Jump to content

Θέμα Φωτισμού/κριτήριο Επιλογής

Recommended Posts

Όσο ασχολούμαι τόσο περισσότερο ψάχνομαι και μου δημιουργούνται διάφορες απορίες και μετά ψάχνομαι ακόμα περισσότερο.

Το θέμα του φωτισμού έχει αναπτυχθεί πολλές φορές εδώ αλλά παρόλα αυτά οι απορίες υπάρχουν καθώς οι απαντήσεις δεν με έχουν καλύψει.

Μιλάμε γενικά και συχνά συνιστάται σαν βασικό κριτήριο επιλογής η ‘’οδηγία’’ του Watt/λίτρο νερού. Το ίδιο προτείνει όμως και ο Αμερικάνος συνάδελφος αλλά σε γαλόνια.

Για να γίνω περισσότερο κατανοητός έχω το ακόλουθο παράδειγμα:

Τύπος ενυδρείου: Juwel Record 600

Όγκος νερού : 60 λίτρα ή 15 US gallons

Φωτισμός : 1 Χ 15W (T8)

Σύμφωνα τώρα με τους Αμερικάνους το ενυδρείο αυτό έχει αρκετό φωτισμό ακόμα και για τα ποιό απαιτητικά φυτά εφόσον δίνει 1W/gallon !!!!!

Για την Ελλάδα όμως και για τα δικά μας μετρικά δεδομένα το ίδιο ενυδρείο είναι ανεπαρκές γιατί δίνει μόνο 0,25W/λίτρο !!!!!!

Θεωρώ ότι το αξίωμα του Watt/λίτρο δεν μπορεί να είναι σωστό πλέον με τις νέες λάμπες που κυκλοφορούν. Ίσως πριν μερικά χρόνια να ήταν έτσι όταν υπήρχαν οι Τ12 αλλά όχι πλέον.

Το Watt είναι μονάδα μέτρησης της ενέργειας και όχι της ποιότητας των φωτός.

Τρεις λάμπες ονομαστικής ενέργειας 55W (για παράδειγμα) ,η μία Τ5 η άλλη Τ8 και η άλλη μετάλλου θα αποδώσουν το ίδιο με τον νόμο/οδηγία Watt/λίτρο ? Σαφώς και όχι.

Μήπως θα έπρεπε να μετράμε με lumens/watt ?

Θα μείνω σήμερα στα watt γιατί αν μπω και στην διαδικασία συζήτησης για Θερμοκρασία (Kelvin) ,PAR κλπ θα χάσουμε την μπάλα :)

Το w/lt ειναι ενας γενικος κανονας που μετραμε το φωτισμο.

Για το αν εχεις πολυ φωτισμο η οχι,παιζει ρολο και το υψος του ενυδρειου,τα φυτα που εχεις μεσα,αν εχεις co2 η οχι και αλλα πολλα,ακομα και αν εχεις black water η οχι.

Το θεμα ειναι τι θελει να κανει ο καθενας στο ενυδρειο του.

Τα 15 βατ σε ενα ενυδρειο 60 λιτρων ειναι λιγα ας πουμε.

PanaGreco με προβληματισε ο προβληματισμος σου(πολυ σωστος).

Τα 15 βατ σε ενα ενυδρειο 60 λιτρων ειναι λιγα ας πουμε.

Αυτό ακριβώς λέω βρε Κώστα και προσπαθώ να καταλάβω. Γιατί είναι λίγα για εμάς και ικανοποιητικά έως αρκετά για τον Αμερικάνο?

Θεωρώ ότι ο Αμερικάνος δεν έχει βάλει μέσα στην εξίσωση την ύπαρξη φυτών. :)

Δεν νομιζω ρε Παναγιωτη οτι και για τον Αμερικανο ειναι ικανοποιητικα.Επειδη διαβαζω ξενο φορουμ μονο για φυτεμενα.ολοι εχουν πολυ παραπανω φως απο τοσο.

Θεωρώ ότι ο Αμερικάνος δεν έχει βάλει μέσα στην εξίσωση την ύπαρξη φυτών. :)

Ποια εξίσωση περιλαμβάνει την φυτομάζα?

Δηλαδή αν έχω 1 φυτό είναι αρκετό το φως ενώ αν έχω 20 δεν είναι?

Ποια εξίσωση περιλαμβάνει την φυτομάζα?

Δηλαδή αν έχω 1 φυτό είναι αρκετό το φως ενώ αν έχω 20 δεν είναι?

Αυτο εννοειτε ρε Παναγιωτη.Τον ιδιο φωτισμο θες με μια ανουμπια και τον ιδιο αν εχεις γρασιδια,κοκκινα φυτα και γενικος πολλα και δυσκολα?

Δεν νομιζω ρε Παναγιωτη οτι και για τον Αμερικανο ειναι ικανοποιητικα.Επειδη διαβαζω ξενο φορουμ μονο για φυτεμενα.ολοι εχουν πολυ παραπανω φως απο τοσο.

Μα και εγώ από ξένα forum πήρα το έναυσμα για αυτό.

Εμπειρικά θα συμφωνήσω μαζί σου ότι 15W δεν είναι αρκετά αλλά ίσως το κριτήριο δεν είναι στα watt αλλά κάπου αλλού.

Διαβασε πιο πανω και θα καταλαβεις τα κριτηρια Παναγιωτη.

Παντως στο Αμερικανικο φορουμ που διαβαζω και ειναι μονο για φυτεμενα,ολοι προτεινουν περισσοτερο φως,εκτος αν θες ανουμπιες μονο.:)

Αυτο εννοειτε ρε Παναγιωτη.Τον ιδιο φωτισμο θες με μια ανουμπια και τον ιδιο αν εχεις γρασιδια,κοκκινα φυτα και γενικος πολλα και δυσκολα?

Φυσικά εννοείται αλλά από εμπειρική και πάλι χρήση. Δεν είναι κάτι όμως που το βάζεις κάτω και το υπολογίζεις (σαν αξία ή αριθμό κλπ)

Και βεβαια το βαζεις κατι Παναγιωτη.Το τι φυτα θα βαλεις παιζει τον μεγαλητερο ρολο για το τι φως χρειαζεσαι.:)

Επισης τα προφιλ των φυτων δεν ειναι εμπειρικα αλλα επιστημονικα αποδεδηγμενα οσον αφορα τον φωτισμο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...