Jump to content

Πως Να Ριξω Το No3

complex

Recommended Posts

Το ενυδρειο μου RIO 240 τρεχει ως FO με νεκρο βραχο αρχικά, απο τον φεβρουαριο. Αυτη τη στιγμη φιλοξενει 2 ερημιτες 1 γιατρο 2 oscellaris kai 1 damsel και 11 turbo snails. Τα νιτρικα μου ειναι εδω και καιρο (3-4 μηνες) ''κολλημενα'' μεταξύ 30 και 50. Η ρουτινα αλλαγης Η2Ο ήταν ανα μήνα 40 Λιτρα Α/Ο. Απο σκευασματα βακτηριων χρησιμοποιηθηκαν αρχικα 1 μπουκαλι 250 μλ special blend για να βοηθησει στο ''ζωντανεμα''. Skimmer εχω της juwel το οποιο δειχνει να αφαιρει αρκετη ''μουργα'' (καθαριζω 2 φορες τη βδομαδα).

Με το δεδομενο οτι θα αποφυγω την αλλαγη σκιμερ και οτι δεν εχω δυνατοτητα sump or refugium ξεκινησα αλλαζοντας τη ρουτινα αλλαγης σε 40 λιτ τη βδομαδα και προσθετοντας ανθρακα της resun.

Μετα απο 2 βδομαδες παρατηρησης (μικρο διαστημα) δεν βλεπω αξιοσημειωτη πτωση στα ΝΟ3( 30 το ελλαχιστο) και παρατηρησα και αυξηση της αλγης (μπορει να οφειλεται σε φωσφορο απο τον ανθρακα??).

Στο διαταυτα θελω να ξεκινησω με κοραλια asap οποτε πρεπει να τα ριξω οσο πιο γρηγορα και αποτελεσματικα.

Σκεψεις: 1) Chaeto σε διχτακι κρυμενη πισω απο βραχο

2) Καποια διαφορετικη και αποτελεσματικοτερη μαρκα active carbon που ισως προτεινετε

3) Να ξαναρχισω τη χρηση σκευασματων οπως το special blend σε καποια ''ρουτίνα''

4) Ειμαι ανοιχτος σε προτασεις απο την εμπειρια σας.

Διαφορα χρησιμα: Καθαρα λιτρα ~200

1025

ΝΟ2 0

ΝΟ3 30

PO4 0

KH 8,9

PH 8

Mg & Ca ελαφρως εκτος για κοραλια αλλα θα ρυθμιστουν σε καμια βδομαδα με την καινουρια μου δοσομετρικη

Τι ειναι αυτο που δουλεψε σε εσας???

Σταύρος.... Ευχαριστω.

Οχι σιφωναρωντας το υποστρωμα αν εννοείς αυτο. Δεν ειμαι σιγουρος οτι καταλαβα την ερωτηση σου, αλλα ουσιαστικα αφαιρω νερο 40 λιτρα και στη συνεχεια προσθετω προετοιμασμενο νερο Α/Ο ιδιου ογκου.

Αφήνεις πολύ το νερό προετοιμασίας στον βαρέλι? Μήπως δεν είναι αρκετά καθαρό?

Κάνε μια αλλαγή 50% θα πέσουν αρκετά! Και μετά συνέχισε με εβδομαδιαίες

24ωρο. Ενα πλαστικο βαρελι ειναι που το ξεπλενω το αφηνω να στεγνωσει και το κλεινω αεροστεγως οταν δε το χρησημοποιω.

Δεν εχω μετρητη ποιοτητας της Α/Ο αλλα επειδη το πονηρευτικα εκανα τεστ για NO2 kai NO3 αλλα ως προς αυτο ειναι οκ.

Μαλλον για αρχη θα παω για το 50% αλλα απο την εμπειρια σου πιστευεις οτι οι αλλαγές νερου εβδομαδιαια ειναι αρκετες για να κρατησουν ενα συστημα με ΝΟ3<5??

Μηπως επικουρικα να αρχισω να δοκιμαζω καποια απο τις μεθοδους ''ζουμιων'' του εμποριου ή βοτκας??

Για τον ενεργο ανθρακα που εχω ήδη μεσα στο skimmer σε ''καλτσουλα'' ξερει καποιος απο την εμπειρια του αν θα μπορουσε να αντικαταστησει τα ''ζουμια ανθρακα''?

για αρχή κάνε μια μεγάλη αλλαγή! Μετά την αλλαγή δες που είσαι! Μετά παρακολούθηση για μια εβδομάδα.

Με αυτά που έχεις μέσα είναι πολλά τα νιτρικά και φοβάμαι ότι κάτι γίνετε λάθος…

βαλε και καμιά φωτογραφία να δούμε!!

Γενικα μιλωντας και εμπειρικά αργοτερα που θα βαλω καποιο tang στα μετρα μου και θα αυξηθουν οι απαιτησεις για απονιτροποιηση θα αρκουν οι εβδομαδιαιες αλλαγες?

Ειναι καποιο '' ζουμι'' που καποιος εχει δοκιμασει και το θεωρει πολυ αποτελεσματικο για ενυδρεια sumpless που τον βοηθαει να κραταει τα νιτρικά του κατω απο 5-10?

Αυτο φιλε μου σταυρο,θα το δεις στην πραξη,στην πορεια και αναλογα το ποσο θα ταιζεις το ψαρι και τι μεγεθος θα ειναι :bigemo_harabe_net-64:

Ποιο tang σκεφτεσαι να βαλεις?

Μην σε ανησυχει απο τωρα αυτο.

Απο υγρα μακραν το καλυτερο απ'οσα εχω χρησιμοποιησει ειναι το nopox της red sea.

Αν του κανεις σωστη χρηση οχι μονο θα μειωσει τα νιτρικα σου αλλα και τα φωσφορικα.

Ειναι το μοναδικο προιον που εχει επιδραση και στο δευτερο.

Προσοχη ομως στις οδηγιες γιατι ειναι δυνατο και αν ξεφυγεις ισως να "στεγνωσεις" το ενυδρειο σου

Και με την βοτκα ειχα δει αποτελεσματα οσον αφορα στα νιτρικα αλλα εκτος απο το οτι δεν επιρρεαζε καθολου τα φωσφορικα,δεν

ηταν τοσο σταθερα τα αποτελεσματα.

Υπηρχαν στιγμες που εβλεπα απο την εικονα του ενυδρειου,οτι στεγνωνε αποτομα ενω η δοσολογια παρεμενε και οι ρουτινες στο ταισμα παρεμεναν οι ιδιες.

Τα φιλτρα και την μεμβρανη ποσο καιρο εχεις να τ'αλλαξεις?

Κανε μια κινηση και παρε ενα tds για να εισαι σιγουρος για το ποσο καθαρο νερο σου βγαζει η οσμωση.

Δεν ειναι απαραιτητο να μετρας νιτρικα στο νερο της για να δεις οτι θελουν αλλαγη τα φιλτρα η' η μεβρανη με αποτελεσμα να σου εισαγουν εμμεσα νιτρικα στο νερο.

Ο ανθρακας που εχεις στην καλτσα αφαιρει κυριως οργανικα κτλ και οχι νιτρικα.

Αντικειμενικα παντως φιλε μου ειναι πολυ λιγες οι δυο εβδομαδες(δυο αλλαγες νερου στην ουσια).

Πιο ουσιαστικα αποτελεσματα θα δεις μετα απο τουλαχιστον -2+ μηνες.

Ειδικα αν δεν βρεις την αιτια που στα δημιουργει.

Μηπως παει χαμενο αρκετο απο το φαγητο των ψαριων?

Μηπως εχει πεθανει καποιος οργανισμος(π.χ σαλιγκαρι) και δεν το εχεις αντιληφθει?

Αυτα τα πολλα :bigemo_harabe_net-134:

• 2 weeks later...

Αυτο φιλε μου σταυρο,θα το δεις στην πραξη,στην πορεια και αναλογα το ποσο θα ταιζεις το ψαρι και τι μεγεθος θα ειναι :bigemo_harabe_net-64:

Ποιο tang σκεφτεσαι να βαλεις?

παντα ήθελα λευκοστερνο αλλα δεν κανει στα λιτρα μου. Ακομα δεν εχω καταλήξει.

Μην σε ανησυχει απο τωρα αυτο.

Απο υγρα μακραν το καλυτερο απ'οσα εχω χρησιμοποιησει ειναι το nopox της red sea.

99% Εκει θα παω.

Αν του κανεις σωστη χρηση οχι μονο θα μειωσει τα νιτρικα σου αλλα και τα φωσφορικα.

Ειναι το μοναδικο προιον που εχει επιδραση και στο δευτερο.

Προσοχη ομως στις οδηγιες γιατι ειναι δυνατο και αν ξεφυγεις ισως να "στεγνωσεις" το ενυδρειο σου

Και με την βοτκα ειχα δει αποτελεσματα οσον αφορα στα νιτρικα αλλα εκτος απο το οτι δεν επιρρεαζε καθολου τα φωσφορικα,δεν

ηταν τοσο σταθερα τα αποτελεσματα.

Υπηρχαν στιγμες που εβλεπα απο την εικονα του ενυδρειου,οτι στεγνωνε αποτομα ενω η δοσολογια παρεμενε και οι ρουτινες στο ταισμα παρεμεναν οι ιδιες.

Τα φιλτρα και την μεμβρανη ποσο καιρο εχεις να τ'αλλαξεις?

Ειναι κατι περισοτερο απο 6μηνο. Εχει ''φτιαξει'' περιπου 1500 λιτρα.

Κανε μια κινηση και παρε ενα tds για να εισαι σιγουρος για το ποσο καθαρο νερο σου βγαζει η οσμωση.

τι να προσεξω στην αγορα tds γιατι δεν το εχω το θεμα...?

Δεν ειναι απαραιτητο να μετρας νιτρικα στο νερο της για να δεις οτι θελουν αλλαγη τα φιλτρα η' η μεβρανη με αποτελεσμα να σου εισαγουν εμμεσα νιτρικα στο νερο.

Ο ανθρακας που εχεις στην καλτσα αφαιρει κυριως οργανικα κτλ και οχι νιτρικα.

τωρα μετα απο 2 αλλαγες 20% και 2 εβδομαδες ανθρακα μετραω 24 νιτρικα.

Αντικειμενικα παντως φιλε μου ειναι πολυ λιγες οι δυο εβδομαδες(δυο αλλαγες νερου στην ουσια).

Πιο ουσιαστικα αποτελεσματα θα δεις μετα απο τουλαχιστον -2+ μηνες.

Ετσι πιστευω. Περιμενω λοιπον.

Ειδικα αν δεν βρεις την αιτια που στα δημιουργει.

Μηπως παει χαμενο αρκετο απο το φαγητο των ψαριων?

Μηπως εχει πεθανει καποιος οργανισμος(π.χ σαλιγκαρι) και δεν το εχεις αντιληφθει?

ισως....

Αυτα τα πολλα :bigemo_harabe_net-134:

Σε ευχαριστω πολυ. :bigemo_harabe_net-54:

Έγινε επεξεργασία - complex

Φιλε σταυρο,οντως ο λευκοστερνος ειναι ενα πανεμορφο ψαρι και ειναι αντικειμενικα πολυ δυσκολο να του αντισταθεις :bigemo_harabe_net-134:

Πολυ καλη επιλογη το nopox.

Aπλα συνδυασε την χρηση του με συχνες μετρησεις(no3 & po4) γιατι ειναι πολυ δυνατο και ισως να σου "στεγνωσει" αποτομα το νερο.Ξεκινησε με την προτεινομενη δοση και πρατεις αναλογα στην πορεια :thumbup:

Συγχωρεσε με που επαναλαμβανα τα παραπανω αλλα ειναι αρκετα δυνατο προιον.

Απο τις μετρησεις σου βεβαια και με τις αλλαγες ειδα οτι εχεις ηδη μια μειωση στα νιτρικα οποτε εισαι σε καλο δρομο.

Μην τρελλαθεις να επιδιωξεις το 0 στα νιτρικα.Οπουδηποτε μεταξυ 2-5 ειναι πολυ καλα. :thumbup:

Η μεμβρανη της οσμωσης σου ειναι μια χαρα.Τα φιλτρα ισως ομως να θελουν αλλαγη μετα απο 6 μηνες.

Πολυ καλη εικονα για το αν θελουν αλλαγη θα σου δωσει το φιλτρο στερεων(λευκο).Αν εχει γινει καφε τοτε ειναι η ωρα του σιγουρα.

Για το tds δεν χρειαζεται να προσεξεις κατι ιδιαιτερο,τα περισσοτερα θα σου κανουν πολυ καλη δουλεια.

Εχει πολυ φθηνα και στο ebay αν κανεις ιντερνετικες αγορες. :thumbup:

Σε βλεπω πολυ σχολαστικο με το ενυδρειο και φαινεται πως το αγαπας πολυ,οποτε ειμαι σιγουρος πως ολα

θα πανε καλα. ;)

Το μόνο που θέλω να συμπληρώσω σχετικά με τις μεγάλες αλλαγές νερού :

1) όταν αλλαζεις 10% , αν το νερό του ενυδρείου έχει πχ 8,5 kh και 440 Ca ενώ το νερό της αλλαγής έχει 7,5Kh και 350 Ca , δεν επηρρεάζει το σύστημα ιδιαίτερα.

Όταν όμως αλλάξεις 50% , έχει πολύ μεγάλη σημασία η διαφορά αυτή όπως σημασία έχει και η θερμοκρασία.Πρέπει να μην έχεις μεγάλη απόκλιση.

2) Τον χειμώνα που το ενυδρείο μου έχει 26,5 θερμοκρασία , όταν κάνω αλλαγή 10% με θερμοκρασία 22 βαθμών , δεν το επηρεάζει , αν όμως έκανα με 50% , θα την άκουγαν τα sps.

Οι μεγάλες αλλαγές νερού θέλουν εμπειρία για να '' φέρεις '' τα νερά στα ίδια επίπεδα αλλά δεν παύει να είναι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα νιτρικά. Από κει και πέρα, έχω δει ενυδρεία με 30 νιτρικά και τα ζηλεύω ( εντός Ελλάδος ) όπως έχω δει και με 2 νιτρικά και τα παινεύω ( κάνει ρίμα ).

Ευχαριστώ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...