Jump to content

Recommended Posts

Καλημερα και απο εμενα για πρωτη φορα.Αρχαριος και θα ηθελα βοηθεια.

Διαβασα οτι οι μπλε λαμπες δεν πανε σε φυτα,το δικο μου ομως ενυδρειο εχει σαν εργοστασιακη τοποθετηση PL 42W μια ασπρη ραβδο και μια μπλε (διπλη λαμπα).

Τι με συμβουλευετε να κανω ?

Έγινε επεξεργασία - themikyri

Στα φυτεμενα οι λαμπες πρεπει να εχουν φασμα κελβιν απο 3300 εως και 8900 εξω απξ αυτα τα ορια δεν φωτοσυνθετουν τα φυτα , οποτε αν οξ λαμπες σου ειναι εκτος αυτων των οριων πρεπει να τις αλλαξεις αν θες για φυτεμενο

Το ιδανικο ειναι στα 6500κ

Έγινε επεξεργασία - dimos

Να την αντικαταστήσεις με ίδια που θα είναι είτε τελείως λευκή είτε λευκή με grolux σαν αυτές http://www.elegant-nature.com/v2/pl-tube-p-506.html Αν επιλέξεις την δεύτερη θα δυσκολευτείς να την βρείς.

Στα φυτεμενα βαζουμε 6500Κ και 4500Κ,αν εχεις αυτο το συνδιασμο μπορεις να βαλεις και αλλα κελβιν.

Εσυ θα πρεπει να αλλαξεις λαμπα γιατι αλλιως θα εχεις προβλημα με αλγες.

Ευχαριστω.

Ενα φυλαδιο που ειχε λεει για 9000Κ,οποτε παμε για λαμπες...

Ξερουμε κανενα φτηνο μαγαζι ?

Σε ενα ηλεκτρολογικο θα πας και θα ζητησεις λαμπες στο μηκος που εχεις με τα κελβιν που θες

Δεν σου κανει αυτη η λαμπα,κοιτα τα κελβιν που δινει.

OK,πηρα απο καυκα 24w/cool white,με 4e.Ελπιζω να κανει.

Ευχαριστω για την βοηθεια.

Ειναι 4οοο κελβιν αλλα δεν μου αρεσει! Μου φαινεται πολυ κιτρινη,θα φερω μαλλον την 6500...

Δεν σου κανει αυτη η λαμπα,κοιτα τα κελβιν που δινει.

Κώστα δεν θα συμφωνήσω μαζί σου, μην ξεχνάς πως η Sylvania grolux είναι στα 8000Κ

Και εγώ αυτή θα επέλεγα http://www.ebay.co.uk/itm/121318376684?var=420271076693&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 που το λευκό της είναι στα 7100Κ και το ροζ στα 8000Κ όπως της Sylvania grolux

Προσωπικα δεν συμφωνω μ αυτα τα κελβιν Σταματη.

Αν ειχε τα βασικα κελβιν,δηλαδη 6500 και 4500,θα μπορουσε να εχεις και τις λαμπες που προτεινεις.Ετσι ισως εχει προβλημα με αλγες.:)

Κώστα δεν θα συμφωνήσω μαζί σου, μην ξεχνάς πως η Sylvania grolux είναι στα 8000Κ

Και εγώ αυτή θα επέλεγα http://www.ebay.co.uk/itm/121318376684?var=420271076693&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 που το λευκό της είναι στα 7100Κ και το ροζ στα 8000Κ όπως της Sylvania grolux

Μια διευκρινηση φιλε μου.

Η Grolux μπορει να ειναι κοντα στα 8000 K αλλα ειναι three band λαμπα.

Δηλαδη δεν ειναι full spectrum και εχει κομμενες καποιες κορυφες επιτηδες στο διαγραμμα της για να δουλεψει για τα φυτα.

Τωρα οσο αφορα την συγκεκριμενη λαμπα που εχει ο φιλος αν δεν δουμε τα συγκεκριμενα χαρακτηριστηκα της δεν μπορουμε να ξερουμε περισσοτερα.

:)

Πληροφοριακά ρίξτε μια ματιά και εδώ.

Πολύ ενημερωτικό το ποστ και δεν σου κρύβω πως πολλά από αυτά που γράφεις δεν τα γνώριζα. Όμως μήπως κάνουμε λίγο τη τρίχα τριχιά; Δεν είναι πολύ ειδικευμένα για κάποιον που θέλει να κάνει το κέφι του. Προσωπικά όλα αυτά πέρι βατ κελβιν κτλ τα θεωρώ παραμύθι . Από την πείρα μου έμαθα να χρησιμοποιώ λάμπες που εμπιστεύεται το μάτι μου και όχι τα διαγράμματα που αναφέρει ο κάθε κατασκευαστής. Έχω πειραματιστεί με κάθε τύπο λάμπας που προορίζεται για φυτά σε συνδυασμό πάντα με 865. Μέχρι και συνδυασμό με λάμπα 865 που της έβαλα ροζ ζελατίνα που βάζουμε στα τζάμια του αυτοκινήτου. Σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα δεν ήταν διαφορετικό ανεξάρτητα τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε grolux, flora, κτλ. Άλλο ένα θέμα έχει να κάνει με τα βατ ανά λίτρο. Και εδώ μπλέκει το θέμα. Αν υποθέσουμε ότι έχουμε δύο ενυδρεία 200 λίτρα φουλ φυτεμένα με απαιτητικά φυτά με μεγάλη ανάγκη φωτισμού. Το ένα ενυδρείο είναι 70 πόντους ύψος και το άλλο 40 πόντους ύψος. Θα έχουν και τα δύο τις ίδιες ανάγκες σε φωτισμό; Αν υποθέσουμε ότι θέλουμε 200 βατ για τα παραπάνω ενυδρεία πότε θα έχουμε καλύτερη διανομή στο φως, με μία, δύο, η και παραπάνω λάμπες; Συνοψίζοντας θέλω να καταλήξω πως το κάθε ενυδρείο είναι μοναδικό και δεν υπάρχουν στάνταρ κανόνες, ναι κάποια βήματα που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας, αλλά σε καμία περίπτωση αν δεν πειραματιστεί δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και εγώ από εδώ και από άλλα φόρουμ διάβασα έμαθα και πειραματίστηκα. Δεν μπορείς να αντιγράψεις το ενυδρείο που έχει παρουσιάσει κάποιος εδώ και να το πετύχεις στο 100% χωρίς να αντιμετωπίσεις προβλήματα και χωρίς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις κάτι. Ακόμα και δυο ενυδρεία απολύτως ίδια να στήσει κάποιος στο σπίτι του, καρμπόν το ένα με το άλλο, το κάθε ενυδρείο θα παρουσιάσει εντελώς διαφορετική εξέλιξη.

Εννοείται πως τα παραπάνω είναι η άποψή μου και είναι φυσικό ο καθένας να έχει αντίθετη άποψη.

Το θεμα φωτισμου ειναι ανεξαντλητο εχει αφθονες παραμετρους ομως η βαση πρεπει να ξεκιναει απο λαμπες 6500k day light που ειναι πιο κοντα στο ηλιακο φως και απο κει και περα ολοι μας μπορουμε να πειραματιστουμε

Ο συνδιασμος των καλβιν που γραφουμε (6500 και 4500) ειναι ενας δοκιμασμενος συνδιασμος που δεν θα εχεις κανενα προβλημα.Αν εχεις αυτη τη βαση,μετα μπορεις να πειραματιστεις και με αλλα κελβιν.Δεν μας νοιαζει η μαρκα αλλα τα κελβιν της λαμπας.

Τα βατ ανα λιτρο ειναι ενας γενικος κανονας.Στο αν θα ειναι αρκετο το φως παιζει μεγαλο ρολο το υψος του ενυδρειου,τα φυτα,το co2 και τα λιπασματα.

Μια διευκρινηση φιλε μου.

Η Grolux μπορει να ειναι κοντα στα 8000 K αλλα ειναι three band λαμπα.

Δηλαδη δεν ειναι full spectrum και εχει κομμενες καποιες κορυφες επιτηδες στο διαγραμμα της για να δουλεψει για τα φυτα.

Τωρα οσο αφορα την συγκεκριμενη λαμπα που εχει ο φιλος αν δεν δουμε τα συγκεκριμενα χαρακτηριστηκα της δεν μπορουμε να ξερουμε περισσοτερα.

:)

Αν και δεν ειμαι καιρο στο χωρο, θα συμφωνισω μαζι σου.

Οι λαμπες Grolux μπορει να ειναι και πανω απο 8000Κ αλλα εχουν συγκεκριμενες φασματικες αποδοσεις.

Παραθετω ενα σχεδιαγραμμα φασματικης αποδοσης απο μια λαμπα Grolux 24w.

Τα watt ανα λιτρο ειναι κατι πολυ γενικο Κωστα. Πιστευω απο αυτα που διαβαζω γενικοτερα και που θα ηταν ενδιαφερον να προσεξει καποιος ειναι LSI ή Lux σαν παραγοντα και μονο για απλη πληροφορηση και να κανει κατι που και καλα ειναι ιδανικο. Και με βαση αυτου, θα μπορουσε να πει ποσα watt θα βαλει στο ενυδρειο του. Οσο για τις αλγες κτλ πιστευω οτι εχει αμεση σχεση αυτου και οχι μονο. Και θα το συζητησουμε.

post-59015-0-65253000-1400075381_thumb.gif

Έγινε επεξεργασία - Seadog

Το ίδιο ισχύει και με τα lux και εδώ παίζει μεγάλο ρόλο το ύψος του ενυδρείου. Γενικά για την άλγη πρέπει να συντρέχουν αρκετοί λόγοι μαζί και όχι μόνο ο φωτισμός

Καλησπερα στην παρεα!

Σιγουρα υπαρχουν πολλοι παραμετροι οπου πρεπει να λαβουμε στα υποψιν, αλλα καποιοι συσχετισμοι περι κελβιν θα πρεπει να ειμαστε προσεκτικοι στο να τα εξισωνουμε ως ιδια μια που παιζει ρολο και η τεχνολογια της καθε λαμπας. Ενα πολυ καλο αρθο ειναι το παρακατω οπου το σινιστο σε οποιον εχει ορεξη να εμβαθυνει λιγο το θεμα.

http://www.aquazone.gr/forums/topic/17135-oeuo-eae-oeoou/

Πολυ ενδιαφερον. Εγω διαβαζα κατι σχτικο στο νετ στα Αγγλικα. Πρεπει να εχει ορεξη καποιος να κανει και καμμια πραξη. χαχα

:thumbsu:

Ειναι να μην μπεις στο τρυπακι! :-)

Καλησπερα στην παρεα!

Σιγουρα υπαρχουν πολλοι παραμετροι οπου πρεπει να λαβουμε στα υποψιν, αλλα καποιοι συσχετισμοι περι κελβιν θα πρεπει να ειμαστε προσεκτικοι στο να τα εξισωνουμε ως ιδια μια που παιζει ρολο και η τεχνολογια της καθε λαμπας. Ενα πολυ καλο αρθο ειναι το παρακατω οπου το σινιστο σε οποιον εχει ορεξη να εμβαθυνει λιγο το θεμα.

http://www.aquazone.gr/forums/topic/17135-oeuo-eae-oeoou/

Μακράν ότι καλύτερο έχω διαβάσει για τον φωτισμό. Μόνο μετά από πειραματισμό θα μπορέσουμε να δούμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στο ενυδρείο μας

Μακράν ότι καλύτερο έχω διαβάσει για τον φωτισμό. Μόνο μετά από πειραματισμό θα μπορέσουμε να δούμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στο ενυδρείο μας

Το φυτεμενο ειναι μια αβυσσος, ποτε κολαση και ποτε παραδεισος! :-)

Ολοι αρχιζουμε δειλα σε αυτο τον πανεμορφο κοσμο αλλα οσο το σκαλιζουμε το θεμα αποκτα ενδιαφερων, εως και κολλημα... :-)

Με ενα λουξομετρο θα μπορουσες να εχεις τις καταλληλες μετρησεις για το ενυδρειο σου, αλλα αυτο ειναι που λενε ψαροκαμμενος. Εγω χρησιμοποιω λαμπες κοινες οικονομιας και δουλευουν μια χαρα. Θα συμφωνισω με τον ραστα μια που εχω βρεθει καλα στα κελβιν που προτεινει. Απο εκει και περα εαν βασταει η τσεπη σας υπαρχουν πολλες ποιοτικες εναλλακτηκες.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...