tsaftsouf 4 Οκτωβρίου 2013 #1 Share 4 Οκτωβρίου 2013 Παιδια καλησπερα. Εχω ενα cayman 110 pro με διαστασεις 110X48X60 κ λιτρα 200 καθαρα περιπου. Εχει 2 λαμπες Τ8 30w. Μια sylvania gro-lux κ μια philips tld. Αποσταση απο λαμπες μεχρι βυθο περιπου 50cm. Θα ηθελα να μαθω αν γνωριζει καποιος τι ειδους φωτισμο εχω. Πχ λιγο-μετριο-πολυ. Ρωταω γιατι επεστρεψα απο εξωτερικο μετα απο ενα χρονο κ ξαναστηνω το ενυδρειο μου αλλα θελω με φυτα διαφορα αυτη την φορα κ οχι μονο ανουμπιες. Δλδ θελω να βαλω cryptocoryne-echinodorous-moss κτλ. Μπορω με αυτον το φωτισμο? Εννοειτε οτι εχω co2 difuser κ λιπασματα seachem flourish κ flourish excel. Επισης τι φωτοπεριοδο θα χρειαστω περιπου για αυτα τα φυτα. ευχαριστω πολυ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Costantinos 4 Οκτωβρίου 2013 #2 Share 4 Οκτωβρίου 2013 για απαιτητηκά φυτά θα χρειαστείς άλλη μία με δύο λάμπες. υπάρχει ανάλογο θέμα στο φυτεμένο που θα σε κατατοπίσει Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 4 Οκτωβρίου 2013 #3 Share 4 Οκτωβρίου 2013 Ο φωτισμος σου ειναι πολυ χαμηλος και εχεις και πολυ υψος,πραγμα που κανει τον φωτισμο ακομα λιγοτερο..Μ αυτον τον φωτισμο μπορεις να βαλεις πολυ ευκολα φυτα,καμια ανουμπια,κερατοφυλλο και τετοια.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsaftsouf 12 Οκτωβρίου 2013 Author #4 Share 12 Οκτωβρίου 2013 Παιδια επανερχομαι στο θεμα αφου πηγα σε μαγαζι με ηλεκτρολογικa εδω στον Βολο κ βρηκα led ταινια στα 14w ανα μετρο. Αδιαβροχη εννοειτε κ σκεφτηκα να βαλω περιπου 3 σειρες απο 85cm. Θα εχω περιπου 12.5w φωτισμου ανα σειρα. Επι 3 σειρες 37w + τα 60w που εχω τωρα απο τις 2Χ30w Τ8=97w περιπου. Πιστευω ειναι καλα για τα φυτα μου. Εσεις τι λετε? Τι χρωματισμο προτεινετε? Εχω ηδη 1 Sylvania GroLux κ 1 Cool Daylight. Link to comment Share on other sites More sharing options...
polyagkistro 12 Οκτωβρίου 2013 #5 Share 12 Οκτωβρίου 2013 (edited) Cool Daylight 6400 k,η γνωμη μου αλλα και παλι θα εισαι στα 0,5 w/λιτρο,γενικα θα πειραματιστεις με σχετικα ευκολα φυτα!αλλα ας περιμενουμε και τους φυτεμενους τι θα πουν! Έγινε επεξεργασία 12 Οκτωβρίου 2013 - polyagkistro Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsaftsouf 12 Οκτωβρίου 2013 Author #6 Share 12 Οκτωβρίου 2013 Βασικα με περνει να βαλω κ αλλη/αλλες σειρες με led αν θελω. Εχω χωρο. Γιαυτο κ ρωταω... Ευχαριστω για την απαντηση. Θα περιμενω κ τους φυτεμενους για περισσοτερες πληροφοριες... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 12 Οκτωβρίου 2013 #7 Share 12 Οκτωβρίου 2013 Κοιτα για moss και εχινοδορους μια χαρα εισαι πιστευω! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 13 Οκτωβρίου 2013 #8 Share 13 Οκτωβρίου 2013 (edited) Αφου πιανουν τα χερια σου προτηνω να αλλαξεις τα ακροφυσια σου απο Τ8 σε Τ5 οπως και τα μπαλαστ σου, ετσι θα κερδισεις καποια βατ, επιπλεον για συγουρα αποτελεσματα παρε ή φτιαξε ή προσαρμοσε ενα φωτιστηκο ακομα μεχρι να φτασεις 0,70βατ/λ για να εχει αρκετες επιλογες.... Αλλιως παιζεις οπως εισαι με ευκολα φυτα(που ισουτε με λιγο εως καθολου ισως co2, λιγοτερες αναγκες σε λιπασματα).... Ξεκινα ετσι εαν ειναι και βλεπεις, μπορει να μην σου αρεσει ή μπορει να σου αρεσει οποτε σιγα σιγα βελτιωνεις οπου εισαι μειων.... Έγινε επεξεργασία 13 Οκτωβρίου 2013 - Akridas66 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsaftsouf 13 Οκτωβρίου 2013 Author #9 Share 13 Οκτωβρίου 2013 Αφου πιανουν τα χερια σου προτηνω να αλλαξεις τα ακροφυσια σου απο Τ8 σε Τ5 οπως και τα μπαλαστ σου, ετσι θα κερδισεις καποια βατ, επιπλεον για συγουρα αποτελεσματα παρε ή φτιαξε ή προσαρμοσε ενα φωτιστηκο ακομα μεχρι να φτασεις 0,70βατ/λ για να εχει αρκετες επιλογες.... Αλλιως παιζεις οπως εισαι με ευκολα φυτα(που ισουτε με λιγο εως καθολου ισως co2, λιγοτερες αναγκες σε λιπασματα).... Ξεκινα ετσι εαν ειναι και βλεπεις, μπορει να μην σου αρεσει ή μπορει να σου αρεσει οποτε σιγα σιγα βελτιωνεις οπου εισαι μειων... Βασικα θελω να ασχοληθω με φυτα κ γιαυτο ψαχνομαι με τον φωτισμο. Εχω διαχυτηρα της ferrplast για co2. Λιπασματα εχω seachem. Επειδη ομως το ενυδρειο ειναι στο σαλονι κ ειναι πρωτη μουρη δεν θελω να ξεφυγω απο τον σχεδιασμο του με πατεντες εμφανης. Ηδη ψαχνω να βρω τον αντιπροσωπο της ferrplast στην ελλαδα γιατι το ενυδρειο μου βγαινει πια με Τ5 λαμπες. Οποτε θελω να βρω κ να αγωρασω απευθειας τα εργοστασιακα στεγανα ακροφυσια για Τ5 κ το ballast. Κ εχθες ψαχνοντας στο ιντερνετ ανακαλυψα οτι η Sylvania βγαζει λαμπες Τ5 σε μηκος T8!!! Εχω κατεβασει κ το PDF για να τις βρω εδω ελλαδα. Απλα θελω να συμπληρωσω τον υπολοιποντα φωτισμο με ledoταινια... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsaftsouf 13 Οκτωβρίου 2013 Author #10 Share 13 Οκτωβρίου 2013 Κοιτα για moss και εχινοδορους μια χαρα εισαι πιστευω! Καλα το λες αλλα θελω να εχω επιλογες στα φυτα μου κ οχι να εχω οριακο φωτισμο για συγκεκριμενα φυτα, αφου το setting θα αλλαξει αρκετες φορες μεχρι να φτασω στο δικο μου επιθυμητο σημειο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsaftsouf 13 Οκτωβρίου 2013 Author #11 Share 13 Οκτωβρίου 2013 Κ για να μην το ξεχασω εννοειτε οτι εχω κ ξυλα mopani αλλα κ ριζες red moorwood για να παιξω σε υψος κ βαθος. Εχω δλδ οτι χρειαζομαι αλλα δεν εχω φως... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 13 Οκτωβρίου 2013 #12 Share 13 Οκτωβρίου 2013 Εκτος απο φως θα χρειαστεις co2,λιπασματα και υποστρωμα.Αυτα τα εχεις η θα τα παρεις? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsaftsouf 13 Οκτωβρίου 2013 Author #13 Share 13 Οκτωβρίου 2013 Tα εχω ολα εκτος απο υποστρωμα γιατι εχω αμμο ψιλης κοκκομετριας 0.5-1mm... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 13 Οκτωβρίου 2013 #14 Share 13 Οκτωβρίου 2013 χχχμμμμ...τρεχει καιρο το ενυδρειο σου? Απο co2 τι εχεις,μπουκαλα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsaftsouf 13 Οκτωβρίου 2013 Author #15 Share 13 Οκτωβρίου 2013 Το ενυδρειο τρεχει 2 μηνες τωρα γιατι το ειχα ξεστησει λογο απουσιας μου στο εξωτερικο. Απο co2 εχω διαχυτη της ferplast k diy co2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 13 Οκτωβρίου 2013 #16 Share 13 Οκτωβρίου 2013 Δυστοιχος το ενυδρειο σου ειναι πολυ φρεσκο για να βαλεις μετρια και δυσκολα φυτα με βυθο αμμο,θα πρεπει να περιμενεις τουλαχιστον 4-5 μηνες ακομα για να βαλεις τετοια φυτα. Επισης με το diy ειναι λιγο ρισκο και ειδικα τωρα που θα αρχισει το κρυο θα χρειαστει να βρεις τροπο για να κρατας το μειγμα ζεστο γιατι μολις πεφτει κατω 20-21 θα σταματαει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsaftsouf 13 Οκτωβρίου 2013 Author #17 Share 13 Οκτωβρίου 2013 Ποτε δεν ειχα προβλημα με την μαγια. χειμωνα καλοκαιρι δουλευε μια χαρα. Οσο για δυσκολα ακομα δεν το σκεφτομαι. Ας μπορεσω για αρχη να συντηρω τα μετριων απιτησεων με ταμπλετες κ αναλογως θα πραξω για τα δυσκολα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 13 Οκτωβρίου 2013 #18 Share 13 Οκτωβρίου 2013 Τσαφ τσουφ μια πατεντα μπορει να γινει πολυ διακριτικη και υπαρχου ετοιμα φωτιστηκα παρα πολυ μουρατα ;-) Εκτος απ τα Τ5 ακροφυσια θελουν αλλαγη και τα μπαλαστ που ανουβουν τις λαμπες... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsaftsouf 13 Οκτωβρίου 2013 Author #19 Share 13 Οκτωβρίου 2013 Τσαφ τσουφ μια πατεντα μπορει να γινει πολυ διακριτικη και υπαρχου ετοιμα φωτιστηκα παρα πολυ μουρατα ;-) Εκτος απ τα Τ5 ακροφυσια θελουν αλλαγη και τα μπαλαστ που ανουβουν τις λαμπες... Το γνωριζω κ ρωτησα αλλα το μηκος ειναι απαγορευτικο. Πρεπει να παρω 2 ξεχωριστα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsaftsouf 13 Οκτωβρίου 2013 Author #20 Share 13 Οκτωβρίου 2013 Βασικα αυτη ειναι ledoταινια που βρηκα κ θελω να παρω. Βασικα θα βαλω 4 σειρες κ σκεφτομαι γιια cool daylight... http://www.ledmegastore.gr/products/led-proionta/tainies-led/tainies-led-24-volt/55-led-strip-rgb-24-volt-14-4-watt-adiabroxh-ip68 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 13 Οκτωβρίου 2013 #21 Share 13 Οκτωβρίου 2013 Δεν νομιζω οτι με τα λεντ θα κανεις δουλεια..καλυτερα να πας σε τ5 και να ησυχασεις μια και καλη! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsaftsouf 13 Οκτωβρίου 2013 Author #22 Share 13 Οκτωβρίου 2013 Μα κ να βαλω μονο Τ5 παλι δεν ειναι αρκετος ο φωτισμος. Θα εχω 2Χ39 δλδ 78w σε 200λτ καθαρα. Εγω προσπαθω να φτασω περιπου τα 110-130 watt. Κ απο τι καταλαβαινω μονο με χρηση 2 ακομα Τ5 μπορω η με ledoταινια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 13 Οκτωβρίου 2013 #23 Share 13 Οκτωβρίου 2013 Οι λεντοταινιες ειναι ακομα σε πειραματικο σταδιο ας πουμε στα φυτεμενα... Εμεις προτηνουμε τις Τ5 για να εχεις συγουροι επιτυχια απο θεμα φωτος... Αν και οντως τα εξτρα φωτιστηκα κανουν κατι παραπανω απ την λεντοταινια, αξιζουν καθε λεπτο του ευρω, παντως εαν σε ενδιαφερη και εχεις χρονο, ριξε μια ματια στην κατηγορια των DIY, εχει πολλα πολλα πραγματακια για θεματα φωτισμου.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsaftsouf 14 Οκτωβρίου 2013 Author #24 Share 14 Οκτωβρίου 2013 Οι λεντοταινιες ειναι ακομα σε πειραματικο σταδιο ας πουμε στα φυτεμενα... Εμεις προτηνουμε τις Τ5 για να εχεις συγουροι επιτυχια απο θεμα φωτος... Αν και οντως τα εξτρα φωτιστηκα κανουν κατι παραπανω απ την λεντοταινια, αξιζουν καθε λεπτο του ευρω, παντως εαν σε ενδιαφερη και εχεις χρονο, ριξε μια ματια στην κατηγορια των DIY, εχει πολλα πολλα πραγματακια για θεματα φωτισμου.. Τις κατηγοριες Φωτισμος κ DIY τις εχω ξεφτηλιση στο διαβασμα κ πεφτει πολυ αντιθεση. Απο ορκισμενους Τ5 εως κ φανατικους των τανιων led. Τεσπα θα την βρω την ακρη δεν ειπαρχη θεμα. Απλα θελει υπομονη κ ψαξιμο. Εχω καταληξει οτι χρειαζομαι περιπου 0.6-0.8w για να εχω μια Α ποικιλια στις επιλογες φυτων. Το θεμα τωρα ειναι απο χρωμα φωτισμου. Αν βρω λαμπες Τ5 κ βαλω τελικα 3 η 4 σε τι πρεπει να παιξω? 2 grolux κ 2 cool daylight η 1 grolux κ 2 daylight η 2 grolux κ 1 cool daylight? Ξερω οτι η grolux ενισχυει την φωτοσυνθεση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 14 Οκτωβρίου 2013 #25 Share 14 Οκτωβρίου 2013 Νομιζω χωρις να τις εχω βαλει ποτε γιατι δεν ετυχε να τια βρω, οτι και ολες γκρο λουξ να ειναι το αποτελεσμα θα ειναι πολυ καλο... Μην πιανεσαι με τυπου cool day, natural και τα σχετικα, οι τυποι αυτοι βγαινουν με τα κελβιν και την ευαισθησια(εδω δεν ειμαι απολυατα συγουρος), αλλα απο μαρκα σε μαρκα η ποιοτητα αλλαζει και μερικες φορες δραματικα....παιξε με οτι προτηνουν στα φυτεμενα(3.500κ και 6000-6500κ) και θα θα εισαι καλα... Απλα να ξερεις οτι οσο ανεβαινεις σε βατ ανεβαιμεις και σε απαιτησεις οπως Co2 και λιπασματα.... Σε αυτο το σημειο θα ηθελα να σου πω οτι λαμβανω ενα τρελο ενθουσιασμο που εαν δεν προσεξεις θα εξελιχθει σε μεγα ξενερα....χαλαρα φιλος και α την βρουμε την ακρη.... Λυσε το θεμα του φωτισμου για να παμε παρακατω, το 0.60-0.80-1.00 ειναι απλες αναφορες και οχι 100% ο "στοχος"... Ελα και οι υπολοιποι οι φυτεμενοι/καμενοι/μποστανιδες/γεωργοι, φερτες τα τρακτερ σας, ουπς, τια γνωμες σας!!! Φιλικα παντα και με λιγη δοση χιουμορ!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος