Jump to content

απώλεια χρώματος

Punisher

Recommended Posts

θα μπορούσες να γίνεις πιο αναλυτικός .. σε ποια LPS παρατηρείς αλλαγές ?

πόσο καιρό τα έχεις ?

σε τι συνθήκες νερού και φωτισμού?

έγιναν αλλαγές στο ενυδρείο η στη ρουτίνα συντήρησης τελευταία?

..

Αν εννοείς ότι χάνοντας το χρώμα τους, γίνονται άσπρα με σχεδόν διαφανή πλοκάμια, τότε αυτό σημαίνει πως έχουν χάσει τη συμβιωτική τους άλγη.

Αν πάλι εννοείς πως έχουν χάσει τα ζωηρά χρώματα, που είχαν στην αρχή όταν τα αγόρασες, τότε αυτό δείχνει πως κάποια ιχνοστοιχεία στο νερό του ενυδρείου σου, λείπουν, υπολείπονται ή και πλεονάζουν.

Αν παράλληλα οι πολύποδες παραμένουν κλειστοί ή δεν ανοίγουν όπως πρώτα, τότε θα πρέπει να ελέγξεις τις βασικές παραμέτρους του νερού, καθώς και τη σταθερότητά τους.

σε τι μπορεί να ωφείλεται απότομη απώλεια χρώματος, κυρίως σε LPS??????????? :)

Ολα οσα παιζουν ρολο στα ανεφεραν ο Τασος και ειδικα ο Νικος. Αλλα, χωρις καποια φωτογραφια δεν μπορουμε να σου πουμε κατι. Αν και εχω μια υποψια αλλα θα ηθελα τις φωτογραφιες για να βεβαιωθω! :thumbup:

Κατ' αρχάς ευχαριστώ τον φίλο Punisher που ενδιαφέρεται για τα κοράλια μου !!! :)

Τα κοράλλια που χάνουν το χρώμα τους είναι:

1 Heliofunghia η οποία δείχνει να έχει μικρύνει κάπως,

2 euphillia οι οποίες αν και εμφανίζουν ανάπτυξη χάνουν το χρώμα τους (ανάπτυξη = χωρίζουν σε 2 μέρη τους πολύποδές τους ... αν το περιγράφω κατανοητά ...) και

1 brain το οποίο και αυτό δείχνει κάπως να μεγαλώνει αλλά χάνει χρώμα.

Ο φωτισμός είναι 3 Τ5 λευκές και 1 Τ5 blue actinic σε περίπου 180 lit ενυδρείο. (Πριν περίπου 1 μήνα είχα 2 Τ5 & 1 Τ8 λευκές και 1 Τ8 blue actinic.

Κυκλοφορία η ίδια.

Στοιχεία νερού: Ph 7.9-8.15, Kh ~8, Mg~1200, Ca ~300 και δε θέλει ν' ανέβει με τίποτα...

Ιχνοστοιχεία ρίχνω πλέον καθημερινά και ~25% παραπάνω από το προβλεπόμενο, στρόντιο και ιώδιο κανονικά. Αφαίρεσα και τον άνθρακα εδώ και 3 μέρες.

Είναι πιθανό να χάσω τα κοράλλια σύντομα? Είναι προτιμότερο να τα μεταφέρω στο ενυδρείο του φίλου Punisher (αν χωράνε...)?

Να βάλω φωτό, πιθανόν να βρω πριν και μετά, αλλά επειδή έχω αλλάξει και το φως δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι ακριβής η διαφορά.

Need help!!!

:thumbup:

Κατ' αρχάς ευχαριστώ τον φίλο Punisher που ενδιαφέρεται για τα κοράλια μου !!! :band:

Τα κοράλλια που χάνουν το χρώμα τους είναι:

1 Heliofunghia η οποία δείχνει να έχει μικρύνει κάπως,

2 euphillia οι οποίες αν και εμφανίζουν ανάπτυξη χάνουν το χρώμα τους (ανάπτυξη = χωρίζουν σε 2 μέρη τους πολύποδές τους ... αν το περιγράφω κατανοητά ...)

1 brain το οποίο και αυτό δείχνει κάπως να μεγαλώνει αλλά χάνει χρώμα.

Ο φωτισμός είναι 3 Τ5 λευκές και 1 Τ5 blue actinic σε περίπου 180 lit ενυδρείο. (Πριν περίπου 1 μήνα είχα 2 Τ5 & 1 Τ8 λευκές και 1 Τ8 blue actinic.

Κυκλοφορία η ίδια.

Στοιχεία νερού: Ph 7.9-8.15, Kh ~8, Mg~1200, Ca ~300 και δε θέλει ν' ανέβει με τίποτα...

Ιχνοστοιχεία ρίχνω πλέον καθημερινά και ~25% παραπάνω από το προβλεπόμενο, στρόντιο και ιώδιο κανονικά. Αφαίρεσα και τον άνθρακα εδώ και 3 μέρες.

Είναι πιθανό να χάσω τα κοράλλια σύντομα? Είναι προτιμότερο να τα μεταφέρω στο ενυδρείο του φίλου Punisher (αν χωράνε...)?

Να βάλω φωτό, πιθανόν να βρω πριν και μετά, αλλά επειδή έχω αλλάξει και το φως δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι ακριβής η διαφορά.

Need help!!!

:thumbup:

Καραρχην Αρη δυστηχως δεν μπορουμε να προσβουμε στα πλεον ασφαλη συμπερασματα λογο των λαθων τιμων του νερου σου. Πρεπει επειγοντως να ανεβασεις το ασβεστιο και καπως ακομα το μαγνησιο. Μου ειχες πει πως θα κανεις αλλαγη νερου μεγαλη. Την εκανες? Εαν οχι, ποσο καιρο εχεις να κανεις αλλαγη νερου? Εαν την εκανες εχεις ακομα το ιδιο προβλημα? Χρησιμοποεις ακομα kalkwasser? Τι ζουμια η σκονες ριχνεις για να φτιαχνεις τις τιμες σου? Τι τεστ ακριβως χρησιμοποιεις? Με τον calcium reactor εκανες κατι?

Λογοι που συμβαινουν αυτα ειναι αρκετοι, σογουρα οι λαθος τιμες τα στρεσσαρουν απιστευτα, και εισαι σε κρισιμο σημειο. Γιατι το να ριχνεις ζουμακια και να μην κανουν τιποτα συμαινει μια μεγαλη ανοισοροποια στο νερο σου. Ιχνοστοιχεια σε υπερβολικο αριθμο μονο κακο κανουν. Ισως ενας λογος που τα στρεσσαρει να ειναι και αυτος. Στροντιο και ιωδινη ακριβως επειδη τα τεστ του εμποριου δεν κανουν σωστη δουλεια(σε εμενα δεν κανουν με τιποτα), εαν συσσορευτουν σε ποσοτητες μεγαλυτερες ειναι παρα πολυ τοξικα, και τα πρωτα σταδια υπερβολικων τιμων ειναι μια δυσφορια, μετα αρχιζουν και παραομοια συπτωματα με αυτα που λες. Δεν λεω οτι ειναι αυτα. Αλλα καλο ειναι να τα σταματησεις και να επικεντρωθεις να φτιαξεις τις κυριες τιμες σου και οχι τις δευτερευουσες. Κοινως εαν πεινας, δεν σε νοιαζει εαν το φαγητο θα εχει και λιγο αλατι λιγοτερο ή περισοτερο αλαλ να φας κατι σωστο να χορτασεις. Εαν ομως εισαι χορτατος τοτε θελεις το κατι παραπανω.. Εσυ εδω πας για το κατι παραπανω, αλλα το κυριος γευμα σου δεν ειναι σωστο, νομιζεις πως εχουν νοημα τα μπαχαρικα? Νομιζω να εγινα κατανοητος. :)

Αυτα ειναι καποια πραγματα που θα μας επιτρεψουν να δουμε ακομα πολυ ποιο σωστα τι τρεχει στο ενυδρειο σου.Ιχνοστοιχεια εαν κανεις αλλαγες νερου ταχτικες για εμενα δεν χρειαζονται. Ισως ακουστει περιεργο αλλα....τοσα χρονια δεν εβαζα ποτε. Δοκιμασα καποιες στιγμες και δεν...ειδα κατι που να κανει την διαφορα. Απλα πραγματα. :hysterical:

Καραρχην Αρη δυστηχως δεν μπορουμε να προσβουμε στα πλεον ασφαλη συμπερασματα λογο των λαθων τιμων του νερου σου.

Σας παρακαλώ κύριε μου που θα μιλήσετε έτσι απαξιωτικά για το νερό μου! Σας παρακαλώ!!!

Πρεπει επειγοντως να ανεβασεις το ασβεστιο και καπως ακομα το μαγνησιο.

Το προσπαθώ καλέ μου φίλε, το προσπαθώ αλλά αρνείται!!!

Μου ειχες πει πως θα κανεις αλλαγη νερου μεγαλη. Την εκανες? Εαν οχι, ποσο καιρο εχεις να κανεις αλλαγη νερου? Εαν την εκανες εχεις ακομα το ιδιο προβλημα? Χρησιμοποεις ακομα kalkwasser? Τι ζουμια η σκονες ριχνεις για να φτιαχνεις τις τιμες σου? Τι τεστ ακριβως χρησιμοποιεις? Με τον calcium reactor εκανες κατι?

Λοιπόν... Αλλαγή μεγάλη έκανα και έπαθα για να φέρω πάλι το μαγνήσιο στο 1200... kalkwasser τέλος... Από ζουμιά ρίχνω seachem complete, Kent marine mg & Aquarium systems τώρα, ιχνοστοιχεία δεν θυμάμαι πως τα λένε αλλά είναι αυτά τα 2 μπουκάλια με το πράσινο και μπλέ υγρό, kh της kent coral builder αν το λεω καλά και ph kent builder ή seachem builder. Στα τεστ. Ph controler Tunze, salifert για mg & ca,

Τέλος με το calcium reactor επειδή το controler είναι χαλασμένο τον έχω σταματήσει εδώ και 2-3 βδομάδες και θα τον βάλω να δουλέψει όταν δουλέψει και το controler ...

Λογοι που συμβαινουν αυτα ειναι αρκετοι, σογουρα οι λαθος τιμες τα στρεσσαρουν απιστευτα, και εισαι σε κρισιμο σημειο. Γιατι το να ριχνεις ζουμακια και να μην κανουν τιποτα συμαινει μια μεγαλη ανοισοροποια στο νερο σου. Ιχνοστοιχεια σε υπερβολικο αριθμο μονο κακο κανουν. Ισως ενας λογος που τα στρεσσαρει να ειναι και αυτος.

Ιχνοστοιχεία άρχισα να ρίχνω πιο πολύ όταν είδα τα συμπτώματα στα κοράλια

Στροντιο και ιωδινη ακριβως επειδη τα τεστ του εμποριου δεν κανουν σωστη δουλεια(σε εμενα δεν κανουν με τιποτα), εαν συσσορευτουν σε ποσοτητες μεγαλυτερες ειναι παρα πολυ τοξικα, και τα πρωτα σταδια υπερβολικων τιμων ειναι μια δυσφορια, μετα αρχιζουν και παραομοια συπτωματα με αυτα που λες. Δεν λεω οτι ειναι αυτα. Αλλα καλο ειναι να τα σταματησεις και να επικεντρωθεις να φτιαξεις τις κυριες τιμες σου και οχι τις δευτερευουσες. Κοινως εαν πεινας, δεν σε νοιαζει εαν το φαγητο θα εχει και λιγο αλατι λιγοτερο ή περισοτερο αλαλ να φας κατι σωστο να χορτασεις. Εαν ομως εισαι χορτατος τοτε θελεις το κατι παραπανω.. Εσυ εδω πας για το κατι παραπανω, αλλα το κυριος γευμα σου δεν ειναι σωστο, νομιζεις πως εχουν νοημα τα μπαχαρικα? Νομιζω να εγινα κατανοητος. :thumbup:

Μωρέ εσύ έγινες και πολύ κατανοητός, το σύστημά μου δεν θέλει να κατανοήσει ότι μου έχει σπάσει τα νεύρα και θα βάλω koi να ησυχάσω... :hysterical:

Αυτα ειναι καποια πραγματα που θα μας επιτρεψουν να δουμε ακομα πολυ ποιο σωστα τι τρεχει στο ενυδρειο σου.Ιχνοστοιχεια εαν κανεις αλλαγες νερου ταχτικες για εμενα δεν χρειαζονται. Ισως ακουστει περιεργο αλλα....τοσα χρονια δεν εβαζα ποτε. Δοκιμασα καποιες στιγμες και δεν...ειδα κατι που να κανει την διαφορα. Απλα πραγματα. :band:

Τουλάχιστον ετοιμάζομαι για sump και ελπίζω... Έχω παρατηρήσει ότι η άμμος μου είναι σε πολλά σημεία πετρωμένη... και δεν είναι καλό αυτό! Τί κάνω??? Μάλλον τίποτα?

thanks discos!!! :)

έλα βρε ariq δεν απαξιώνουμε το νερό συνολικά. :thumbup: . πρέπει όμως να το βελτιώσεις λίγο.. :)

το reef complete seachem εμένα δεν μου δουλεύει.. πρόσεχε με τα <ζουμιά> και με τις σκόνες που βάζεις γιατί η καθίζηση ασβεστού παραμονεύει ..

σε καταστάσεις ανισορροπίας μπορεί να θολώσει το νερό και να γεμίσουν άσπρες επικαθήσεις όλα τα μηχανήματα , σωλήνες .. κλπ ..

το calcium reactor μπορείς να το δουλέψεις και χωρίς controller . :hysterical: . φτάνει να ασχοληθείς λίγο. :band: .

το πέτρωμα τις άμμου μπορεί να γίνει και από λάθος ph .. θρούλισε τις <πέτρες >με τα χέρια .. και αν επιμένει το φαινόμενο τα ξαναλέμε ..

Thanks saltassos

Κι εμένα μάλλον δε μου δουλεύει το reef complete της seachem αλλά τουλάχιστον δεν εξαντλεί τα mg, kh του ενυδρείου και αυτό είναι σημαντικό!

Θέλει βελτίωση το νερό, αυτό προσπαθώ και όταν διαβάζω κάποια post άλλων που τα πράγματα τους πάνε απ την αρχή εύκολα μου κάθεται στραβά που στο δικό μου είμαι συνέχεια στις μετρήσεις και στην προσπάθεια να το φέρω... :)

Δοκίμασα τον Ractor (Deltec 501) χωρίς controller και μου κατέβαζε πανέυκολα το ph στο 5,5-6 (μέσα στον controller), δεν είχε σταθερότητα στη ροή και άλλα πολλά κουραστικά!

Αυτό που προτείνεις για το σπάσιμο της άμμου με τα χέρια, δεν ξέρω αν και πόσο σωστό μπορεί να είναι, γιατί χαλάει η ισοροπία των βακτηριδίων και μάλλον δηλητηριάζει το νερό. Αυτό έχω ακούσει ...αυτό λέω...

Α! Το όνομα μου είναι ariG αλλά εμφανίζεται ως q... λόγω της υπογράμμισης.

Τhanks again :thumbup:

arig :thumbup:

μα έχει σχέση η ροή του reactor με το controller ? στον δικό μου καμιά..

.. μήπως είναι ιδιοτροπία των deltec που αγνοώ?

η άμμος με την πάροδο του χρόνου αποικείται από βακτήρια όπου υπάρχει οξυγόνο ( να μη πούμε σε λεπτομέρειες που θα βρεις σε άρθρα του aquazone )

αν πετρώσει χάνει αυτή την ικανότητα ( περιορίζεται στην επιφάνεια της <πέτρας> ) και παράλληλα εμποδίζει και τα κατώτερα στρώματα της άμμου να <αναπνεύσουν> . . διπλό το κακό ..

.. από την άλλη πιστεύεις ότι αν τρίψεις με τα χέρια σου ένα σβόλο άμμου θα σκοτώσεις τα βακτήρια που τον έχουν αποικίσει? μάλλον όχι ..

για να συμβεί κάποια ζημιά όπως τη περιγράφεις- κατά τη γνώμη μου πάντα – θα πρέπει το φαινόμενο να έχει τεράστια έκταση σε σχέση με τη συνολική επιφάνεια του υποστρώματος .. να έχει περάσει μεγάλο διάστημα σε αυτή τη κατάσταση ώστε το ενυδρείο να έχει κάποια ισορροπία .. και το ξεσβολισμα μα γίνει όλο μαζί ..

..

η άμμος με την πάροδο του χρόνου αποικείται από βακτήρια όπου υπάρχει οξυγόνο ( να μη πούμε σε λεπτομέρειες που θα βρεις σε άρθρα του aquazone )

αν πετρώσει χάνει αυτή την ικανότητα ( περιορίζεται στην επιφάνεια της <πέτρας> ) και παράλληλα εμποδίζει και τα κατώτερα στρώματα της άμμου να <αναπνεύσουν> . . διπλό το κακό ..

.. από την άλλη πιστεύεις ότι αν τρίψεις με τα χέρια σου ένα σβόλο άμμου θα σκοτώσεις τα βακτήρια που τον έχουν αποικίσει? μάλλον όχι ..

για να συμβεί κάποια ζημιά όπως τη περιγράφεις- κατά τη γνώμη μου πάντα – θα πρέπει το φαινόμενο να έχει τεράστια έκταση σε σχέση με τη συνολική επιφάνεια του υποστρώματος .. να έχει περάσει μεγάλο διάστημα σε αυτή τη κατάσταση ώστε το ενυδρείο να έχει κάποια ισορροπία .. και το ξεσβολισμα μα γίνει όλο μαζί ..

..

Η συζητηαη για το πετρωμα ειναι παρα πολυ μεγαλη. Συνηθως συμβαινει σε υποστρωματα τα οποια εχουν μεγαλη δυνατοτητα buffer, δηλαδη λιωνουν ευκολα για να βοηθησουν τις τιμες του νερου οταν χρειαζετε. Η δικαι μου θεωρια εχει να κανει, οτι οταν πεφτει το ΡΗ του ενυδρειου σε χαμηλα επιπεδα και αρχιζει να λιωνει αρκετα (οπως π.χ. στην δικη σου περιπτωση), τοτε αρχιζει να κολαει μεταξυ του και αρχιζει σιγα σιγα και πετρωνει. Δυστηχως τα κορυφαια υλικα λιωνουν ευκολα αλλα θελουν και την αναλογη προσοχη. Βεβαια ειναι ανοιχτο το θεμα για debate οποτε οι γνωμες σας ειναι καλοδεχουμενες. Ισως σε καινουργιο θεμα να ειναι καλυτερα. :)

Καλημέρα saltasse!!!

Μάλλον δεν ήμουν σαφής. Αυτό που εννοώ είναι ότι όταν το ph στον reactor πέφτει πολύ το υλικό που χρησιμοποιεί το Deltec γίνεται περίπου λάσπη και μου κατέβαζε πάρα πολύ το ph στο ενυδρείο. Δεν έχει ακριβώς σχέση η ροή του reactor με τον controller, αλλά για να καταφέρω να ρυθμίσω τον reactor χωρίς controller θα έπρεπε να πάρω άδεια από τη δουλειά για καμιά βδομάδα... :band:

Μπορεί και ναι... ξέρω γω ...???

Ε ναι λοιπόν, είναι σε μεγάλη έκταση σύμφωνα με τις πρόσφατες παρατηρήσεις μου... και πιθανόν αυτό να έχει δημιουργήσει την ανισορροπία στο σύστημά μου... Θα το φέρω, που θα πάει??!! :)

..

με κάθε σεβασμό στις απόψεις σου :thumbup: θα σου πω ότι είναι σαν να πιστεύεις ότι μπορείς να σκοτώσεις τον ιό της γρίπης με τη μυγοσκοτώστρα .. έτσι νομίζω αλλά θα το ψάξω

για το πρόβλημα στο υπόστρωμα και την γενικότερη ανισορροπία .. να περιμένουμε και άλλες απόψεις

με κάθε σεβασμό στις απόψεις σου :thumbup: θα σου πω ότι είναι σαν να πιστεύεις ότι μπορείς να σκοτώσεις τον ιό της γρίπης με τη μυγοσκοτώστρα .. έτσι νομίζω αλλά θα το ψάξω

Εννοώ ότι αν αναταράξεις την άμμο, τα βακτηρίδια που βρίσκονται στα διάφορα επίπεδα της θα βγουν στην επιφάνεια -ενώ δεν πρέπει- και θα επηρρεάσουν το νερό! Απ' όσα ξέρω υπάρχουν διαφορετικά είδη βακτηριδίων ανάλογα με το οξυγόνο που χρησιμοποιούν (χωρίζονται σε αναερόβια, υποαερόβια, αερόβια ...αν τα λέω καλά),

Λέω πάλι ότι μεταφέρω όσα έχω ακούσει και -λιγότερο- διαβάσει. Η όποια βοήθεια θετική είναι!

για το πρόβλημα στο υπόστρωμα και την γενικότερη ανισορροπία .. να περιμένουμε και άλλες απόψεις

γιατί να την αναταράξεις ? το πέτρωμα είναι επιφανειακό .. έτσι δεν είναι ? πιάνεις τα κομμάτια που είναι σαν <πλάκες > και τα σπας με τα χεριά … τα <ευαίσθητα> βακτήρια είναι βαθιά στο υπόστρωμα..

.. μπορείς να μας περιγράψεις την έκταση του πετρώματος ?

γιατί να την αναταράξεις ? το πέτρωμα είναι επιφανειακό .. έτσι δεν είναι ? πιάνεις τα κομμάτια που είναι σαν <πλάκες > και τα σπας με τα χεριά … τα <ευαίσθητα> βακτήρια είναι βαθιά στο υπόστρωμα..

.. μπορείς να μας περιγράψεις την έκταση του πετρώματος ?

Αρη μην ξεχνας και το αλλο. Απο την στιγμη που το υποστρωμα εχει πετρωσει. Η οξυγωνωση απο κατω ειναι 0. Οποτε απο κατω εαν ειναι και καιρο ειδικα δεν υπαρχει κατι ιδαιτερα ζωντανο... Εκτος βεβαια στην περιπτωση που το πετρωμα εχει φτασει μεχρι τον πατο. Εκει ποια παλι δεν υπαρχει κατι ζωντανο. Δεν ξερω βεβαια εαν το πετρωμα ειναι σε διαφορα σημεια και οχι σε ολο το υποστρωμα. Αλλα νομιζω οτι μια ιδεα την πηρες.. :thumbup:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...