aka68 17 Ιανουαρίου 2014 #1 Share 17 Ιανουαρίου 2014 Είναι αδύνατο να τα δει κανείς με τα μάτια ή με δορυφόρους, αφού δεν φτάνουν ποτέ μέχρι την επιφάνεια. Τα μεγαλύτερα κύματα του κόσμου, με ύψος μέχρι 500 μέτρα, κινούνται υποβρυχίως και βοηθούν στην ανάμειξη του νερού των ωκεανών. Ένα πρωτότυπο πείραμα σε μια περιστρεφόμενη δεξαμενή αποκαλύπτει τώρα ότι αυτοί οι γίγαντες σχηματίζονται από την ανάμειξη ψυχρού, αλμυρού νερού με θερμότερα, λιγότερο αλμυρά στρώματα. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters», θα μπορούσαν τελικά να βοηθήσουν στην κατανόηση της ωκεάνιας κυκλοφορίας αλλά και στη βελτίωση των υπολογιστικών μοντέλων του παγκόσμιου κλίματος.Αμερικανοί και γάλλοι ερευνητές μελέτησαν τα γιγάντια «εσωτερικά κύματα» στον Πορθμό του Λουζόν, μια στενή λωρίδα θάλασσας που χωρίζει τις Φιλιππίνες από την Ταϊβάν. Τα υποβρύχια κύματα αυτής της περιοχής, τα οποία πιστεύεται ότι είναι από τα μεγαλύτερα του κόσμου, φτάνουν σε ύψος τα 500 μέτρα, περίπου 70 μέτρα ψηλότερα από το Εμπάιερ Στέιτ Μπίλντινγκ. Η δεξαμενή -ουσιαστικά ένα μεγάλο ταψί που μπορεί να γεμίζει νερό- περιστρέφεται με μεταβλητή ταχύτητα και προσομοιώνει την περιστροφή της Γης. Μέσα στη δεξαμενή τοποθετήθηκε ένα ακριβές μοντέλο του Πορθμού της Λουζόν, συμπεριλαμβανομένων των γύρω νησιών αλλά και του ανάγλυφου στον γύρω βυθό.Η δεξαμενή πληρώθηκε στη συνέχεια με στρώματα νερού διαφορετικής αλατότητας. Τα στρώματα αυτά μιμούνται τις διαφορές πυκνότητας που καταγράφονται στον πορθμό: κρύα και πυκνά στρώματα υψηλής αλατότητας στο κάτω μέρος και θερμότερα, λιγότερο αλμυρά νερά από πάνω. Οι ερευνητές, τέλος, προσομοίωσαν τις παλίρροιες του πορθμού χρησιμοποιώντας δύο μεγάλα έμβολα, και παρακολούθησαν την κίνηση του υγρού με ισχυρά φώτα και μικρά σωματίδια που προστέθηκαν στο νερό. http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=557681 Link to comment Share on other sites More sharing options...
albino 17 Ιανουαρίου 2014 #2 Share 17 Ιανουαρίου 2014 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος