Jump to content

Ο "γλύφτης"

Recommended Posts

Φυσικά, αν σκεφτείς οτι υπάρχει και αυτός που μπαίνει στο μαγαζί και ζητάει ζωντανό για να του καθαρίζει τα τζάμια. Αυτό βέβαι πάλι δε σημαίνει οτι επειδή το παίρνει γι' αυτό το λόγο δε θα το ταίζει, θα το φροντίζει ή δε θα το περιποιηθεί με την καταλληλη φαρμακευτική αγωγή όταν αυτό αρρωστήσει.

Σιγουρα,αυτο δεν το συζητω.

Και γι αυτο που ανεφερα παραπανω,ο καθαριστης του ενυδρειου μας ειναι ενα ζευγαρι.Τα χερια μας :)

• Απαντήσεις 102
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αίολε εσείς οι θαλασσινοί δεν έχετε ενα ψάρι που το λέτε Γιατρό; Επειδη δε ξέρω, ειναι κάτι σαν τον γλύφτη η έτσι ειναι η ονομασία του; Αν ειναι κάτι σαν τον γλύφτη, γιατι γι' αυτο δε γινεται τόσος ντορος, επειδή ειναι σπουδαγμένο; Χαχαχαχαχαχαχαχα!

Καλημέρα σε όλους!

Safarpn θα συμφωνήσω μαζί σου ως προς το θέμα των προτεραιοτήτων και ως προς τον τρόπο που κάποιος διορθώνει τον άλλο.

Από εκεί και πέρα όμως, δεν θεωρώ ασήμαντο πράγμα την ονομασία του ψαριού. Δε νομίζω να πίστευε κανείς πως θα παρεξηγηθεί το ψάρι, η παρεξήγηση βρίσκεται αλλού.

Καταρχήν είναι υποτιμητική η ονομασία "γλύφτης", "γλύφτρα", και άλλα τέτοια, δεν τους αξίζει λίγος σεβασμός παραπάνω; Στο κάτω κάτω έχουν το όνομά τους.

Είναι επικίνδυνο να καθιερώνεται μία τέτοια ονομασία γιατί μαζί με αυτήν καθιερώνονται και... κακές "συνήθειες". Δηλαδή πολλοί νομίζουν ότι αυτά τα ψάρια μπορούν σε κάθε είδους ενυδρείο. Κάποιοι άλλοι νομίζουν ότι αυτή είναι η δουλειά τους και ούτε καν ξέρουν ότι υπάρχει και ειδική τροφή, με αποτέλεσμα να μην τα ταϊζουν και αυτά να πεθαίνουν κυριολεκτικά από την πείνα! Και το χειρότερο όλων είναι ότι νομίζουν πως αυτό είναι φυσιολογικό.

Για παράδειγμα, έχω διαβάσει σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο να λένε Καθαρίζει ασταμάτητα το ενυδρείο και συνήθως άμα τελέσει το έργο του ψοφάει μη βρίσκοντας άλλη τροφή.

:ooh2:

• Like 1

Καλημέρα σε όλους!

Safarpn θα συμφωνήσω μαζί σου ως προς το θέμα των προτεραιοτήτων και ως προς τον τρόπο που κάποιος διορθώνει τον άλλο.

Από εκεί και πέρα όμως, δεν θεωρώ ασήμαντο πράγμα την ονομασία του ψαριού. Δε νομίζω να πίστευε κανείς πως θα παρεξηγηθεί το ψάρι, η παρεξήγηση βρίσκεται αλλού.

Καταρχήν είναι υποτιμητική η ονομασία "γλύφτης", "γλύφτρα", και άλλα τέτοια, δεν τους αξίζει λίγος σεβασμός παραπάνω; Στο κάτω κάτω έχουν το όνομά τους.

Είναι επικίνδυνο να καθιερώνεται μία τέτοια ονομασία γιατί μαζί με αυτήν καθιερώνονται και... κακές "συνήθειες". Δηλαδή πολλοί νομίζουν ότι αυτά τα ψάρια μπορούν σε κάθε είδους ενυδρείο. Κάποιοι άλλοι νομίζουν ότι αυτή είναι η δουλειά τους και ούτε καν ξέρουν ότι υπάρχει και ειδική τροφή, με αποτέλεσμα να μην τα ταϊζουν και αυτά να πεθαίνουν κυριολεκτικά από την πείνα! Και το χειρότερο όλων είναι ότι νομίζουν πως αυτό είναι φυσιολογικό.

Για παράδειγμα, έχω διαβάσει σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο να λένε Καθαρίζει ασταμάτητα το ενυδρείο και συνήθως άμα τελέσει το έργο του ψοφάει μη βρίσκοντας άλλη τροφή.

:ooh2:

Θεωρώ οτι τον σεβασμό μας τον δείχνουμε με το περιβάλλον και τις συνθήκες που τους προσφέρουμε για να ζουν, με τη φροντίδα γενικότερα όπως την περιέγραψα παραπάνω.

εγω γλυφτες μονο στο σχολειο εχω συναντησει,και ηταν τοσο γλυωδης που ουτε τζαμια δεν καθαριζαν.

παρα την πλακα μου,δυστυχως εχουμε τοσο φτωχο επιπεδο στο χομπι που θα χρειαζοταν δεκαετιες ολοκληρες για να αλλαξει αυτο.

τις περισσοτερες φορες ο μεσος χομπιστας δεν ενδιαφερεται ουτε για τα βασικα που μεσα σε αυτα συγκαταλεγεται και η ονομασια των ψαριων του.οταν θα ενδιαφερθει για κατι θα ειναι απλα γιατι θα εχει ηδη προβλημα,αν παλι το καταλαβει.....

αυτο ειμαστε.μεσαιωνας γνωσεων αλλα και θελησης για μαθηση.

• Like 1

Θεωρώ οτι τον σεβασμό μας τον δείχνουμε με το περιβάλλον και τις συνθήκες που τους προσφέρουμε για να ζουν, με τη φροντίδα γενικότερα όπως την περιέγραψα παραπάνω.

Σωστός. Και το ένα και το άλλο όμως. Εγώ επιμένω κατά αυτών των ονομασιών γιατί συχνά πάνε πακέτο με την ελλιπή ενημέρωση.

Αίολε εσείς οι θαλασσινοί δεν έχετε ενα ψάρι που το λέτε Γιατρό; Επειδη δε ξέρω, ειναι κάτι σαν τον γλύφτη η έτσι ειναι η ονομασία του; Αν ειναι κάτι σαν τον γλύφτη, γιατι γι' αυτο δε γινεται τόσος ντορος, επειδή ειναι σπουδαγμένο; Χαχαχαχαχαχαχαχα!

Και χειρούργο έχουμε και γιατρό... δεν γίνεται ντόρος γιατί είναι πιο σικ ονόματα φαίνεται.... αααα έχουμε και καμπαρετζού !!!

Εγώ προσωπικά δεν τα χρησιμοποιω ποτέ αυτά τα ονόματα... τα "φωνάζω" με την κοινή τους ονομασία.

Έχει ξανασυζητηθεί παρόμοιο θέμα από που και πως μπορεί να προέκυψαν αυτές οι ονομασίες.

Και επιμένω.... στο εξωτερικό τους δίνουν αντίστοιχες ονομασίες?

προφανώς το θέμα ανοίχτηκε για να μην πιάνουμε από τα μούτρα που κάποιος άθελα του και από αγνωσία αποκαλεί τον ''γλύφτη'' γλύφτη :)

Σωστά είναι να ενημερώνουμε τον χομπιστα για το ψάρι και ότι η δουλειά του δεν είναι ο καθαρισμός των τσαμιών φυτών κτλ.

Θα ήθελα να επεκταθώ και λίγο παραπάνω γιατί θεωρό η αιτία του προβλήματος είναι ποιο γενική και έχει και άλλη ρίζα αλλά θα ξεφύγω από το θέμα.

Προσωπικα,παρακολουθω ξενα φορουμ και πουθενα δεν ειδα να αποκαλουν αυτα τα ψαρια γλυφτες.Τα λενε πλεκο (αν ειναι καποιο ειδος πλεκο),σαε,οτο κτλ αλλα οχι γλυφτες.

τι ξερουν μωρε τωρα οι ξενερωτοι εις τας ευρωπας?

εδω για ελαιολαδο βαζουν κατι αθλιοτητες απο μηλα...σιγα μην πουνε καμπαρετζου ενα ψαρι.χεχε

τι ξερουν μωρε τωρα οι ξενερωτοι εις τας ευρωπας?

εδω για ελαιολαδο βαζουν κατι αθλιοτητες απο μηλα...σιγα μην πουνε καμπαρετζου ενα ψαρι.χεχε

Εγω τα Αμερικανακια διαβαζω παντως Κλαζουλη.:P

Εγω τα Αμερικανακια διαβαζω παντως Κλαζουλη. :P

οπως τη βρισκει ο καθενας κωστη μου. :xmas_smile: .αυτοι παλι δεν ξερουν εξω απο την πολιτεια τους τα βασικα σε ιστορια και γεωγραφια.

Πάντως "γλύφτες" δεν υπάρχουν σίγουρα (στα ελληνικά).

Ή θα είναι "γλύπτες" (κάποιοι που λαξεύουν την πέτρα) ή θα είναι "γλείφτες" (σαν κι αυτούς που συνάντησε στο σχολείο ο Κlaz).

:D:D

....στα ξένα φόρα (ιδίως στα αμερικάνικα) γίνεται της κολάσεως με τις ονομασίες των ψαριών

γιατί συνήθως χρησιμοποιούν τις εμπορικές ονομασίες και όχι τις επιστημονικές. Εδώ είμαστε καλύτερα.

Παναγιωτη,δεν παρεξηγουμε φιλε.Την αλλη φορα παλι το ειπα σε καποιον και μου ειπε οτι το γραφει και το προφιλ του ψαριου εδω και τρελαθικα,δεν το ειχα προσεξει.Αμεσως ετρεξα και το ειπα στον συντονιστη που ειναι εκει υπευθηνος και τον αλλαξε.Το οτι ειμαι συντονιστης δεν μου λεει κατι,απο τοτε που ειμουν μελος το ιδιο ελεγα και δεν θα σταματησω να το κανω.Δεν ειπα οτι οποιος μπαινει εδω ειναι υποχρεωμενος να το ξερει αλλα οταν καποιος του λεει οτι το ψαρι αυτο δεν λεγετε ετσι και οτι ειναι λαθος,δεν χρειαζεται να στραβωνει,ο αλλος του το λεει για να το μαθει,ειναι μια διορθωση οπως ολες οι αλλες.

χεχε εγώ είμαι αυτός!!!

είχα δίκιο όμως είχα διαβάσει το προφίλ!!!! χαχαχα

Παιδιά νομίζω το θέμα ξεκίνησε όχι τόσο γιατί δεν πρέπει να λέμε "γλύφτες" τα υπέροχα αυτά πλάσματα,

αλλά ο τρόπος που πρέπει να ενημερώνουμε τους νέους χομπίστες για τη σωστή ονομασία του ψαριού.

Σίγουρα έχουν κακοποιηθεί και τα έχουν ονομάσει, λανθασμένα, με χίλια δύο ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙΑ.

Οφείλουμε να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση , αλλά πάντα με κόσμιο και φιλικό τρόπο…

• Like 4

Δε νομίζω ότι ο μονομάχος είναι αντίστοιχο παράδειγμα. Μονομάχος είναι το όνομα του ψαριού, betta splendens είναι η επιστημονική του ονομασία. Εδώ μιλάμε για παρατσούκλι, όχι για όνομα ή επιστημονική ονομασία. :xmas_smile:

Νομιζω ειναι ακριβως το ιδιο, απλα η λεξη γλυφτης δεν εχει την λαμψη της λεξης μονομαχος...

• Like 1

Νομιζω ειναι ακριβως το ιδιο, απλα η λεξη γλυφτης δεν εχει την λαμψη της λεξης μονομαχος...

Ψαξε σε οσα εγκυρα ξενα site θελεις και αν βρεις ενα που να λεει γλυφτης τοτε εγω θα παω πασο!

Ψαξε και για τον μονομαχο στα ιδια εγκυρα site και δες την κοινη ονομασια του...

Επισης γλυφτη λενε ολα τα αλγοφαγα ψαρια εδω οι δικοι μας οι εξυπνη,αντε βγαλε ακρη δηλαδη τι ψαρι εχεις...

Έγινε επεξεργασία - rastafarian

Σίγουρα η λέξη "γλύφτης" δεν έχει λάμψη, αντιθέτως ακούγεται απαξιωτική για τα ψαράκια αυτά. Διαφωνώ με τη χρήση της όχι μόνο για λόγους... αισθητικής, επειδή το βρίσκω άσχημο, αλλά όπως έγραψα και παραπάνω, είναι εύκολο να γίνουν παρανοήσεις με ένα τέτοιο παρατσούκλι. Ξέχασα να αναφέρω πιο πάνω στην ...λίστα μου ότι μερικοί νομίζουν πως τρώει ακόμα και ακαθαρσίες!

Ειπαμε εγκυρο site,αν θεωρεις εγκυρο ενα μαγαζι τοτε παω πασο..

Αστο,δεν θα το συνεχισουμε το θεμα ετσι,δεν εχω να πω κατι αλλο,οτι ειπα το ειπα και πιο πανω,Προσωπικα εγω θα συνεχισω να διορθωνω οποιους τον λενε ετσι.

Εγώ επιμένω, είτε το χρησιμοποιούν ξένοι, είτε Έλληνες, πως δεν πρέπει να το αποκαλούμε έτσι για τους λόγους που έχω περιγράψει παραπάνω. Διαφωνείτε ως προς το ότι ακούγεται υποτιμητικό και ως προς το ότι με ένα τέτοιο παρατσούκλι συχνά είναι συνδεδεμένες κάποιες παρανοήσεις για τα ψάρια αυτά; Αν ναι, θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...