mary74 3 Οκτωβρίου 2013 #1 Share 3 Οκτωβρίου 2013 Γειά σας παιδιά!! Μόλις φτιάξαμε με το σύζυγο ένα diy ενυδρείο 30λτ (θα το παρουσιάσω στις κατασκευές diy μέσα στο σ/κ για να το δείτε και να μου πείτε τη γνώμη σας ως πιό έμπειροι). Για το ενυδρείο αυτό αγορασαμε το φίλτρο της fluval U2 και θερμοστάτη της fluval 50w. Είχα ηδη ξεκινήσει το στρώσιμο σε ένα 20λτ ενυδρείο (δεν είχε ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου) και τώρα που ήταν έτοιμο το μεγαλύτερο έκανα τα παρακάτω για να το στήσω (διαδικασία από το 20λτ στο 30λτ): 1. μετέφερα το χαλίκι και τα ξύλα (πρόσθεσα βέβαια χαλίκι - που σύμφωνα με το υδροχλωρικό οξύ κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι ασβεστολιθικό). 2. Στο καινούργιο φίλτρο έβαλα το σιποράξ από το μικρό φίλτρο, συμπλήρωσα με νέο (το οποίο το είχα ξεπλήνει πρώτα), το πότισα με την αντίστοιχη δόση βακτηριδίων και το έβαλα στη θέση του. 3. Έβαλα το θερμοστάτη. 4. Στο μικρό φίλτρο έβαλα άνθρακα στη θέση του σιποράξ και το έβαλα και αυτό μέσα στο ενυδρείο για να δουλέψει για λίγο καιρό μέχρι να αναπτυχθούν αποικίες στο νεο φίλτρο και να τραβήξει από ότι χημικά μπορει. 5. Μέσα σε τούλι έβαλα λίγη τροφή για να παράγονται ρύποι για τα βακτήρια. Οι απορίες μου τώρα: - Να θεωρήσω ότι στήνω το ενυδρείο από την αρχή? (θα κάνω μετρήσεις ξανά από δευτέρα να δώ που βρίσκομαι). - Θέλουμε να βάλουμε anubia nana και java moss πάνω στα ξύλα. Πότε να τις φυτέψω? Μπορώ και τώρα ή να τις βάλω όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου? - Τα σαλιγκάρια μπορούν να συνυπάρξουν με τον μονομάχο? Θα ήθελα πολύ να βάλω κάποιο σαλιγκάρι... Αν ναί μπορούν να μπούν μαζί στο ενυδρείο? - Τώρα όσον αφορά την τροφή.... Όταν κάνουμε το στρώσιμο με βακτήρια και τροφή κάθε πότε αλλάζουμε την τροφή στο τούλι? Πόσο διάστημα την αφήνουμε μέσα? Αυτά τα ολίγα παίδες...... Πείτε μου σας παρακαλώ, αν έχω κάνει κάτι λάθος με την μεταφορά των υλικών για να το διορθωσω τωρα που είμαι στην αρχή.... (ή γενικά τί θα πρέπει να προσέξω) Σας ευχαριστώ πολύ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 3 Οκτωβρίου 2013 #2 Share 3 Οκτωβρίου 2013 (edited) Γειά σας παιδιά!! Μόλις φτιάξαμε με το σύζυγο ένα diy ενυδρείο 30λτ (θα το παρουσιάσω στις κατασκευές diy μέσα στο σ/κ για να το δείτε και να μου πείτε τη γνώμη σας ως πιό έμπειροι). Για το ενυδρείο αυτό αγορασαμε το φίλτρο της fluval U2 και θερμοστάτη της fluval 50w. Είχα ηδη ξεκινήσει το στρώσιμο σε ένα 20λτ ενυδρείο (δεν είχε ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου) και τώρα που ήταν έτοιμο το μεγαλύτερο έκανα τα παρακάτω για να το στήσω (διαδικασία από το 20λτ στο 30λτ): 1. μετέφερα το χαλίκι και τα ξύλα (πρόσθεσα βέβαια χαλίκι - που σύμφωνα με το υδροχλωρικό οξύ κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι ασβεστολιθικό). Μια χαρα. 2. Στο καινούργιο φίλτρο έβαλα το σιποράξ από το μικρό φίλτρο, συμπλήρωσα με νέο (το οποίο το είχα ξεπλήνει πρώτα), το πότισα με την αντίστοιχη δόση βακτηριδίων και το έβαλα στη θέση του. Το παλιο σιποραξ ειναι στρωμενο; Αν ναι εισαι ετοιμη. 3. Έβαλα το θερμοστάτη. Οκ! 4. Στο μικρό φίλτρο έβαλα άνθρακα στη θέση του σιποράξ και το έβαλα και αυτό μέσα στο ενυδρείο για να δουλέψει για λίγο καιρό μέχρι να αναπτυχθούν αποικίες στο νεο φίλτρο και να τραβήξει από ότι χημικά μπορει. Σαν τι χημικα εχεις μεσα στο ενυδρειο σου; 5. Μέσα σε τούλι έβαλα λίγη τροφή για να παράγονται ρύποι για τα βακτήρια. Οι απορίες μου τώρα: - Να θεωρήσω ότι στήνω το ενυδρείο από την αρχή? (θα κάνω μετρήσεις ξανά από δευτέρα να δώ που βρίσκομαι). Τωρα τι μετρησεις εχεις; Αν ειναι καλες βαλε το ψαρακι μεσα. - Θέλουμε να βάλουμε anubia nana και java moss πάνω στα ξύλα. Πότε να τις φυτέψω? Το ειπες μονη σου δεν θα τις φυτεψεις. Μπορώ και τώρα ή να τις βάλω όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου? Δεν εχεις προβλημα. - Τα σαλιγκάρια μπορούν να συνυπάρξουν με τον μονομάχο? Θα ήθελα πολύ να βάλω κάποιο σαλιγκάρι... Αν ναί μπορούν να μπούν μαζί στο ενυδρείο? Ναι! - Τώρα όσον αφορά την τροφή.... Όταν κάνουμε το στρώσιμο με βακτήρια και τροφή κάθε πότε αλλάζουμε την τροφή στο τούλι? Πόσο διάστημα την αφήνουμε μέσα? Τοσο οσο να μην πιασει μυκητες αλλα για ενα μονομαχο το στρωσιμο με βακτηρια ειναι μια χαρα. Δεν χρειαζεται να μπεις σε τετοια διαδικασια! Αυτά τα ολίγα παίδες...... Πείτε μου σας παρακαλώ, αν έχω κάνει κάτι λάθος με την μεταφορά των υλικών για να το διορθωσω τωρα που είμαι στην αρχή.... (ή γενικά τί θα πρέπει να προσέξω) Σας ευχαριστώ πολύ... Περιμενουμε παρουσιαση! Έγινε επεξεργασία 3 Οκτωβρίου 2013 - Sturm Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 3 Οκτωβρίου 2013 Author #3 Share 3 Οκτωβρίου 2013 (edited) Ευχαριστω για την γρηγορη απαντηση strum. Θα κανω μετρησεις το βραδυ αλλα δεν νομιζω να ειναι ετοιμο. Θα αντεξω να περιμενω λιγο ακομα... (δεν θελω να βιαστω και να παθει κατι το ψαρακι). Την τροφη θα την βγαλω οταν γυρισω σπιτι. Εννουσα να τις δεσω στα ξυλα που εχω μεσα! Θα παω να παρω πρωτα τα φυτα ωστε να ειναι ολα ετοιμα για το νεο κατοικο... Θα σας δειξω το ενυδρειο πρωτα (για να μπορω να κανω διορθωσεις) και μετα θα το ανεβασω με τους νεους κατοικους (επισημα πραματα, οχι αστεια!!). Οσον αφορα τον ανθρακα σκεφτομουν επειδη ειναι ιδιοκατασκευη μηπως μου εχει ξεφυγει κατι...Ουτος η αλλως Ειναι στο δευτερο φιλτρο που θα βγει μπριν μπουν τα ψαρακια. Σε ευχαριστω πολυ και ελπιζω να σας αρεσει η κατασκευη μας Έγινε επεξεργασία 3 Οκτωβρίου 2013 - mary74 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 3 Οκτωβρίου 2013 #4 Share 3 Οκτωβρίου 2013 Επειδη δεν καταλαβα κατι,πηρατε μπολι απο το αλλο φιλτρο και το βαλατε σ αυτο? Την ανουμπια και τη μοςς θα την δεσεις πανω στο ξυλο με μια ψιλη πετονια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalliroi 3 Οκτωβρίου 2013 #5 Share 3 Οκτωβρίου 2013 - Τα σαλιγκάρια μπορούν να συνυπάρξουν με τον μονομάχο? Θα ήθελα πολύ να βάλω κάποιο σαλιγκάρι... Αν ναί μπορούν να μπούν μαζί στο ενυδρείο? Για τα σαλιγκάρια μου έχουν πει ότι χρειάζεται να έχουμε στρωμένο βυθό, πράγμα που θέλει τουλάχιστον 4 μήνες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 3 Οκτωβρίου 2013 Author #6 Share 3 Οκτωβρίου 2013 Οκ. Μπορω να περιμενω για το σαλιγκαρι. Θα διαβασω περισσοτερα γι'αυτα και βλεπουμε ποτε θα μπουν. Ειχα ξεκινησει το στρωσιμο σε 20λτ. Ειχε μηδενιστει η αμμωνια αλλα οχι τα νιτρωδη. Συνεπως δεν θα το ελεγα ακριβως μπολι... Το μικρο ενυδρειο το αδειασα και τα υλικα του τα εβαλα στο 30λτ οπου συμπληρωσα υλικα... Μπας και κερδισω λιγο χρονο στο στρωσιμο... Μαλλον θα πρεπει να βαδισω με βαση τις ενδειξεις. Θα κανω το βραδυ και θα σας τις πω... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 3 Οκτωβρίου 2013 Author #7 Share 3 Οκτωβρίου 2013 Να σημειωσω οτι απο το μικρο φιλτρο πηρα ολο το σιποραξ και του αφησα το σφουγγαρι που δεν εμπαινε στο καινουργιο. Εβαλα στη θεση του ανθρακα και σε κανα δυο εβδομαδες λεω να το βγαλω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 3 Οκτωβρίου 2013 #8 Share 3 Οκτωβρίου 2013 Ολα καλα τα λες. Τηρησε την διαδικασια στρωσιματος και περιμενουμε εξελιξεις! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 3 Οκτωβρίου 2013 Author #9 Share 3 Οκτωβρίου 2013 Άστα η αναμονή είναι πολύ δύσκολο πράγμα!!! Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα της υπομονής... Απο τις μετρήσεις ΝΗ4=0, ΝΟ2=0,02mg ΝΟ3=<1mg έχουμε μέλλον ακόμα.... Τουλάχιστον να γίνει σωστά η δουλειά. Θα ανεβάσω αύριο φωτογραφίες από το ενυδρείο.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 3 Οκτωβρίου 2013 #10 Share 3 Οκτωβρίου 2013 Εισαι πολυ κοντα στο συμπληρωθει ο κυκλος του αζωτου. Συνεχισε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 4 Οκτωβρίου 2013 Author #11 Share 4 Οκτωβρίου 2013 Κοντεύουμε λοιπόν..... Επιτέλους να πάρω και το μονομαχούλη!!! (στην ώρα του βέβαια....) Θα επανέλθω το βράδυ με φωτογραφίες του ενυδρείου (μάλλον στην κατηγορία diy)... Ευχαριστώ πολύ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 4 Οκτωβρίου 2013 #12 Share 4 Οκτωβρίου 2013 Εδω να τις βαλεις τις φωτο μην ανοιγεις καινουριο θεμα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 4 Οκτωβρίου 2013 Author #13 Share 4 Οκτωβρίου 2013 Οκ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 4 Οκτωβρίου 2013 Author #14 Share 4 Οκτωβρίου 2013 Ορίστε και οι φωτογραφίες.... Στο καπάκι τα φωτα βγαίνουν, έχουμε τρείς τρύπες για να τοποθετηθούν ανεμιστηράκια στο πίσω μέρος ενώ στο μπροστινό μέρος έχουμε δύο σειρές από μικρότερες τρύπες για να αεριζεται το νερό. Μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς αν τραβήξουμε τα πυράκια (τα έχουμε ήδη τραβήξει για να βγαίνουν εύκολα....) Οι γραμμές που υπάρχουν βρίσκονται στην προστατευτική μεμβράνη του plexiglass η οποία δεν έχει αφαιρεθεί ακόμα. Το μικρό φίλτρο με το spray bar θα βγεί σε καμιά 10 ημέρες (είναι αυτό που έτρεχε στο 20λτ και έχω βάλει τον άνθρακα). Επειδή οι λάμπες μας στράβωσαν όταν το τοποθετήσαμε στη θέση του, θα συμπληρώσουμε μία γωνία αλουμινίου μπροστά τους (είναι προς κατασκευή..) Την επόμενη εβδομάδα θα βάλουμε τα φυτά και ελπίζω σε 15 μέρες να μπεί και ο μονομάχος. Πως σας φαίνεται? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 4 Οκτωβρίου 2013 #15 Share 4 Οκτωβρίου 2013 Μια χαρα σας βρισκω! Αλλα νομιζω οτι με το fluval υπαρχει μια πιθανοτητα να εχετε προβλημα με την ροη! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 4 Οκτωβρίου 2013 Author #16 Share 4 Οκτωβρίου 2013 Ευχαριστούμε!! Έιδες αν έχεις πατεντιάρη μάστορα ... Για το φίλτρο ρίσκαρα λίγο αλλά μάλλον είμαστε οκ. Έβαλα αρκετό σιποράξ (και για να του κόψω λίγο τη φόρα) και έχω ρυθμίσει το spray bar να βαράει στο τζάμι (πάνω στο θερμοστάτη). Ο κυματισμός σχεδόν ούτε που φαίνεται!! Το fluval u1 που ήταν για ενυδρεία έως 45λτ είχε μόνο σφουγγάρι και δεν υπήρχε χώρος για βιολογικό υλικό. Μου άρεσε το u2 και το βρήκα σε καλή τιμή. Το μέγεθος του ενυδρείου είναι 47μΧ26πΧ28υ (η γυάλα) θέλω να πιστέυω ότι θα έχει απανεμο χώρο για κολύμπι... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 4 Οκτωβρίου 2013 #17 Share 4 Οκτωβρίου 2013 Καλως αλλα να το προσεξεις! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 4 Οκτωβρίου 2013 Author #18 Share 4 Οκτωβρίου 2013 Θα το έχω στο νού μου. Ίσως βάλω και κανα φυτάκι εκεί κοντά ... Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 4 Οκτωβρίου 2013 #19 Share 4 Οκτωβρίου 2013 "Κομπλέ" το ενυδρείο , καλή συνέχεια και με το ψαράκι ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
piki 4 Οκτωβρίου 2013 #20 Share 4 Οκτωβρίου 2013 το χαλικι εχεις τεσταρει αν ειναι ασβεστολιθικο?απο τις φωτο μοιαζρι πολυ με το δικο μου που ειναι κ μου ανεβαζει τ ph κ εχω προβλημα με τα πτερυγια του μονομαχου Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 5 Οκτωβρίου 2013 Author #21 Share 5 Οκτωβρίου 2013 Καλημέρα σε όλους! Ευχαριστώ dpap. Έπεσε πολύ διάβασμα στα άρθρα έτσι ώστε να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιό σωστά και να μας ξεφύγουν λίγα πράγματα... Piki, μετά από παρότρυνση του delta66 (στην διάρκεια του στρωσίματος είχε εμφανιστεί καφέ άλγη και ανέβασα φωτο του μικρού ενυδρείου) έκανα έλεγχο στο χαλίκι με το υδροχλωρικό οξύ. Επειδή δεν αφρισε και δεν μου αλλοίωνε το ph της βρύσης μου είπε ότι μάλλον είναι εντάξει και αποφάσισα να το χρησιμοποιήσω... Στη συσκευασία του μάλιστα έλεγε ότι βοηθάει στην διατήρηση του σωστού ph (τώρα τί εννοεί ο ποιητής δεν ξέρω...) Θα το τσεκάρω ξανά μήπως έκανα λάθος και θα σου απαντήσω... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 5 Οκτωβρίου 2013 #22 Share 5 Οκτωβρίου 2013 Μια χαρα ειναι το ενυδρειακι.Το μονο που με χαλαει ειναι το χαλικι και η κοκκομετρια του,θα προτημουσα κατι πιο ψιλοκοκκο και αυτο γιατι τα φυτα προτειμουν ψιλο χαλικακι και αναπτυσουν καλυτερο ριζομα σ αυτο παρα σε χοντρο χαλικι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 5 Οκτωβρίου 2013 Author #23 Share 5 Οκτωβρίου 2013 Αν πάρω ψιλό χαλίκι και το αλλάξω θα επηρεαστεί το στρώσιμο του ενυδρείου? Επηρεάζει αυτό το χαλίκι τα φυτά που δένονται στα ξύλα? Πως θα ξέρω αν το ψιλό χαλίκι που θα πάρω δεν είναι ασβεστολιθικό? Έχεις κάποια εταιρεία υπόψιν σου να μου προτείνεις? Πολλές ερωτήσεις ζαλίστικα!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 5 Οκτωβρίου 2013 #24 Share 5 Οκτωβρίου 2013 Αν αλλαξεις τωρα το χαλικι δεν θα εχεις προβλημα με το στρωσιμο,απλα θα βγαλεις το νερο,θα το κρατησεις καπου μαζι με το φιλτρο,θα αλλαξεις χαλικι και θα ξαναβαλεις το νερο μεσα,το μονο που μπορει να χρειαστει να κανεις ειναι να συμπληρωσεις λιγο νερο που θα εχεις προετοιμασει απο πριν. Το χαλικι δεν επιρεαζει τα φυτα που δενονται σε ξυλα η πετρες γιατι απλα ειναι φυτα που δεν φυτευονται,αν ομως αργοτερα θες να βαλεις και αλλα φυτα που φυτευονται καλο θα ηταν να ειχες ψιλοκοκκο χαλικι. Μια εταιρια που εχω χρησιμοποιησει και ειναι παρα πολυ ευχαριστημενος ειναι η dennerle και το χαλικακι της δεν ειναι και ασβεστολυθικο. Η καταλληλοτερη κοκκομετρια για χαλικακι ειναι 1-2mm και η εταιρια που σου γραφω εχει τετοιο.Το εχω χρησιμοποιησει σε πολλα ενυδρεια με παρα πολυ καλα αποτελεσματα,βεβαια ειναι λιγο ακριβο.Ομως υπαρχουν και αλλες εταιριες που μπορεις να βρεις ψιλοκοκκα μη ασβεστολυθικα χαλικακια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary74 5 Οκτωβρίου 2013 Author #25 Share 5 Οκτωβρίου 2013 Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Βασικά δεν είχα σκοπό (προς το παρόν τουλάχιστο) να βάλω φυτά που φυτεύονται γιατί δεν ξερω πως τα χειρίζονται και αν θα έχουν επιπλέον απαιτήσεις σε ύλικά και σε χρόνο.... Πάντως έχεις δίκιο όσο αφορά το μέλλον... γι' αυτό θα ψάξω στο διαδύκτιο για τις τιμές , να δω αν βγαίνει ο προυπολογισμός (άστα τώρα που μιλάμε αλλάζουμε αντλία νερού στο αυτοκίνητο που σημαίνει 190€) και θα πράξω ανάλογα... (άτιμη κρίση....) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος