peristeropoulos 7 Ιανουαρίου 2014 #1 Share 7 Ιανουαρίου 2014 καλησπερα χρονια πολλα και χρονια καλα...την περασμενη εβδομαδα αγορασα ενα ενυδρειο 24lt χωρις φιλτρο μονο με ενα πλαστικο δεντρακι και χαλικακι μαζι με το ενυδρειο πηρα και 3 χρυσοψαρα...o πετσοπασ μ εδωσε ενα υγρο και μ ειπε να το βαζω ανα 3 μερεσ ενα καπακι οποτε δηλ κανω αλλαγη νερου στο ενυδρειο μου ...και οπως κανω...αλλα ρε παιδια απο την πρωτη μερα το νερο ειναι θολο δεν ξεθολονει με τπτ ...σημερα πηρα και ενα φιλτρο εσωτερικο και εβαλα και ακομα ειναι στην ιδια κατασταση...σας παρακαλω να μ πειτε 2 πραγματα οσο πιο αναλυτικα μπορειτε τι να κανω με το νερο και την θολουρα..σας ευχαριστω πολυ ΥΣ το υγρο που μ δωσανε απο το petshop λεγεται TETRA goldfish aquasafe Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 7 Ιανουαρίου 2014 #2 Share 7 Ιανουαρίου 2014 Καλησπέρα, χρόνια πολλά και καλώς ήρθες! Εκτός από το αντιχλώριο της Tetra μήπως έριξες βακτήρια και σου θόλωσε το νερό; Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η θολούρα να προέρχεται από αμμωνία στο νερό σου. Έχεις τεστ για να κάνεις μετρήσεις στο νερό σου για αμμωνία; Θα σου φανούν χρήσιμα τα παρακάτω, ρίξε μια ματιά: Η πρώτη επαφή με το ενυδρείο Χρυσόψαρα Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 7 Ιανουαρίου 2014 #3 Share 7 Ιανουαρίου 2014 Καλώς ήρθες στην παρέα. Δώσε μεγάλη βάση ειδικά στο 1ο link που σου έδωσε η Καλλιρρόη από πάνω. Για να ευχαριστηθείς το χόμπι και να είναι και τα ψαράκια σου καλά , χρειάζεται μια ενημέρωση ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
montiliani 7 Ιανουαρίου 2014 #4 Share 7 Ιανουαρίου 2014 καλη χρονια φιλε δυστηχως 3 χρυσοψαρα δεν ζουν σε 24 λιτρα ουτε καν ενα δεν ζει σε τοσα λιτρα ισως θα ηταν καλυτερα να βαλεις γαριδες η μονομαχο,κακως ο πετσοπας στα εδωσε αλλα ευτυχως ψαχτηκες και με την βοηθεια του φορουμ και πολυ διαβασμα τωρα που ειναι αρχη θα αποφυγεις πολλα λαθη και λεφτα πεταμενα ασε την στεναχωρια αν χανεις τα ψαρακια..τωρα στην ερωτηση σου το νερο ειναι γεματο αμμωνια λογικα και το φιλτρο αστρωτο για μενα δωσε πισω τα ψαρακια στο πετ να στα κρατησουν μεχρι να παρεις αν ειναι εφικτο μεγαλυτερο ενυδρειο η προσπαθησε να βρεις μπολι να μπολιασεις το φιλτρο σου αν και παλι 3 χρυσοψαρα δεν θα την παλεψουν σε τοσο μικρο ενυδρειο.το φιλτρο σου τι υλικα εχει μεσα???καλο ειναι να κανεις μια μεγαλη αλλαγη νερου και να μην ταιζεις καθολου η ελαχιστα για να μην επιβαρυνεις το νερο σου μεχρι να δεις τι θα κανεις..παντως μην τρελενεσαι ολοι στην αρχη την πατησαμε καναμε λαθη και απο αυτα μαθαμε με οπλο σου το φορουμ το πολυ διαβασμα και την υπομονη θα κανεις ενα πολυ ομορφο ενυδρειο που θα σε ευχαριστει και θα το χαιρεσε... Link to comment Share on other sites More sharing options...
peristeropoulos 7 Ιανουαρίου 2014 Author #5 Share 7 Ιανουαρίου 2014 ευχαριστω για τισ απαντησεισ ..οχι βακτηρια δεν εριξα!!!!!το εχω καταλαβει οτι δεν ζουν 3 ψαρια σε τοσο μικρο ενυδρειο ..αλλα το καταλαβα η μαλλον το διαβασα αργα με στεναχωρει το γεγονοσ οτι δεν με ενημερωσε ο πετσοπασ και δεν θελω σε καμια περιπτωση να παθουν κατι τα ψαρακια.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 7 Ιανουαρίου 2014 #6 Share 7 Ιανουαρίου 2014 (edited) Εκτός από το ελάχιστο τάισμα θα βοηθήσει την κατάσταση η καθημερινή αλλαγή νερού. Και όταν λέμε αλλαγή νερού, δεν εννοούμε βγάζω όλο το νερό έξω, καθαρίζω και βάζω νερό (ίσως να στο έχουν πει στο κατάστημα). Βγάζεις ένα μέρος του νερού και τα ψάρια παραμένουν μέσα στο ενυδρείο, καθαρίζεις κι έπειτα προσθέτεις το νερό που έχεις προετοιμάσει από πριν με αντιχλώριο και το οποίο θα πρέπει να είναι στην ίδια θερμοκρασία με του ενυδρείου. Κανονικά κάνουμε 30%, τώρα στην περίπτωσή σου δεν ξέρω να σου πω με σιγουριά πόσο μεγάλη αλλαγή πρέπει να κάνεις. Αυτό που επείγει να κάνεις είναι: 1. να βάλεις βιολογικό υλικό στο φίλτρο σου (μπόλι από ήδη στρωμένο ενυδρείο) 2. να πάρεις τεστ (υγρά, που είναι αξιόπιστα σε σχέση με τα στικ) για να μετρήσεις αμμωνία (ΝΗ4), νιτρώδη (ΝΟ2) και νιτρικά (ΝΟ3) Για ό,τι δεν καταλαβαίνεις μην διστάσεις να ρωτήσεις. Υ.Γ. Μην στεναχωριέσαι, συχνά γίνεται αυτό, κι εγώ από μια γυάλα με 2 χρυσόψαρα ξεκίνησα. Αφού έχεις όρεξη και καλή διάθεση, με τη βοήθεια του φόρουμ όλα θα πάνε καλά! Έγινε επεξεργασία 7 Ιανουαρίου 2014 - kalliroi 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
peristeropoulos 7 Ιανουαρίου 2014 Author #7 Share 7 Ιανουαρίου 2014 ρε παιδια χιλια ευχαριστω ειλικρινα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!το φιλτρο δεν ξερω τι υλικα εχει μεσα λεγεται DOPHIN F800 Link to comment Share on other sites More sharing options...
peristeropoulos 7 Ιανουαρίου 2014 Author #8 Share 7 Ιανουαρίου 2014 θα ηλενα να μου πειτε σε τι θερμοκρασιεσ ζουν τα χρυσοψαρα ..το νερο δηλ και σε τι μετρησεισ πρεπει να βρισκονται νιτρώδη (ΝΟ2) και νιτρικά (ΝΟ3) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 8 Ιανουαρίου 2014 #9 Share 8 Ιανουαρίου 2014 ρε παιδια χιλια ευχαριστω ειλικρινα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!το φιλτρο δεν ξερω τι υλικα εχει μεσα λεγεται DOPHIN F800 Μπορείς να τα περιγράψεις ή να τα φωτογραφήσεις. Συνήθως έχουν σφουγγάρια και άνθρακα. Ο άνθρακας απορροφά ουσίες που μπορεί να "βγάλουν" τα υλικά ενός καινούριου ενυδρείου. Γι'αυτό μετά από μερικές ημέρες χρήσης τον βγάζουμε και βάζουμε βιολογικό υλικό. θα ηλενα να μου πειτε σε τι θερμοκρασιεσ ζουν τα χρυσοψαρα ..το νερο δηλ και σε τι μετρησεισ πρεπει να βρισκονται νιτρώδη (ΝΟ2) και νιτρικά (ΝΟ3) Τα χρυσόψαρα είναι ψάρια κρύου νερού, σε αντίθεση με τα τροπικά ψάρια επιβιώνουν ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τον χειμώνα η θερμοκρασία αν θυμάμαι καλά είναι γύρω στους 19 και το καλοκαίρι γύρω στους 24. Δεν χρειάζονται θερμοστάτη. μπορείς να τα έχεις και σε θερμοκρασία δωματίου. Η αμμωνία και τα νιτρώδη (ΝΟ2) πρέπει να είναι μηδενικά, δεν πρέπει να έχεις καθόλου στο νερό γιατί βλάπτουν τα ψάρια. Τα νιτρικά (ΝΟ3) νομίζω μεταξύ 10 και 25 είναι φυσιολογικά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
peristeropoulos 8 Ιανουαρίου 2014 Author #10 Share 8 Ιανουαρίου 2014 να τα φωτογραφισω δεν μπορω γτ οσο και να σου φανει περιεργο δεν εχω ουτε κινητο(ουτε συσκευη ουτε αριθμο) ουτε φωτογραφικη εχω ενα Sarasa comet ενα Shubunkin και ενα Fantail ειναι μκρα ακομα nano θα ελεγα καικανουν κατι περιεργα εκει ειναι που ανησυχω καθονται στο πατω του ενυδρειου και αναπνευουν γρηγορα σαν να δυσκολευονται να κολυμπισουν κατι τετοια κανουν...αλλα απο την ωρα που εβαλα το φιλτρο το απογευμα σαν να εχουν ζωντανεψει λιγο μου φαινονται πιο κινητικα Link to comment Share on other sites More sharing options...
peristeropoulos 8 Ιανουαρίου 2014 Author #11 Share 8 Ιανουαρίου 2014 αυτο με τα σφουγγαρια και τον ανθρακα δεν το καταλαβα καλα Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 8 Ιανουαρίου 2014 #12 Share 8 Ιανουαρίου 2014 Εννοούσα να φωτογραφίσεις τα υλικα του φίλτρου αλλά δεν πειράζει, μπορείς να τα περιγραψεις. Τα ψαρακια μάλλον την άκουσαν από την αμμωνία, μια αλλαγή νερού θα τα ανακουφίσει. Χρειάζεσαι βιολογικό υλικό για το φίλτρο σου και άμεσο στρώσιμο για να μην πάθουν τίποτα από την αμμωνία. Στάλθηκε από το GT-S6500 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 8 Ιανουαρίου 2014 #13 Share 8 Ιανουαρίου 2014 Φιλε μου η θολουρα πιθανον να ειναι απο το νερο που μπηκε στο ενυδρειο σου, αφου λες πως ειναι απ την πρωτη στιγμη! Το χαλικι που εβαλες το ξεπλυνες καθολου; Βεβαια τωρα, μια εβδομαδα μετα, εχεις και αμμωνια! Οι αναπνοες τους ηταν γρηγορες για πολλους και διαφορους λογους οπως ελλειψη οξυγονου, αμμωνια, στρες! Το θεμα ειναι τι σκοπευεις να κανεις τωρα με τα ψαρακια; Καθημερινη αλλαγη νερου νομιζω θα εκανε τα πραγματα χειροτερα λογω στρες. Οποτε κατι πρεπει να γινει γρηγορα τουλαχιστον απο την αποψη του φιλτραρισματος και στο εγγυς μελλον και απο την αποψη της ψαροσυνθεσης! Παντως δεν θελει βεβιασμενες και νευρικες κινησεις! Ηρεμα κι ωραια θα τα λυσουμε ολα εδω αν εισαι κι εσυ αποφασισμενος! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 8 Ιανουαρίου 2014 #14 Share 8 Ιανουαρίου 2014 Καλημέρα και από εμένα και καλώς ήρθες..... Τα παιδιά σου είπαν ότι χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις το διάβασμα. Θα ήθελα να σου τονίσω να μην πλύνεις ποτέ το φίλτρο (κυρίως σφουγγάρια - βιολογικό υλικό) με νερό βρύσης γιατί σκοτώνονται όλα τα χρήσιμα βακτήρια και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ ο κύκλος του αζώτου (δες στο πρώτο λινκ). Το έκανα εγώ αυτό το λάθος στην αρχή..... Το βιολογικό υλικό που πρέπει να βάλεις στο φίλτρο είναι άσπρο κεραμικό υλικό σαν μακαρονάκι κοφτό ή σαν μπιλίτσες... Ένα που χρησιμοποιείται συχνά είναι το σιποραξ μίνι (τσεκαρέ το σε διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης) που μπαίνει άνετα σε μικρά φίλτρα. Αντίστοιχα προϊόντα έχουν όλες οι ενυδρειακές εταιρείες. Πάνω στην επιφάνεια του βιολογικού υλικού αναπτύσσονται τα βακτήρια που αναφέρονται στον κύκλο του αζώτου και μετατρέπουν την αμμωνία σε νιτρώδη και μετά σε νιτρικά. Πριν το βάλεις στο φίλτρο σου ξέπλυνε το με νερό και το βάλτο στη θέση του άνθρακα (ο άνθρακας συνήθως είναι σαν μικρά καρβουνάκια). Αν κάποια στιγμή χρειαστούν καθάρισμα τότε τα ξεπλένουμε μόνο σε νερό που έχουμε βγάλει από το ενυδρείο κατά την διάρκεια της αλλαγής νερού... Στις οδηγίες χρήσης του φίλτρου θα βρεις σίγουρα χρήσιμες πληροφορίες και ακριβή περιγραφή για τα υλικά που περιέχει. Το μπόλι που λέμε να βάλεις είναι οι κεραμικές μπιλίτσες ή μακαρόνι που σου είπαμε πιο πάνω αλλά από άλλο φίλτρο που "τρέχει" περισσότερο καιρό και έχουν ήδη αναπτυχθεί πάνω τους τα βακτήρια που θέλουμε. Αν θες βάλε αγγελία με την περιοχή που μένεις μήπως κάποιος κοντά σου έχει να σου δώσει. Στην περίπτωση που δεν βρεις μπόλι βοήθησε το στρώσιμο του ενυδρείου σου με έτοιμα βακτήρια. Θα ζητήσεις από το πετ σοπ βακτήρια και θα ακολουθήσεις τις οδηγίες που γράφει το μπουκαλάκι που θα αγοράσεις. Καλό είναι να το ρίξεις πάνω στο βιολογικό υλικό που θα έχεις βάλει στο φίλτρο. Μετά θα ταίζεις ελάχιστα ανά δυο μέρες ίσως (ας πουν και οι πιο έμπειροι για το τάισμα) μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος (μηδέν αμμωνία και νιτρώδη). Βακτήρια ρίχνεις πάνω από μία φορά σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες στο μπουκάλι. Το φίλτρο σου είναι αυτό??? http://www.scribd.com/doc/59760325/Dolphin-Internal-Filter Το σφουγγάρι του άστο όπως είναι. Υποθέτω ότι στο μεσαίο τμήμα μπαίνει ο άνθρακας. Πέτα τον και βάλε το βιολογικό υλικό που είπαμε (ξέπλυμα πρώτα με νερό και μετά ρίξε του την δόση των βακτηριδίων που αναλογεί στα λίτρα σου σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφουν πάνω στο μπουκάλι). Η μαύρη άκρη από το ημιδιαφανές σωληνάκι πρέπει να είναι έξω από το νερό και μάλιστα πιο ψηλά από την στάθμη του νερού μέσα στο ενυδρείο για να μην πάρει νερό. Αυτό το σωληνάκι παρέχει οξυγόνωση στο νερό. Ο Sturm σε ρώτησε αν ξέπλυνες το χαλικάκι σου γιατί βγάζουν χώμα και θολώνουν το νερό αν δεν ξεπλυθούν καλά. Νομίζω με τις αλλαγές νερού και το φίλτρο ότι θα βελτιωθεί... Αυτά για αρχή... Ελπίζω να σε βοηθήσαμε λίγο.. Ξεκίνα οπωσδήποτε το διάβασμα των θεμάτων που περιλαμβάνονται στο λινκ για την πρώτη επαφή με το ενυδρείο και τότε θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις σιγά σιγά τι είναι αυτά που σου λέμε... Με ψυχραιμία θα την βρεις την άκρη. Εδώ είμαστε... Link to comment Share on other sites More sharing options...
peristeropoulos 8 Ιανουαρίου 2014 Author #15 Share 8 Ιανουαρίου 2014 πολυ χρησιμα ολα αυτα αλλα εχω κανει ηδη βλακειεσ μου ειπε ο πετσοπασ να κοψω το μισω φιλτρο και να βαλω εκει τα μπιλακια οπως και εκανα αλλαξα το νερο και εριξα τα βακτηριδια μεσα στο νερο (εκει μ ειπε)πφφφφ εχω απελπιστει τελειως !!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
montiliani 8 Ιανουαρίου 2014 #16 Share 8 Ιανουαρίου 2014 μην τρελενεσε, βαλε και μια αγγελια για μπολι γιατι ετσι θα αργησει να στρωσει το φιλτρο μονο με βακτηρια και ταιζε λιγο, και μερα παρα μερα να ταιζεις δεν τρεχει τιποτα προσπαθησε να κρατας το νερο σου καθαρο Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 8 Ιανουαρίου 2014 #17 Share 8 Ιανουαρίου 2014 On 8/1/2014 at 5:30 ΜΜ, το μέλος peristeropoulos έγραψε: πολυ χρησιμα ολα αυτα αλλα εχω κανει ηδη βλακειεσ μου ειπε ο πετσοπασ να κοψω το μισω φιλτρο και να βαλω εκει τα μπιλακια οπως και εκανα αλλαξα το νερο και εριξα τα βακτηριδια μεσα στο νερο (εκει μ ειπε)πφφφφ εχω απελπιστει τελειως !!!!!! Δεν έκανες βλακεία, ούτως ή άλλως θα χρειαζόσουν βιολογικό υλικό. Τώρα όπως είπε και ο montiliani βάλε μία αγγελία για να σου δώσουν μπόλι γιατί αλλιώς μπορεί να χρειαστεί ακόμα και πάνω από μήνα μέχρι να στρώσει το ενυδρείο.Εδώ μπορείς να ανοίξεις μία αγγελία και να ζητήσεις μπόλι λέγοντας σε ποια περιοχή είσαι ή σε βολεύει. Το ότι έβαλες βακτήρια στο νερό δεν είναι κακό. Και μην απελπίζεσαι, όλοι έχουμε κάνει λάθη στην αρχή και συνεχίζουμε να κάνουμε, άνθρωποι είμαστε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
peristeropoulos 8 Ιανουαρίου 2014 Author #18 Share 8 Ιανουαρίου 2014 αμα παω σε ενα pet shop και ζητησω μπολι θα μ δωσουνε????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
peristeropoulos 8 Ιανουαρίου 2014 Author #19 Share 8 Ιανουαρίου 2014 οφειλω να ομολογησω οτι το νερο εχει ξεθολωσει αρκετα ...εδω και 5 ωρεσ που εβαλα το βιολογικο υλικο και εκανα την αλλαγη νερου και εριξα τα βακτηριδια...τωρα αυριο να ξανακανω αλλαγη νερου να ξαναριξω βακτηριδια???καθε ποσες μερεσ να το επαναλαμβανω>? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 8 Ιανουαρίου 2014 #20 Share 8 Ιανουαρίου 2014 οφειλω να ομολογησω οτι το νερο εχει ξεθολωσει αρκετα ...εδω και 5 ωρεσ που εβαλα το βιολογικο υλικο και εκανα την αλλαγη νερου και εριξα τα βακτηριδια...τωρα αυριο να ξανακανω αλλαγη νερου να ξαναριξω βακτηριδια???καθε ποσες μερεσ να το επαναλαμβανω>? Τωρα δεν ξανακανεις αλλαγη νερου για καμια εβδομαδα! Πρεπει να μετρησεις αμμωνια, νιτρωδη και νιτρικα για να δεις αν το φιλτρο ειναι στρωμενο οποτε θα ξεκινησεις να κανεις αλλαγες νερου κανονικα! Βακτηρια δεν χρειαζεται να ριξεις αλλα! Με τα ψαρια τι θα κανεις; Link to comment Share on other sites More sharing options...
peristeropoulos 8 Ιανουαρίου 2014 Author #21 Share 8 Ιανουαρίου 2014 a ωραια σκεφτομαι να αγορασω μεγαλυτερο ενυδρειο για τα ψαρια λιαν συντομος!!!!οταν στρωση το ενυδρειο καθε ποτε κανω αλλαγεσ νερου και καθε ποτε καθαριζω το φιλτρο???παντως απο το μεσημερι που εκανα την αλλαγη νερου και εβαλο και το βιολογικο υλικο στο φιλτρο εχει καθαρισει το ενυδρειο πααααρα πολυ σας ευχαριστω εναν εναν προσωπικα με βοηθησατε παρα πολυ!!!!!! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 8 Ιανουαρίου 2014 #22 Share 8 Ιανουαρίου 2014 Οταν στρωσει, που σημαινει θα μετρας αμμωνια 0, νιτρωση 0 και νιτρικα απο 10-25, θα κανεις αλλαγη νερου 30% περιπου καθε εβδομαδα! Αντε με το καλο για τα ψαρακια δεν την πολυπαλευουν! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος