Jump to content

Προφίλ Atyopsis Moluccensis, Bamboo Shrimp


Recommended Posts

post-51356-0-12818700-1388597539_thumb.jpg

Επιστημονικό Όνομα: Atyopsis moluccensis (Fenner A. Chace, Jr., 1983)
Κοινή ονομασία: Bamboo shrimp.

Άλλες κοινές ονομασίες: Asian Filter Shrimp, Fan Shrimp, Wood Shrimp, Flower Shrimp, Marble Shrimp
Ελληνικό Όνομα: Γαρίδα Bamboo
Γενική κατηγορία: Μαλακόστρακα
Κλάση: Δεκάποδα
Οικογένεια: Atyidae

Μέγεθος: Το τυπικό μέγεθος των ενηλίκων είναι για το αρσενικό 10 εκατοστά και για θηλυκό 7 εκατοστά είναι. Κάποιοι αναφέρουν ότι τα ενήλικα κυμαίνονται σε γκάμα μεγεθών από 5-12 εκατοστά.

Βιότοπος: Προέλευση ΝΑ Ασία (κυρίως Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Σρι Λάνκα, Νήσο Σαμόα αλλά εξάπλωση από Οκινάουα (Ιαπωνία) μέχρι τη Ινδική χερσόνησο).

Απαιτεί σταθερή ροή στο ενυδρείο, διότι συλλέγει την τροφή του φιλτράροντας (παθητικά) το νερό.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 6.5-7.8, ιδανικά 7.2

ΚΗ: 3-10°dKH, ιδανικά 7 dKH
GH: °dGH
Θερμοκρασία: 23-28 °C
Είναι ανθεκτικό είδος σε διάφορες συνθήκες νερού, ωστόσο προτιμάει ουδέτερο ή ελαφρά βασικό pH (δηλαδή μεγαλύτερο του 7).
Λίτρα: Λόγω του μεγάλου μεγέθους της, προτείνεται ένας ελάχιστος όγκος γύρω στα 40 λίτρα για μία ή δύο γαρίδες.

Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι πολύ κοινωνικό είδος, εξαιρετικά ειρηνικό, καθόλου δειλό. Λόγω της ιδιαιτερότητας στον τρόπο που διατρέφεται βρίσκεται σχεδόν πάντα σε ορατά σημεία του ενυδρείου. Γίνεται δειλή και κρύβεται, μόνο εάν αισθάνεται άβολα, όταν είναι άρρωστη ή φοβηθεί. Επίσης σε περίοδο που αλλάζει εξωσκελετό (έκδυση).

Διαχωρισμός φύλου: Πέραν της διαφοράς του μεγέθους δεν υπάρχει κάποιο εξωτερικό χαρακτηριστικό που κάνει εύκολα διακριτά τα δύο φύλα.

Χρωματισμός: Η γαρίδα Bamboo εμφανίζεται σε διάφορους χρωματισμούς από κιτρινο πορτοκαλί, ρόδινο, κόκκινο, μπεζ ανοιχτό έως σκούρο καφέ. Ενώ κάποιοι θεωρούν ότι αλλάζει χρωματισμούς ανάλογα με την κατάσταση της υγείας της, το πιο πιθανό είναι ότι οι διαφορετικοί χρωματισμοί είναι αποτέλεσμα της χρωματικής προσαρμογής στους χρωματισμούς τους περιβάλλοντός της (καμουφλάζ). Επίσης πιθανή είναι η αλλαγή χρώματος στα θηλυκά για να δηλώσουν ότι βρίσκονται σε περίοδο όπου μπορούν να αναπαραχθούν. Τέλος ο χρωματισμός που έχουν αμέσως μετά την έκδυση (αλλαγή εξωσκελετού -«κελύφους») είναι απαλό καφεκόκκινο.

Διακόσμηση ενυδρείου: Προτείνεται η ύπαρξη φυτών, ξύλων (κυρίως), πέτρας, ή παρόμοιας «πλατφόρμας», όπου μπορεί η γαρίδα να κάθεται για να είναι εκτεθειμένη στο ρεύμα του νερού και να συλλέγει την τροφή της. Συχνά ανεβαίνει για το σκοπό αυτό στη σωλήνωση του φίλτρου (π.χ. στη έξοδο) αναζητώντας το ρεύμα για να τραφεί ικανοποιητικά. Επίσης απαιτείται κάποιο σημείο του ενυδρείου όπου θα μπορεί να κρυφτεί (π.χ. πυκνή βλάστηση, ξύλα με κρυψώνες) προκειμένου να κάνει έκδυση, δηλαδή να απαλλαγεί από το παλιό της εξωσκελετό (κέλυφος) και να δημιουργήσει καινούριο – μεγαλύτερο.

Ζώνη κολύμβησης: Κινείται σε όλη τη στήλη του νερού. Συνήθως βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε συγκεκριμένα σημεία του ενυδρείου όπου το ρεύμα του νερού είναι ικανοποιητικό για να την προμηθεύσει με τους μικροοργανισμούς που αποτελούν την τροφή της. Σε περίπτωση που υπάρχει ικανοποιητική ροή στο ενυδρείο μας ώστε να μπορεί να προσλαμβάνει την τροφή της,θα την δούμε και στο βυθό.Σε αντίθετη περίπτωση,αν τη δούμε στο βυθό,σημαίνει ότι δεν διατρέφεται σωστά και πεινάει.

Διατροφή: Η γαρίδα Bamboo είναι οργανισμός που προσλαμβάνει την τροφή του φιλτράροντας το νερό (ηθμοφάγος οργανισμός) με το μπροστινό ζεύγος ποδιών της. Τα μπροστινά πόδια (τα δύο πρώτα ζευγάρια) είναι διαφοροποιημένα ως ένα είδος φίλτρου σε σχήμα βεντάλιας. Τα κρατάει τεντωμένα σε κάποιο σημείο που το ρεύμα ευνοεί τη μεταφορά μικροοργανισμών με τους οποίους διατρέφεται. Κάθε τόσο και όταν έχει συλλέξει αρκετή τροφή, τη μεταφέρει στο στόμα της.

Ως εκ τούτου χρειάζονται πολύ ειδικές πηγές τροφής. Ένα μικρός αριθμός μπορεί να διατηρηθεί σε ένα καλοστρωμένο ενυδρείο των 200 λίτρων χωρίς καμία προσθήκη τροφής. Εάν χρειάζεται να προστεθεί τροφή αυτή θα είναι φύκη (π.χ. ταμπλέτες σπιρουλίνα, ή τροφές σε σκόνη (π.χ. τριμμένα flakes για ψάρια, τροφές για γόνο) και τροφές που προορίζονται για ηθμοφάγους οργανισμούς. Από ζωντανές ή κατεψυγμένες τροφές, μπορούν να χορηγηθούν Dafnia, Mysis, ή Artemia μόλις έχει εκκολαφθεί. Ένας τρόπος άμεσης χορήγησης των τροφών αυτών είναι να γίνουν μείγμα με νερό και να χορηγηθούν με μία σύριγγα κατευθείαν κοντά στις γαρίδες.

Όταν υπάρχει έλλειψη τροφής (όχι επαρκής ποσότητα) κατεβαίνουν στο βυθό για αναζήτηση τροφής στο υπόστρωμα («Ψαχουλεύουν στην άμμο»). Επειδή συνήθως μόλις αγοράζονται από το pet shop είναι πολύ πεινασμένες είναι συχνό φαινόμενο αμέσως μετά την αγορά τους. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αγνοήσουμε αυτή τη συμπεριφορά, εάν το ενυδρείο μας είναι καλά στρωμένο και μπορεί να τους παρέχει τροφή. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η συμπεριφορά αυτή είναι ανησυχητική και σημαίνει ότι τα άτομα δεν διατρέφονται επαρκώς και λιμοκτονούν, οπότε πρέπει άμεσα να προστεθεί τροφή στο ενυδρείο.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 1-2 έτη. Υπάρχουν, ωστόσο, και πολλές προσωπικές αναφορές για παραπάνω από 2 έτη

Ιδανικοί συγκάτοικοι: Η γαρίδα Bamboo συμβιώνει αρμονικά με όλες τις γαρίδες ενυδρείου συμπεριλαμβανομένων των Amano Shrimp, Vampire Shrimp, Red Cherry Shrimp, Ghost Shrimp καθώς και με τα Zebra snails, και ψάρια όπως Corydoras, Corys, Ottos, και Chinese Algae Eaters. ΔΕΝ μπορούν να συνυπάρξουν με Oscars, Jack Dempseys ή άλλες επιθετικές κιχλίδες διότι μπορούν να καταλήξουν τροφή αυτών.

Υποείδη και υβρίδια: Δεν υπάρχουν αναφορές για υποείδη και δεν υβριδίζουν με άλλα είδη γαρίδων.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Το συγκεκριμένο είδος ΔΕΝ αναπαράγεται στο γλυκό νερό. Απαιτεί υφάλμυρο νερό για να μπορέσουν να αναπτυχθούν κατά το νυμφικό στάδιο, μετά την εκκόλαψη των αυγών.

Γενικές πληροφορίες: Όπως όλα τα υδρόβια καρκινοειδή είναι ευαίσθητη στο χαλκό (copper, Cu) ο οποίος είναι πολύ τοξικός γι’ αυτήν. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ότι δεν θα μπει στο ενυδρείο χαλκός (περιέχεται σε πολλές περιπτώσεις φαρμάκων), γι αυτό είναι σημαντικό να ΜΗΝ γίνονται θεραπείες στο ενυδρείο που περιέχει γαρίδες με φάρμακα με χαλκό.

Επίσης είναι πολύ ευαίσθητες στην αμμωνία (NH3) και τα νιτρώδη (ΝΟ2), γι αυτό η καλές συνθήκες στο ενυδρείο είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Το προφίλ αυτό φτιάχτηκε από τον Kriton στα πλαίσια των εργασιών της Inverteam.

Έγινε επεξεργασία - rastafarian
Link to comment
Share on other sites

τελικα ο χαλκος κανει για τις γαριδες η οχι?αγορα την hikari shrimp cuisine και λεει οτι περιεχει θειικο χαλκο ο οποιος βοηθα στην αναγεννηση του αιματος http://www.hikari.info/tropical/t_29.html

Link to comment
Share on other sites

Μια παρατήρηση ως προς τη ζώνη κολύμβησης. Στέκονται συχνά στο βυθό αν υπάρχει ικανοποιητική ροή, ώστε μπορούν να προσλάβουν τροφή.

Link to comment
Share on other sites

τελικα ο χαλκος κανει για τις γαριδες η οχι?αγορα την hikari shrimp cuisine και λεει οτι περιεχει θειικο χαλκο ο οποιος βοηθα στην αναγεννηση του αιματος http://www.hikari.info/tropical/t_29.html

Εως και κάποια ποσότητα, δεν επηρεάζει τις γαριδες.

Μα ετσι και αλλιως ,αν εχουμε φυτεμενο τα φυτά χρειάζονται καποια ποσοτητα, ακόμη και στο νερο δικτυου υπάρχει... εξαρταται απο την συγκεντρωση που έχουμε..

Απο ενα πινακα που ειχα βρει...

Common Name (not inclusive) Scientific Name LC50 (safe) ppm levels for Cu

Crystal Red Shrimp, Caridina sp. 0.072

Red Cherry Shrimp Neocaridina denticulata 0.370

Rosy Barb Barbus conchonius 0.163

Two-Spot/Odessa Barb Barbus ticto 0.700

Giant Danio Danio malabaricus 0.500

Flagfish Jordanella floridae 1.430

Jewel/Eastern RainbowfisMelanotaenia splendida splendi 0.231

Checkered Rainbowfish Melanotaenia splendida inornata 0.368

Stone loach Noemacheilus barbatulus 0.250

Guppy Poecilia reticulata 7.187

Shortfin Molly Poecilia mexicana 1.941

Whitecloud Mountain Minnow Tanichthys albonubes 0.436

Έγινε επεξεργασία - nicpapa
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...