mitsos3008 17 Μαίου 2014 #1 Share 17 Μαίου 2014 Καλησπέρα σας! Έχω ένα ενυδρείο 20λιτρο και θα ήθελα κάποιες συμβουλές. Το ξεκίνησα πριν από ένα χρόνο περίπου, και μετά από 3-4 μήνες που μου παρουσιάστικε ένα πρόβλημα βρήκα το site και είδα πόσα λάθη έχω κάνει. Πρώτον δεν το είχα στρώσει το ενυδρείο. Δεν ξέρω αν μπορώ να το κάνω τώρα. Μέσα στο ενυδρείο έχω 6 γκάμπυ συνολικά. Έχω και μία ανούμπια και μία Egeria Densa. Από εξοπλισμό έχω μία αεραντλία, φίλτρο και φωτισμό. Την αεραντλία πρέπει να την έχω ανοιχτή συνέχεια? Επίσης για τα φυτά χρειαζεται και υπόστρωμα και τύρφες γιατί έχω μόνο χαλίκια. Τέλος μου παρουσιάστικε σήμερα ένα πρόβλημα που το είχα πάλι πριν 5-6 μήνες. Το φίλτρο είχε ρουφήξει ένα ψάρι. Για αυτό τι μπορώ να κάνω? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 17 Μαίου 2014 #2 Share 17 Μαίου 2014 Καλησπέρα ! Τα 20 λίτρα είναι λίγα για ζωοτόκα ψάρια. Ειδικά αν έχεις αρσενικά και θηλυκά μαζί. Το φίλτρο σου τι υλικά έχει μέσα ; Παίρνεις καθόλου μετρήσεις ; Εγώ θα σου προτείνω να δώσεις τα guppies και να πάρεις έναν μονομάχο. Μπορείς επίσης να το κάνεις και ένα γαριδάδικο. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitsos3008 17 Μαίου 2014 Author #3 Share 17 Μαίου 2014 Bασικά ετοιμάζομαι να πάρω ένα άλλο ενυδρείο 120 λίτρα. Μετρήσεις έκανα πρίν 3 βδομάδες που έκανα την αλλαγή, αλλά έκανα μόνο πρίν, ενώ όπως μου είπαν μετά πρέπει να κάνω και πριν και μετά. Τώρα για το τι έχει μέσα το φίλτρο δεν γνωρίζω καθόλου. Σαν χαλίκια κάτι. Το ενυδρεία αυτό το είχα πριν 10-15 χρόνια αλλά δεν το χρησιμοποιούσα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 17 Μαίου 2014 #4 Share 17 Μαίου 2014 Από τη στιγμή που θα πας σε 120 λίτρα είσαι μια χαρά. Φυτά και αεραντλία δεν πηγαίνουν μαζί. Μπορείς να την έχεις στο ντουλάπι για ώρα ανάγκης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitsos3008 17 Μαίου 2014 Author #5 Share 17 Μαίου 2014 Άρα την κλείνω την αεραντλία. Δεν χρειάζεται να την ανοίγω το βράδυ σωστά? Ούτε κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Αλλαγές κάνω μια φορά τον μήνα. Καλά κάνω? Αδειάζω περίπου το μισό νερό, το αναπληρώνω, βάζω μπόλι(ελπίζω να το λέω σωστά)και λίπασμα για τα φυτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 17 Μαίου 2014 #6 Share 17 Μαίου 2014 Την περίοδο του καλοκαιριού , μπορείς να στρέψεις την έξοδο του φίλτρου στην επιφάνεια για να κάνει μεγαλύτερα ανατάραξη. Οι αλλαγές σου , πρέπει να γίνουν πιο συχνές. 30% κάθε εβδομάδα. Μπόλι εννοείς ότι ρίχνεις βακτήρια αγορασμένα από κάποιο κατάστημα ; Τι φυτά έχεις μέσα εκτός από την εγκέρια ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitsos3008 17 Μαίου 2014 Author #7 Share 17 Μαίου 2014 Bασικά όλο το χρόνο έχω το φίλτρο κοντά στην επιφάνεια(λίγο πιο κάτω) για να κάνει αναταράξεις. Ναι τα βακτήρια ρίχνω. Έχω και μία ανούμπια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 17 Μαίου 2014 #8 Share 17 Μαίου 2014 Δεν χρειάζεσαι λιπάσματα καθόλου. Αύξησε τις αλλαγές σου και προχώρα στην αγορά του μεγαλύτερου ενυδρείου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitsos3008 17 Μαίου 2014 Author #9 Share 17 Μαίου 2014 Να μη βάζω λίπασμα?? Ώραια. Κάτι ακόμα. Την λάμπα πρέπει να την ανάβω μέρα ή βράδυ? Έχει σημασία? Επίσης την εγκέρια την πήρα πριν λίγες μέρες. Δεν την έχω φυτέψει γιατί δεν βρίσκω την άκρη (κουλό το ξέρω αλλά έψαχνα πόση ώρα). Την έχω κοντά στο πάτο. Λογικά θα πιαστεί από κάπου. Σωστά? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 17 Μαίου 2014 #10 Share 17 Μαίου 2014 Την λάμπα να την ανάβεις 8 ώρες τη μέρα. Το από πότε έως πότε , είναι δικό σου θέμα. Μπορείς να την ανάβεις το μεσημέρι και να σβήνει μετά από 8 ώρες. Αν την φύτεψες , κάνε υπομονή λίγο καιρό και λογικά θα πιάσει ρίζωμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitsos3008 17 Μαίου 2014 Author #11 Share 17 Μαίου 2014 Όχι δεν την φύτεψα αλλά θέλω να πιστεύω θα πιάσει. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Έχω και άλλες απορίες αλλά δεν θυμάμαι τώρα. Θα ξαναρωτήσω αν είναι. ΣΕ ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλό βράδυ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnbaggios 17 Μαίου 2014 #12 Share 17 Μαίου 2014 Δεν εχω κ μεγαλη εμπειρια αλλα φανταζομαι μετα απο ενα χρονο λειτουργιας εχει στρωσει απο μονο του το ενυδρειο.Εχεις τεστ μετρησεως αμμωνιας κ No2 για το νερο?Συνεχιζεις να εχεις απωλειες ψαριων? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 17 Μαίου 2014 #13 Share 17 Μαίου 2014 Φιλε Μητσο, η εγκερια δεν προκειται να πιασει καπου μονη της! Χωσε τις ριζες στο χαλικι και φυτεψε το! Για την φωτοπεριοδο εχουν ειπωθει πολλα. Με 2-3 ανθρωπους που εχω μιλησει μου εχουν πει πως καλο ειναι να προσομοιωνουμε την φυσικη φωτοπεριοδο. Εγω επειδη θελω να το βλεπω το ενυδρειο μου τις ανοιγω μεσημερι και κλεινουν το βραδυ! Τι φιλτρο εχεις ( μαρκα και μοντελο ); Και τι υλικα εχει μεσα ( φωτο αν μπορεις ); Αλλαγες νερου καθε βδομαδα 30% οπως σου ειπε και ο Δημητρης! Ελπιζω εκεινο το λινκ που σου ειχα παραθεσει να του εριξες μια ματια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitsos3008 18 Μαίου 2014 Author #14 Share 18 Μαίου 2014 Φιλε Μητσο, η εγκερια δεν προκειται να πιασει καπου μονη της! Χωσε τις ριζες στο χαλικι και φυτεψε το! Για την φωτοπεριοδο εχουν ειπωθει πολλα. Με 2-3 ανθρωπους που εχω μιλησει μου εχουν πει πως καλο ειναι να προσομοιωνουμε την φυσικη φωτοπεριοδο. Εγω επειδη θελω να το βλεπω το ενυδρειο μου τις ανοιγω μεσημερι και κλεινουν το βραδυ! Τι φιλτρο εχεις ( μαρκα και μοντελο ); Και τι υλικα εχει μεσα ( φωτο αν μπορεις ); Αλλαγες νερου καθε βδομαδα 30% οπως σου ειπε και ο Δημητρης! Ελπιζω εκεινο το λινκ που σου ειχα παραθεσει να του εριξες μια ματια! Eκείνο το Λινκ διάβασα και μου γεννήθηκαν περισσότερες απορίες. Το φίλτρο είναι ένα μικρό! Θα προσπαθήσω το απόγευμα να το βγάλω φωτογραφία να την ανεβάσω. Άρα για το φως 3-12 περίπου το μεσημέρι που το ανοίγω ως το βράδυ καλά είναι. Θα την φυτέψω αν είναι αλλά δεν βρίσκω τις ρίζες.Τα τεστάκια που έχω πάρει δυστυχώς δεν έχουν για αμμωνία NO2 ήταν στο μηδέν όταν είχα κάνει μέτρηση! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitsos3008 18 Μαίου 2014 Author #15 Share 18 Μαίου 2014 Aυτό είναι το φίλτρο που έχω! Το απόγευμα μετατόπισα την ανούμπια στην άκρη, καθώς διάβασα ότι δεν χρειάζεται πάρα πολύ φως, Μετέφερα την εγκέρια στο κέντρο, αλλά δεν βρήκα ρίζες και πάλι. Έψαχνα πολύ ώρα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 18 Μαίου 2014 #16 Share 18 Μαίου 2014 Πρωτη φορα το βλεπω αυτο το φιλτρο. Δεν εχεις μαρκα και μοντελο να μας πεις; Τι υλικο εχει μεσα; Βγαλτο αυτο μια φωτο και βγαλε και την εγκερια μια φωτο γιατι υποψιαζομαι πως δεν ειναι εγκερια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 19 Μαίου 2014 #17 Share 19 Μαίου 2014 Οταν πηρες το φυτο δεν ειχε ριζες? Μηπως ειναι απο κλαδεματα? Παντως και να μην εχει ριζες,φυτεψε το κανονικα και θα βγαλει μετα απο λιγο καιρο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastaman 19 Μαίου 2014 #18 Share 19 Μαίου 2014 Η egeria βγάζει ριζίδια πολύ ψιλά σαν κλωστές. Δεν βγάζει ρίζες όπως μπορεί να τις φαντάζεσαι. Μια φώτο σίγουρα θα βοηθούσε και φυσικά οτι σου είπε ο συνονόματος για το φύτεμα της Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitsos3008 19 Μαίου 2014 Author #19 Share 19 Μαίου 2014 Υπάρχει η πιθανότητα να είναι πολλά φυτά και όχι ένα? Εγκέρια όλα!! Γιατί παρατήρησα σήμερα, ότι ενώ όταν το πήρα έμοιαζε σαν θάμνο πιο πολύ, τελικά είναι κλαδάκια κλαδάκια!!Και τις προηγούμενες μέρες νόμιζα ότι έσπαγε :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 19 Μαίου 2014 #20 Share 19 Μαίου 2014 Βαλε μια φωτο γιατι μου φαινεται σαν κερατοφυλλο ετσι οπως το λες! Link to comment Share on other sites More sharing options...
symvoulos 19 Μαίου 2014 #21 Share 19 Μαίου 2014 το ενυδρείο άμα δουλεύει ένα χρόνο έχει στρώσει φίλτρο σίγουρα.Πρόσεχε μόνο άμα το βγάλεις φοτό μην του χαλάσεις την βιολογία.... Αν το ανοίξεις μην πλύνεις τα από μέσα όσο και αν σου φαίνεται βρόμικο...ΜΗΝ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ!!! Για την egeria (αν είναι egeria) βάλ' την πίσω και θάψε απλά την μια άκρη της, θα βγάλει ριζίδια λογικά σε λίγο καιρό . Την ανούμπα καλά έκανες και την έβαλες άκρη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 19 Μαίου 2014 #22 Share 19 Μαίου 2014 το ενυδρείο άμα δουλεύει ένα χρόνο έχει στρώσει φίλτρο σίγουρα.Πρόσεχε μόνο άμα το βγάλεις φοτό μην του χαλάσεις την βιολογία.... Αυτο δεν το καταλβα. Τι εννοεις; Αν το ανοίξεις μην πλύνεις τα από μέσα όσο και αν σου φαίνεται βρόμικο...ΜΗΝ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ!!! Γιατι να μην το πλυνει; Αν χρησιμοποιειε νερο ενυδρειου δεν εχει προβλημα! Για την egeria (αν είναι egeria) βάλ' την πίσω και θάψε απλά την μια άκρη της, θα βγάλει ριζίδια λογικά σε λίγο καιρό . Την ανούμπα καλά έκανες και την έβαλες άκρη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitsos3008 19 Μαίου 2014 Author #23 Share 19 Μαίου 2014 Κερατοφυλλο δεν ειναι!Ειχα παλια κ το γνωριζω!!Μονο σε νερο ενυδρειου το πλενω Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 19 Μαίου 2014 #24 Share 19 Μαίου 2014 Κλαδακια κλαδακια ειναι η egeria,δεν ειναι ενιαιο φυτο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
symvoulos 19 Μαίου 2014 #25 Share 19 Μαίου 2014 το ενυδρείο άμα δουλεύει ένα χρόνο έχει στρώσει φίλτρο σίγουρα.Πρόσεχε μόνο άμα το βγάλεις φοτό μην του χαλάσεις την βιολογία.... Αυτο δεν το καταλβα. Τι εννοεις; Αν το ανοίξεις μην πλύνεις τα από μέσα όσο και αν σου φαίνεται βρόμικο...ΜΗΝ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ!!! Γιατι να μην το πλυνει; Αν χρησιμοποιειε νερο ενυδρειου δεν εχει προβλημα! Για την egeria (αν είναι egeria) βάλ' την πίσω και θάψε απλά την μια άκρη της, θα βγάλει ριζίδια λογικά σε λίγο καιρό . Την ανούμπα καλά έκανες και την έβαλες άκρη. μην ξεχνάμε, αν κατάλαβα καλά από τις φωτό, ότι μιλάμε για ένα λιλιπούτειο φίλτρο (πιθανόν μόνο με σφουγγάρια ή στην καλύτερη περίπτωση με ελάχιστο βιολογικό υλικό) και μάλιστα σε μόνο 20lt ενυδρείο! Η παραμικρή αλλαγή ειδικά με την αυξημένη ιχθιοφόρτηση που είδη έχει, μπορει να φέρει την καταστροφή....γιατί λοιπών αφού περιμένει το 100lt να διακινδυνέψει; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος