Jump to content

Στο Φως Τα Τεράστια Αποθέματα Νερού Από Τους Πάγους Της Γροιλανδίας


Recommended Posts

Αμερικανοί επιστήμονες - οι οποίοι πραγματοποιούσαν γεώτρηση στο παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας - έμειναν με ανοιχτό το στόμα όταν ανακάλυψαν ότι το παγωμένο τοπίο κρύβει τεράστια αποθέματα νερού από λιωμένο πάγο.

Λίγο πριν πάρουν στα χέρια τους τον πυρήνα πάγου, ο Ρίτσαρντ Φόρστερ και οι συνάδελφοί του από το πανεπιστήμιο της Γιούτα πίστευαν ότι, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, θα έβλεπαν στρώσεις πάγου, καθώς η αποστολή τους πραγματοποιήθηκε στις αρχές της άνοιξης, προτού ο επιφανειακός πάγος λιώσει και εισρεύσει στον όγκο χιονιού που βρίσκεται από κάτω. Ήταν μάλιστα τόσο βέβαιοι γι’ αυτό το οποίο θα αντίκρυζαν που δεν είχαν μαζί τους εξοπλισμό κατάλληλο για έκθεση στο νερό.

«Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη», δήλωσε στο Discovery News ο Φόρστερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Ανελκύσαμε τον πυρήνα πάγου και το νερό χυνόταν αδιάκοπα». Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, στην επιθεώρηση Nature Geoscience, η θερμοκρασία του αέρα εκείνη την εποχή κυμαίνεται στους μείον 15 βαθμούς Κελσίου. Καθώς, η ανακάλυψη έγινε πολύ πριν αρχίσει η ετήσια τήξη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το νερό κάτω από το παγοκάλυμμα παραμένει σε υγρή μορφή και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Συνεχίζοντας την έρευνά τους, υπολόγισαν ότι ο υδροφορέας - με έκταση όσο... η μισή Ελλάδα - περιέχει περίπου 140 δισεκατομμύρια τόνους νερού. Η ποσότητα αυτή, κατά τους επιστήμονες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης των υδάτων κατά 0,4 χιλιοστά, όταν η Γροιλανδία προσθέτει κάθε χρόνο περίπου 0,7 χιλιοστά.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%86%CF%89%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%80%CE%AC%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CF%81%CE%BF%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CF%82

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...