Jump to content

Απορίες Με Τις Παραμέτρους Επεξεργασμένου Νερού

Recommended Posts

Καλησπέρα!!!

Στο ένα ενυδρείο μου (132 λίτρα μεικτά) το οποίο τρέχει 4 μήνες σχεδόν, προετοιμάζω το νερό με τύρφη. Η αλλαγές και η προετοιμασία γίνονται ως εξής:
Αλλαγές: Ανά 10-15 ημέρες 40-50%
Το νερό προετοιμάζετε στο δοχείο (ενυδρείο 60 λίτρων) αντίστοιχες ημέρες (10-15) γυρίζοντάς το με ένα φίλτρο Elite Jet Flo 150 το οποίο είναι γεμάτο με τύρφη. Του έχω μέσα δύο (2) δυχτάκια με τύρφη τα οποία τα αλλάζω εναλλάξ ανά 20-30 ημέρες. Δεν γνωρίζω την ποσότητα που του έχω βάλει σε τύρφη, αλλά όποιος γνωρίζει το φίλτρο ίσως μπορεί να υπολογίσει. Το έχω γεμάτο, μέχρι επάνω την φτερωτή.
Έκανα μετρήσεις μετά από 7 ημέρες από την τελευταία αλλαγή:
Ενυδρείο
NH3/NH4=0
NO2=0
NO3=10-20 (Ο χρωματισμός ήταν κάπου ανάμεσα)
GH=5
KH=2
PH=5,5
Δοχείο προετοιμασίας
NH3/NH4=2+

Οι απορίες μου τώρα

Επηρεάζονται τα ψάρια απο την αμμωνία του προετοιμασμένου νερού;

Βάση του πίνακα CO2, το CO2 είναι στο Θεό!!! Ισχύει αυτό; Μου είπαν ότι αν χρησιμοποιείς τύρφη δεν ισχύει ο πίνακας. Πήρα ένα drop test γι' αυτή τη δουλειά. Το χρώμα του είναι πορτοκαλί. Βάση του πίνακα του τεστ έχω πολύ υψηλό CO2.

Δεν νομίζω να ισχύει όμως κάτι τέτοιο για τους παρακάτω λόγους:

1. Τα ψάρια δεν κυκλοφορούν και αναπνέουν στην επιφάνεια αλλά στην μέση και στο κάτω μέρος του ενυδρείου. Ανεβαίνουν μόνο όταν ταΐζω.
  2. Τα φυτά δεν είναι και στα καλύτερά τους αν και ρίχνω υγρά λιπάσματα και ταμπλέτες.
  3. Υπάρχουν κάποια είδη άλγεων, όχι σε έντονη μορφή αλλά υπάρχουν....
  4. Δεν βλέπω έντονη ανάπτυξη των φυτών ακόμα και των εύκολων όπως θα έπρεπε αν υπήρχε τόσο πολύ CO2.
  5. Τα χρώματα και γενικότερα η εμφάνιση των φυτών είναι σε μέτρια και σε μερικά κάτω του μετρίου κατάσταση.
  6. Έκλεισα την ηλεκτρομαγνητική του CO2 για 4 τέσσερεις ώρες με αναμένα τα φώτα και το PH ανέβηκε απο 5,83 σε 5,89. Πράγμα που δείχνει ότι το PH δεν είναι πιεσμένο απο το CO2.
  7. Ο controller ανοίγει την βαλβίδα σε χρονικά διαστήματα της μίας (1) ωρας + και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 10 λεπτών.

Με όλα αυτά νομίζω πως το CO2 όχι μόνο δεν είναι υψηλό αλλά ίσως είναι χαμηλό. Χαμήλωσα κι' άλλο τον controller στο 5,5 εδώ και δύο ημέρες και η συμπεριφορά των ψαριών δεν έχει αλλάξει...

Τελικά τι συμβαίνει; Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει;

ΥΓ Λοιπά στοιχεία που ίσως σας βοηθήσουν:
Λίπανση
Seachem Flourish 2ml 1-2 φορές την εβδομάδα
Seachem Flourish Potassium 4ml 1-2 φορές την εβδομάδα
Seachem Phosphorus 3ml 1 φορά ως την επόμενη αλλαγή
Seachem Flourish Iron 2ml 1-2 φορές την εβδομάδα
Seachem Flourish Trace 6ml 1-2 φορές την εβδομάδα
Sera Floreplus 6 ταμπλέτες 1 φορά το δίμηνο
Sera Florenette A 6 ταμπλέτες 1 φορά το δίμηνο

CO2
Παροχή co2 απο μπουκάλα με έλεγχο PHcontroller και ρυθμισμένο (όταν είναι ανοιχτό) σε 1 φυσαλίδα ανά 1-2 δευτερόλεπτα. Η διάχυση γίνεται με εσωτερικό φιλτράκι μικρής ροής.

Φωτισμός
Δύο (2) λάμπες Τ5 24W (color & daylight) χωρίς ανακλαστήρες

Ενυδρείο
60εκΧ40εκΧ55εκ (Μ-Π-Υ)
Ύψος στήλης νερού: 50εκ
Τρέχει από: Τέλη Αυγούστου
Φίτρανση: 2 φίλτρα
1ο JBL CristalProfi e900 (1 καλάθι σφουγγάρια, 2 καλάθια Micromec και 1 καλάθι Ehfisubstrat pro).
2ο Fluval 103 (1 καλάθι Filterwool Coarse, 2 καλάθια τύρφη). Αυτό το φίλτρο δεν το έχω στην πρίζα (δεν του δουλεύω την αντλία). Το έχω συνδεδεμένο με το άλλο σε σειρά (πρώτο το Fluval) και το λειτουργώ ως προφίλτρο.

αν οι μετρησεις παραπανω ειναι του ενυδρειου,εχεις παααρα πολυ χαμηλο κεχα.

πες μου λιγο τι ψαρια εχεις μεσα,και τι ειδη φυτων

Έχω 5 Kryptopterus Vitreolus (Glass Catfish), 4 Trigonostigma heteromorpha (Harlequin) και 8 Pangio semicincta (Kuhli Loach).

Απο φυτά έχω:

Echinodorus bleheri, echinodorus tornado, Echinodorus quadricostatus, Cryptocoryne beckettii ''petchii'', Cryptocoryne wendtii ''brown'', Vallisneria, Vallisneria sp. 'Gigantea', Microsorum pteropus, Anubias barteri, Anubias barteri nana, Alternanthera reineckii, Hygrophila polysperma, Hygrophila polysperma 'Rosanervig', Ludwigia repens 'Rubin',Heteranthera zosterifolia, Bacopa, Rotala rotundifolia, Rotala wallichii, Limnophila sessiliflora, Marsilea crenata, Taxiphyllum barbieri (Java moss), Vesicularia dubyana (Christmas moss).

Πιστεύω να μην ξέχασα κάτι...

Για ποιο λογο εχεις τοσο χαμηλο ph?

Οσον αφορα αυτο που ρωτας για την αμμωνια,αν εχεις πολυ καλη βιολογια τοτε η αμμωνια διασπατε πολυ γρηγορα,για να εισαι σιγουρος ομως καλο ειναι να πετας το πρωτο νερο του βαρελιου και να το ξαναγεμιζεις για να ξεπλενετε η τυρφη οταν ειναι καινουρια,ετσι δεν θα εχεις προβλημα αμμωνιας στο βαρελι.

Για ποιο λογο εχεις τοσο χαμηλο ph?

Προσπαθώντας να μαλακώσω το νερό (GH -KH) με τύρφη, έπεσε και το PH..... :bigemo_harabe_net-185:

Η γνωμη μου ειναι οτι εχεις παρα πολυ χαμηλο ph το οποιο δεν χρειαζεσαι γι αυτα τα ψαρια που εχεις.

Στο fluval103 γιατι εχεις και εκει τυρφη?Αφου επεξεργαζεσαι το νερο απο πρινμη γνωμη μου ειναι οτι δεν την χρειαζεσαι και εκει.

Γεια σου Βασίλη και χρόνια πολλά !!! Ρε συ και τύρφη και co2; Δεν υπάρχει co2 στο ενυδρείο σου. Ο πίνακας ισχύει για νερό ουδέτερο. Εσύ ειδή βάζεις μαλακό νερό από την τύρφη. Οπότε εκεί που είναι ρυθμισμένος ο κοντρολερ αμφιβάλω αν ανοίγει καθόλου την ηλεκτρομαγνητική. Προετοίμαζε ποιο σκληρό νερό ώστε να έχεις το περιθώριο να μπορεί να πέσει από το co2 του ενυδρείου σου.

Γεια σου Βασίλη και χρόνια πολλά !!! Ρε συ και τύρφη και co2; Δεν υπάρχει co2 στο ενυδρείο σου. Ο πίνακας ισχύει για νερό ουδέτερο. Εσύ ειδή βάζεις μαλακό νερό από την τύρφη. Οπότε εκεί που είναι ρυθμισμένος ο κοντρολερ αμφιβάλω αν ανοίγει καθόλου την ηλεκτρομαγνητική. Προετοίμαζε ποιο σκληρό νερό ώστε να έχεις το περιθώριο να μπορεί να πέσει από το co2 του ενυδρείου σου.

Χρόνια πολλά Σταμάτη!!! Να χαίρεσαι την οικογένια!!!

Το προετοιμασμένο το μαλακώνω ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν μικρότερα σκαμπανευάσματα κατά της αλλαγές. Ο Controller όντως ανοίγει σε διαστήματα άνω της ώρα και όχι για πάνω απο 10 λεπτά. Επίσης η ρύθμιση στις φυσαλίδες είναι πολύ χαμηλή. Κάπου στην μια (1) φυσαλίδα ανά δύο (2) δευτερόλεπτα (30φυσ/λεπτό).

rastafarian μπορείς να μου δώσεις μια αντιστοιχεία στις μονάδες KH; Πόσο KH (σε μονάδες που μετράμε με τα δικά μας τεστ) είναι ας πούμε για παράδειγμα τα 90ppm;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...