Jump to content

Απολύμανση Νέων Φυτών

lefteris123

Recommended Posts

Από μέρα σε μέρα περιμένω τα παρακάτω φυτά:

Anubias barteri var. barteri

Cryptocoryne wendtii ''green''

Staurogyne repens

Vallisneria sp. 'Asiatica'

πώς να τα απολυμάνω?

Υ.Γ. το άρθρο του site το έχω διαβάσει, αλλά επειδή σκότωσα πρόσφατα ένα κερατόφυλλο με χλωρίνη γι' αυτό ξαναρωτάω!

Ούτε εγώ και δεν είχα πρόβλημα ως τώρα. :)

Δεν υπάρχει φόβος για μεταφορά άλγης ή ζωυφίων?

Η άλγη ούτως ή άλλως δημιουργείται σε κάθε ενυδρείο. Για ζωύφια δεν έχω ακούσει ποτέ, παρά μόνο για σαλιγκάρια...

Στο κερατόφυλλο είχα παρατηρήσει κάτι σαν σκουλήκι

Ούτε εγω έχω απολύμανση ποτε φυτα και δεν είχα πρόβλημα. Κάποιοι το κάνουν όμως. Τη βαλισνερια αν τη βάλεις στο διαλυμα μάλλον θα σου χαλάσει. Μια φορα την είχα κάνει δοκιμή και ελιωσε. Η αναλογία χλωρινης-νερού ειναι 1-19. Αν δε κάνω λάθος ΔΕ βουτας στο διαλυμα τις ρίζες. Δε ξέρω να σου πω όμως ποια φυτα αντέχουν στο διαλυμα και ποια όχι. Κερατόφυλλο, Βαλισνέριες πάντως δε την παλεύουν. Εγω μονο ενα καλο πλύσιμο τα κάνω.

Έγινε επεξεργασία - Safarpn

Οκ, μάλλον και εγώ για ένα καλό πλύσιμο με βλέπω τότε, να μην κλαίω και άλλο φυτό

Πλήσιμο καλό με νερό, κάνε έναν έλεγχο μήπως έχει κάνα λαθρεπιβάτη και μέσα στο ενυδρείο.

Ωραίο αυτό το άρθρο, αλλά αφού δεν γνωρίζω ποια φυτά θα ζήσουν από την χλωρίνη καλύτερα να μην βάλω κανένα, όσο για απολύμανση με τα άλλα ψάξε να βρεις αυτά τα χημικά που προτείνει και άντε να πετύχεις τις δοσολογίες!

Το υπερμαγγανικό κάλιο το βρίσκεις σε κάποια φαρμακεία με την ονομασία potassium permanganate.

H συσκευασία έχει μέσα φακελάκια. Αδειάζεις ένα φακελάκι σε ενάμιση λίτρο νερο που παίρνει ροζέ-μωβ χρώμα.

Αφήνεις το κάθε φυτό που θέλεις να απολυμάνεις 10-15 λεπτά, και μετα το ξεπλένεις καλά με νερό.

Μπορείς επίσεις να απολυμάνεις και τις απόχες θερμόμετρα κλπ.

Δεν είναι δύσκολη η διαδικασία πιο δύσκολο είναι να βρείς το σκεύασμα.

Πολύ προσοχή επειδή βάφει εύκολα.

Τα φυτεύω σε μια γυάλα καραντίνα που έχω και μένουν εκεί μια εβδομάδα με eSHa 2000 και eSHa Exit. Υπερβολή θα μου πεις, αλλά μετά από αυτά που έπαθαν τα νέον μου και είδα και έπαθα να τα συνεφέρω με κάτι κλαδέματα που πείρα, δεν την ξανά παταω.

εγώ τα ξεπλένω και πλούμ μέσα. αλλά αν θες διάβασε λίγο και αυτό

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=80481&p=744031

Έγινε επεξεργασία - Χρήστος

Τα φυτεύω σε μια γυάλα καραντίνα που έχω και μένουν εκεί μια εβδομάδα με eSHa 2000 και eSHa Exit. Υπερβολή θα μου πεις, αλλά μετά από αυτά που έπαθαν τα νέον μου και είδα και έπαθα να τα συνεφέρω με κάτι κλαδέματα που πείρα, δεν την ξανά παταω.

Που ξερεις οτι εφταιγαν τα κλαδεματα?

Το ξερεις οτι καποια φυτα οταν τα φυτευουμε εδω,εκει,παραπερα χαλανε?

Που ξερεις οτι εφταιγαν τα κλαδεματα?

Το ξερεις οτι καποια φυτα οταν τα φυτευουμε εδω,εκει,παραπερα χαλανε?

Το ενυδρείο έτρεχε μια χαρά μέχρι πριν βάλω τα κλαδέματα. Δεν γίνετε από τη μια στιγμή στην άλλη να αρρωστήσουν τα ψάρια στα καλά καθούμενα. Τώρα πια είτε πάρω ψάρια είτε φυτά, περνούν καραντίνα. Όσο αφορά το πέρα δοθε που λες, δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Αν το φυτό είναι σε γλαστρακι, μένει στη καραντίνα με το γλαστρακι. Αν είναι κλάδεμα, μένει στην καραντίνα μέχρι να βγάλει ρίζα.

Εχω παρει και εχω δωσει απειρα κλαδεματα στα χρονια που ασχολουμε,ποτε δεν ειχα προβλημα με ψαρια η ποτε δεν ανεφερε κανεις προβλημα απο κλαδεματα που εχω δωσει.Θεωρω δυσκολο να κολλησαν κατι απο τα κλαδεματα που πηρες τα ψαρια σου,μαλλον κατω συνεβει που δεν βρικες..

Οσο για τα περα δοθε,θα σου δωσω ενα παραδειγμα για να καταλαβεις,ενα απο αυτα τα φυτα που χαλανε ετσι ειναι οι κρυπτοκορινες.Οταν αλλαζεις συνθικες χαλανε,ακομα και στο ιδιο ενυδρειο αν τις αλλαξεις θεση θα χαλασουν,μεγαλη αλλαγη νερου αν κανεις θα χαλασουν,οπωτε καταλαβαινεις τι θα παθουν απο τα περα δοθε.Στο λεω για να εχεις το νου σου και αν σου χαλασει καποιο φυτο απο μεταφυτευση να ξερεις τον λογο που εγινε αυτο.:)

Εχω παρει και εχω δωσει απειρα κλαδεματα στα χρονια που ασχολουμε,ποτε δεν ειχα προβλημα με ψαρια η ποτε δεν ανεφερε κανεις προβλημα απο κλαδεματα που εχω δωσει.Θεωρω δυσκολο να κολλησαν κατι απο τα κλαδεματα που πηρες τα ψαρια σου,μαλλον κατω συνεβει που δεν βρικες..

Οσο για τα περα δοθε,θα σου δωσω ενα παραδειγμα για να καταλαβεις,ενα απο αυτα τα φυτα που χαλανε ετσι ειναι οι κρυπτοκορινες.Οταν αλλαζεις συνθικες χαλανε,ακομα και στο ιδιο ενυδρειο αν τις αλλαξεις θεση θα χαλασουν,μεγαλη αλλαγη νερου αν κανεις θα χαλασουν,οπωτε καταλαβαινεις τι θα παθουν απο τα περα δοθε.Στο λεω για να εχεις το νου σου και αν σου χαλασει καποιο φυτο απο μεταφυτευση να ξερεις τον λογο που εγινε αυτο. :)

Εξακριβωμένο ότι προήρθε από τα φυτά. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και ο φίλος μου, που μου έδωσε τα κλαδέματα. Βέβαια μου το είπε κατόπιν εορτής. Για φυτά με την μετακίνηση δεν το ήξερα και δεν μου έχει τύχει με φυτά ενυδρείου. Μου έχει τύχει με κανονικά φυτά που έχουμε στις γλάστρες. Ονομάζετε μεταφυτευτικο σοκ και το παθαίνουν σχεδόν όλα τα φυτά αν μεταφυτευθούν σε λάθος εποχή.

• 4 months later...

Πηρα απο ενα μαγαζι προχθες μια java fern. Αφου της εκανα απολυμανση για 1 λεπτο σε διαλυμα 19 μερη νερου προς 1 μερος χλωρινη καθαρη, το εβαλα παλι στη σακουλα του με νερο απο αυτο που προετοιμαζω για τις αλλαγες του ενυδρειου μου αλλα με εξτρα αντιχλωριο. Την επομενη μερα, δεν ημουν σιγουρος οτι θελω να βαλω φυτο τελικα στο ενυδρειο μου, οποτε για να μην χαλασει και το φυτο, το εβαλα σε ενα 30λιτρο ενυδρειο (εβαλα νερο καμια 10-15αρια λιτρα, οσο για να καλυπτει το φυτο), του εβαλα ενα ενυδρειακο φωτιστικο πιαστο για να του το αναβω 6-7 ωρες τη μερα, εριξα εξτρα αντιχλωριο και εβαλα και λιγη τροφη σε καλτσον για να υπαρχει καποια πηγη αμμωνιας να τρωει το φυτο.

Σημερα (μετα δηλαδη απο 2 μερες) πηγα και αναψα το φως του 30λιτρου για τον καθημερινο 6-7ωρο φωτισμο για το φυτο. Τι να δω?

http://www.youtube.com/watch?v=AqtosAIuIck&feature=youtu.be (Βαλτε 720p ή 1080p για καλυτερη εικονα).

Το μαγαζι ειχε βαλει αυτες τις mini java fern σε 2 ενυδρεια με ψαρια: congo tetra, melanotaenia, ροδοστομους και αρλεκινους. Μαλλον ειναι ενα απο αυτα...

Toυ πηρα μια tetramin baby και μια hikari first bites που ειναι πουδρες και του εδωσα λιγο απο την Hikari. Τωρα φτιαχνεται (ελπιζω να τα καταφερω) και αρτεμια που ειχα φακελακια σε μπουκαλι με αεραντλια.

Δυστυχως ο γονος μας αφησε σημερα... Κριμα... κατα τις 11 τον ταισα παλι στο ποτηρι του και τον εριξα απαλα παλι μεσα στο ενυδρειο, αλλα τον εβλεπα ετσι και ετσι μετα απο την εισαγωγη του στο ενυδρειο. Τωρα τον εψαχνα ποση ωρα αλλα τελικα ηταν ακινητος κατω απο τον θερμοστατη που μολις τον κουνησα τον ειδα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...