Jump to content

Κατά Αιόλου Γένεσις

Aiolos

Recommended Posts

Που να τρέχεις στις λίμνες.... μέχρι την παραλία και πολύ είναι χαχαχαχαχααχ

Ωραίο και αυτό όντως, αλλά πιο λιτό

Σήμερα ογκομέτρησα το νερό...

Οι εσωτερικές διαστάσει και μέχρι τη στάθμη είναι 118Χ62.5Χ46 ύψος, δηλαδή 340 λίτρα χωρίς τίποτα μέσα.

Τα 32 κιλά βράχου και τα 39 αραγωνίτη καταλαμβάνουν όγκο 45 λίτρων.

Έτσι το ενυδρείο έχει 295 λίτρα νερό και 135 το sump.... ένα σύνολο δηλαδή 430 λίτρων.

Αύριο αλλάζω ρητίνη και αρχίζω να μαζεύω νερό......... yesssssssssssssss

Βαγγέλη τα 3εκ από το χειλοςςτου ενυδδειου, σου δίνουν περιθώριο να χρησιμοποιείς όλους τους κυματισμους των vortek?

Ναι άνετα... στην θέση που βρίσκονται οι κυκλοφορητές και σε κυματισμό (με τον συγκεκριμένο ρυθμό), η στάθμη φτάνει μέχρι το 1 εκατοστό από το χείλος του ενυδρείου και είναι πολύ εντυπωσιακό.

Κυκλοφορία - ροή και τυφλά σημεία

Χθες πειραματίστηκα με την ροή και τα τυφλά σημεία, ρίχνοντας λίγο τροφή με τους κυκλοφορητές σε λειτουργία καθώς και με την υπερχείλιση, για να διαπιστώσω πόση τροφή θα φύγει στο sump και που θα συσσωρευτεί αυτή που θα παραμείνει στο ενυδρείο.

Τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά διότι.... η τροφή πέφτει αυτόματα ακριβώς επάνω από την 40ρα Vortech και αμέσως την διασκορπίζει σε όλο το ενυδρείο.

Από την υπερχείλιση φεύγει μια πολύ μικρή ποσότητα σχεδόν αμελητέα, άλλωστε και στο sump δεν θα πάει χαμένη.

Στο ενυδρείο κάποια υπολείμματα συσσωρεύτηκαν σε 2 τυφλά σημεία. Το ένα είναι μια σπηλιά στη βάση του πίσω δεξιού βράχου που καλύπτει τις υπερχειλίσεις, και το άλλο σημείο είναι στην πίσω αριστερή γωνία κάτω ακριβώς από την επιστροφή αλλά σ αυτό το σημείο υπάρχει λύση.

Η επιστροφή έχει μια γωνία που στέλνει το νερό επιφανειακά και διαγώνια, αλλά θα ανοίξω μια τρύπα στην γωνία από την κάτω πλευρά ώστε μέρος του νερού να δημιουργεί ροή και προς τα κάτω, εκεί δηλαδή που βρίσκεται το δεύτερο τυφλό σημείο.

Όσο για την σπηλιά, τα υπολείμματα θα τα αναλάβουν οι καθαριστές μόλις μάθουν ότι εκεί έχει μαμ!!!!

Όχι γιατί η διαφορά από το στόμιο της γωνίας είναι πολύ μικρή, και άλλωστε αν πάρει αέρα από το στόμιο δεν θα συνεχίσει να κατεβάζει νερό από την τρύπα.

Εισαι σίγουρος; Μπορει κάτι να μην κατάλαβα. Η κάτω τρύπα δεν θα ρουφάει και αυτή νερό; Και ας ρουφάει η πάνω αέρα. Ελπιζω να εχω καταλάβει καλα και να μην λέω βλακείες. Αν ηταν μεγάλη η διαφορα ανάμεσα στις δυο τρύπες λογικά θα ίσχυε αυτο που λέω. Σωστά;

Εισαι σίγουρος; Μπορει κάτι να μην κατάλαβα. Η κάτω τρύπα δεν θα ρουφάει και αυτή νερό; Και ας ρουφάει η πάνω αέρα. Ελπιζω να εχω καταλάβει καλα και να μην λέω βλακείες. Αν ηταν μεγάλη η διαφορα ανάμεσα στις δυο τρύπες λογικά θα ίσχυε αυτο που λέω. Σωστά;

Η απόσταση μεταξύ των δυο τρυπών είναι 1-1.5 εκατοστό, αλλά από την στιγμή που η πιο πάνω τρύπα ρουφήξει αέρα θα σταματήσει η κάθοδος του νερού και από την κάτω.

salinitymd.jpg

Tης AquaVitro ... θα κάνω και μετρήσεις φυσικά να συγκρίνω τις τιμές που λέει η συσκευασία.

Το καλό με αυτό το αλάτι είναι ότι στην κάθε συσκευασία γράφει τις τιμές που έχει η κάθε παρτίδα

Υπάρχουν δυο τρόποι... ο εύκολος και ο δύσκολος

Ο εύκολος είναι να γεμίσω το ενυδρείο με νερό Α/Ο, και να ρίξω την ανάλογη ποσότητα του αλατιού (μιας και ξέρω τον όγκο του νερού) μέσα στο ενυδρείο.

Αλλά λόγω του ότι υπάρχει αραγωνίτης και στημένα βράχια πολύ φοβάμαι ότι θα συσσωρευτεί ποσότητα αλατιού σε διάφορα σημεία.

Έχω όμως δυο ιδέες/λύσεις για να το κάνω πιο εύκολο.... να ρίχνω το αλάτι λίγο λίγο στο sump οπότε θα φτάνει διαλυμένο στο ενυδρείο ή να το βάλω μέσα σε κάλτσα και να διαλύεται πάλι σιγά σιγά.

Ο δύσκολος τρόπος είναι να το ετοιμάσω σε διάφορα δοχεία (συνολικά 430 λίτρα) και να γεμίσω το ενυδρείο μόλις διαλυθεί.

Τι μου προτείνετε?

Βαγγέλη μια καλή λύση είναι να το ετοιμάζεις στο σαμπ και να το στέλνεις λίγο λίγο αλλά είναι χρονοβόρα και πιστεύω πιο κουραστική διαδικασία, η καλύτερη θα ήταν νομίζω να βρεις 3 - 4 βαρέλια να βάλεις και κυκλοφορητες να ανακατεύουν ταυτόχρονα και το ρίχνεις μια και καλή.

Έγινε επεξεργασία - grigoros

Και εγω έτσι λέω Γρηγόρη αλλά που να βρω τόσα βαρέλια / δοχεία

Εγω ειχα βάλει την οσμοση κατευθείαν να γεμίζει το Ενυδρειο. Και στο σαμπ ειχα φτιάξει μια τρελή αλατοτητα που ούτε στην μαύρη θάλασσα δεν υπαρχει!

Στο σαμπ ειχα βάλει έναν κυκλοφορητη να πηγαίνει το νερό απο το τελευταίο διαμέρισμα στο πρώτο και σε ολα τα διαμερίσματα απο έναν πιο μικρό για να σπάσει το αλάτι. Μόλις γέμισε το κυρίως Ενυδρειο έστειλα το νερό απο το σαμπ πάνω!

Kαλημερα.Το ενδεχομενο να σου δημιουργηθει Skimming μεσα στην πλακε σωληνα της επιστροφης, οταν το ενυδρειο θα τρεξει με θαλασσινο νερο, το εχεις σκεφτει σαν ενδεχομενο?Πολυ ωραια το πηγαινεις παντως :thumbsu:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...