Jump to content

Υλικά Για Προετοιμασία Τύρφης

Recommended Posts

Αφού παλεύω εδώ και ένα χρόνο με πλατανόφυλλα, ζωμό από πλατανόφυλλα και diy co2 και το ph δεν κατεβαίνει όσο θέλω, πήρα την απόφαση να μπω στο χώρο της τύρφης....

Έχω διαβάσει τα σχετικά άρθρα στο forum και η αλήθεια είναι ότι με φόβο αναλαμβάνω αυτή τη διαδικασία, αφού έχω διαβάσει για ανεβασμένες αμμωνίες στο βαρέλι, για απότομο ανέβασμα του ph κ.α.

Α/Ο δεν σκέφτομαι λόγω του ότι έχει αρκετά πεταμένο νερό, το οποίο δεν θα μπορώ να το χρησιμοποιήσω....

Έχουμε και λέμε

Έχω ένα 70λιτρο ενυδρείο και έχω ήδη αγοράσει

Βαρέλι προετοιμασίας (για περίπου 20 λίτρα αλλαγής που χρειάζομαι)

Αντλία για να μεταφέρω το νερό από το βαρέλι στο ενυδρείο

Θερμόμετρο

Θα ήθελα τη βοήθειά σας, για το τι άλλο θα χρειαστώ να αγοράσω, όσο γίνεται οικονομικότερο, έχω βρει τα παρακάτω....

Ένα θερμοστάτη

http://www.petcumulus.gr/shop-products/resun-254/8ermostatis-resun-100-watt

Φίλτρο για να βάλω την τύρφη

http://www.petcumulus.gr/shop-products/hydor-503/hydor-internal-filter-crystal-mini

Καλτσάκια για να βάλω την τύρφη

http://www.petcumulus.gr/shop-products/pet-cumulus-54/filtermediabags-white-1023-ek

Τύρφη σε κόκκους

http://www.petcumulus.gr/shop-products/pet-cumulus-54/peatgranules-1-l

Ερωτήματα....

Πόση τύρφη?

Θα χρειαστώ και κυκλοφορητή?

Δεν μου αρκεί το φίλτρο?

Εάν ναι μπορώ να χρησιμοποιήσω ήδη την αντλία που έχω ώς κυκλοφορητή?

Έχω ξεχάσει κάτι άλλο?

Για δοσολογία και την αρχή, έχουμε posts να διαβάσω, αλλά θα σας ήμουν ιδιαίτερα ευγνώμων, εάν έχετε να μου προτείνετε κάτι ποιο καλό ή οικονομικό από τα παραπάνω ή κάποια πατέντα ώστε να βγει ποιο οικονομικό το πακέτο.....

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.....

Οτι ρωτας,ειναι εδω γραμμενο,ριξτου μια ματια και οτι απορια εχεις τη συζηταμε.

Επισης αυτο για το αποτομο ανεβασμα του ph δεν ισχυει αν το κανεις στο βαρελι.

• Like 1

Οτι ρωτας,ειναι εδω γραμμενο,ριξτου μια ματια και οτι απορια εχεις τη συζηταμε.

Επισης αυτο για το αποτομο ανεβασμα του ph δεν ισχυει αν το κανεις στο βαρελι.

Κώστα πολύ κατατοπιστικό και οδηγός για νέους.....

Ποιο φίλτρο όμως μου προτείνεις να βάλω στο βαρέλι ώστε να ανακυκλώνει το νερό μου?

Ξέχασα κάτι άλλο?

Σε ευχαριστώ πολύ

Όλα τα φίλτρα δεν ανακυκλώνουν το νερό; Εγώ όταν ετοιμάζω νερό με τύρφη μόνο ένα φίλτρο χρησιμοποιώ.

Παρε ενα κινεζικο φιλτρακι και θα εισαι μια χαρα,βγαζεις ολα τα υλικα του απο μεσα και το γεμιζεις τυρφη.

Παρε ενα κινεζικο φιλτρακι και θα εισαι μια χαρα,βγαζεις ολα τα υλικα του απο μεσα και το γεμιζεις τυρφη.

Επειδή ο χρόνος μου είναι ιδιαίτερα πιεσμένος και δεν μπορώ να ψάξω, μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο?

Σας ευχαριστώ για την κατανόηση

Κώστα και αγαπητοί φίλοι καλημέρα!

Χθες έκανα τις αγορές μου και προετοίμασα το βαρελάκι με το φίλτρο, θερμοστάτη και τύρφη να δουλεύει....

Όμως στο φίλτρο που μου πρότεινες, με το ζόρι χώρεσαν 40 gr τύρφης σε δύο κάλτσες

(μάλιστα έβαλα καλσόν για να είναι πιο λεπτά και ας αγόρασα κάλτσα από γνωστό petshop με 4.85 ευρώ!!!!!! Αυτή δεν ήταν κάλτσα ενυδρειακή ήταν η κάλτσα του Αγιου Βασίλη :ranting2: .......)

Μήπως παρανόησα κάτι, ή μήοως δεν έκανα κάτι σωστό? :umm:

Εκτιμω πως έβαλα λίγη ποσότητα τύρφης (υπολόγιζα να βάλω 200 gr.) και θα φτασω στις τιμές που θέλω του χρόνου τα Χριστούγεννα!

Η αλλαγή του νερού μου είναι περίπου 20 λίτρα (~17-18) και το ενυδρείο μου είναι 72 λιτρο.....

Πάμε για άλλο φίλτρο ή το σώνουμε?

Τι κανουμε τώρα?

:help:

Ευχαριστώ πολύ!

Προσωπικα με ενα τετοιο φιλτρακι (ισως λιγο πιο μεγαλο) επεξεργαζομουν 60 λιτρα νερο,τα 20 που θες εσυ δεν ειναι πολλα.

Δοκιμασε το πρωτα και ενημερωσε μας.Απλα,προσεχε μη το στουμπωσεις το φιλτρο με την τυρφη γιατι μετα δεν θα δουλεψει σωστα.

Δουλεψε το λιγο και κανε καθημερινες μετρησεις ph,kh,gh για να δεις πως παει.

• Like 1

Προσωπικα με ενα τετοιο φιλτρακι (ισως λιγο πιο μεγαλο) επεξεργαζομουν 60 λιτρα νερο,τα 20 που θες εσυ δεν ειναι πολλα.

Δοκιμασε το πρωτα και ενημερωσε μας.Απλα,προσεχε μη το στουμπωσεις το φιλτρο με την τυρφη γιατι μετα δεν θα δουλεψει σωστα.

Από τη στιγμή που βλέπω κυκλοφορία μέσα στο βαρέλι, δεν σημαίνει ότι δεν έχει στουμπώσει?

Επίσης, από δοσολογία είμαι καλά?

Διάβασα το άρθρο αλλά δεν μπόρεσα να καταλάβω εάν υπάρχει σαφής δοσολογία....

Απλά αυτό που κατάλαβα είναι ότι βάζω μια ποσότητα x και μετά από μετρήσεις καταλήγω στη δοσολογία.....

Από τη στιγμή που βλέπω κυκλοφορία μέσα στο βαρέλι, δεν σημαίνει ότι δεν έχει στουμπώσει?

Επίσης, από δοσολογία είμαι καλά?

Διάβασα το άρθρο αλλά δεν μπόρεσα να καταλάβω εάν υπάρχει σαφής δοσολογία....

Απλά αυτό που κατάλαβα είναι ότι βάζω μια ποσότητα x και μετά από μετρήσεις καταλήγω στη δοσολογία.....αυτο που λές ειναι και το σωστό. Πειραματισου με την ποσοτητα και με τον καιρο θα ξερεις πόσο να βάλεις. Αν βάλεις παραπάνω τυρφη και το ph πεσει περισσοτερο απο όσο θέλεις βάλε λίγο νερό βρύσης και ανακατεψε το για να το ανεβάσεις εκει που θες.:)

Δεν υπαρχει ακριβης δοσολογια να την τυρφη,οπως δεν υπαρχει και στανταρ χρονος που θα χρειαστεις για να πετυχεις τις επιθυμητες τιμες.

Αυτα ερχονται εμπειρικα και μετα απο μετρησεις.

Εγω ποτε δεν μετρησα δοσολογια για να σου πω την αληθεια.Μετα απο πολλες μετρησεις κατελειξα οτι με καινουρια τυρφη απο ph7.5 σε μια μερα ειχα 6.5,ενω αν την ειχα ξαναχρησιμοποιησει για να πετυχω το 6.5 ηθελα 2-3 μερες στα 60-70 λιτρα νερο που επεξεργαζομουν.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν κυκλοφορητή που να έχει σωλήνα εισόδου του νερού, και όχι σκετες γρίλιες,

ώστε να προσαρμόσεις στο σωλήνα ένα μπουκαλάκι από αναψυκτικό 0,5lt και εκεί να βάλεις την τύρφη!

Εγώ φτιάχνω νερό σε βαρέλι 140λτ και χρησιμοποιώ κυκλοφορητή 2500λτ/ω και 300gr τύρφη την εβδομάδα,

στον κυκλοφορητή προσάρμοσα ένα μπουκάλι 1,5 λίτρο με κομμένο πάτο και βάζω εκεί την τύρφη!

Με αυτόν τον τρόπo παίρνω μετά απο 5 μέρες kh3,5 gh5 ph6,8

Κώστα και αγαπητοί φίλοι,

μετά από 48 ώρες λειτουργίας της τύρφης μέσα στο βαρέλι (Δευτέρα απόγευμα με Τετάρτη απόγευμα) έκανα τις πρώτες μετρήσεις....

Οι μετρήσεις του ενυδρείου μου είναι:

pH: 7.6

Gh: 9

Kh: 6

NO2: 0

NO3: 20

NH3/NH4+: 0

PO4: 0.1

και οι μετρήσεις στο βαρέλι είναι:

pH: 7.6

Gh: 6

Kh: 4

Να υπενθυμίσω ότι έβαλα 40 gr τύρφης στο φιλτράκι, με 20 lt νερού για αλλαγή σε ενυδρείο 72 lt....

Το αφήνω άλλη μια ημέρα.....

Το ph δεν έχει κατέβει ακόμα, αλλά οι σκληρότητες από ότι βλέπετε έχουν πέσει....

Τι λέτε οι εμπειρότεροι?

Θα πέσει κι άλλο, όσο περνούν οι ημέρες?

Ελπίζω να μην χρειαστεί να αγοράσω κι άλλο φίλτρο για μεγαλύτερη ποσότητα τύρφης.....

Περιμένω γνώμες και συμβουλές....

Ευχαριστώ πολύ

Καλημερα!

Αφου πεφτουν οι σκληροτητες,θα πεσει και το ph,πρωτα πεφτουν αυτες (αφου ειναι οι ρυθμιστες του ph) και μετα συμπαρασερνουν και το ph.

Αστη μερικες μερες ακομα και κανε καθημερινες μετρησεις.Αν δεις οτι δεν πεφτει πολυ η πεφτει αργα δοκιμασε την πατεντα του φιλου πιο πανω με το φιλτρο που εχεις.

• 2 weeks later...

Καλημερα!

Αφου πεφτουν οι σκληροτητες,θα πεσει και το ph,πρωτα πεφτουν αυτες (αφου ειναι οι ρυθμιστες του ph) και μετα συμπαρασερνουν και το ph.

Αστη μερικες μερες ακομα και κανε καθημερινες μετρησεις.Αν δεις οτι δεν πεφτει πολυ η πεφτει αργα δοκιμασε την πατεντα του φιλου πιο πανω με το φιλτρο που εχεις.

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά !!!

Εύχομαι Υγεία και Αγάπη σε όλους σας!!!

Λοιπόν, στο θέμα μας....

Μετά από 5 ημέρες λειτουργίας της τύρφης μέσα στο βαρέλι με το φιλτράκι και το θερμοστάτη, έχω τις τιμές:

pH: 7.4

Kh: 5

Gh: 6

Το συμπέρασμα λοιόν είναι ότι οι τιμές κατεβάινουν πολύ αργά....Άρα μεγαλύτερη ποσότητα τύρφης....

Έλα όμως που δεν χωρά στον κάδο από το φιλτράκι?

Άρα πάμε σε πατέντα με μπουκάλι νερού, ώστε να χωρέσει η περισσότερη ποσότητα....

Επειδή κοίταξα στο φορουμ, αλλά δεν βρίσκω οδηγίες παρά μόνο κάποιες μακρινές λήψεις από φωτό, μπορείτε να μου πείτε τις οδηγίες?

Πώς θα προσαρμόσω το στόμιο του μπουκαλιού στην άκρη του φίλτρου?

Τον πάτο τον κόβω τελείως?

Καμιά ιδέα?

Σας ευχαριστώ πολύ...

Για δες εδω μηπως σε βοηθησει.

Καλή Χρονιά με Υγεία και Αγάπη!!!!

Κώστα σε ευχαριστώ πολύ!

Θα δοκιμάσω να το κάνω, χρησιμοποιώντας μπουκάλι από λεμονάδα lux, που ταιριάζει το στόμιο, με την προπέλα του φίλτρου .....

Ευχαριστώ και πάλι

Αν δεν τα καταφέρεις, κάνε μια ακόμη δαπάνη (έχει αυτό το κακό το χόμπι μας, ιδιαίτερα όταν πειραματιζόμαστε... ;) ) και πάρε αυτό. Παίρνει αρκετή ποσότητα.

• 1 month later...

Καλησπέρα φίλοι μου!

Θα ήθελα τα φώτα σας....

Άλλαξα τύρφη στο αυτοσχέδιο φιλτράκι μου και έβαλα σε δύο καλτσάκια από 50 gr τύρφης, δηλαδή σύνολο 100 gr....

Μετά από δύο ημέρες λειτουργίας στο βαρέλι προετοιμασίας (περίπου 23 λίτρα) μέτρησα και το ph έπεσε στο 6.8.....

Το ενυδρείο μου έχει ph 7.4-7.6....

Επειδή η αλλαγή μου είναι περίπου στα 20-30% (72 λιτρο ενυδρείο) και σκέφτομαι να κάνω αλλαγή αύριο το απόγευμα, λέτε να έχω πρόβλημα με αυτή τη διαφορά του ph?

Στόχος μου είναι να κατέβω από 7.4 σε 7....αν πάει και λίγότερο δεν έχω πρόβλημα αρκεί να γίνει ομαλά....

Λέω να μην προσθέσω νερό βρύσης, γιατί δεν γνωρίζω την ακριβή ποσότητα και φοβάμαι μήπως χάσω αυτή την πτώση....

Τι με συμβουλεύετε?

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...