dim84 24 Μαίου 2014 #1 Share 24 Μαίου 2014 Δεν ξέρω να είμαι στη σωστή κατηγορία ή σε ποια κατηγορία ανήκει τελικά το θέμα, μιας και το συγκεκριμένο ενυδρείο αποτελεί περισσότερο μια μίξη υφάλμυρου και βιβάριουμ καταστάσεων αλλά λέω να κάνω μια παρουσίαση των απίστευτων αμφίβιων ψαριών periophthalmus barbarus, μιας και φαλινεται πως έχουν εγκλιματιστεί. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, περισσότερο από άποψη διακόσμησης. Αν μπορούσα να κατασκεύαζα και ένα είδος παλίρροιας και άμπωτης θαταν τέλεια.Θυμάμαι απο παλιά που έβλεπα κάτι ντοκιμαντερ γι΄αυτά τα περίεργα γλοιώδη ψάρια.. που λέει ανεβαίνουν πάνω στα δέντρα.. και που να περίμενα ότι θα είχα κάποια στιγμή μπροστά μου. Μιλάμε για απίστευτα ψάρια (αν μπορούμε να τα λέμε έτσι)!Το συγκεκριμένο είδος που έχω ζεί στους μαγκρόβιους υφάλμυρους βάλτους και ελώδης περιοχές της Δυτικής Αφρικής και θεωρείτε αρκετά επιθετικό. Είναι τρομερό να έχεις μια λασποκατάσταση μέσα στο δωμάτιο! Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των Mudskippers είναι ότι ζουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής τους εκτός νερού. Φοβερό το πώς έχουν προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στους φυσικούς τους βιότοπους. Γι' αυτό και χρειάζεται απαραίτητα το ανάλογο στήσιμο το ενυδρείο.Τα barbarus τα φιλοξενώ γύρω στις 3 βδομάδες τώρα και έχω μείνει απο την συμπεριφορά τους. Ουσιαστικά επρόκειτο για θηρευτή αφού στη φύση κυνηγάει καβουράκια, σκουλίκια και διάφορα άλλα ζωντανά που χωράνε στο στόμα του. Το ενυδρείο που τα έχω λειτουργεί χωρίς τίποτα σχεδόν από άποψη εξοπλισμού. Μόνο θερμοστάτη έχω. Χωρίς φίλτρο και φώτα. Θα ήθελα να προσθέσω και κάποια ζωντανά μαγκρόβια φυτά που υπάρχουν στο βιότοπο τους αλλά δεν ξέρω λόγο ότι του θέματος με το φωτισμό. Τί λέτε εσείς? Το ενυδρείο το έχω κλείσει απο πάνω για να κρατάει θερμότητα εντός του αλλά και γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να την κάνουν (και να βρεθούν πάνω μου).. Το μεγαλύτερο τμήμα του ενυδρείου καλύπεται απο άμμο και το υπόλοιπο μέρος με υφάλμυρο νερό περίπου μέχρι 4-5εκ σε βάθος. Σε άλλα σημεία και πιο λίγο. Δεν χρειάζεται περισσότερο. Δεν φαίνεται προς το παρόν να είναι δύσκολο είδος αρκεί να έχει το κατάλληλο στήσιμο το ενυδρείο, πολύ στεριά, χώρους με κρυψώνες, κατάλληλη υγρασία, λασπόχωμα κ.α.Γενική κατηγορία ενυδρείουΥφάλμυρος Λασποβιότοπος periophthalmus barbarusΓενικές ΠληροφορίεςΔιαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ): 90*40*40Συνολικά Λίτρα: 144Sump (λίτρα):ΟργανισμοίΦυτά:Ψάρια: 5 periophthalmus barbarusΆλλα είδη:Διακοσμητικά υλικάΦόντο:Πέτρες: βότσαλα απο παραλίαΞύλα: ξύλα/κλαδιά βελανιδιάςΆλλα διακοσμητικά :Υπόστρωμα:Βυθός: γύρω στα 40 κιλά ψιλή άμμος θαλάσσηςΦωτισμόςΠηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος): φυσικόςΔιάρκεια φωτισμού:Υποστήριξη οργανισμώνΦίλτρανση:Θέρμανση/ Ψύξη: 150w θερμοστάτης eheimΛίπανση:Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις:Διατροφή: pellets, κατεψηγμένη, ζωντανή (διάφορα μαμουνάκια..)ΠαράμετροιpH: 7.8 - 8Γενική σκληρότητα (GH):Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):Αμμωνία (ΝΗ3):Νιτρώδη (ΝΟ2):Νιτρικά (ΝΟ3):Φωσφορικά (PΟ4):Μέση Θερμοκρασία (°C): 28Αλατότητα (SG): 1005-1010ΣυντήρησηΑλλαγές νερού: κάθε μια-μιαμιση βδομάδα μικρή ποσότηταΠροετοιμασία νερού/πρόσθετα: αντιχλώριο seachem prime, μικρή ποσότητα αλάτι (θαλασσινού ενυδρείου, όχι πάντα)Άλλες ρουτίνες συντήρησης: Πάρτε μια γεύση... Φωτογραφίες: 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dim84 24 Μαίου 2014 Author #2 Share 24 Μαίου 2014 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
antonium98 24 Μαίου 2014 #3 Share 24 Μαίου 2014 (edited) Τι λες τωρα??? Τελειο Να και κατι διαφορετικο. Μπραβο για το ενχειρημα σου φιλε μου. Αν μπορεις και μια φωτο ολοκληρου του ενυδρειου Έγινε επεξεργασία 24 Μαίου 2014 - antonium98 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 24 Μαίου 2014 #4 Share 24 Μαίου 2014 Ομορφα ζωντανα και ιδιαιτερο ενυδρειο. Βαλε και μια φωτο ολοκληρου του ενυδρειου. Νομιζω πως πρεπει να βαλεις και μερικα φυτα μεσα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 24 Μαίου 2014 #5 Share 24 Μαίου 2014 (edited) Ενδιαφέρον !!! Αυτό με την παλίρροια και άμπωτη μπορείς να το κάνεις πολύ εύκολα με δυο μικρές αντλίες και δυο χρονοδιακόπτες.... Την προκαθορισμένη ώρα που συμβαίνει και στη φύση θα αδειάζει κάποια ποσότητα νερού από το ενυδρείο και αντίστοιχα η άλλη αντλία θα επιστρέφει το νερό στο ενυδρείο την ώρα που πρέπει. Με λίγα χρήματα (20 ευρώ) και ένα δοχείο δίπλα από το ενυδρείο, το πέτυχες!!! Έγινε επεξεργασία 24 Μαίου 2014 - Aiolos 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasilis4x4 24 Μαίου 2014 #6 Share 24 Μαίου 2014 Μπραβο ρε φιλε, φοβερη κατασταση Αλλα φοβαμαι αυτη τη στασιμοτητα του νερου, ελπιζω να το εχεις μελετησει καλα το θεμα Link to comment Share on other sites More sharing options...
dim84 24 Μαίου 2014 Author #7 Share 24 Μαίου 2014 Ευχαριστώ παιδιά! Θα προσπαθήσω να βγάλω φωτο ολόκληρο το ενυδρείο να το δείτε. Λόγο της υψιλής υγρασίας που υπάρχει μέσα συνήθως τα τζάμια θολωνουν εύκολα σε κάποια σημεία και σε συνδιασμό που πασαλύβονται συχνά με άμμο απο τα πλατσουρίσματα τους δεν φαίνεται καλά στις φωτο.. Θα το κοιτάξω. Φυτά θέλω να βάλω κάτι που να αντέχει σε αυτές τις συνθήκες. Σκέφτομαι για μος και μανγκρόβια όπως είπα. Αίολε κάτι τέτοιο έχω σκεφτεί για παλίρροια και άμπωτη. Απλά δεν είμαι και καλός με αυτές τις κατασκευές, αν και φαίνεται απλό.. Θα το δω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dim84 24 Μαίου 2014 Author #8 Share 24 Μαίου 2014 Μπραβο ρε φιλε, φοβερη κατασταση Αλλα φοβαμαι αυτη τη στασιμοτητα του νερου, ελπιζω να το εχεις μελετησει καλα το θεμα Thanks Τα ψάρια αυτά φαντάσου ζούνε και σε μικρούς λασπόλακους με στάσιμο νερό στη φύση ή μάλλον περνάνε το λιγότερο χρόνο τους μέσα εκεί. Συνήθως είναι στη στεριά. 1 φορά συνήθως την εβομάδα αλλάζω και νερό, έτσι ανανεώνεται.. Τροφή ρίχνω οπως και τη τρώνε εκτός νερού. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 24 Μαίου 2014 #9 Share 24 Μαίου 2014 Αίολε κάτι τέτοιο έχω σκεφτεί για παλίρροια και άμπωτη. Απλά δεν είμαι και καλός με αυτές τις κατασκευές, αν και φαίνεται απλό.. Θα το δω. Είναι πιο απλό απ όσο φαντάζεσαι... αν προσπαθήσει να στο περιγράψει κάποιος θα το κάνει πιο δύσκολο από ότι είναι στην πράξη !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAN 24 Μαίου 2014 #10 Share 24 Μαίου 2014 Υπέροχα και μοναδικά ψαρακια... Πολυ καλη προσπάθεια,Μπραβο σου... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 24 Μαίου 2014 #11 Share 24 Μαίου 2014 Μονο και μονο ππου ασχοληθηκες με κατι τεοιο σου αξιζει μπραβο! Οι γνωσεις σου στο μελλον θα φανουν πολυ χρησιμες! Τα ψαρακια αν και δεν ειναι πολυχρωμα και επιβλητικα με την εννοια ενος φαντασμαγορικου ψαριου ειναι αρκετα ενδιαφεροντα! Βαλε μια ολοκληρη το ενυδρειο για να το δουμε και να το καμαρωσουμε! Και παλι μπραβο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 24 Μαίου 2014 #12 Share 24 Μαίου 2014 (edited) Πολυ ωραία ιδέα, μπράβο σου!!! Πολυ ξεχωριστό! Βάλε μια φωτογραφία απο όλο το ενυδρειο να το δούμε. Έγινε επεξεργασία 24 Μαίου 2014 - Safarpn Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 24 Μαίου 2014 #13 Share 24 Μαίου 2014 Πάρα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ !! Μπράβο σου ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
antonium98 24 Μαίου 2014 #14 Share 24 Μαίου 2014 (edited) Το επσαξα λιγο και απο οτι διαβασα το λιγοτερο για ενα τετοιο ψαρι μονο του ειναι τα 110 λιτρα. Μηπως εσυ εχεις βαλει πολλα??? Αν επιτρεπεται ολο το προτζεκτ με στησιμο και ψαρια ποσο σου στοιχισε(χωρις το ενυδρειο) Έγινε επεξεργασία 24 Μαίου 2014 - antonium98 Link to comment Share on other sites More sharing options...
georgerocks 24 Μαίου 2014 #15 Share 24 Μαίου 2014 Μπραβο κι απο μενα!!!! Καταπληκτικη προσπαθεια!!!! Τα ψαρακια αυτα που τα βρηκες? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dim84 25 Μαίου 2014 Author #16 Share 25 Μαίου 2014 Το επσαξα λιγο και απο οτι διαβασα το λιγοτερο για ενα τετοιο ψαρι μονο του ειναι τα 110 λιτρα. Μηπως εσυ εχεις βαλει πολλα??? Αν επιτρεπεται ολο το προτζεκτ με στησιμο και ψαρια ποσο σου στοιχισε(χωρις το ενυδρειο) Ναι, το έχω υπόψιν μου αυτό.. Αλλά φαντάσου τα ψάρια αυτά δεν είναι ιδαίτερα κινητικά και δραστήρια. Περισσότερο αναφέρεται στο ότι θέλουν χώρο για πάρτη τους το καθένα για να μετριάζεται η επίθετικότητα μεταξύ τους. Μακάρι να μπορούσα να τους δώσω και περισσότερο χώρο κάποια στιγμή. Τα Periophthalmus Barbarus έχουν ίσως το πιο επιθετικό χαρακτήρα (τα αρσενικά κυρίως) από τα Mudskippers. Το ενυδρείο το έχω στήσει έτσι ώστε να υπάρχουν αρκετές καβάτζες και χώροι και προς το παρόν δεν έχουν δείξει σημάδια ιδιαίτερης επιθετικότητας. Κυρίως όταν έρχεται το.. φαγητό μπορεί να πέσει κανένα κυνηγητό. Ισως έχω και θηλυκά μέσα. Δύσκολο να ξεχωρίσεις όμως φύλο. Βασικα το όλο προτζεκτ είχε μηδαμινά έξοδα! μονάχα τα ψάρια κόστισαν. Αμμο, ξύλα μάζεψα, ενύδρειο, θεμοστάτη είχα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dim84 25 Μαίου 2014 Author #17 Share 25 Μαίου 2014 Μπραβο κι απο μενα!!!! Καταπληκτικη προσπαθεια!!!! Τα ψαρακια αυτα που τα βρηκες? Ευχαριστώ φίλε μου. Τα ψάρια ήταν ειδική παραγγελία από animall Link to comment Share on other sites More sharing options...
antonium98 25 Μαίου 2014 #18 Share 25 Μαίου 2014 Οκ τοτε. Σιγουρα εσυ ξερεις καλυτερα αφου τα ζεις καθημερινα. Παντως φαινονται πολυ ενδιαφεροντα ζωντανα. Αν επιτρεπεται τα ψαρακια αυτα ποσο τα πειρες?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregog7 25 Μαίου 2014 #19 Share 25 Μαίου 2014 Οντως,κατι διαφορετικο...τα συγχαρητηρια μου.Για δωσε καποιες πληροφοριες παραπανω...υπαρχει δυνατοτητα αναπαραγωγης ας πουμε; Καλη συνεχεια... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dim84 25 Μαίου 2014 Author #20 Share 25 Μαίου 2014 Οκ τοτε. Σιγουρα εσυ ξερεις καλυτερα αφου τα ζεις καθημερινα. Παντως φαινονται πολυ ενδιαφεροντα ζωντανα. Αν επιτρεπεται τα ψαρακια αυτα ποσο τα πειρες?? Στα 10Ε το ένα! Είναι απλά απίστευτα. Μπορεί να μην εντυπωσιάζουν για τα χρώματα τους αλλά από άποψη φάτσας και συμπεριφοράς είναι μοναδικά. Αυτά μαρέσουν και μένα Link to comment Share on other sites More sharing options...
dim84 25 Μαίου 2014 Author #21 Share 25 Μαίου 2014 Οντως,κατι διαφορετικο...τα συγχαρητηρια μου.Για δωσε καποιες πληροφοριες παραπανω...υπαρχει δυνατοτητα αναπαραγωγης ας πουμε; Καλη συνεχεια... Ευχαριστώ φίλε μου. Το ενυδρείο δεν έχει ολοκληρωθεί βασικά από άποψη κυρίως διακόσμησης. Σκοπεύω να βάλω και άλλες ρίζες όπως και λίγα κατάλληλα φυτά για να πρασινίσει και λίγο.. Αν και είμαι του ξερού αμαζονιακού (άσχετο!) Γενικός αποσο έχω ψάξει είναι δύσκολο έως αδύνατο να υπάρξει αναπαραγωγή σε συνθήκες ενυδρείου, δεν νομίζω να έχει γίνει αλλά δεν είμαι και σίγουρος. Αυτό είναι ένα θέμα... Ο βίοτοπος που ζούνε είναι αρκετά πολύπλοκος. Βασίζεται κατά βάση στις συνθήκες που προακλούνται απο τη παλίρροια και την άμπωτη. Στη φύση φτιάχνουν βαθιά λαγούμια περίπου 1 μέτρου μέσα στην λάσπη και εκει εναποθέτουν τα αυγά τους. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 25 Μαίου 2014 #22 Share 25 Μαίου 2014 Οντως ειναι κατι πολυ διαφορετικο το "ενυδρειο" σου φιλε μου. Απλα πολλα συγχαρητηρια. Καλη συνεχεια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paris soroni 25 Μαίου 2014 #23 Share 25 Μαίου 2014 Πανεμορφα και ιδιετερα ζωντανα μπραβο και απο μενα Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 25 Μαίου 2014 #24 Share 25 Μαίου 2014 Τα ψαράκια σου είναι πολύ φατσούλες!! Μπράβο! Μου άρεσαν πολύ και πιστεύω θα τα καταφέρεις εύκολα να τους φτιάξεις την παλίροια και την άμπωτη που θέλεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snakehead 26 Μαίου 2014 #25 Share 26 Μαίου 2014 αδερφέ έχω πάθει πλάκα με το ενυδρείο σου. πολλά πολλά συγχαρητήρια. να το χαίρεσαι 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος