Jump to content

Recommended Posts

Λεμφοκύστη

7j8k.jpg

Η λεμφοκύστη είναι μια χρόνια, συνήθως μη θανάσιμη (στα αρχικά στάδια της) ιογενής ασθένεια, που προέρχεται από τον ιό iridovirus.Τη λεμφοκύστη τη συναντάμε, τόσο στα είδη γλυκού όσο και θαλασσινού νερού.Το ψάρι παρουσιάζει σε διαφορετικά σημεία άσπρα προς κίτρινα στίγματα στο δέρμα και στα πτερύγια του, κυρίως όμως στα βράγχια του. Κάποιες φορές (όχι και τόσο σπάνια) συναντάμε λευκά οζίδια στο μεσεντέριο (υμενώδης πτυχή που περιβάλλει κοιλιακά όργανα) και το περιτόναιο (μεμβράνη, που καλύπτει την κοιλιακή κοιλότητα ). Ο ιός εισχωρεί επιδερμικά το πιθανότερο είναι από κάποιες εκδορές προσβάλλοντας τους ινοβλαστούς

Η ιστολογική εμφάνιση της είναι ένα μεγάλο κύτταρο στο δέρμα του ψαριού, που μπορεί να είναι μέχρι και 500 φορές μεγαλύτερο από αυτό ενός ερυθροκύτταρου.

Αρκετοί πιστεύουν ότι ο ιός μπορεί να προϋπάρχει κρυμμένος και να ενεργοποιείται σε περιόδους με το έντονο stress ή με κακές συνθήκες διαβίωσης και συνθηκών του νερού.Συνήθως αυτοπεριορίζεται και το ψάρι ανακάμπτει από μόνο του. Τα οζίδια μπορεί να υπάρχουν για αρκετούς μήνες και το κακό είναι ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στα ψάρια και να είναι επιρρεπή σε δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται αναλόγως .Έχει δοκιμαστεί η αφαίρεση των εξωτερικών παρασίτων υπό αναισθησία με εφαρμογή ενός τοπικού φαρμάκου με επιτυχία όπως αναφαίρεται από ορισμένους. Αλλά αυτήν τη διαδικασία ας την αφήσουμε στην άκρη.Επίσης καλά αποτελέσματα έχει η θεραπεία με μερκαπτοπουρίνη (6-Mercaptopurine). Αν το ψάρι έχει μολυνθεί μια φορά είναι αρκετά πιθανόν να ξανά μολυνθεί. Σημαντικό είναι αν το ψάρι μας αντιμετωπίζει και κάποια άλλη μόλυνση να αντιμετωπίσουμε πρώτα εκείνη. Η καλύτερη θεραπεία όπως σχεδόν σε όλα είναι η πρόληψη. Τη λεμφοκύστη την συναντάμε αρκετά συχνά στα ενυδρεία μας.

Συμπτώματα
Διάφορα σε μέγεθος στίγματα άσπρου και κίτρινου χρώματος στο δέρμα στα πτερύγια και στα βράγχια του ψαριού.
Λευκά οζίδια στο μεσεντέριο και το περιτόναιο.

Αντιμετώπηση
Μείωση stress.
Βελτίωση των συνθηκών νερού.
Αντιμετώπιση δευτερεύουσας μόλυνσης αν υπάρχει και είναι απαραίτητο.

h626.jpg4jf8.jpg

Οι φωτογραφίες είναι από:

http://www.fishtanksandponds.co.uk/fish-health/lymphocystis.html

http://www.aquaworldaquarium.com/Articles/TonyGriffitts/Lymphocystis_Virus.htm

http://www.ramp-alberta.org/ramp/community/abnormalities/what/growths.aspx

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πολύ καλό Ορέστη .μπράβο .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...