numb 15 Μαίου 2014 #1 Share 15 Μαίου 2014 Δεν ξέρω αν έχει ξανασυζητηθεί αλλά τυχαία έπεσα στο παρακάτω άρθρο. Δεν ακούγεται πολύ τραβηγμένο ? (http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=493508 ) Ορεγκον Ερευνητές στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι τα οικιακά ενυδρεία κρύβουν πολύ σοβαρούς κινδύνους για τον άνθρωπο. Οπως υποστηρίζουν τα τροπικά ψάρια που κατά κανόνα υπάρχουν στα ενυδρεία των σπιτιών και των γραφείων είναι πιθανό να μεταδίδουν στον άνθρωπο ασθένειες και μάλιστα θανατηφόρες.Η αντίσταση Είναι κοινή πρακτική η χρήση αντιβιοτικών σε ψάρια που μεταφέρονται από τις περιοχές που ζουν σε μακρινές χώρες για να μπουν σε ενυδρεία. Αυτό γίνεται για να εμποδίζονται οι βακτηριακές λοιμώξεις που δημιουργούνται στα ψάρια εξαιτίας του άγχους που αναπτύσσουν. Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ορεγκον μελέτησαν ψάρια διαφόρων ειδών του γλυκού νερού. Ηταν ψάρια που προέρχονταν από τη Κολομβία, τη Σιγκαπούρη και τη Φλόριδα. Διαπίστωσαν ότι όλα είχαν αποκτήσει ανθεκτικότητα σε εννέα διαφορετικά αντιβιοτικά φάρμακα, ανάμεσα στα οποία και το πιο κοινό, η τετρακυκλίνη. Ο κίνδυνος Αυτό σημαίνει ότι τα ψάρια αναπτύσσουν βακτηριακές λοιμώξεις οι οποίες μάλιστα δεν είναι θεραπεύσιμες. Οπως υποστηρίζουν οι ερευνητές οι λοιμώξεις αυτές μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους και σε αυτή την περίπτωση η κατάληξη θα είναι ο θάνατος του ασθενούς. Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι κάτοχοι ενυδρείων με τροπικά ψάρια που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Η αντιμετώπιση Οι ερευνητές δημοσιεύουν τα ευρήματα τους στην επιθεώρηση «Journal of Fish Diseases» όπου δίνουν και κάποιες συμβουλές για περιορισμό ή και αποφυγή των κινδύνων. Οσοι έχουν ενυδρεία θα πρέπει να φροντίζουν να αγοράζουν υγιή ψάρια. Θα πρέπει να φροντίζουν όταν καθαρίζουν τα ενυδρεία να έχουν πλύνει πολύ καλά τα χέρια τους και το καλύτερο είναι να μην το κάνουν χωρίς γάντια, ειδικά αν στα χέρια τους υπάρχουν κοψίματα ή πληγές. Το σημείο όπου βρίσκεται ένα ενυδρείο αλλά και οι κοντινές σε αυτό επιφάνειες θα πρέπει να καθαρίζονται συχνά και επιμελώς αφού ορισμένα βακτήρια από αυτά που «κουβαλάνε» τα ψάρια μπορούν να επιβιώνουν για πολλές μέρες πάνω σε μια επιφάνεια που δεν έχει καθαριστεί. Αν ο κάτοχος ενός ενυδρείου διαπιστώσει ότι κάποιο ψάρι έχει ασθενήσει θα πρέπει να το απομακρύνει άμεσα. Οταν ο κάτοχος ενός ενυδρείου αγοράζει ένα νέο ψάρι θα πρέπει για διάστημα 30 ημερών να το έχει σε καραντίνα, δηλαδή να το έχει σε ξεχωριστή δεξαμενή ή άλλο μέρος πριν το βάλει μαζί με τα υπόλοιπα. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται χρήση αντιβιοτικών στο ενυδρείο εκτός αν το έχει συστήσει κτηνίατρος Link to comment Share on other sites More sharing options...
cinelli 15 Μαίου 2014 #2 Share 15 Μαίου 2014 (edited) Μμμμ το ειδα και εγω και με εβαλε σε σκεψεις... Ομως στο σημειο που πρεπει να σταθουμε ειναι εδω: "Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι κάτοχοι ενυδρείων με τροπικά ψάρια που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα." Κατα την γνωμη μου ο κινδυνος ειναι αντιστοιχος με τον κινδυνο απο την τελευταια γριπη, για την οποια εγινε ολοκληρη καμπανια με ουσιαστικο στοχο την πωληση των εμβολιων. Ψαχνοντας λιγο το προφιλ των θυματων ηταν ατομα που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και με χρονια προβληματα. Ουσιαστικα το προβλημα ειναι στατιστικο κατι το οποιο δεν αναφερεται στην παραπανω ερευνα, δηλαδη ποσα ατομα νοσησαν 1/100, 1/1000, 1/1000000000, αρα και ποιο ειναι το ποσοστο του κινδυνου. Αρα μπορουμε να κρατησουμε δυο πραγματα: 1.ποιο ειναι το ποσοστο θνησιμοτητας; 2.Ποιο αλλο πανεπιστημιο διασταυρωσε την μελετη-ερευνα. Αυτες ειναι οι αρχικες μου σκεψεις. Έγινε επεξεργασία 15 Μαίου 2014 - cinelli 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 15 Μαίου 2014 #3 Share 15 Μαίου 2014 Πιστεύω οτι ειναι επικίνδυνα. Ειναι επικίνδυνα να σε κανουν να "κολλήσεις" και να θέλεις να στήνεις κι άλλο κι άλλο και να ξοδεύεις οοοολα τα λεφτα σου σ' αυτά! Κατα τ' αλλα, κανένας άλλος κίνδυνος απολύτως. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
piki 15 Μαίου 2014 #4 Share 15 Μαίου 2014 εχω φιλο που εχει τρελα με τα ενυδρεια κ εχει πιει τοσο νερο απο το σωληνακι που ρουφουσε για να κανει αλλαγη κ δεν εχει παθει απολυτως τιποτα!βλακειες ειναι αυτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
numb 15 Μαίου 2014 Author #5 Share 15 Μαίου 2014 Έχει μια λογική πάντως. Λέει ότι τα ψαράκια λαμβάνουν πολύ ισχυρά βακτηριοκτόνα/αντιβιοτικά (πράγμα που μάλλον κατά κόρον συμβαίνει αν αναλογιστούμε από που έρχονται και πόσο ταλαιπωρούνται) , με αποτέλεσμα τα βακτήρια/ιοί να εξελίσσονται ώστε να αντιμετωπίζουν τα αντιβιοτικά και έτσι να γίνονται ιδιαίτερα ανθεκτικοί. Δηλαδή, αν κολλήσεις, χαιρέτα μας τον πλάτανο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
numb 15 Μαίου 2014 Author #6 Share 15 Μαίου 2014 εχω φιλο που εχει τρελα με τα ενυδρεια κ εχει πιει τοσο νερο απο το σωληνακι που ρουφουσε για να κανει αλλαγη κ δεν εχει παθει απολυτως τιποτα!βλακειες ειναι αυτα. Δεν σημαίνει ότι όοοολα τα ενυδρεία έχουν θέμα! Πάντως τον φίλο σου ψάχτον καλά καλά μήπως έχει βγάλει τίποτα λέπια! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
karatasis 15 Μαίου 2014 #7 Share 15 Μαίου 2014 εγω αυτο που εχω διαβασει σε καποιο site (δεν θυμαμαι ποιο, ουτε μπορω να εγγυηθω για την εγκυροτητα του) ειναι οτι απο το ενυδρειο μπορεις να κολησεις φυματιωση και σχετικα ''ευκολα'' δηλ αν καποιο ψαρι εχει φυματιωση ( εχουν αναφερθει περιστατικα φυματιωσης) ακομα και με το να αναπνεεις πανω απο το νερο του ενυδρειου μπορει να κολησεις......... κατα τ' αλλα θεωρω δυσκολο να κολησεις κατι αλλο..... δηλ ποιο ευκολο ειναι να καλησεις απο αλλα κατοικιδια (σκυλους, γατες, χαμστερ κτλ) παρα απο το ενυδρειο.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ValeAq 15 Μαίου 2014 #8 Share 15 Μαίου 2014 Δεν σημαίνει ότι όοοολα τα ενυδρεία έχουν θέμα! Πάντως τον φίλο σου ψάχτον καλά καλά μήπως έχει βγάλει τίποτα λέπια! Δεν παιζει θεμα με λεπια οπως λες!Απλα τωρα με τις αλλαγες θερμοκρασιας θα εχει προβλημα πανω απο τους 27,7! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 15 Μαίου 2014 #9 Share 15 Μαίου 2014 Καλα...εχω πιει εγω νερο απο τα ενυδρεια κατα την αλλαγη νερου...αν ηταν ετσι θα ειχα ηδη πεθανει.. Τα θεωρω υπερβολες,αν υπαρχει μια στοιχειωδη καθαριοτητα δεν παθαινεις τιποτα. Εκτος αν μιλαμε για ψαρια αγρια πιασμενα αλλα και εκει δεν νομιζω οτι οι πιθανοτητες εινα πολλες να παθεις κατι.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
south 15 Μαίου 2014 #10 Share 15 Μαίου 2014 Παιδιά καλό είναι πάντα να ακλουθούμε τους κανόνες υγιεινής και να πλένουμε τα χέρια μας μετά την επαφή με το ενυδρείο. Εγώ βέβαια και έχω... φάει με τα χέρια,όχι πλυμένα! και έχω πιει νερό από το ενυδρείο ... πολλά λίτρα! στα χρόνια της ενασχόλησης μου με το χόμπι, εξακολουθόντας να παραμένω ζωντανός και υγιής!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 15 Μαίου 2014 #11 Share 15 Μαίου 2014 Παιξτε μωρε με τα ενυδρεια σας.Απολαυστε τα και διασκεδαστε.Για αλλα που μας αρρωσταινουν πρεπει να ανησυχειτε......... 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 15 Μαίου 2014 #12 Share 15 Μαίου 2014 Παιξτε μωρε με τα ενυδρεια σας.Απολαυστε τα και διασκεδαστε.Για αλλα που μας αρρωσταινουν πρεπει να ανησυχειτε......... ....τα κλουβιά με τα καναρίνια θα εννοείς! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JOHN1801 15 Μαίου 2014 #13 Share 15 Μαίου 2014 Παιξτε μωρε με τα ενυδρεια σας.Απολαυστε τα και διασκεδαστε.Για αλλα που μας αρρωσταινουν πρεπει να ανησυχειτε......... συμφωνω απολυτα!!! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 15 Μαίου 2014 #14 Share 15 Μαίου 2014 ....τα κλουβιά με τα καναρίνια θα εννοείς! μ αρεσεις χαχαχαχααααα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Synagridas 15 Μαίου 2014 #15 Share 15 Μαίου 2014 Αν δεν προλαβει να με φαει τιποτα αλλο...ε ας παω απο ενυδρειο... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pas4 15 Μαίου 2014 #16 Share 15 Μαίου 2014 Μιλώντας ιατρικά, λόγω επαγγέλματος, θα συμφωνήσω και θα σας επισημάνω πως όσο περισσότερα αντιβιοτικά χρησιμοποιούμε τόσο πιο ανθεκτικά στελέχη μικροβίων δημιουργούμε!!! Γιατί πολύ απλά τα μικρόβια θέλουν να επιζήσουν και αναπτύσσουν διάφορους μηχανισμούς άμυνας. Αυτή είναι τεκμηριωμένη γνώση. Θα πρέπει να χορηγούμε αντιβιώσεις μόνο εφόσον έχει κάποια ασθένεια κάποιο ψάρι και στην οποία γνωρίζουμε ότι χρειάζεται η συγκεκριμένη αντιβίωση. Γιατί ακόμη και τη λάθος αντιβίωση να χρησιμοποιούμε πάλι θα έχουμε πρόβλημα. Όσο για το θέμα της καραντίνας, αν θέλουμε να είμαστε σωστή, αυτό πρέπει να γίνεται, αλλά ποιος το κάνει! Επίσης ένα άλλο θέμα που θέλω να επισημάνω είναι πως πραγματικά υπάρχει κίνδυνος για ''φυματίωση'', αλλά όχι αυτή που φαντάζεστε. Υπάρχει το micobacterium marinum που είναι ένα από τα πολλά είδη μικοβακτηριδίων (όχι το γνωστό μας μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης) το οποίο πραγματικά μπορεί να προκαλέσει δερματικές μολύνσεις σε όσους ασχολούνται γενικότερα με ψάρια. Βέβαια δεν είναι συνηθισμένο αλλά είναι πραγματικότητα ( http://reefkeeping.com/issues/2003-07/sp/feature/) Ελπίζω να βοήθησα και όχι να τρομοκράτησα. Υ.Γ. Έχω στην κατοχή μου 10 ενυδρεία, μικρά και μεγάλα και δε σκοπεύω να σταματήσω όσο μπορώ φυσικά. Απλά πάντα χρειάζεται καλή υγιεινή τόσο τον ενυδρείων και των ψαριών μας όσο και δική μας! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 15 Μαίου 2014 #17 Share 15 Μαίου 2014 Μιλώντας ιατρικά, λόγω επαγγέλματος, θα συμφωνήσω και θα σας επισημάνω πως όσο περισσότερα αντιβιοτικά χρησιμοποιούμε τόσο πιο ανθεκτικά στελέχη μικροβίων δημιουργούμε!!! Γιατί πολύ απλά τα μικρόβια θέλουν να επιζήσουν και αναπτύσσουν διάφορους μηχανισμούς άμυνας. Αυτή είναι τεκμηριωμένη γνώση. Θα πρέπει να χορηγούμε αντιβιώσεις μόνο εφόσον έχει κάποια ασθένεια κάποιο ψάρι και στην οποία γνωρίζουμε ότι χρειάζεται η συγκεκριμένη αντιβίωση. Γιατί ακόμη και τη λάθος αντιβίωση να χρησιμοποιούμε πάλι θα έχουμε πρόβλημα. Όσο για το θέμα της καραντίνας, αν θέλουμε να είμαστε σωστή, αυτό πρέπει να γίνεται, αλλά ποιος το κάνει! Επίσης ένα άλλο θέμα που θέλω να επισημάνω είναι πως πραγματικά υπάρχει κίνδυνος για ''φυματίωση'', αλλά όχι αυτή που φαντάζεστε. Υπάρχει το micobacterium marinum που είναι ένα από τα πολλά είδη μικοβακτηριδίων (όχι το γνωστό μας μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης) το οποίο πραγματικά μπορεί να προκαλέσει δερματικές μολύνσεις σε όσους ασχολούνται γενικότερα με ψάρια. Βέβαια δεν είναι συνηθισμένο αλλά είναι πραγματικότητα ( http://reefkeeping.com/issues/2003-07/sp/feature/) Ελπίζω να βοήθησα και όχι να τρομοκράτησα. Υ.Γ. Έχω στην κατοχή μου 10 ενυδρεία, μικρά και μεγάλα και δε σκοπεύω να σταματήσω όσο μπορώ φυσικά. Απλά πάντα χρειάζεται καλή υγιεινή τόσο τον ενυδρείων και των ψαριών μας όσο και δική μας! Αυτο τα λεει ολα και ειναι το αυτονοητο νομιζω Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος