Jump to content

Φωτισμος Ενυδρειου

tsaftsouf

Recommended Posts

Νομιζω χωρις να τις εχω βαλει ποτε γιατι δεν ετυχε να τια βρω, οτι και ολες γκρο λουξ να ειναι το αποτελεσμα θα ειναι πολυ καλο...

Μην πιανεσαι με τυπου cool day, natural και τα σχετικα, οι τυποι αυτοι βγαινουν με τα κελβιν και την ευαισθησια(εδω δεν ειμαι απολυατα συγουρος), αλλα απο μαρκα σε μαρκα η ποιοτητα αλλαζει και μερικες φορες δραματικα....παιξε με οτι προτηνουν στα φυτεμενα(3.500κ και 6000-6500κ) και θα θα εισαι καλα...

Απλα να ξερεις οτι οσο ανεβαινεις σε βατ ανεβαιμεις και σε απαιτησεις οπως Co2 και λιπασματα....

Σε αυτο το σημειο θα ηθελα να σου πω οτι λαμβανω ενα τρελο ενθουσιασμο που εαν δεν προσεξεις θα εξελιχθει σε μεγα ξενερα....χαλαρα φιλος και α την βρουμε την ακρη....

Λυσε το θεμα του φωτισμου για να παμε παρακατω, το 0.60-0.80-1.00 ειναι απλες αναφορες και οχι 100% ο "στοχος"...

Ελα και οι υπολοιποι οι φυτεμενοι/καμενοι/μποστανιδες/γεωργοι, φερτες τα τρακτερ σας, ουπς, τια γνωμες σας!!!

Φιλικα παντα και με λιγη δοση χιουμορ!!

Μια διορθωση,4500Κ ειναι με +- 500Κ

K μιας κ πιασαμε τα Κelvin εχω την εξης ερωτηση. Οπου κ να εξαψα κ πιστεψε με εξαψα δεν βρηκα πουθενα τα kelvin/lumen της gro lux. Αντιθετα βρηκα της cool daylight τα lumen που ειναι 2350. Οσο για τον ενθουσιασμο που λαμβανεις πισω απο της λεξεις/προτασεις δεν ισχυει. Ειναι απλα ορεξη-μερακι να στησω ενα φυτεμενο οπως πρεπει για να δω τι γινεται με αυτο το κοματι του ενυδρειου. Δεν το εχω ξανακανει κ θελω να το κανω σωστα. Αλλιως ουτε το αποτελεσμα θα δω κ θα εχω ξοδεψει κ μια μικρη περιουσια. Στο θεμα co2 κ λιπασματα παλι δεν μασαω. Οσο για χιουμορ δωσε overdose! Μεσα ειμαι κ γω! :bigemo_harabe_net-66:

K μιας κ πιασαμε τα Κelvin εχω την εξης ερωτηση. Οπου κ να εξαψα κ πιστεψε με εξαψα δεν βρηκα πουθενα τα kelvin/lumen της gro lux. Αντιθετα βρηκα της cool daylight τα lumen που ειναι 2350. Οσο για τον ενθουσιασμο που λαμβανεις πισω απο της λεξεις/προτασεις δεν ισχυει. Ειναι απλα ορεξη-μερακι να στησω ενα φυτεμενο οπως πρεπει για να δω τι γινεται με αυτο το κοματι του ενυδρειου. Δεν το εχω ξανακανει κ θελω να το κανω σωστα. Αλλιως ουτε το αποτελεσμα θα δω κ θα εχω ξοδεψει κ μια μικρη περιουσια. Στο θεμα co2 κ λιπασματα παλι δεν μασαω. Οσο για χιουμορ δωσε overdose! Μεσα ειμαι κ γω! :bigemo_harabe_net-66:

Αυτο με ενδιαφερει κι εμενα. Μερικες γραφουν Kelvin μερικες, γραφουν Lumen, μερικες δεν γραφουν τιποτα. Υπαρχει καποιος τροπος να γνωριζουμε; πχ σε τοσα lumen ειναι τοσα kelvin κτλ!

Αυτο με ενδιαφερει κι εμενα. Μερικες γραφουν Kelvin μερικες, γραφουν Lumen, μερικες δεν γραφουν τιποτα. Υπαρχει καποιος τροπος να γνωριζουμε; πχ σε τοσα lumen ειναι τοσα kelvin κτλ!

Αν δεν κανω λαθος τα lumen και τα kelvin ειναι δυο μοναδες που μετρανε διαφορετικα πραγματα και δεν νομιζω οτι υπαρχει καποια αναλογια μεταξυ τους. Τα λουμεν μετρουν ενταση φωτος και εχουν σχεση με τα watts και την ποιοτητα-αποδοση της λαμπας ενω τα κελβιν μετρουν θερμοτητα φωτος και εχουν να κανουν με το χρωμα του φωτος που εκπεμπει η λαμπα πχ 4000 k ρωζ. Αυτα με καθε επιφυλαξη

Το προβλημα ειναι ομως οτι ετσι κ εγω εχω χασει τον μπουσουλα. Με βαση αυτο το αρθρο εδω http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=56782 μπορω να εχω σωστο υπολογισμο με βαση τα lumen αλλιως εναλλακτικα με βαση τα watt. Στην προσπαθεια να βρω τα lumen σκονταφτω συνεχως. Με τα kelvin βρισκω καποια ακρη αλλα δεν ηπαρχει καποιος μπουσουλας να λεει οτι θελουμε πχ τοσα kelvin ανα λιτρο...

Το προβλημα ειναι ομως οτι ετσι κ εγω εχω χασει τον μπουσουλα. Με βαση αυτο το αρθρο εδω http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=56782 μπορω να εχω σωστο υπολογισμο με βαση τα lumen αλλιως εναλλακτικα με βαση τα watt. Στην προσπαθεια να βρω τα lumen σκονταφτω συνεχως. Με τα kelvin βρισκω καποια ακρη αλλα δεν ηπαρχει καποιος μπουσουλας να λεει οτι θελουμε πχ τοσα kelvin ανα λιτρο...

Η εκφραση κελβιν ανα λιτρο νομιζω δεν στεκει. Θα πρεπει να υπολογισεις με λουμεν ανα λιτρο που ειναι το σωστοτερο ή διαφορετικα με βατ ανα λιτρο. Τωρα αν η λαμπα δεν γραφει λουμεν καντο με βατ

Η εκφραση κελβιν ανα λιτρο νομιζω δεν στεκει. Θα πρεπει να υπολογισεις με λουμεν ανα λιτρο που ειναι το σωστοτερο ή διαφορετικα με βατ ανα λιτρο. Τωρα αν η λαμπα δεν γραφει λουμεν καντο με βατ

Ναι εχεις δικιο ισως να μην το διατυπωσα σωστα. Εννοουσα οτι πχ για ενα διακοσαρι ενυδρειο με υψος περιπου 50π θελεις πχ 17000 kelvin. Aν ειναι δυνατον να πεις κατι τετοιο διοτι δεν ξερω αν στεκει το ιδιο οπως τα watt/λιτρο...

Τα kelvin είναι απλά το χρώμα, για όσα λίτρα και να μιλάμε πάντα τον ίδιο χρωματισμό λάμπες θα βάζουμε στα φυτά. (επίσης τα kelvin αν και είναι μέτρο θερμοκρασίας δεν υπάρχει καμία σχέση με τη θερμότητα που παράγει η λάμπα σου!!!)

λοιπών η μονάδα μέτρησης kelvin μετράει την θερμοκρασία χρώματος του φωτός. Όσο πιο μεγάλο νούμερο έχουμε τόσο πιο μεγάλη φωτεινότητα και λευκότητα παίρνουμε, δεν έχει καμιά σχέση με την ένταση και δεν μας ενδιαφέρουν τα λίτρα του ενυδρείου αλλά το "φάσμα" χρωμάτων που θέλουμε να πετύχουμε για την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών μας. Συνήθως όταν χρησιμοποιούμε πάνω από μία λάμπα βάζουμε 6500kelvin (το μέσο φως του ήλιου) και 4500 kelvin.

Το watt είναι μονάδα μέτρησης ισχύος, δηλαδή το πόσο ενέργεια καταναλώνει μία λάμπα στη ΔΕΗ, κοινός πόσο πληρώνουμε!!!

Το lumen είναι μονάδα μέτρησης που αναφέρεται στην ένταση της λάμπας και διαφέρει ανάλογα με το είδος της.

Έτσι έχουμε λάμπα πυρακτώσεως 15 Lumen / Watt ,λάμπα φθορισμού 50 Lumen / Watt, λάμπα οικονομίας 55 Lumen / Watt και LED 90 Lumen / Watt

Ελπίζω να βοήθησα λίγο στο να κατανοήσουμε τις διαφορές. :)

Συμβουλε εισαι θεος, και οι αριθμοι να ειναι λαθος ή να αλλαζουν απο μαρκα σε μαρκα, το παραδειγμα σου ειναι αψογο!!

Οντως μετρα βατ ανα λιτρο ή λουμεν ανα λιτρο...δεν ξερω κατα ποσο ευκολο ειναι το να πας με μπουσουλα τα λουμεν, αλλα οι περισοτεροι παμε με τα βατ....

Εσυ στα 200λιτρα πχ θα πας κοντα 140 βατ πχ για να εχεις 0,70βατ/λιτρο, πολυ αξιολογος φωτισμος για αρχη και με μεγαμη ποικηκια σε φυτα...παραδειγμα το παραπανω...

Για το ενθουσιασμο απλα εξηγουμε για να μην παρεξηγουμε, ειναι αυτο ο γραπτος λογος οτι να ναι και καταλαβενεις!!

Ψαξου καλα για φωτισμο και υποστρωμα γιατι αυτα τα δυο αλλαζουν δυσκολα και ειναι βασικα συστατικα σε ενα καλο φυτεμενο....

Καλησπερα. Τελικα το ψαξιμο απεδωσε κ βρηκα Τ5 sylvania grolux σε μεγεθος Τ8 στα 45w!!! Ναι ειναι αληθεια παιδια. Παιζουν κ τετοιες λαμπες!!! Αρα αλλαζω κ τα ακροφυσια Τ8 με τα εργοστασιακα Τ5 που δινει η ferplast κ ειμαι μαμα κατασταση!!! Πιο super δεν γινεται. Μολις τελοιωσω με αυτο θα βαλω κ ακομα μια Τ5 39w γιατι αλλη μια 45w δεν με παιρνει σε μηκος εκτος απο της εργοστασιακες θεσεις. Τωρα παραγγειλα 2 grolux 45w κ η T5 39w θα ειναι cool daylight. σωστα? Κ ετσι θα εχω συνολο 130w περιπου σε 200λτ. Το μονο που με προβληματιζει ειναι το υψος που εχω απο τον βυθο κ ειναι 50cm...

Έγινε επεξεργασία - tsaftsouf

Aυτο το προβλημα δεν ηταν προβλημα εξαρχης. Το κολημα ηταν να αρχισω τα κοψε ραψε στο καπακι του ενυδρειου. Τωρα κ κραταω τις εργοστασιακες θεσεις κ μπορω να βαλω κ μια πιο κοντη στο κεντρο. Στην θεση του μπαλαστ για Τ8 θα μπει το Τ5. Στην αλλη πελυρα θα μπει το μπαλαστ για την Τ5. Κ αφου θα το κανω σκεφτομαι να βαλω 2 Τ5 39w daylight να αναβουν με καθυστερηση μισης ωρας κ να σβηνουν μιση ωρα αργοτερα η νωριτερα. Δεν ξερω αν ειναι σωστο αλλα θα μου απαντησουν οι φυτεμενοι του φορουμ πιστευω...

Eνα update αφου οι λαμπες παρεληφθησαν. Τωρα μενει το ballast κ τα ακροφυσια αλλα ειναι ηδη δρομολογιμενα. Λαμπα Τ5 σε μηκος Τ8 απο την sylvnia...post-11501-0-43346400-1382036392_thumb.jpgpost-11501-0-04674200-1382036404_thumb.jpgpost-11501-0-31532900-1382036415_thumb.jpg

Που τις βρηκες τις συλβανια;; Γιατι αρκετος κοσμος ψαχνει...και εγω μαζι του :-Ρ

• 2 weeks later...

Τις βρηκα στην αντιπροσωπεια της sylvania στην Αθηνα κ τις εστειλαν σε μαγαζι εδω στο Βολο γιατι λιανικη δεν δινουν... τηλ 210 9966561

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...