Jump to content

Ph, Γιατι Δεν Πέφτει;

Recommended Posts

Μετα απο ενα μηνα που τρεχει το ενυδρειο μου και παρα τις προσπαθειες μου να μεισω το ph απο 8 σε 7,5-7 δεν γινεται τιποτα ουτε τυρφη, ουτε καταπα, ουτε μοπανι,ουτε alder cones,.... τριχες.

Τελικα καποιος απο το forum μου ειπε να κοιταξω το χαλικι.

Εβγαλα λιγο σε ενα ποτηρακι το ξεπλυνα και του εριξα ακουα φορτε και εβραζε σαν sprite....

Τωρα;

post-58974-0-76873200-1401109908_thumb.jpg

τώρα το αλλάζεις με ουδέτερο. :)

+1 στον Δημήτρη...

Το ότι το χαλίκι σου άφρισε σημαίνει ότι είναι ασβεστολιθικό και συνεπώς περιέχει ασβέστιο και ανεβάζει το ph. Αν δεν το αλλάξεις με ουδέτερο ότι και να κάνεις δεν πρόκειται με τίποτα να ρίξεις το ph....

Αλλαζεις χαλικι αλλιως μη περιμενεις να πεσει το ph.

Οχι οτι πιστευα οτι υπαρχει αλλη λυση αλλα ειπα να ρωτησω :fpc:

Λογω του οτι μου αρεσουν τα φυτακια θα ηταν δοκιμο να βαλω υποστρωμα ή και υποστρωμα για να γλιτωσω τα λιπασματα;

Εξαρτάται... Μιλάμε για το ενυδρείο του μονομάχου που φαίνεται στο προφίλ σου? Αν ναί εγώ θα σου πρότεινα ψιλόκοκκο χαλίκι και εύκολα φυτάκια. Σε εμένα έχουν πιάσει μιά χαρά (χωρίς υπόστρωμα). Αν θες τώρα πιό δύσκολα φυτάκια ίσως να χρειαστεί να βάλεις υποστρωμα ή και μόνο του το υπόστρωμα (νομίζω). Εγώ βάζω και ένα γενικό υγρό λίπασμα και μάλλον πάμε καλά (είμαι ακόμα αρχάρια σχετικά με τα φυτά). Θα σου πούν και οι πιό έμπειροι....

Αν θες να βαλεις υποστρωμα κατω απο το νεο χαλικι καλο θα κανεις γιατι ο νεος βυθος θελει και καποιο χρονο για να λιπανθει για τα φυτα.

Αν βεβαια εχεις μονο ευκολα φυτα θα την παλεψουνε και χωρις υποστρωμα

Τα λιπασματα ειναι αλλο,δεν υποκαθιστουν το υποστρωμα.....

Ψιλοκοκκο χαλικακι προτεινω κι εγω σε φυσικα χρωματα... :)

Έγινε επεξεργασία - georgerocks

...κατι σαν αυτο http://www.petcity.gr/frontida-ygieinh/lipasmata-ypostrwmmata/jbl-aquabasis-plus-5l-6kg-detail

ή αυτο http://www.petcity.gr/frontida-ygieinh/lipasmata-ypostrwmmata/jbl-manado-5l-detail

ή να βαλω ενα ψιλοκοκκο μαυρο χαλικακι ουδετερο;

Και τα δυο κανουν.....νομιζω οτι το πρωτο δεν παει μονο του,ειναι σαν χωμα....δεν ειμαι σιγουρος....δεν το εχω δει.Το δευτερο ξερω οτι παει και μονο του αν θες.Θεμα γουστου ειναι.... :)

Να ρωτήσω κάτι με την ευκαιρία; Αν βάλει τύρφη μέσα στο φίλτρο και έχει ασβεστολιθικό χαλίκι η τύρφη δεν κάνει δουλειά; Εννοώ χωρίς να προετοιμάζει το νερό.

Να ρωτήσω κάτι με την ευκαιρία; Αν βάλει τύρφη μέσα στο φίλτρο και έχει ασβεστολιθικό χαλίκι η τύρφη δεν κάνει δουλειά; Εννοώ χωρίς να προετοιμάζει το νερό.

Δεν θα κανει δουλεια γιατι το χαλικι θα παραμενει μεσα και θα "χαλαει" το ενα το αλλο ας πουμε!

Εγω θα εβαζα αμμο παντως!

Θα το βγαλω ο κοσμος να χαλασει, σιγα μην το αφησω να με βασανιζει.

Οποτε:

- θα πρεπει να βγαλω το περισσοτερο νερο σε ενα κουβα μαζι με το ψαρι και το φιλτρο

- θα βγαλω σε αλλο κουβα μοπανι και φυτα

- θα βγαλω χαλικακι (φτου κακα), θα πλυνω το ενυδρειο καλα (χωρις σαπουνι) και θα ξεφορτωθω και την αλγη

- θα στρωσω το νεο υποστρωμα-χαλικι (δεν εχω αποφασισει ακομα)

- μοπανι

- φυτα

- νερο+ θερμοστατη

- φιλτρο, βακτηρια

- ψαρι... τελειωσαμε;

Καμια διορθωση;

Κοιτα. Ειναι τι λεφτα θες να δωσεις, τι θες να κανεις κλπ...

Εγω σκεφτομουν για το συγκεκριμενο υποστρωμα οταν εστηνα το τωρινο μου ενυδρειο αλλα το απεφυγα και σου παραθετω γιατι:

''Καποιοι κανουν λογo για μεγαλη αυξηση της Gh σε ξενα φορουμς. Αλλοι λενε πως αυτο διορθωνεται με πολυ καλο πλυσιμο (πολλες φορες οχι 1-2) με ζεστο νερο προ χρησης. Τι να πω....μαλλον δεν θα το ρισκαρω...Aκομα, ειναι πολυ ελαφρυ και λενε οτι κραταει τα φυτα δυσκολα μεσα του στο φυτεμα τον πρωτο καιρο και πολλοι βλεπουν τα φυτα τους να φευγουν και να επιπλεουν καθως και οτι σηκωνονται πολυ ευκολα μπιλακια του στην επιφανεια αλλα και γυριζουν μεσα στο νερο''.

Απο εκει και περα, πριν κανα 2μηνο εστησα με εναν φιλο μου ενα 30λιτρο ενυδρειο. Εκεινος πηρε και εβαλε το manado στο ενυδρειο και το γεμισε μεχρι τη μεση νερο. Το ειχε κανει πολυ καλο ξεπλυμα το manado πριν το βαλει με κρυο νερο. Οπτικα ειναι πολυ ωραιο, δεν εβγαλε βρωμια και ουτε σηκωθηκαν μπιλακια του περαν απο 1-2 μπιλακια μονο. Tα φυτα τα κραταει οκ και δεν βγαινουν και να επιπλεουν. Εχει αρκετες κρυπτοκορινες φυτεμενες. Απο μετρησεις εχει καποια σκαμπανευασματα σε gh - kh αλλα δεν ξερω κατα ποσο οφειλονται στο manado ή σε πετρες που εχει. Προσωπικα το βρισκω και οικονομικο. Δες και μερικα ενυδρεια με το manado εδω.

Τελος, κατι που πρεπει ακομα να πω, ειναι οτι ειχα διαβασει οτι δεν ειναι τοσο καλο σαν τα υποστρωματα της Seachem ή της Ada ή της Eco complete κλπ (βεβαια κοστιζει πολυ πιο φθηνα απο ολα τους), ουτε εχει τοσο καλα συστατικα για τα φυτα και οτι θελει ανανεωση με ταμπλετες για να εχει θρεπτικα μετα απο καποιον καιρο (ενω για να καταλαβεις τα υπολοιπα που ειπα πιο πανω, εχουν παντα θρεπτικα, καθως λενε οτι φρεσκαρονται απο τη στηλη του νερου και απορροφουν τα θρεπτικα που χρειαζονται).

Και να πω οτι υπαρχει και το fluval stratum που το εβαλε αλλος φιλος μου σε 30λιτρ. Ειναι οπτικα ωραιο αν και ειναι βεβαια και αυτο οπως και το manado καπως ελαφρυ αλλα ουτε εκει αντιμετωπισαμε προβλημα. Τωρα τι δουλεια κανει, ο καιρος θα το δειξει..

Εγω το μονο που εχω χρησιμοποιησει ηταν το seachem flurite red με ευκολα και μετρια φυτα και πηγαιναν θαυμασια χωρις λιπασματα-διοξειδιο με φωτισμο 0.40watt ανα λιτρο. Γενικα αν επιλεξεις καποιο eco complete ή seachem flourite δεν υπαρχει περιπτωση πιστευω να μην ικανοποιηθεις απο το αποτελεσμα, αλλα και παλι ειναι πιο ακριβα υποστρωματα απο το manado και το stratum. Για ada δεν σου λεω, γιατι δεν υπαρχει στην ελληνικη αγορα.

Έγινε επεξεργασία - stratigos24
  • Like 1

Σχετικα με τα χρηματα δεν ειναιμαγαλο προβλημα διοτι ειναι μικρο το ενυδρειο (ευτυχως)

Τα συγκεκριμμενα υποστρωματα τα εχω δει μονο οπτικα και το καφε χρωματακι μου αρεσε πολυ (φανταζομαι και στον μονομαχο διοτι ειναι φυσικο χρώμα).

Το manado ( -8,10€, εδω εχει καλη διαφορα) νομιζω οτι ειναι απλο υποστρωμα ενω το JBL AQUABASIS PLUS ειναι και θρεπτικο μίγμα.

http://aquario.gr/seachem-flourite-3-5kg-3789.html#.U4Nuk3Yp4kE

Το flourite ειναι αυτο σωστα; η διαφορα ειναι 3,00€

Αν εχει πραγματικη ποιοτικη διαφορα νομιζω δεν τιθεται θεμα...

(Τωρα σχετικα με το ποιο θα βαλω ακομα δεν εχω αποφασισει... )

Έγινε επεξεργασία - cinelli

Θα το βγαλω ο κοσμος να χαλασει, σιγα μην το αφησω να με βασανιζει.

Οποτε:

- θα πρεπει να βγαλω το περισσοτερο νερο σε ενα κουβα μαζι με το ψαρι και το φιλτρο

- θα βγαλω σε αλλο κουβα μοπανι και φυτα

- θα βγαλω χαλικακι (φτου κακα), θα πλυνω το ενυδρειο καλα (χωρις σαπουνι) και θα ξεφορτωθω και την αλγη

- θα στρωσω το νεο υποστρωμα-χαλικι (δεν εχω αποφασισει ακομα)

- μοπανι

- φυτα

- νερο+ θερμοστατη

- φιλτρο, βακτηρια

- ψαρι... τελειωσαμε;

Καμια διορθωση;

Nομίζω πως η διαδικασία πάει έτσι, μην ελπίζεις όμως ότι δεν θα δείς άλγη ξανά....

Μετά από την διαδικασία αυτή κρατάς τα φώτα κλειστά και δεν ταίζεις για κανα δυό μέρες. Γενικά τις πρώτες μέρες να είσαι φειδωλός στο τάισμα, είναι σαν να στήνεις από την αρχή το ενυδρείο. Τώρα για το βυθό είναι τί ακριβώς θες να κάνεις. Σου τα είπε ο stratigos24...

Kοιτα, στο manado δεν θα εβαζα απο κατω τετοιο λιπασμα οπως ειναι το aquabasis (παλαιοτερα ειχα βαλει aquabasis κατω απο λεπτοκοκκο χαλικι) διοτι δεν ξερω κατα ποσο θα μεινει κατω απο το manado (μιας και ειναι ελαφρυ το manado). Αν ερθει πανω καποια ποσοτητα τετοιο λιπασματος οπως ειναι το aquabasis plus, βγαινουν αλγες στο ενυδρειο.

Για μενα, μιας και δεν ειχα δει και την τιμη (αν και δεν ειναι αμεσα διαθεσιμο) του aquario (συνηθως παιζουν στα 25+ τα 7κιλα της seachem και δεν βγαζει νομιζω μικροτερες συσκευασιες οπως πχ θα επαιρνες manado 3 λιτρα για τα λιτρα σου ειναι οτι πρεπει) πας εκει κατευθειαν. Υπαρχουν διαφοροι τυποι ομως στης seachem. Εγω ειχα το flourite red που ειναι χοντρο οπως και αυτο που εβαλες. Υπαρχει ομως και πιο λεπτο καθως και flourite αμμο. Εναι αναλογα τι θες. Τα φυτα παντως θα πανε σφαιρα.

Εδω και μια εικονα απο το 1ο μου ενυδρειο (τοτε που την τραβηξα ετρεχε 6 μηνες) που ειχε το flourite red και οπως εχω πει ουτε λιπασμα ουτε τιποτα με φως 0.40w ανα λιτρο. Απο φυτα κρυπτοκορινα, υδροφυλλα, cabomba caroliniana (απο φυτεμενα τα αλλα ηταν ανουμπια και μπαλα αλγης που δεν εχουν να κανουν με το υποστρωμα).

post-42098-0-90972300-1401127815_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - stratigos24

Νομίζω , ότι το aquabasis προτείνεται από την εταιρεία , να μπαίνει κάτω από το manado.

Συμφωνώ με τον στρατηγό όπως επίσης η φωτό που έβαλε ειναι ένας από τους ιδανικούς βάθους για εμένα!!

Βέβαια όλα ειναι θέμα γούστου και φυσικά με τι βυθό τα παει καλά το ζωντανό που φιλοξενουμε

Έγινε επεξεργασία - rastafari

Προσωπικα δεν θα εβαζα αυτο το υποστρωμα.Δωσε κατι παραπανω και παρε ενα σακι flourite να τελειωνεις!

• Like 1

Νομίζω , ότι το aquabasis προτείνεται από την εταιρεία , να μπαίνει κάτω από το manado.

Πασο τοτε. :)

Απλα ετσι οπως το σκεφτηκα και απο οσο εχω δει το manado, προσωπικα δεν θα το εβαζα.

Kαλά νομίζεις . . .

JBL_MANADO.jpg

Τελικα αγορασθηκε seachem flourite black (ψιλο χαλικακι).

Τωρα μενει να παρω μια βαθια ανασα και να κανω την τουμπα στο ενυδρειο. :hot:

• Like 1

Αν αγχωνεσαι για το 30λιτρο σου ριξε μια ματια εδω να παρεις κουραγιο! :P

Αν αγχωνεσαι για το 30λιτρο σου ριξε μια ματια εδω να παρεις κουραγιο! :P

Πηρα κουραγιο...

Βεβαια με αυτα και με αυτα εκανα τρεις ωρες σημερα γιανα πλυνω-αλλαξω-ξυσω κλπ-κλπ

Ελιωσαααα.

...αλλα τελειωσα και ναι, το μαυρο χαλικι ειναι ολα τα λεφτα, δειχνουν τα φυτα αλλο πραγμα...

Αύριο που θα έχουν ηρεμήσει τα πράγματα βάλε φώτογραφία. Μετά το πανηγυρία μην ταίσεις για κανά δυό μέρες....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...