Jump to content

Κορυντορας Και Αστρωτος Βυθος!

Sturm

Recommended Posts

Σωστα ειναι αυτα που λετε και συμφωνω..

Αλλα κυριως αναφερομαι στην δικη μου περιπτωση που εγινε η μεταφορα τους σε νεο ενυδρειο... εκει μετεφερα ολοκληρο τον πληθυσμο και οχι 10 γαριδες..

• Like 1

Βάλε στη μέση τους παράγοντες στρές και προσαμογής. Με ποια μέθοδο έστρωσες το νέο ενυδρείο;Με μεταφορά υπάρχοντος φίλτρου; Με μπόλι; Με βακτήρια; Με τροφή; Κάτι μου περνάει απ'το μυαλό για την περίπτωση σου...

το γραφω και πιο πανω.. οτι εγινε μεταφορα στο νεο ενυδρειο νερο απο το παλιο και το ιδιο το φιλτρο.. (μιλαμε για μερικες γαριδες που χαθηκαν, ετσι..οχι ολες φυσικα)

Μονο το στρες και ο αστρωτος βυθος παιζουν..

οπως και να΄χει, εχει ακουστει απο παρα πολους χομπιστες ολα αυτα τα χρονια οτι οι γαριδες θελουν ωριμο βυθο τουλαχιστον ενα 2μηνο και η γνωμη μου ειναι οτι ισχυει.. ;)

Ναι αλλα γιατι; Αυτο θελουμε να εξετασουμε σε αυτη τη συζητηση! Μηπως ειναι μυθος τελικα και τον καταριψουμε!

Το προβλημα ειναι, αν ενας βυθος ειναι καινουριος με οτι αυτο συνεπαγεται ( βρωμιες, μεταλλα, αναεροβιες κτλ ) επηρεαζει τα κορυ!

Τα μωρα σε αδειο βυθο δεν βλεπω να εχουν καποιο προβλημα! Δεν υπαρχει βυθος δεν υπαρχει και προβλημα!

Ισως παιζουν και αυτα που ειπες.. ισως και αλλοι παραγοντες..

νομιζω πως για να υπαρχει αυτο το θεμα του στρωμμενου βυθου, θα υπηρχαν πολλα περιστατικα και αναφορες χομπιστων ανα τα χρονια..

ισως να μην ισχυει.. δεν μπορω να ειμαι σιγουρος..

παντως εγω για οργανισμους που δραστηριοποιουνται στο βυθο, το εφαρμοζω για να ειμαι ησυχος ;)

• 6 months later...

γαριδες με κορυ συμβιώνουν η μπα?

τις ενηλικες δεν τις πειραζουν.. για τον γοννο δεν περνω κι ορκο.. ολο και κατι θα τσιμπανε..

παντως εαν ειναι αρκετα φυτεμενο το ενυδρειο, νομιζω θα επιζησουν αρκετα μικρα.

Παιδια, παρακαλω ας μην χαλαμε το θεμα!

οκ ευχαριστω για την πληροφορία :)

• 3 weeks later...

Ποτέ μου δεν κατάλαβα τι ακριβώς σημαίνει στρωμένος βυθός κ πως τον αναγνωρίζουμε...Επίσης στρωμένο ενυδρειο προσωπικά δεν θεωρω ενα ενυδρείο που απλά εκανε τον κύκλο του αζώτου.Ας περάσει το 6μηνο,που κάπου εκεί τρώνε πολλά ενυδρεία χοντρη τούμπα κ τα λέμε κατόπιν.Κατά την ταπεινή μου άποψη,πολύ προσοχή απλά στα νέα ενυδρεία. :)

Ποτέ μου δεν κατάλαβα τι ακριβώς σημαίνει στρωμένος βυθός κ πως τον αναγνωρίζουμε...Επίσης στρωμένο ενυδρειο προσωπικά δεν θεωρω ενα ενυδρείο που απλά εκανε τον κύκλο του αζώτου.Ας περάσει το 6μηνο,που κάπου εκεί τρώνε πολλά ενυδρεία χοντρη τούμπα κ τα λέμε κατόπιν.Κατά την ταπεινή μου άποψη,πολύ προσοχή απλά στα νέα ενυδρεία. :)

Δηλαδη Δημητρη θεωρεις πως το προβλημα εντοπιζεται στο ενυδρειο το οποιο ακομη δεν εχει σταθεροποιηθει και οχι στον βυθο;

Δηλαδη Δημητρη θεωρεις πως το προβλημα εντοπιζεται στο ενυδρειο το οποιο ακομη δεν εχει σταθεροποιηθει και οχι στον βυθο;

Κάπως έτσι,θεωρώ ότι ένα νέο ενυδρείο είναι πιο "εύθραυστο" και δεν έχει τις αντοχές ενος παλαιότερου ενυδρείου. :)

Καλα αυτο ειναι σιγουρο αλλα για το θεμα με τα κορυ και τον βυθο; Μυθος ή πραγαμτικοτητα; Ποια η αποψη σου περι τουτου;

Όπως έγραψα και σε παλαιότερο πόστ (#25) σε όλες σχεδόν τις αλλαγές ενυδρείων που έχω κάνει, ο βυθός ήταν καινούριος και δεν έχασα ποτέ cory ή οποιαδήποτε άλλο βυθόψαρο... άρα για μένα είναι ΜΥΘΟΣ!

Έγινε επεξεργασία - south

Καλα αυτο ειναι σιγουρο αλλα για το θεμα με τα κορυ και τον βυθο; Μυθος ή πραγαμτικοτητα; Ποια η αποψη σου περι τουτου;

Καλημέρα.Κατα την αποψη μου και με βάση τις εμπειριές που έχω αποκομίσει θα έλεγα πιο πολύ μύθος.

Ας υποθέσουμε οτι εχουμε ενα ενυδρείο που τρέχει 2 χρονια και αλλάζουμε τον βυθό πχ για να βγάλουμε το χαλικάκι και να βάλουμε αμμο.Θα κινδυνέψουν κατόπιν τα κόρυ;Πόλλες φορές ειδα,αλλα και εγω εχω αλλάξει τον βυθό,ποτέ όμως δεν υπήρξε απώλεια.

:)

Καλό είναι μερικές φορές κάποια πράγματα να επαναλαμβάνονται ώστε να τα θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Εγώ θα πω τα εξής.

θα πιστέψω στον άστρωτο βυθό εάν κάποιος με εξηγήσει τη συμβαίνει στον στρωμένο και τη στον άστρωτο βυθό. Θεωρίες χωρίς τεκμηριωμένη βάση δεν μπορώ να της αποδεχτώ.

Στην ουσία δεν υπάρχει ούτε καν στρωμένο ή άστρωτο ενυδρείο απλά είναι ένας αποδεκτός όρος για να συνεννοούμαστε για το αν το ενυδρείο είναι νέο ή όχι.

Πέρα από τον κλασικό κύκλο του αζώτου υπάρχουν και άλλοι ας τους πούμε ''κύκλους'' που επιτελούνται στο ενυδρείο μας. Κάθε ''κύκλος'' συνεισφέρει με τον τρόπο του στην σταθερότητα των τιμών αλλά και άλλων παραμέτρων στο μικρό μας ατελές οικοσύστημα. Συνήθως η μέγιστη σταθερότητα που μπορεί να αποκτήσει το ενυδρείο μας επιτυγχάνετε γύρω στους 6 μήνες.

Υπάρχουν ψάρια που έχουν κάποιες ευαισθησίες και για να επιβιώσουν θέλουν ένα ποιο υγιές και ολοκληρωμένο περιβάλλων σε σχέση με άλλα ψάρια διότι καθώς είναι ευαίσθητα είναι και επιρρεπείς σε διάφορές ασθένειες που με το απλό μας μάτι δεν μπορούμε να της προσδιορίσουμε.

Υπάρχουν χομπίστες που έχουν γνώση των πραγμάτων και με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα μπορούν εξ αρχής να συντηρήσουν αυτά τα ευαίσθητα ψάρια, αυτοί που δεν έχουν την ανάλογη εμπειρία συνιστάτε να βάλουν τα ψάρια μετά από ένα τρίμηνο. Στην ουσία μέσα σε αυτούς τους τρις μήνες το ενυδρείο βιολογικά θα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι σε ένα μήνα.

Το ενυδρείο είναι ένα σύνολο και έτσι πρέπει να το βλέπουμε, ότι συμβαίνει στο φίλτρο συμβαίνει και στον βυθό και εν μέρη και στα διακοσμητικά που έχουμε. Το φίλτρο μας δεν είναι κάτι το μαγικό, στην ουσία είναι ένας τεχνητός βυθός και επιτελούνται εκεί διαδικασίες που στην φύση επιτελούνται στον βυθό. Θεωρητικά και πρακτικά αν έχουμε ένα στρώμα βυθού γύρω στους 10 πόντους, λίγα ψάρια και μόνο έναν κυκλοφοριτή δεν χρειαζόμαστε ούτε καν φίλτρο.

Εν ολίγοις το φίλτρο και ο βυθός στο ενυδρείο μας είναι ένα και το αυτό, δεν ''έστρωσε'' το φίλτρο; Ε τότε δεν έστρωσε και ο βυθός, ή αλλιώς, όσο ''έστρωσε'' το φίλτρο έστρωσε και ο βυθός.

Όταν κάποιος μιλά για άστρωτο βυθό ή εν μέρη άστρωτο βυθό τότε μιλά στην ουσία και για άστρωτο ή εν μέρη άστρωτο φίλτρο και αντίστροφα.

• Like 1

Δεν υπαρχει "άστρωτος" βυθός σαν εννοια, υπαρχει άστρωτο ενυδρειο λογο άστρωτου φίλτρου. Μην μπερδευόμαστε ομως με το κυκλο του αζώτου. Δεν ειναι ο μόνος κύκλος στο ενυδρειο μας. Καποια αλλα βακτηρια πρεπει επισης να ωριμάσουν για να "σπάσουν" τις ενώσεις που υπαρχουν στο νερου μας σε αμμωνία.. Αυτα αργούν λιγο παραπανω να στρώσουν απο τα κλασικά που ξέρουμε.

Εξού και καποιες φορες με στρωμένο ενυδρειο (καινούργιο παντα) εχουμε απροσδιόριστες απώλειες δηλωμένες με το γενικό new tank sydrome. Για ολα υπαρχει λογος και πρεπει επιτέλους να καταλαβει ο κοσμος οτι το στρώσιμο ειναι παραπανω απο απλο κυκλο του αζώτου.

Διαβαζοντας τα πολυ ενδιαφεροντα παραπανω γραφομενα, θελω να ρωτησω το εξης: Τι εχει δηλαδη ο βυθος που σκοτωνει τα κορυντορας και τις γαριδες οταν ειναι αστρωτος; Εχει αμμωνια;

εγω δεν εχω να προσθεσω κατι παραπανω... και συμφωνω πως πλεκο και κορυς προφανως και να μην εχουν προβλημα..

θα ελεγα να δοκιμασετε ομως δυσκολες γαριδες σε καινουργιο χαλικι ή αμμο , τοτε ισως καταλαβετε την εννοια του στωμμενου βυθου...

δεν το παιζω φιλοσοφος ή ξερολας.. ουτε θα βαλω λινκ με αναλυσεις περι βυθου...

θεωρω ομως πως οι γαριδες θελουν ωριμο ενυδρειο που θα "τρεχει" ηδη 2-3 μηνες τουλαχιστον με αλλους οργανισμους και θα εχουν αναπτυχθει σε αυτο (χαλικι -φιλτρο-φυτα κλπ)διαφοροι μικροοργανισμοι που τους ειναι απαραιτητοι.

αρα για μενα σαν εννοια , υπαρχει

Η ιδια ερωτηση και για σενα Γιαννη, τι εχει ο βυθος που σκοτωνει τις γαριδες;

θα ελεγα να δοκιμασετε ομως δυσκολες γαριδες σε καινουργιο χαλικι ή αμμο , τοτε ισως καταλαβετε την εννοια του στωμμενου βυθου...

δεν το παιζω φιλοσοφος ή ξερολας.. ουτε θα βαλω λινκ με αναλυσεις περι βυθου...

Εγω θελω αυτα τα links περί βυθού. Αν οντως υπαρχει αυτο που θεωρείς, θελω να το δω. Ισως συμφωνήσω, ισως οχι. Δεν πρεπει να το δω ομως να εχω άποψη αν υπαρχει κατι τέτοιο; Γιατι μου ακουγετε πολυ θεωρητικό και τεχνικά με εξαίρεση την παρουσία βακτηριων, biofilm και detritus δεν υπαρχει κατι αλλο ζωντανο στην παλια αμμο..

Ισως να εχεις δικιο για τις γαρίδες να εχουν αναγκη biofilm ή detritus, αλλα μεχρι εκει και αυτο δεν το ξερω.

tsala την δεν καταλαβαίνεις χωρίς διάθεση ειρωνείας μήπως δεν μπόρεσα με το γράψιμο να τα αποδώσω σωστά;

ΔΕΝ υπάρχει άστρωτος βυθός υπάρχει άστρωτο ενυδρείο δεν είπε κάνεις ότι δεν υπάρχουν ψάρια που θέλουν ένα καλά στρωμένο ενυδρείο, αντιθέτως.

Δεν ψοφούν η δύσκολες γαρίδες γιατί δεν έστρωσε ο βυθός αλλά γιατί γενικά δεν έστρωσε το ενυδρείο, το λες και μόνος σου στην δεύτερη παράγραφο θέλουν ώριμο ενυδρείο όχι ώριμο βυθό.

Έτσι όπως αναφέρονται γενικά κάποιοι ξεχωρίζουν τον βυθό από το υπόλοιπο σύστημα, λες και ο βυθός λειτουργεί αυτόνομα και ωριμάζει με τους δικούς του ρυθμούς ανεξάρτητα από το φίλτρο και την στήλη του νερού.

Να το ξανά τονίσω

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΗ ΑΣΤΡΩΤΟΣ ΒΥΘΟΣ, ΥΠΑΡΧΗ ΑΣΤΡΟΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ

• Like 2

Χρηστο , δεν ξερω εαν εχεις κολλημα με την εννοια.. αλλα πες το οπως θελεις.. το ιδιο λεμε..

αλλα θα σου εξηγησω πως το εννοω,..

εαν εχω πχ ενα ειδος caridina σε 60 λιτρα ενυδρειο που τρεχει 6+ μηνες (θεωρητικα εχει στρωσει και ειναι σχετικα ωριμο) και τις κανω μεταφορα σε 120 λιτρα με το ιδιο φιλτρο , το 60λιτρο νερο τους + 60λιτρα νεο και νεο χαλικι φρεσκοπλυμενο.

το ενυδρειο θεωρειται αστρωτο? κι αν οχι, πιστευεις πως δεν θα εχουν προβλημα οι γαριδες? κι αν ναι , γιατι θεωρειται αστρωτο?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...