Jump to content

Planted Aquarium Design

Recommended Posts

Με αφορμή τον τελευταίο διαγωνισμό θέλω να πω κάποιες σκέψης μου γύρο από το θέμα.

Τελευταία γίνονται πολύ διαγωνισμοί με βασικό τίτλο Planted Aquarium Design

Για εμένα αυτός ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Θα έπρεπε πχ να λέγονταν Planted underwater Design ή κάτι παρόμοιο.

Θέλω να ξεδιαλύνουμε λίγο τα πράγματα.

Στον τελευταίο διαγωνισμό αλλά και στους προηγούμενους είδα πανέμορφα τοπία που έγιναν με κόπο και φαντασία, σε γενικές γραμμές οι δουλειές τους είναι εξαιρετικές, αλλά δεν είναι ενυδρεία είναι απομίμηση κάποιου τοπίου που υπάρχει έξω στην φύση.

Λίγα ενυδρεία είδα που θυμίζουν υποβρύχιο τοπίο και αυτά δεν πιάνουν κάποια καλή θέση στον διαγωνισμό.

Το Planted Aquarium Design είναι ένα άλλο τελείως διαφορετικό χόμπι και δεν πρέπει να έχει καμιά σχέση με το χόμπι των ενυδρείων με την παλιά ρομαντική ορολογία.

Η φιλοσοφία του, το στήσιμο του, η φροντίδα του, αποσκοπούν μόνο στην φωτογράφιση του. Πάνω από το 90% αυτόν των ενυδρείων μετά το πέρας της φωτογράφισης διαλύονται για να ξαναδημιουργηθούν νέα φανταστικά τοπία. Τα ψάρια σε πολές περιπτώσεις ιδιαίτερα στην Ασία καταλήγουν στην τουαλέτα.

Δεν επικρίνω αυτό το χόμπι, αλλά το τονίζω ξανά είναι ένα άλλο χόμπι δεν είναι ενυδρείο.

Δυστυχώς η τάση τα τελευταία χρόνια σπρώχνει αρκετούς στο να επιθυμούν να στήσουν τέτοιου είδους ενυδρεία. Δημιουργείται η εντύπωση ότι ένα όμορφο φυτεμένο ενυδρείο θα έπρεπε να είναι όπως αυτά που βλέπουμε στους διαγωνισμούς.

Θέλω να καταλάβετε ότι αυτά τα εξαιρετικά τοπία δεν είναι ενυδρεία.-

Και για να μην λέτε ότι όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια λέω ότι και να ήθελα να στήσω τέτοια υποβρύχια τοπία δεν θα μπορούσα.

Εγώ επικροτώ πάρα πάρα πολύ τους διαγωνισμούς βιοτοπικών ενυδρείων όπου εκεί προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια μικρογραφία ή ένα κομμάτι από τον χ΄ βιότοπο.

Χρηστο δυστοιχος εχεις πολυ δικιο φιλε...Ολο και συχνοτερα βλεπουμε ενυδρεια που εχουν ως βαση ενα τοπιο και οχι ενα φυσικο βιοτοπο.Εδω ειδα ενυδρειο στον τωρινο διαγωνισμο που εχει κακτους μεσα και εχει φτιαξει την αγρια δυση...

Και το κακο ειναι οτι πολλοι θελουν να μημιθουν αυτα τα ενυδρεια αντι να φτιαξουν ενα φυσικο βιοτοπο που και τα ψαρια θα ειναι ευτυχισμενα αλλα θα ειναι και κατι φυσικο...και οχι ψευτικο απλα για μερικες μερες...

Χρήστο με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο.

Άλλο το ένα και άλλο το άλλο, το καθένα με την δικιά του ομορφιά.

Για μένα θα ήταν μεγάλη αδικία σε κάποιον διαγωνισμό φυτεμένου, να νικήσει κάποιο που να θυμίζει ιαπωνικό κήπο ή βουνά και δάσος, από κάποιο που θα είναι η μικρογραφία μιας τροπικής λίμνης.

νομίζω ότι έχεις δίκιο αν και το ένα δεν αποκλείει το άλλο.....και εξηγούμε: Δεν θα ήταν πανέμορφο βιοτοπικό φυτεμένο ενυδρείο με "ζωγραφιά" του βυθού της περιοχής του βιότοπου;

Χρήστο συμφωνώ με όλη σου τη σκέψη, το ίδιο ισχύει και για τη θάλασσα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...