Aquanoob 27 Δεκεμβρίου 2013 #1 Share 27 Δεκεμβρίου 2013 Χαίρετε! Είμαι νέος στο forum και φιλοδοξώ να μπω έμπρακτα στην κοινότητα αυτή αποκτώντας 2 χρυσόψαρα σύντομα. Ωστόσο, ήθελα να συμβουλευτώ την γνώμη εμπειρότερων για κάποια θέματα που με 'βασανίζουν'. Αν οι ερωτήσεις μου απαντώνται απο παλαιότερες αναρτήσεις, θα εκτιμούσα την παράθεση των σχετικών συνδέσμων. Απέκτησα ψάρι ως κατοικίδιο όταν ήμουν ακόμη μικρός, και έχουν περάσει απο τα χέρια μου 2-3 χρυσόψαρα και 1-2 μονομάχοι, όλα σε μικρό tank (βασικά, παραλληλόγραμο πλαστικό με χερούλι που σου δίνουν συνήθως για μεταφορά, αν δεν κάνω λάθος) και ποτέ όλα μαζί (οι μονομάχοι μόνοι τους, χρυσόψαρα ανα 2άδες). Η μόνη φροντίδα που τους παρείχα ήταν κανα δυο τεχνητά φυτά, μερική αλλαγή νερού (όπως με είχαν συμβουλεύσει τότε), ελάχιστες νιφάδες φαγητού μία φορά την ημέρα, και κάτι σταγόνες στο νερό (δεν θυμάμαι αν ήταν dechlorinate ή καλλιέργειες βακτηρίων, αλλά υποτίθεται οτι καθιστούσε το νερό κατάλληλο για το ψαράκι). Ένα μαύρισε, ένα πήδηξε απο την γυάλα, και τα άλλα δεν θυμάμαι . Έχει περάσει παααααααααααααααααααααααρα πολύς καιρός, όπως καταλαβαίνετε. Long story short, σκεφτόμουν τώρα να ξανααγοράσω δύο χρυσόψαρα (κυρίως για να έχουν παρέα), και θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: - Είναι απαραίτητο να έχουν παρέα (μπορώ να πάρω μόνο ένα?) -Τί ακριβώς χρειάζομαι απο παρεμφερή για να ζήσουν σε γυάλα? -Μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς σε γυάλα με πολύ συχνές αλλαγές νερού (ξέρω οτι θέλουν κατα μέσο όρο 30λ το καθένα, αλλά δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξω ενυδρείο, δυστυχώς) -Πόσο συχνά να τα ταϊζω και πόσο? Είδα στο ιnternet οτι οι απόψεις ποικίλλουν, με πολλούς να υποστηρίζουν 2 φορές την ημέρα απο όσο μπορούν να φάνε σε 1 λεπτό, ενω άλλοι προτείνουν τάισμα μέρα παρα μέρα! -Πόσο μεγάλο μπορεί να γίνει ένα common goldfish και πόσο γρήγορα (για να παρακολουθώ την ανάπτυξή του, και να δω αν το μεγαλώνω σωστά) Και ότι άλλο θεωρείτε απαραίτητο για έναν αρχάριο. Γνωρίζω οτι κανονικά θα έπρεπε να πάρω ενυδρείο, φίλτρο κτλπ κτλπ, αλλά είμαι φοιτητής και το budget μου είνια κάτι παραπάνω απο περιορισμένο. Επίσης ξέρω οτι κάποιοι λογικά θα σκεφτούν οτι είναι καλύτερα να μην το προσπαθησω καν, αν δεν γίνεται να πάρω ενυδρείο, αλλά πιστεύω οτι θα έχουν καλύτερη μοίρα στην γυάλα, παρά στο pet shop Θα εκτιμούσα όσο το δυνατόν οικονομικότερες λύσεις. Και, τελικά, αν πιστεύετε οτι θα υποφέρουν με χαμηλό udget, πείτε μου αν είναι να μην τα πάρω καθόλου!!!! Καλές γιορτές, και καλή πρωτοχρονιά σε όλους!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pptom 27 Δεκεμβρίου 2013 #2 Share 27 Δεκεμβρίου 2013 (edited) Φίλε καλημέρα και χρόνια πολλά, καλως όρισες στην παρέα μας. Πολλές απαντήσεις για τα χρυσόψαρα θα βρεις σε αυτό το link: http://www.aquazone.gr/forums/topic/36771-carassius-auratus-auratus-linnaeus-1758/. Όμως γενικά πρέπει να γνωρίζεις ότι κανένα ψάρι δεν μπορεί να ζήσει σε γυάλα, δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για να επιβιώσει, ρίξε μια ματιά και σε αυτό το link: http://www.aquazone.gr/forums/topic/79915-c-dhnthoc-aadhaoeth-iaa-oi-aaioaenaassi/. Γενικά τα χρυσόψαρα μεγαλώνουν πολύ και παράγουν πολλούς ρύπους άρα θέλουν καλή φίτρανση και σχετικά μεγάλο ενυδρείο. Μια πρόταση δική μου για low budget είναι μεταχειρισμένο ενυδρείο 20-30lt (ρίξε μια ματιά στις αγγελίες του forum, θα βρεις φτηνά), με ένα μονομάχο μέσα link: http://www.aquazone.gr/forums/topic/36770-betta-splendens-regan-1910/?p=323429#entry323429. Με τον εξοπλισμό και μερικά διακοσμητικά θα μείνεις κάτω από 100€. Καλό διάβασμα και υπομονή, ίσως το σημαντικότερο πράγμα στο hobby μας. Έγινε επεξεργασία 27 Δεκεμβρίου 2013 - pptom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lenia 27 Δεκεμβρίου 2013 #3 Share 27 Δεκεμβρίου 2013 Kαλησπέρα και σε σένα! όλοι τα έχουμε ζήσει αυτά. Δυστυχώς ένα ψαράκι δεν μπορεί να ζήσει καθόλου εκεί, πόσο μάλλον ένα χρυσόψαρο. όμως αφού το καταλαβαινεις εσυ, γιατι να το βασανισεις. ΤΟ οξυγονο ειναι οτι πιο σημαντικο εχουμε, ασε την κλειστοφοβια και τον περιορισμο κινησεων. Αυτο το καλυτερα απο το πετ σοπ και γω το ελεγα, αλλα μπορει λεμε τωρα, να τα παρει ενας με μεγαλο ενυδρειο και να χασο0ν την εμπειρια της ζωής τους. Μάζεψε λεφτά για να γίνει ένα ενυδρείο το στολίδι του σπιτιού σου και να το χαίρεσαι και εσύ και τα ψαράκια σου. Υ.γ να ακούσεις τις συμβουλες απο τους εμπειροτερους, μην νομιζεις, αληθεια λενε, εγω να φανταστεις οταν ημουν επισκεπτρια και δεν τα πιστευα, πολυ πιο μικρη, ειχα βαλει 7!!!! νεον με τα χρυσοψαρα, το αποτελεσμα, 4 νεον σε 2 μερες! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jin Kazama 27 Δεκεμβρίου 2013 #4 Share 27 Δεκεμβρίου 2013 Καλώς ήρθες και από μένα . Εγώ θα πρότεινα την υπομονή και την συγκέντρωση χρημάτων μια και όπως είπες ο προυπολογισμός σου είναι χαμηλός , ώστε να αγοράσεις - αποκτήσεις ένα ενυδρείο με όλα τα παρεμφερή - απαραίτητα που προβλέπονται για την ορθή διατήρηση του είδους που εν τέλει θα επιλέξεις . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jin Kazama 27 Δεκεμβρίου 2013 #5 Share 27 Δεκεμβρίου 2013 Σου δίνω και αυτό το link ώστε να έχεις μιά εικόνα τι χρειάζεσαι και πόσο κοστίζει http://www.petsupermarket.gr/7/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82/%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 27 Δεκεμβρίου 2013 #6 Share 27 Δεκεμβρίου 2013 Καλως ηρθες στο φορουμ μας και χρονια πολλα. Επειδη το θεμα αυτο σε μερικες μερες κλειδωνει αυτοματα,θα σε παρακαλεσω να ανοιξεις ενα νεο στην καταλληλη κατηγορια και να γραψεις εκει τις αποριες σου ωστε να εξεληχθει το θεμα σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 27 Δεκεμβρίου 2013 #7 Share 27 Δεκεμβρίου 2013 Καλώς ήρθες στην παρέα ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aquanoob 27 Δεκεμβρίου 2013 Author #8 Share 27 Δεκεμβρίου 2013 Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση! Θα διαβάσω τα links και θα ακολουθήσω τις συμβουλές σας! Καλές γιορτές! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jin Kazama 27 Δεκεμβρίου 2013 #9 Share 27 Δεκεμβρίου 2013 Οι συμβουλές είναι συμφώνως οδηγιών - κατευθύνσεων για το εκάστοτε είδος ψαριού με γνώμονα τις σωστές συνθήκες διαβίωσης ώστε να χαιρόμαστε τα ενυδρεία μας απροβλημάτιστα . Όσα και να σου πούν εδώ , αν δεν διαβάσεις συγκεκριμένα άρθρα που υπάρχουν εδώ δεν θα καταλάβεις . Θα μπορούσα να σου γράψω ένα κατεβατό , αλλά προτίμησα να σου δώσω εγώ όπως και ο pptom κάποια link ώστε να τα διαβάσεις και να τα κατανοήσεις με την ησυχία σου Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 28 Δεκεμβρίου 2013 #10 Share 28 Δεκεμβρίου 2013 ΚΑλώς ήρθες φίλε μου και καλή διαμονή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panik 7 Ιανουαρίου 2014 #11 Share 7 Ιανουαρίου 2014 Καλως ηρθες, καλη χρονια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 7 Ιανουαρίου 2014 #12 Share 7 Ιανουαρίου 2014 Καλησπέρα και καλώς ήρθες! Όσα χρειάζεται να ξέρεις στα είπαν παραπάνω τα παιδιά. Καλό διάβασμα και για ό,τι απορίες έχεις μην διστάσεις να ρωτήσεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
polyagkistro 7 Ιανουαρίου 2014 #13 Share 7 Ιανουαρίου 2014 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts