mary74 27 Δεκεμβρίου 2013 #1 Share 27 Δεκεμβρίου 2013 Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους!!! Έχουμε 30λιτρο ενυδρείο με ένα μονομάχο ξύλο και κάποια φυτά (caboba, egeria densa, microsorium, bacopa monieri). Θέλουμε να το στήσουμε λίγο διαφορετικά και σκεφτόμαστε να το αδειάσουμε βάζοντας το μονομάχο σε ένα 20λιτρο (με το φίλτρο, θερμοστάτη και το νερό από το δικό του ενυδρείο για την ώρα που θα φτιάχνουμε το δικό του) και να προσθέσουμε λίγο χαλίκι. Η bacoba έχει αρχίσει να χαλάει και θέλουμε να την βγαλουμε και να την βάλουμε στο μεγάλο που ετοιμάζουμε και να τοποθετήσουμε τα φυτά σε διαφορετικές θέσεις. Ερώτησεις: - Θα τον στρεσάρει πολύ η διαδικασία αυτή? (Αυτήν την περίοδο έχει λίγο φιν ροτ που δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί).κ - Το ενυδρείο το στρώναμε περίπου 2 μήνες και τρέχει με το ψαράκι άλλους δύο μήνες. Ο βυθός λογικά τώρα θα ωριμάζει. Είναι σωστό να του ρίξουμε από πάνω λίγο ακόμα χαλίκι (τώρα είναι γύρω στα 3-4 εκ.) ή θα πρέπει να το ανακατέψω? Τί είναι σωστό να γίνεται στην προσθήκη χαλικιού (υποστρώματος)? Όσο και να διαβάζω πάντα απορίες έχω... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 27 Δεκεμβρίου 2013 #2 Share 27 Δεκεμβρίου 2013 Χρονια πολλα Μαιρη! Οτι θα τον στρεσαρει λιγο η διαδηκασια αυτη,ειναι αληθεια.Απλα οταν τον βαλετε στο αλλο ενυδρειο αφηστε τα φωτα κλειστα για να ηρεμισει. Καλο θα ειναι να το ανακατεψετε λιγο το χαλικι μαζι με το παλιο,αν και δεν νομιζω οτι εχει και πολυ μεγαλη σημασια. Το χαλικι που θα βαλετε τωρα ειναι ιδιο με το προηγουμενο απο θεμα κοκκομετριας? Για να μη μπερδευομαστε,υποστρωμα ειναι το 'χωμα'-λιπασμα που μπαινει κατω απο το χαλικι,το χαλικι ή η αμμος ειναι ο βυθος μας. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 27 Δεκεμβρίου 2013 Author #3 Share 27 Δεκεμβρίου 2013 Χρόνια πολλά Κώστα, με υγεία!! Το χαλίκι είναι το ίδιο με αυτό που έχει μέσα. Είχαμε πάρει 5κιλά αλλά δεν το βάλαμε όλο και μου φαίνεται ότι θα έπρεπε γιατί τα φυτά ίσα που είναι φυτεμένα.... Είδες όσο ρωτάς μαθαίνεις... Την διαφορά υποστρώματος - βυθού τώρα την έχω ξεκάθαρη. Την διαδικασία αυτή θα την κάνουμε Δευτέρα - Τρίτη (αν είναι εντάξει ο μονομάχος) που θα φτιαξουμε και το aquascape του μεγάλου ενυδρείου. Αλλιώς θα το κάνουμε το επόμενο Σ/Κ (αν είναι όλα καλά)...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 27 Δεκεμβρίου 2013 #4 Share 27 Δεκεμβρίου 2013 Οταν θα μεταφερετε τον μονομαχο στο αλλο ενυδρειο αφηστε τα φωτα κλειστα οπως σου ειπα και πιο πανω. Σε ρωτησα για την κοκκομετρια γιατι αν ειναι πιο ψιλο αυτο το χαλικι απο το αλλο θα παει απο κατω,αλλα αφου ειναι το ιδιο δεν θα εχετε προβλημα. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 27 Δεκεμβρίου 2013 #5 Share 27 Δεκεμβρίου 2013 Βαλτε το καινουριο χαλικι πρωτα,και μετα απλωστε το παλιο απο πανω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 28 Δεκεμβρίου 2013 Author #6 Share 28 Δεκεμβρίου 2013 Οκ. Θα βγαλουμε το παλιο, θα στρωσουμε το νεο και απο πανω θα βαλουμε το παλιο .... Ευχαριστω!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
stav 28 Δεκεμβρίου 2013 #7 Share 28 Δεκεμβρίου 2013 Με συγχωρειται γιατι πρεπει να γινει ολη αυτη η διαδικασια;Πλενεις καλα το νεο χαλικι και προσεχτικα το βαζεις πανω στο παλιο χωρις να βγαλεις τον μονομαχο(ασε λιγο καιρο να αναρωσει πρωτα ο μονομαχος και μετα βαζεις το χαλικι). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jin Kazama 28 Δεκεμβρίου 2013 #8 Share 28 Δεκεμβρίου 2013 Δεν υπάρχει μια αναλογία σε αυτό ; Μια αναλογία ώστε να ξέρουμε πόσα κιλά άμμο ή χαλικάκι πρέπει να βάλουμε ; Η Fluval παράδειγμα σε ένα κύβο της 30 λίτρων , δίνει 2 κιλά stratum . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Husky_Jim 28 Δεκεμβρίου 2013 #9 Share 28 Δεκεμβρίου 2013 Όχι δέν υπάρχει κάποια αναλογία.Βάζεις τόσο ώστε να δημιουργήσεις τον βυθό που προτιμάς για το φύτεμα των φυτών σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jin Kazama 28 Δεκεμβρίου 2013 #10 Share 28 Δεκεμβρίου 2013 Όχι δέν υπάρχει κάποια αναλογία.Βάζεις τόσο ώστε να δημιουργήσεις τον βυθό που προτιμάς για το φύτεμα των φυτών σου. Η υπερβολική όμως φόρτωση υλικών για την δημιουργία του βυθού που επιθυμούμε όπως είπες δεν μας αφαιρεί από τα συνολικά λίτρα ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Husky_Jim 28 Δεκεμβρίου 2013 #11 Share 28 Δεκεμβρίου 2013 Εγώ δέν το είπα αλλά φυσικά και υσχύει αυτό που λές.Συγκεκριμένα ένα λάθος που κάνουν σχεδόν όλοι είναι όταν κάνουν θεραπεία υπολογίζουν τα λίτρα του ενυδρείου βάση διαστάσεων και όχι βάση του πραγματικού όγκου νερού που υπάρχει μέσα.... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jin Kazama 28 Δεκεμβρίου 2013 #12 Share 28 Δεκεμβρίου 2013 Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους!!! Έχουμε 30λιτρο ενυδρείο με ένα μονομάχο ξύλο και κάποια φυτά (caboba, egeria densa, microsorium, bacopa monieri). Θέλουμε να το στήσουμε λίγο διαφορετικά και σκεφτόμαστε να το αδειάσουμε βάζοντας το μονομάχο σε ένα 20λιτρο (με το φίλτρο, θερμοστάτη και το νερό από το δικό του ενυδρείο για την ώρα που θα φτιάχνουμε το δικό του) και να προσθέσουμε λίγο χαλίκι. Η bacoba έχει αρχίσει να χαλάει και θέλουμε να την βγαλουμε και να την βάλουμε στο μεγάλο που ετοιμάζουμε και να τοποθετήσουμε τα φυτά σε διαφορετικές θέσεις. Ερώτησεις: - Θα τον στρεσάρει πολύ η διαδικασία αυτή? (Αυτήν την περίοδο έχει λίγο φιν ροτ που δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί).κ - Το ενυδρείο το στρώναμε περίπου 2 μήνες και τρέχει με το ψαράκι άλλους δύο μήνες. Ο βυθός λογικά τώρα θα ωριμάζει. Είναι σωστό να του ρίξουμε από πάνω λίγο ακόμα χαλίκι (τώρα είναι γύρω στα 3-4 εκ.) ή θα πρέπει να το ανακατέψω? Τί είναι σωστό να γίνεται στην προσθήκη χαλικιού (υποστρώματος)? Όσο και να διαβάζω πάντα απορίες έχω... Eγώ νομίζω ότι το ιδανικό είναι να υπολογίζουμε εξ ' αρχής τα υλικά μας σωστά και να μην πειράζουμε τον βυθό για κανένα λόγο . Βέβαια αυτό που σου λέω ούτε εγώ το έχω καταφέρει μέχρι τώρα και συνεχώς σκαλίζω . Αλλάζω θέσεις στα ξύλα μου , στα φυτά κτλ . Δεν ξέρω κατά πόσο χαλάμε την βιολογία με αυτή την κίνηση και θα σου πώ ένα παράδειγμα από εμένα στο παρελθόν . Μία μέρα λοιπόν αποφάσισα να αλλάξω το χαλικάκι μου επειδή είχα άλγη . Έκανα την αλλαγή με τα ψάρια μέσα αλλά έλα που χάλασα τις ισορροπίες μου και οι τιμές στις μετρήσεις μου ανεβοκατέβαιναν . Εσύ έχεις betta αυτή την στιγμή και ίσως να επιτρέπεται αυτό που σκέφτεσαι και θές να κάνεις χωρίς να παρουσιαστούν προβλήματα . Στην περίπτωση όμως των γαρίδων ; Εκεί δεν βάζουμε σίγουρα χέρι και για κανένα λόγο . Εγώ δεν θα έβαζα χέρι στο χαλίκι και θα άλλαζα τα φυτάκια . Έχω την σελίδα της Tropica με τα εύκολα φυτά και είδα αυτά που έχεις μέσα και να σου πώ την αλήθεια κανένα από αυτά που έχεις δεν μου αρέσει . Γούστα είναι αυτά . Εγώ θα χρησιμοποιούσα από την αρχή φυτά που δένονται σε ξύλα και πέτρες και θα έβαζα λιγότερο χαλικάκι κάτω ώστε να κερδίσω στα συνολικά λίτρα της δεξαμενής . Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 28 Δεκεμβρίου 2013 #13 Share 28 Δεκεμβρίου 2013 Με συγχωρειται γιατι πρεπει να γινει ολη αυτη η διαδικασια;Πλενεις καλα το νεο χαλικι και προσεχτικα το βαζεις πανω στο παλιο χωρις να βγαλεις τον μονομαχο(ασε λιγο καιρο να αναρωσει πρωτα ο μονομαχος και μετα βαζεις το χαλικι). Σταυρο,η Μαιρη θελει να αλλαξει και aquascape,οπωτε με το ψαρακι μεσα θα ειναι λιγο δυσκολο και θα ταλαιπωρηθει και αυτο. Eγώ νομίζω ότι το ιδανικό είναι να υπολογίζουμε εξ ' αρχής τα υλικά μας σωστά και να μην πειράζουμε τον βυθό για κανένα λόγο . Βέβαια αυτό που σου λέω ούτε εγώ το έχω καταφέρει μέχρι τώρα και συνεχώς σκαλίζω . Αλλάζω θέσεις στα ξύλα μου , στα φυτά κτλ . Δεν ξέρω κατά πόσο χαλάμε την βιολογία με αυτή την κίνηση και θα σου πώ ένα παράδειγμα από εμένα στο παρελθόν . Μία μέρα λοιπόν αποφάσισα να αλλάξω το χαλικάκι μου επειδή είχα άλγη . Έκανα την αλλαγή με τα ψάρια μέσα αλλά έλα που χάλασα τις ισορροπίες μου και οι τιμές στις μετρήσεις μου ανεβοκατέβαιναν . Εσύ έχεις betta αυτή την στιγμή και ίσως να επιτρέπεται αυτό που σκέφτεσαι και θές να κάνεις χωρίς να παρουσιαστούν προβλήματα . Στην περίπτωση όμως των γαρίδων ; Εκεί δεν βάζουμε σίγουρα χέρι και για κανένα λόγο . Εγώ δεν θα έβαζα χέρι στο χαλίκι και θα άλλαζα τα φυτάκια . Έχω την σελίδα της Tropica με τα εύκολα φυτά και είδα αυτά που έχεις μέσα και να σου πώ την αλήθεια κανένα από αυτά που έχεις δεν μου αρέσει . Γούστα είναι αυτά . Εγώ θα χρησιμοποιούσα από την αρχή φυτά που δένονται σε ξύλα και πέτρες και θα έβαζα λιγότερο χαλικάκι κάτω ώστε να κερδίσω στα συνολικά λίτρα της δεξαμενής . Εχεις μπερδεψει καποια πραγματα Βαγγελη.Αλλο ψαρια,αλλο γαριδες.Εσυ εκανες λαθος που αλλαξες χαλικι με τα ψαρια μεσα,ανακαψετες το βυθο και σηκωσες αμμωνιες κτλ. Οσο για τα φυτα,ειναι γουστα αλλα και τι μπορεις να κρατησεις στο ενυδρειο σου.Δεν αρεσουν σε ολους ολα τα φυτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 28 Δεκεμβρίου 2013 Author #14 Share 28 Δεκεμβρίου 2013 (edited) Καλημέρα παιδιά και χρόνια πολλά σε όλους!!! Ο λόγος για την κίνηση αυτή είναι ο εξής: Όταν ξεκινήσαμε το ενυδρείο λόγω απειρίας δεν μπορούσαμε να υπολογίσουμε πόσο βυθό θα χρειαστούμε. Και επειδή δεν θέλαμε να χάσουμε σε όγκο νερού δεν βάλαμε αρκετό. Όσον αφορά τα φυτά δεν υπάρχει η δυνατότητα για αγορές από πετ σοπ λόγω τιμών και έτσι πήραμε από το ΙΚΕΑ. Παρ' όλα αυτά μας αρέσουν αρκετά και επειδή αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και η egeria densa και η καπόμπα αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά για να γεμίσει το ενυδρείο μαζί με ένα καινούργιο που είναι σαν γρασιδάκι.... Τώρα με τα νέα δεδομένα θα πρέπει να τα φυτέψουμε σε διαφορετικές θέσεις. Για να μην τα πειράζουμε ξανά και ξανά θεωρούμε καλύτερο να βάλουμε μία φορά τα χέρια μας μέσα και όχι συνέχεια.... Το πότε θα το κάνουμε εξαρτάται βασικά από το πως εξελίσσεται το φιν ροτ του μονομάχου. Από τότε που κλείσαμε τα φώτα και δεν ανάβουμε και τα φώτα του σαλονιού συνέχεια (είμαστε πολύ ρομαντικά χαχαχα...) πάει πολύ καλύτερα!!!! Είπαμε το κάθε ενυδρείο είναι μοναδικό και έχει τις δικές του ανάγκες. Τώρα με την εμπειρία που αποκτάς κάνεις και λιγότερα (ίσως και διαφορετικά) λάθη κάθε φορά...... Έγινε επεξεργασία 28 Δεκεμβρίου 2013 - mary74 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jin Kazama 28 Δεκεμβρίου 2013 #15 Share 28 Δεκεμβρίου 2013 Καλημέρα παιδιά και χρόνια πολλά σε όλους!!! Ο λόγος για την κίνηση αυτή είναι ο εξής: Όταν ξεκινήσαμε το ενυδρείο λόγω απειρίας δεν μπορούσαμε να υπολογίσουμε πόσο βυθό θα χρειαστούμε. Και επειδή δεν θέλαμε να χάσουμε σε όγκο νερού δεν βάλαμε αρκετό. Όσον αφορά τα φυτά δεν υπάρχει η δυνατότητα για αγορές από πετ σοπ λόγω τιμών και έτσι πήραμε από το ΙΚΕΑ. Παρ' όλα αυτά μας αρέσουν αρκετά και επειδή αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και η egeria densa και η καπόμπα αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά για να γεμίσει το ενυδρείο μαζί με ένα καινούργιο που είναι σαν γρασιδάκι.... Τώρα με τα νέα δεδομένα θα πρέπει να τα φυτέψουμε σε διαφορετικές θέσεις. Για να μην τα πειράζουμε ξανά και ξανά θεωρούμε καλύτερο να βάλουμε μία φορά τα χέρια μας μέσα και όχι συνέχεια.... Το πότε θα το κάνουμε εξαρτάται βασικά από το πως εξελίσσεται το φιν ροτ του μονομάχου. Από τότε που κλείσαμε τα φώτα και δεν ανάβουμε και τα φώτα του σαλονιού συνέχεια (είμαστε πολύ ρομαντικά χαχαχα...) πάει πολύ καλύτερα!!!! Είπαμε το κάθε ενυδρείο είναι μοναδικό και έχει τις δικές του ανάγκες. Τώρα με την εμπειρία που αποκτάς κάνεις και λιγότερα (ίσως και διαφορετικά) λάθη κάθε φορά...... Συμφωνώ μαζί σου . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jin Kazama 28 Δεκεμβρίου 2013 #16 Share 28 Δεκεμβρίου 2013 Σταυρο,η Μαιρη θελει να αλλαξει και aquascape,οπωτε με το ψαρακι μεσα θα ειναι λιγο δυσκολο και θα ταλαιπωρηθει και αυτο. Εχεις μπερδεψει καποια πραγματα Βαγγελη.Αλλο ψαρια,αλλο γαριδες.Εσυ εκανες λαθος που αλλαξες χαλικι με τα ψαρια μεσα,ανακαψετες το βυθο και σηκωσες αμμωνιες κτλ. Οσο για τα φυτα,ειναι γουστα αλλα και τι μπορεις να κρατησεις στο ενυδρειο σου.Δεν αρεσουν σε ολους ολα τα φυτα. Δεν τα μπέρδεψα Κώστα , μια αναφορά έκανα . Αυτό που έκανα τότε ήταν σίγουρα λάθος μια και το κατάλαβα στην πορεία . Συμφωνώ και στην απάντηση σου με τα φυτά Link to comment Share on other sites More sharing options...
stav 29 Δεκεμβρίου 2013 #17 Share 29 Δεκεμβρίου 2013 Σταυρο,η Μαιρη θελει να αλλαξει και aquascape,οπωτε με το ψαρακι μεσα θα ειναι λιγο δυσκολο και θα ταλαιπωρηθει και αυτο. Πιστευω οτι θα στρεσαρισθει(Ελληνικοτατη λεξη)το ψαρι περισσοτερο με το που θα μεταφερθει δυο φορες απο το ενα ενυδρειο στο αλλο.Βεβαια την τελικη αποφαση θα την παρει η ενδιαφερομενη. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 29 Δεκεμβρίου 2013 Author #18 Share 29 Δεκεμβρίου 2013 Καλημερα παιδια... Θα τον αφησουμε να συνελθει πρωτα και μετα θα κανουμε εργασιες... Δεν αξιζει το κοπο αν ειναι να το πεθανουμε! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 29 Δεκεμβρίου 2013 #19 Share 29 Δεκεμβρίου 2013 Καλημερα παιδια... Θα τον αφησουμε να συνελθει πρωτα και μετα θα κανουμε εργασιες... Δεν αξιζει το κοπο αν ειναι να το πεθανουμε! +10000000 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 30 Δεκεμβρίου 2013 #20 Share 30 Δεκεμβρίου 2013 Aπ τη στιγμη που δεν ειναι καποιο βυθοψαρο δεν χρειαζεται να ειναι στρωμενος ο βυθος! Αρκει να ειναι καθαρος. Οπως λεει και ο stav αφου συνελεθει λιγο το ψαρι, καλο πλυσιμο και μπλουμ! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος