραφίες ακόμη με τον ψαρή μου σε διάφορες πόζες... : 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 26 Μαίου 2014 #20 Share 26 Μαίου 2014 Oμορφο σπιτικο για το ψαρι σου και φαινεται και το μερακι σου! Σε αυτο που θελω να σου επιστησω την προσοχη ειναι να μειωσεις τις ωρες του moonlight! Αφενος γιατι δεν χρειαζεται και αφετερου για να μην γεμισεις αλγες! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vathymple 26 Μαίου 2014 Author #21 Share 26 Μαίου 2014 Oμορφο σπιτικο για το ψαρι σου και φαινεται και το μερακι σου! Σε αυτο που θελω να σου επιστησω την προσοχη ειναι να μειωσεις τις ωρες του moonlight! Αφενος γιατι δεν χρειαζεται και αφετερου για να μην γεμισεις αλγες! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ ! Δεν το γνώριζα για τις άλγες, σε ευχαριστώ για την πληροφορία, θα ακολουθήσω την συμβουλή σου. Πόσο μου προτίνεις να το μειώσω από τις 5 ώρες ? Ας πούμε να το ανάβω γύρω στις 2 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 26 Μαίου 2014 #22 Share 26 Μαίου 2014 Ας πουμε γυρω στο μισαωρο! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vathymple 26 Μαίου 2014 Author #23 Share 26 Μαίου 2014 Ας πουμε γυρω στο μισαωρο! ΟΚ, το' πιασα το υπονοούμενο... Μάλον πρέπει να αφαιρεθεί τελείως... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 26 Μαίου 2014 #24 Share 26 Μαίου 2014 Γιατί τελείως ; Μπορείς να το αφήσεις μισή ωρίτσα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 26 Μαίου 2014 #25 Share 26 Μαίου 2014 Μιση ωριτσα. Τοσο χρειαζονται και τα ψαρια περιπου για να ριξουν τους ρυθμους τους! Μετα κλεινει! Μπορεις ομως να αυξησεις τον κυριως φωτισμο σου απο 7 ωρες σε 8! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος