Jump to content

Βοήθεια Για Στήσιμο Νέου Ενυδρείου Απο Αρχάριο!

Recommended Posts

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους!

Όπως διαβάσατε και στον τίτλο του θέματος είμαι εντελώς άσχετος στο χώρο των ενυδρείων και χρειάζομαι την βοήθεια σας καθώς πίστευα μέχρι σήμερα οτι ειναι απλά μια γυάλα που έχει μέσα ψάρια και το στήνεις όπως θέλεις και με οτι ψάρια θέλεις! Μου άρεσαν πάντα τα ενυδρεία και καθώς τώρα μου δώθηκε η ευκαιρία και ειχα ενα σημείο στο σπίτι που μου άρεσε για να στήσω ενα ενυδρείο, έφτιαξα ενα ενυδρείο δικής μου κατασκευής, προσαρμοσμένο στο σημείο που θα τοποθετηθεί, και αυτό για τον λόγο οτι δεν έβρισκα κάτι έτοιμο στην αγορά. Πήγα λοιπόν και έκοψα τζάμια και έφτιαξα ενα ενυδρείο 105*30*70 με 12αρια τζάμια πλαινά, 10αρες κόντρες, και 15αρι τζάμι για πάτο. Παράγγειλα και για φίλτρο ενα της eheim το 2075, πήρα και το installation kit του, πήρα και μια αεραντλία eheim 400, ενα εξωτερικό θερμοστάτη της hydor 300watt, μια λάμπα uv και συγκεκριμένα την eheim uv 500, ενα φωτιστικό της juwel με δύο λάμπες τ5 των 35 watt η κάθε μία με 2 day λάμπες, μια σκούπα βυθού eheim, ενα ψηφιακό θερμόμετρο, αντιχλωριακό της sera το aquatan, ενα σετ τεστ νερού της sera, καθαριστικά διάφορα, βουρτσάκια, αντεπίστροφες βαλβίδες κτλ. Πίστευα λοιπόν οτι με αυτά ειμαι καλυμμένος για τα πάντα! Το εχω ρίξει αυτές της μέρες στο διάβασμα και στα φόρουμ για να διαβάσω και να μάθω απο το στρώσιμο του ενυδρείου μέχρι το στίσιμο του, μέχρι τα ψάρια που θα βάλω μέσα μέχρι τα πάντα! Με μεγάλη μου έκπληξη μετα το τόσο διάβασμα που εχω ρίξει ειναι οτι τα ενυδρεία ειναι μια ολόκληρη επιστήμη και οτι δεν ειναι μια γυάλα με ψάρια που νόμιζα μέχρι σήμερα! Βλέπω οτι δεν μπορώ να βάλω οτι ψάρια θέλω, ούτε όσα θέλω, ούτε τίποτα! Εμένα μου αρέσουν οι αφρικάνικες κιχλίδες και γενικά τα χρωματιστά ψάρια, αλλα απ'οτι κατάλαβα δεν χωράνε στο ενυδρείο που έφτιαξα! Πήγα και σε ενα pet shop για να αρχίσω να βλέπω ψάρια για να του στήσω ανάλογα τον πάτο του (χαλίκι, άμμος, πέτρες, φυτά, ξύλα κτλ) και δυστυχώς όχι μόνο δεν με βοήθησε, αλλα με μπέρδεψε εντελώς!! Αφρικάνικες κιχλίδες μου είπε δεν μπορω να βάλω γιατί είναι στενό το ενυδρείο μου, για πάτο μου είπε να βάλω οτι θέλω δεν υπάρχει πρόβλημα, για στρώσιμο του έλεγα για καθαρή αμμωνία και αυτός μου πρότεινε βακτήρια με 2 χρυσόψαρα, καθώς επίσης για ψάρια μου έλεγε για Γκάμπι μαζί με νέον τετρα με κορυντόρας, ξιφοφόρους, αρλεκίνους, πλεκόστομους, και δεν θυμάμαι τι άλλο!! Στην ερώτηση μου αν μπορούν να μπουν όλα αυτά μαζί αυτός μου είπε οτι μπορούν και δεν υπάρχει κανένα θέμα!! Να φροντίσω μόνο να ειναι το νερό απο 6,5 - 7 το ph και μια θερμοκρασία 26 βαθμών στο νερό. Τα ενυδρεία του είναι με το ίδιο νερό και με το ίδιο ph όλα, και οτι τα ψάρια είναι όπως τα συνηθίσεις! Θα ήθελα της γνώμες σας τόσο για το στήσιμο του βυθού όσο και για συνδυασμούς ψαριών που μπορω να κάνω για να μην εχω προβλήματα, και γενικά οποιαδήποτε γνώμη που θα μπορούσε να με βοηθήσει και να με ξεμπερδεψει!

Ελπίζω να μην σας κούρασα πολύ! Ευχαριστώ!!

Καλησπερα φιλε μου και καλως ηρθες και χρονια πολλα!!!!!!!

Εδω στο φορουμ θα βρεις τα παντα και σαν θεματα να διαβασεις και σαν συμβουλες!!!

Απ'οτι βλεπω εχεις εξοπλιστει πληρως για να φτιαξεις πολυ καλο ενυδρειο!

Το ενυδρειο που εφτιαξες ειναι αν δεν κανω λαθος γυρω στα 200 λιτρα μεικτα αρα κατ'αρχην το εξωτερικο φιλτρο που πηρες σε καλυπτει απολυτα!

Τον εξωτερικο θερμοστατη πρωτη φορα τον βλεπω....γιατι δεν πηρες εσωτερικο?

Επισης,το φιλτρο τι περιεχει μεσα?Σφουγγαρια?Βιολογικο υλικο?Αν δεν εχει θα πρεπει να παρεις.

Επισης θα πρεπει να παρεις βακτηρια για την βιολογια που θα δημιουργηθει στο ενυδρειο σου και λιγο ανθρακα για την αρχη...

Οσο για βυθο,ψαρακια κλπ. θα τα πουμε μην αγχωνεσαι.... :)

Καλησπερα φιλε μου και χρονια πολλα. Καλως ηρθες.

Λοιπον ο πετσοπας δεν στα ειπε καλα και γιαυτο πριν κανεις οτιδηποτε καλο ειναι να το διασταυρωνεις πρωτα!

Το ενυδρειο σου ειναι οντως λιγο στενο αλλα τωρα εγινε ( εκτος κι αν ψηνεσαι να το ξεκολλησεις και να το ξαναφτιαξεις :xmas_smile: )!!

Παντως για Αφρικη εχεις καποιες επιλογες Κοιτα εδω γενικα και ποιο συγκεκριμενα εδω! Μπορεις βεβαιανα ρωτησεις και στην κατηγορια της Αφρικης τους Αφρικανους!

Καλο ειναι πρωτα να καταληξεις σε τι ψαρια κλινεις και μετα να το στησεις!

Οντως τι ειναι αυτος ο εξωτερικος θερμοστατης;

φίλε μου καλώς ήρθες

δώσε καμιά φώτο να δούμε :xmas_smile:

000057-500x500.jpg

sturm μάλλον είναι αυτός και όντως είναι πολύ καλή επιλογή

γιατί μέσα στο ενυδρείο είναι αντιαισθητικος

φίλε Κώστα τι σιλικόνη χρησιμοποιησες ?

Παιδια πρωτη φορα το βλεπω και οντως μου εχει κινησει το ενδιαφερον!

Τεο κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό στην αγορά αυτός ο τύπος θερμοστάτης!

Φίλε μου καλώς ήρθες στην παρέα.

Αυτό που θέλω να σε ρωτήσω είναι για ποιο λόγο πήρες τη uv.

Όπως σου είπαν και τα παιδειά ποιο πάνω εσύ τη ψάρια θέλεις να βάλεις?

Παιδια πρωτη φορα το βλεπω και οντως μου εχει κινησει το ενδιαφερον!

Καλα ρε,δεν τον εχεις ξαναδει?

Ειναι πολυ καλος γιατι δεν εχεις θερμοστατη μεσα στο ενυδρειο αλλα το προβλημα ειναι οτι δεν υπαρχει σε ολα τα βατ (νομιζω δηλαδη)Ας πουμε εγω εψαχνα για 50αρι αλλα δεν βρηκα πουθενα.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για της απαντήσεις σας και γιατί δεν με απογοητεύσατε και εσείς! Ήρθε λίγο η καρδιά μου στην θέση της! Το φίλτρο μου ειναι full βιολογικό υλικο, ο θερμοστάτης ειναι αυτός που έχετε ανεβάσει στην εικόνα και αυτόν τον πήρα για να μην εχω θερμοστάτες μέσα στο ενυδρείο για ομορφιά πιο πολύ δηλαδή! Προκειμένου να βάλω δυο που μου είπαν προτίμησα αυτόν! Και απ΄οτι μου είπαν κάνει πιο καλή δουλειά απο τους άλλους θερμοστάτες! Όντως δεν βγαίνει σε 50 watt! Εγω ξέρω και έχει 200watt και 300watt! Η σιλικόνη που μου πρότειναν ειναι η logo 1000! Το ενυδρείο δυστυχώς δεν εχω περισσότερο χώρο για να πάρω πιο πλατύ αλλιώς θα είχα ήδη παραγγείλει τα καινούργια τζάμια χαχαχα! Την uv λάμπα την πήρα γιατί μου είπαν οτι δεν πρασινίζει το νερό και παραμένει κρυστάλλινο, καθώς επίσης σκοτώνει κάποια μικρόβια και προστατεύει τα ψάρια απο ασθένειες κτλ! Το ενυδρείο μου ειναι γύρος στα 200 λίτρα καθαρά και οι μετρήσεις νερού που έκανα στο νερό της βρύσης μου ειναι

PH 8

KH 9-10

GH 16-17

NO2

Με τα όσα εχω διαβάσει μέχρι σήμερα νομίζω οτι ειναι ιδανικό για κιχλίδες που μου αρέσουν αλλα δυστυχώς δεν εχω ούτε την εμπειρία αλλα ούτε και το κατάλληλο ενυδρείο!

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για της απαντήσεις σας και γιατί δεν με απογοητεύσατε και εσείς! Ήρθε λίγο η καρδιά μου στην θέση της! Το φίλτρο μου ειναι full βιολογικό υλικο, ο θερμοστάτης ειναι αυτός που έχετε ανεβάσει στην εικόνα και αυτόν τον πήρα για να μην εχω θερμοστάτες μέσα στο ενυδρείο για ομορφιά πιο πολύ δηλαδή! Προκειμένου να βάλω δυο που μου είπαν προτίμησα αυτόν! Και απ΄οτι μου είπαν κάνει πιο καλή δουλειά απο τους άλλους θερμοστάτες! Όντως δεν βγαίνει σε 50 watt! Εγω ξέρω και έχει 200watt και 300watt! Η σιλικόνη που μου πρότειναν ειναι η logo 1000! Το ενυδρείο δυστυχώς δεν εχω περισσότερο χώρο για να πάρω πιο πλατύ αλλιώς θα είχα ήδη παραγγείλει τα καινούργια τζάμια χαχαχα! Την uv λάμπα την πήρα γιατί μου είπαν οτι δεν πρασινίζει το νερό και παραμένει κρυστάλλινο, καθώς επίσης σκοτώνει κάποια μικρόβια και προστατεύει τα ψάρια απο ασθένειες κτλ! Το ενυδρείο μου ειναι γύρος στα 200 λίτρα καθαρά και οι μετρήσεις νερού που έκανα στο νερό της βρύσης μου ειναι

PH 8

KH 9-10

GH 16-17

NO2

Με τα όσα εχω διαβάσει μέχρι σήμερα νομίζω οτι ειναι ιδανικό για κιχλίδες που μου αρέσουν αλλα δυστυχώς δεν εχω ούτε την εμπειρία αλλα ούτε και το κατάλληλο ενυδρείο!

Γιατί το λες αυτό ; Τα link που σου έδωσε ο Sturm πιο πάνω τα είδες ; ;)

• Like 1

Μπήκα και διάβασα αλλά αναφέρονται νομίζω πιο πολύ σε νανοκιχλίδες οι οποίες απ'οτι εχω διαβάσει είναι πιο ευαίσθητες και ειναι για πιο μαλακά νερά! Θεωρείς οτι μπορώ να διατηρήσω σαν άσχετος που είμαι αφρικάνικο ενυδρείο; Και πόσα ψάρια μπορώ να βάλω μέσα στα λίτρα του ενυδρείου μου; Sorry για της ερωτήσεις μου, αλλα με τόσα που μου έχουν πει και εχω διαβάσει, ειμαι πολύ μπερδεμένος και δεν εχω πλέον εμπιστοσύνη στον εαυτό μου οτι θα τα καταφέρω να της "κρατήσω" ζωντανές! :(

Όλες οι "αφρικάνες" χρειάζονται σκληρό νεράκι και υψηλό ph. Με διάβασμα και υπομονή όλα γίνονται, δεν έχει να κάνει με το πόσο αρχάριος είναι κάποιος. Ρίξε μια ματιά στις κιχλίδες που μπορεί να σου αρέσουν εδώ :Προφίλ Ψαριών Ανά Ήπειρο

Στα προφίλ αναφέρεται και ο αριθμός , ανάλογα με τα λίτρα. Μην αγχώνεσαι , το χόμπι είναι για να χαλαρώνουμε. ;)

Έγινε επεξεργασία - dpap

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου, το ενδιαφέρον σου και την βοήθεια σου. Νομίζω οτι θα το ρισκάρω με της κιχλίδες και οτι βρέξει ας κατεβάσει που λένε!

Το link που ανέβασε δεν με πάει πουθενά!

Έχεις δίκιο ! :) Το διόρθωσα. Πριν κάνεις αγορά ζωντανών , ενημερώσου από εδώ μέσα και μη διαστάσεις να ρωτήσεις.

Μπήκα και διάβασα αλλά αναφέρονται νομίζω πιο πολύ σε νανοκιχλίδες οι οποίες απ'οτι εχω διαβάσει είναι πιο ευαίσθητες και ειναι για πιο μαλακά νερά! Θεωρείς οτι μπορώ να διατηρήσω σαν άσχετος που είμαι αφρικάνικο ενυδρείο; Και πόσα ψάρια μπορώ να βάλω μέσα στα λίτρα του ενυδρείου μου; Sorry για της ερωτήσεις μου, αλλα με τόσα που μου έχουν πει και εχω διαβάσει, ειμαι πολύ μπερδεμένος και δεν εχω πλέον εμπιστοσύνη στον εαυτό μου οτι θα τα καταφέρω να της "κρατήσω" ζωντανές! :(

Nανοκιχλιδες υπαρχουν και με χαμηλα ph αλλα και με σκληρα! Οι νανοκιχλιδες Αφρικης θελουν σκληρο!

Εγω προσωπικα αν ειμουν στη θεση σου θα πηγαινα προς κιχλιδες της λιμνης Τανγκανικα,για το ενυδρειο σου ειναι οτι πρεπει και ειναι ψαρια με ομορφα χρωματα αλλα και ωραιες συμπεριφορες.Ειναι και ευκολα για καποιον αρχαριο πιστευω,με νερο βρυσης θα εισαι αρχοντας και θα τα χαρεις.Βεβαια,υπαρχουν πολλες επιλογες και απο αλλες Ηπειρους αλλα ειναι αναλογα σε τι θελει ο καθενας να μπλεξει.Θελεις ενα ευκολο ενυδρειο που θα τρεχει μονο του η ενα που θα πρεπει να εισαι λιγο απο πανω και να παρατηρεις διαφορα οπως ειναι ενα φυτεμενο ας πουμε.Ειναι καθαρα τι σου αρεσει και σε τι θελεις να πας.

Προτιμώ ένα ενυδρείο εύκολο για αρχή που να τρέχει απο μόνο του, να μην έχω προβλήματα μιας και είμαι αρχάριος ακόμα και δεν θα μπορώ να ανταπεξέλθω σε οτιδήποτε συμβεί, να μην απογοητευτώ και με κουράσει και το βαρεθώ και το εγκαταλείψω, και αργότερα που θα ξέρω περισσότερα πράγματα βλέπουμε! Βέβαια μου αρέσει να είναι ταυτόχρονα και κάτι όμορφο και εντυπωσιακό όπως ειναι ας πούμε οι κιχλίδες με χρώματα όπως το electric yellow, electric blue, κτλ, και γενικά έντονα και όμορφα χρώματα με το μόνο πρόβλημα οτι στο ενυδρείο μου δεν θα μπορώ να βάλω παραπάνω απο 2 ζευγάρια και φοβάμαι οτι θα μου φαίνεται φτωχό!

Νομιζω πως μετα θα κρατησεις και καποια μικρα απο τις γεννες που θα εχεις,δεν θα εχεις μονο 2 ζευγαρια.Αν κανω λαθος να με διορθωσει καποιος Αφρικανος.

Παντως αν θες να πας για Αφρικη μερια να σου μεταφερω το θεμα σου στη κατηγορια της Αφρικης για να παρεις πιο πολλες γνωμες.

Προτιμώ ένα ενυδρείο εύκολο για αρχή που να τρέχει απο μόνο του, να μην έχω προβλήματα μιας και είμαι αρχάριος ακόμα και δεν θα μπορώ να ανταπεξέλθω σε οτιδήποτε συμβεί, να μην απογοητευτώ και με κουράσει και το βαρεθώ και το εγκαταλείψω, και αργότερα που θα ξέρω περισσότερα πράγματα βλέπουμε! Βέβαια μου αρέσει να είναι ταυτόχρονα και κάτι όμορφο και εντυπωσιακό όπως ειναι ας πούμε οι κιχλίδες με χρώματα όπως το electric yellow, electric blue, κτλ, και γενικά έντονα και όμορφα χρώματα με το μόνο πρόβλημα οτι στο ενυδρείο μου δεν θα μπορώ να βάλω παραπάνω απο 2 ζευγάρια και φοβάμαι οτι θα μου φαίνεται φτωχό!

Γιαυτο ειμαστε εδω, για να σε βοηθησουμε να ανταπεξελθεις σε τυχον δυσκολιες. Υστερα, οταν λεμε θα τρεχει μονο του, εννοουμε οτι δεν θα εχεις να κανεις με λιπασματα, φυτεματα, κλαδεμματα, υποστρωματα, φωτισμους, χαμηλα ph κτλ! Οχι οτι δεν θα ασχολεισαι!

Για πηγαινε και ριξε μια ματια στους Αφρικανους της παρεας και θα σου λυσουν αποριες και θα σου δωσουν ιδεες!

Εγώ στην αρχή έλεγα για πλαστικά φυτά κτλ που να μην έχω να κάνω και με αυτά τώρα στην αρχή τουλάχιστον.. Αλλά όπου και να έχω ρωτήσει και έχω διαβάσει, μιλάνε για φυσικά φυτά που βοηθάνε στο οξυγόνο του νερού καθώς επίςης βελτιώνουν τους δείκτες νερού σε νιτρικά κτλ αν δεν κάνω λάθος! Επίσης στα πλαστικά μου είπαν οτι μπορεί να βγάλουν κάποια στιγμή τίποτα περίεργες ουσίες στο νερό και να χάσω τα ψαρια μου!

Γιαυτο και δεν χρησιμοποιηουμε ποτε πλαστικα φυτα και

γενικα κοιταμε να αποφευγουμε τα τεχνιτα διακοσμιτικα

Για αληθινα φυτα θα πας,δεν το συζητω! :)

Υπαρχουν αρκετα φυτα που τα δενεις σε ξυλα ή πετρες ή απλα τα φυτευεις στο χαλικι σου και τελος!Δεν θελουν τιποτε αλλο!

Ριξε μια ματια στα προφιλ των φυτων με την ησυχια σου και ψαξε για τα ευκολα..... http://www.aquazone.gr/forums/forum/333-dhnioesse-oeoothi/ :)

• Like 1

Αλλα....αν πας για Αφρικη δεν θα βαλεις και πολλα φυτα εως καθολου..... :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...