bouboulas 15 Μαίου 2014 #26 Share 15 Μαίου 2014 Το φυτεμενο ειναι μια αβυσσος, ποτε κολαση και ποτε παραδεισος! :-) Ολοι αρχιζουμε δειλα σε αυτο τον πανεμορφο κοσμο αλλα οσο το σκαλιζουμε το θεμα αποκτα ενδιαφερων, εως και κολλημα... :-) Με ενα λουξομετρο θα μπορουσες να εχεις τις καταλληλες μετρησεις για το ενυδρειο σου, αλλα αυτο ειναι που λενε ψαροκαμμενος. Εγω χρησιμοποιω λαμπες κοινες οικονομιας και δουλευουν μια χαρα. Θα συμφωνισω με τον ραστα μια που εχω βρεθει καλα στα κελβιν που προτεινει. Απο εκει και περα εαν βασταει η τσεπη σας υπαρχουν πολλες ποιοτικες εναλλακτηκες. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και ευχαριστώ για το ποστ δεν το είχα διαβάσει Πάντως ένα φωτόμετρο δεν έχει κάνα δυσανάλογο κόστος. Με ένα τέτοιο μπορούμε να έχουμε ένα μπούσουλα στο περίπου. http://www.ebay.com/itm/Display1-200-000LUX-Digital-Light-Meter-Luminance-Meter-Luxmeter-Photometer-Lcd-/171187049100?pt=UK_BOI_Electrical_Test_Measurement_Equipment_ET&hash=item27db8b128c Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 15 Μαίου 2014 #27 Share 15 Μαίου 2014 Οπως σας εγραψα και πιο πανω,ο στανταρ συνδιασμος ειναι ο 6500 και 4500 που δουλευει χωρις προβληματα.Απο κει και περα,αν καποιος εχει παραπανω απο 2 λαμπες και εχει τις βασικες,μπορει ανετα να παιξει και με αλλα κελβιν χωρις να εχει προβλημα.Το ιδιο πραγμα μου ειχε πει και ο Tom Barr σε μια συζητηση που ειχαμε.Και οπως ειπα και πριν,δεν μας νοιαζει η μαρκα,αλλα τα κελβιν και ο συνδιασμος τους. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 15 Μαίου 2014 #28 Share 15 Μαίου 2014 http://www.americanaquariumproducts.com/Aquarium_Lighting.html Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και ευχαριστώ για το ποστ δεν το είχα διαβάσει Πάντως ένα φωτόμετρο δεν έχει κάνα δυσανάλογο κόστος. Με ένα τέτοιο μπορούμε να έχουμε ένα μπούσουλα στο περίπου. http://www.ebay.com/itm/Display1-200-000LUX-Digital-Light-Meter-Luminance-Meter-Luxmeter-Photometer-Lcd-/171187049100?pt=UK_BOI_Electrical_Test_Measurement_Equipment_ET&hash=item27db8b128c Τη ευχαριστας; ) Και εδω εχει καλο υλικο για τους ανησυχους. http://www.americanaquariumproducts.com/Aquarium_Lighting.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 15 Μαίου 2014 #29 Share 15 Μαίου 2014 Και στο παρακατω λινκ μπορειτε να ριξετε μια ματια περι λαμπας. http://saurama.aqua-web.org/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
bouboulas 16 Μαίου 2014 #30 Share 16 Μαίου 2014 Οπως σας εγραψα και πιο πανω,ο στανταρ συνδιασμος ειναι ο 6500 και 4500 που δουλευει χωρις προβληματα.Απο κει και περα,αν καποιος εχει παραπανω απο 2 λαμπες και εχει τις βασικες,μπορει ανετα να παιξει και με αλλα κελβιν χωρις να εχει προβλημα.Το ιδιο πραγμα μου ειχε πει και ο Tom Barr σε μια συζητηση που ειχαμε.Και οπως ειπα και πριν,δεν μας νοιαζει η μαρκα,αλλα τα κελβιν και ο συνδιασμος τους. Κώστα δεν είναι τίποτα στάνταρ όπως γράφει και το παλικάρι που έφτιαξε το άρθρο. Εγώ δοκιμασμένα και με ασφάλεια χρησιμοποιώ μία λάμπα 6500Κ και μια grolux, ανεξάρτητα τα Κ. Αν δε οι λάμπες μου καταλήγουν σε μονό αριθμό 3-5-7 τότε υπερισχύουν οι grolux. Ποτέ δεν αντιμετώπισα πρόβλημα με άλγη πέρα αυτών που περνούν, κάνουν το κύκλο τους και φεύγουν. Αυτό που κάνω εγώ η αυτό που κάνεις εσύ δεν είναι απόλυτο και συνεπώς το σωστό. Σύμφωνα με το άρθρο, αλλά και από προσωπική πείρα ούτε τα βατ ούτε τα κέλβιν παίζουν πρωταρχικό ρόλο Σημαντικότερο όλων είναι τα λουξ και η σωστή κατανομή του φωτισμού, το ύψος της γυάλας κτλ Αν προσέξεις στο εμπόριο κυκλοφορούν δεκάδες λάμπες που μπορούν να έχουν κοινά βατ και κελβιν, αλλά να αποδίδουν διαφορετικά λουξ Πάντος είναι ένα θέμα που όσο και να το συζητάμε άκρη δεν θα βγάλουμε. Μην γελιόμαστε σε καμία γυάλα και με κανένα τεχνικό τρόπο δεν θα καταφέρουμε να αναπαραστήσουμε την φύση και μην ξεχνάμε πως τα φυτά είναι ζωντανός οργανισμός που έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 16 Μαίου 2014 #31 Share 16 Μαίου 2014 Κώστα δεν είναι τίποτα στάνταρ όπως γράφει και το παλικάρι που έφτιαξε το άρθρο. Εγώ δοκιμασμένα και με ασφάλεια χρησιμοποιώ μία λάμπα 6500Κ και μια grolux, ανεξάρτητα τα Κ. Αν δε οι λάμπες μου καταλήγουν σε μονό αριθμό 3-5-7 τότε υπερισχύουν οι grolux. Ποτέ δεν αντιμετώπισα πρόβλημα με άλγη πέρα αυτών που περνούν, κάνουν το κύκλο τους και φεύγουν. Αυτό που κάνω εγώ η αυτό που κάνεις εσύ δεν είναι απόλυτο και συνεπώς το σωστό. Σύμφωνα με το άρθρο, αλλά και από προσωπική πείρα ούτε τα βατ ούτε τα κέλβιν παίζουν πρωταρχικό ρόλο Σημαντικότερο όλων είναι τα λουξ και η σωστή κατανομή του φωτισμού, το ύψος της γυάλας κτλ Αν προσέξεις στο εμπόριο κυκλοφορούν δεκάδες λάμπες που μπορούν να έχουν κοινά βατ και κελβιν, αλλά να αποδίδουν διαφορετικά λουξ Πάντος είναι ένα θέμα που όσο και να το συζητάμε άκρη δεν θα βγάλουμε. Μην γελιόμαστε σε καμία γυάλα και με κανένα τεχνικό τρόπο δεν θα καταφέρουμε να αναπαραστήσουμε την φύση και μην ξεχνάμε πως τα φυτά είναι ζωντανός οργανισμός που έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες. Σταματη,συμφωνω σε πολλα απο αυτα που γραφεις,σιγουρα παιζουν πολλα ρολο για τον φωτισμο μας και καθε ενυδρειο ειναι διαφορετικο. Εσυ εχεις τα 6500Κ που ειναι βασικα κελβιν και ειναι ενας ακομα λογος που δεν εχεις προβλημα. Και εγω στο ενα ενυδρειο μου εχω μια λαμπα 6500Κ και αλλη μια που ειναι λεντ και τα μισα ειναι 6500Κ και τα υπολοιπα 3200.Μεχρι στιγμης δεν εχω κανενα προβλημα ουτε με τα αλγη αλλα ουτε και με αναπτυξη.Αν ομως ειναι μια 3200Κ και μια 8500Κ ισως ειχα προβλημα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bouboulas 16 Μαίου 2014 #32 Share 16 Μαίου 2014 Σταματη,συμφωνω σε πολλα απο αυτα που γραφεις,σιγουρα παιζουν πολλα ρολο για τον φωτισμο μας και καθε ενυδρειο ειναι διαφορετικο. Εσυ εχεις τα 6500Κ που ειναι βασικα κελβιν και ειναι ενας ακομα λογος που δεν εχεις προβλημα. Και εγω στο ενα ενυδρειο μου εχω μια λαμπα 6500Κ και αλλη μια που ειναι λεντ και τα μισα ειναι 6500Κ και τα υπολοιπα 3200.Μεχρι στιγμης δεν εχω κανενα προβλημα ουτε με τα αλγη αλλα ουτε και με αναπτυξη.Αν ομως ειναι μια 3200Κ και μια 8500Κ ισως ειχα προβλημα. Σίγουρα, είναι πράγματα που αν δεν τα δοκιμάσουμε δεν θα μάθουμε ποτέ, αλλά τώρα που χρήμα για πειράματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 17 Μαίου 2014 #33 Share 17 Μαίου 2014 Παιδια μην συγχεετε τις γκρολουξ με μια λαμπα κανονικη των 8000, 9000 κ. Η μια ειναι ροζμωβ και η αλλη προς το μπλε. Η δευτερη ειναι ακαταλληλη για φυτεμενο. Απο την αλλη εχω δει πολυ ομορφα ενυδρεια διαγωνισμων μονο με 6500 κ η με μονο γκρολουξ. Τα βατ ειναι εμπειρικος κανονας σιγουρα αλλα απο την αλλη εαν συγκρινεις την αποδοση σε λουμεν θα δεις πως κειμενονται μετα ξυ 60 με 80 λουμεν ανα βατ η αποδοση τους, οποτε υπαρχει καποιος συσχετισμος μεταξυ βατ και λουμεν, μιλωντας κυριως για φουλ σπεκτρουμ λαμπες γιατι οι γκρο χανουν πολυ εδαφος οσο αφορα την αποδοση σε λουμεν. Απο εκει και περα, θες το υψος του ενυδρειου, θες η φυτομαζα, η ακομα και η χημεια του ιδιου του νερου και οι διαφορετικες απαιτησεις των φυτων, απο ευκολα σε δυσκολα, κλπ επηρεαζουν το τελικο αποτελεσμα αναγκων σε φωτισμο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος