Jump to content

Νέος Στο Forum Και Στην Αφρική

kgalano

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους και χρόνια πολλά.

Είμαι ο Κώστας και είμαι κάτοχος ενός μικρού ενυδρείου με χρυσόψαρα, αλλά τελικά κόλλησα άσχημα με το hobby αυτό και τελικά θα πάω για μεγαλύτερο. Έχω διαβάσει πάρα πολλά για τα ψάρια και τα ενυδρεία και θα ήθελα να σας αναφέρω τι έχω κατά νου να κάνω και μιας και είστε πιο έμπειροι να μου πείτε τη γνώμη σας για να αποφύγω τυχόν λάθη.

Αρχικά λοιπόν να σας αναφέρω ότι το ενυδρείο το θέλω για το γραφείο μου, οπότε και οι διαστάσεις που έχω είναι σχετικά περιορισμένες, έτσι λοιπόν κατέφυγα στο να φτιάξω μία γυάλα σε διαστάσεις 85cm X 45cm X 60cm. Το είδος που σκέφτομαι να βάλω είναι pseudotropheus saulosi για το λόγο ότι από "προεπιλογή" θα έχω 2 χρώματα χωρίς να χρειαστεί να "μπλέξω" διάφορα είδη. Όσον αφορά το στήσιμο τώρα, σκέφτομαι αρχικά για βυθο να βάλλω άμμο θαλάσσης & αραγωνίτη. Από θέμα φίλτρου, ξέρω ότι είναι καλύτερα τα εξωτερικά, όμως επειδή είναι γραφείο και έχω περιορισμένο χώρο, θα καταφύγω σε ένα εσωτερικό φίλτρο Fluval U4. Eπιπλέον θα μπει θερμοστάτης 300W. Για το θέμα διακόσμησης, σίγουρα χρειάζονται αρκετές σπηλιές, αλλά αν αντί για πέτρες βάλω 2 από τα ακόλουθα:

http://www.stekipet.gr/shop/738-1352-thickbox/-31-2018859.jpg

και ένα

http://www.petcity.gr/controls/ImgHndlr.ashx?type=zoom&id=22402412

δεν θα είναι αρκετά για να έχουν να κρύβονται;

Όσον αφορά το κομμάτι του φωτισμού, θα φτιάξω ένα καπάκι από plexiglass όπου και θα μπουν 2 12αρια ανεμιστηράκια για το καλοκαίρι, υποδοχή για την ταϊστρα και φωτισμός led 6000Κ όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο:

Πώς σας φαίνονται όλα αυτά λοιπόν. Πιστεύετε ότι κάτι χρειάζεται να αλλάξει διορθωθεί? Τέλος στο εν λόγω ενυδρείο πόσα saulosi μπορούν να μπουν?

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που αφιερώσατε για να διαβάσετε το "σεντόνι" μου και ελπίζω να μην σας κούρασα πολύ με τις ερωτήσεις μου. :)

Καλως ηρθες στην ομορφη αφρικη. :)

Τα λιτρα σου ειναι πολυ καλα γιαυτα τα ψαρακια.το μηκος σου ομως ειναι πολυ λιγο.Οποτε θα σου προτεινα ,απο εμπειρια φιλων ,που εχουν κρατησει σε τετοιο μηκος,τους καλβους,που δεν ειναι τοσο κινητικα ψαρια.

Για την διακοσμιση ουτε που να το σκεφτεσαι,πετρες απο την φυση,και τιποτα αλλο,

Επισης η 300αρα αντισταση ειναι καλη,αλλα υπερβολη.με 200αρα θα εκανες την δουλεια σου

καλώς μας ήρθες.

Καλως ηρθες στην ομορφη αφρικη. :)

Τα λιτρα σου ειναι πολυ καλα γιαυτα τα ψαρακια.το μηκος σου ομως ειναι πολυ λιγο.Οποτε θα σου προτεινα ,απο εμπειρια φιλων ,που εχουν κρατησει σε τετοιο μηκος,τους καλβους,που δεν ειναι τοσο κινητικα ψαρια.

Για την διακοσμιση ουτε που να το σκεφτεσαι,πετρες απο την φυση,και τιποτα αλλο,

Επισης η 300αρα αντισταση ειναι καλη,αλλα υπερβολη.με 200αρα θα εκανες την δουλεια σου

Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση, το ξέρω ότι το μήκος επρεπε να είναι 100 τουλαχιστον, αλλά επειδή δεν με έπαιρνε, είπα να του δώσω λίγο σε ύψος. Αν μπει ένα μίνι χαρεμάκι 1 αρσ. - 3 θηλ. λες να υπάρχει μεγάλο θέμα?

Σίγουρα το κομμάτι της διακόσμησης με πέτρες είναι πιο στα φυσικά τους μέτρα, αλλά τέσπα, θα το δω.

Το προβλημα με τις μπουμες ειμαι η ταχυτητα,αλλα και η επεθετικοτητα,οποτε σε 85 ποντους,θα εχεις πολλους καβγαδες,αλλα και πολυ κυνηγι για ζευγαρωμα.Τα ψαρακια δεν θα προλαβαινουν να κρυφτουν,και το αποτελεσμα θα ειναι αρωστιες και θανατους.Σε μικρο μεγεθος ,μπορεις να τα κρατησεις,αλλα σε 8 μηνες αυτα θα παρουν το μεγεθος τους,και τοτε τι θα κανεις?

Καλώς ήρθες φίλε μου.

Ούτε εγώ προτείνω mbuna σε τέτοιο μήκος. Το ύψος δεν παίζει σχεδόν κανένα ρόλο. Για αυτό όταν μιλάμε για αφρικάνες, θα ακούσεις τα ελάχιστα λίτρα με το ελάχιστο μήκος.(π.χ. 150 λίτρα με 1,20εκ. μήκος)

Εγώ θα πρότεινα να μειώσεις αν θες το ύψος(αν δεν το έχεις φτιάξει ακόμα) για να πέσεις σε συνολικό βάρος και να πας προς Tanganyika μεριά που μπορείς να βάλεις και 2 είδη.

http://www.aquazone.gr/forums/topic/61115-ieenu-aaioaenaassa-aea-eeessaeaao-oco-essiico-tanganyika/#entry550987

;)

Έγινε επεξεργασία - adlib

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις πληροφορίες, έχω ακόμα πολλά να μάθω από ότι φαίνεται, οπότε έχω πολυ ακομα διάβασμα και ερωτήσεις (ελπίζω να μην κουράσω μόνο). :xmas_smile:

Καλησπερα φιλε μου στην Αφρικανοπαρεα μας!!!Περιπου στα ιδια λιτρα και το ιδιο aquascape που σκεφτεσαι "τολμησα" με saulosi (1 ασρσ. 4 θυλικα) με καλα αποτελεσματα και πολλες πολλες γεννες!!Σιγουρα δεν ειναι οτι καλυτερο για μπουνα αλλα...............οταν δεν υπαρχει χωρος!!!! :thumbsu:

Καλησπερα φιλε μου στην Αφρικανοπαρεα μας!!!Περιπου στα ιδια λιτρα και το ιδιο aquascape που σκεφτεσαι "τολμησα" με saulosi (1 ασρσ. 4 θυλικα) με καλα αποτελεσματα και πολλες πολλες γεννες!!Σιγουρα δεν ειναι οτι καλυτερο για μπουνα αλλα...............οταν δεν υπαρχει χωρος!!!! :thumbsu:

Να σου πω την αμαρτία μου το συγκεκριμμένο είδος το ερωτεύτηκα, δυστυχώς δεν έχω παραπάνω χώρο για να έχουν όσο χρειάζονται, αλλά είναι πολύ ενθαρυντικό το μήνυμά σου!! :xmas_smile: Όσον αφορά με τις γέννες, επειδή είναι όντως περιορισμένος ο χόρος, τι κάνεις? Τα βάζεις σε άλλο ενυδρείο? Μπορείς να βάλεις μία φωτό του ενυδρείου σου εδώ, αν δεν έχεις θέμα? Ευχαριστωωωω

Φίλε boner οκ εσένα σου έκατσε άλλα η εξερεση δεν αναιρεί τον κανόνα!

Καλως ηρθες στην Αφρικη.Σε ενυδρειο 70Χ35Χ40 φιλοξενησα κ γω χαρεμι 3+1 σαουλοσι με γεννες για περιπου ενα χρονο χωρις κανενα θανατο.Μαλιστα μαζι τους ειχα κ τρια julidochromis,(μετα απο αγριο καυγα ο ενας απεβιωσε) απο τα οποια ειχα γεννες ταυτοχρονα.Επειτα ηρθε η εγγραφη μου στο φορουμ,η αποκτηση γνωσεων,η αποχωρηση των τζουλι,η κατασκευη μεγαλου ενυδρειου κλλ κλπ κλπ...τις γεννες τις πουλουσα-δωριζα σε φιλους.Το ακουασκειπ το ειχα διαμορφωσει ετσι ωστε να εινα οι πετρες στη μεση κνα υπαρχει διαδρομος περιμετρικα για να κερδιζω οσο το δυνατον χωρο.Θα σου στειλω καποια στιγμη π.μ. με το λινκ να δεις το ενυδρειο στο γιου τιουμπ.Καλυτερα κοιτα προς ταγκανικα μερια.Μπορει να υπολοιποντε σε χρωμα αλλα υπερτερουν σε ομορφια.

Ετσι ακριβως φιλε manos23!!!!Aπλα γραφω την εμπειρια μου στο φιλο kgalano γιατι απο οτι καταλαβα του αρεσουν πολυ(οπως και εμενα)τα saulosi!!Δεν θα του ελεγα με τιποτα π.χ σε αυτα τα λιτρα να βαλει red zebra(παλι χαρεμακι)γιατι το δοκιμασα και εγινε.......... :ballistic:!!!!!!!!!!!!!!!! Φιλε kgalano αν πατησεις στο youtube saulosi stayros θα το δεις!!Ενας φιλος μου το ανεβασε δεν ξερω να σου πω λεπτομερειες!!!Θα συμφωνησω και με τον συνχομπιστα(και συνεταιρο)johnbaggio!!!!!!!!!Κανε και ενα τσεκαρισμα για ταγκανικα!!!!Αφου σου αρεσει το κιτρινο χρωμα δες για leleupi(καμια σχεση με τα saulosi φυσικα)αλλα τουλαχιστον θα σε παρηγορει το χρωμα.............χιχιχιχι!!!!Εχω leleupi σε 100 περιπου λιτρα και ειναι πανεμορφα(γεννησανε κιολας και εχω πιξει στην κιτρινιλα!!!!!!!!!!!)Και ειμαι και Παοκσης φαντασου!!!!χιχι :bigemo_harabe_net-100:

Καλως ηρθες, χρονια πολλα!

85cm X 45cm X 60cm.

Αν μπορεσεις να δωσεις πεντε ποντους ακομα στο βαθος και να το κανεις 50,και αν βαλεις αρκετη πετρα,και μονο πετρα,οχι διακοσμητικα σαν αυτα που εδειξες πριν,βαλε ενα χαρεμακι.

Δυστυχως η γυαλα εγινε στις μεγιστες επιτρεπτες διαστασεις οποτε δεν μπορει να γινει καποια τροποποιηση δυστυχως. Ερωτηση παιδες,το DOW μπαινει μεσα στο ενυδρειο και απο πανω βαζουμε την αμμο και απο πανω τους βραχους, σωστα; Μπορει να ακουγεται ηλιθια ερωτηση, οποτε μην με κραξετε πολυ... :P

Εγω παντως δεν θα εβαζα φελιζολ...Καλυτερα να βαλεις 1-2 ποντους περισσοτερη αμμο και με μια καλη τοποθετηση στις πετρες σου δεν θα εχεις θεμα.Δεν εχω ακουσει ποτε να σπαει ενυδρειο απο κατολισθηση πετρων ενω ειναι γεματο.Με χαλαει η ιδεα να σκαψουν(που θα σκαψουν σιγουρα) οτι κιχλιδες και να βαλεις και να φανει στον πατο το φελιζολ.Ακομη προτιμω να βαζω οσο το δυνατον περοσσοτερα φυσικα υλικα στη γυαλα μου.

Κι εγώ είχα αγοράσει φελιζολ και τελικά δε το έβαλα και θα πρότεινα το ίδιο. Απλά αν βάλεις πρώτα κάτω στον πάτο τις πέτρες και τις στάσεις καλά και δε κουνιούνται και μετά βάλεις την άμμο, τα ψάρια όσο και να σκάσουν δε θα κουνηθεί τίποτα απολύτως. Για σκέψου το, αφού δεν κουνιούνταν όταν δεν είχες την άμμο! Δε βλέπω να υπάρχει λόγος να το βάλεις αν το κάνεις από την αρχή σωστά. Αν απο την άλλη βάλεις πρώτα την άμμο και μετά τις πέτρες, αυτές δε θα πατάνε στο γυαλί και με το σκάψιμο θα υποχωρήσει η άμμος και θα πέσει κάποια ή κάποιες πέτρες με αποτέλεσμα όλο το νταμάρι να μετακινηθεί και να έχεις κατολίσθηση. Κάν'το σωστά από την αρχή και μη φοβάσαι τίποτα!

Ερωτησεων συνεχεια... Εχοντας καταληξει οτι δεν θα μπει εξωτερικο φιλτρο,μεταξυ ενος εσωτερικι (fluval u4) και ενος κρεμαστου (fluval c4) ποιο πιστευετε οτι θα κανει την καλυτερη δουλεια; Το οριο των χρηματων για φιλτρο ειναι τα 60€. Φανταζομαι οτι καλυτερο ειναι το κρεμαστο απο αποψη μη "δεσμευσης χωρου" εντος του ενυδρειου;

Οσον αφορα τις κουρτινες αερα με αεραντλια,περα απο την ομορφια (κατ'εμε), προκαλουν τπτ "κακο" στα ψαρια;

Κακό στο ψάρι δε κάνουν. Οξυγόνο παρέχεις με αυτό τον τροπο αλλά αυτό το πετυχαινεις και με καλη ανατάραξη της επιφάνειας. Κουρτίνα έχω βάλει κι εγώ αλλά για χρήση μόνο όταν απαιτηθεί κάποια στιγμή καλη οξυγόνωση του νερου. Δε θα έλεγα ότι και αισθητικά ειναι κάτι σπουδαίο βέβαια (προσωπική άποψη) γι'αυτο τις περισσότερες τρύπες τις βούλωσα με ενυδρειακή σιλικονη για να μετριάσω και το αποτέλεσμα, βέβαια γούστα ειναι αυτά. Για τα φίλτρα ας σου πει κάποιος άλλος γιατι εγώ δε τα ξέρω αυτά.

Με 60 ευρώ μπορείς να πάρεις πολύ δυνατό εξωτερικό! Γιατί να συμβιβαστείς?

Κατά τ άλλα πιστεύω οτι το εσωτερικό είναι καλύτερο. Με 1000λ/ω ροή(πιστεύω οτι θα έχει πιο πολλά πραγματικά λ/ω από το κρεμαστό) και κάδο που μπορείς να επέμβεις ευκολότερα.

Όσο αφορά την κουρτίνα, είναι όπως τα λέει ο φίλος πιο πάνω. ;)

Σας ευχαριστώ και τους 2, από σήμερα ξεκινάμε τη συλλογή παρελκομένων και μιας και έρχεται 3ημερο θα μαζέψουμε και άμμο από τη θάλασσα. :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...