giorgosmarios 20 Σεπτεμβρίου 2013 #1 Share 20 Σεπτεμβρίου 2013 Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα Κατά καιρούς σε διάφορες συζητήσεις έχουν γίνει αναφορές για την ψαροσυνθεση ενός ενυδρείου. Οι απόψεις διίστανται, αυτό το ψάρι δεν πάει με αυτό, αυτό με το άλλο και ούτω καθ εξής Η αναφορά σε αυτό το θέμα γίνεται για κοινωνικό ενυδρείο. Θα ήθελα τις απόψεις σας περί του θέματος. Με ποια κριτήρια θα κατασταλάξουμε στην ψαροσυνθεση μας. Τα ph, τις θερμοκρασίες, την συμπεριφορά τους ( άγρια - ήμερα ). Οι απόψεις πιστεύω θα βοηθήσουν πολλούς από εμάς και ακόμα περισσότερο τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το χόμπι. Φιλικά Δημήτρης Link to comment Share on other sites More sharing options...
lezas 20 Σεπτεμβρίου 2013 #2 Share 20 Σεπτεμβρίου 2013 τα κριτηρια κατα τη γνωμη μου ειναι το τι νερο βγαζει η βρυση μου και το κατα ποσο θελω να ''βασανιζομαι'' εαν πχ η βρυση μου βγαζει ''σκληρο'' νερο τοτε μπορω να βαλω αφρικανες και χωρις πολλα πολλα ''τραβηγματα'' κραταω ενυδρειο εαν ομως θελω να βαλω καποια ειδη οπου θελουν ''μαλακο'' νερο τοτε αρχιζουν τα ''τζατζαλα και τα ματζαλα '' και εδω κολλαει το κατα ποσο θελω να βασανιζομαι ..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jin Kazama 20 Σεπτεμβρίου 2013 #3 Share 20 Σεπτεμβρίου 2013 Φιλε Δημητρη καλησπερα . Καταρχην ωραιο και ενδιαφερον το θεμα σου . Οσον αφορα αυτο , προσωπικη μου αποψη ειναι οτι σαφως και λαμβανουμε υποψιν τις ανωτερω παραμετρους και κυριως να εχουν +- 1 - 2 βαθμους διαφορα στο νερο . Και το ph ειναι σοβαρος παραγων οπως και η σκληροτητα του νερου . Αλλα νομιζω οτι ειναι σωστο στα ειδη που θα επιλεξουμε οι διαφορες να ειναι απειροελαχιστες . Φυσικα δεν λεω για συνδυασμο αγριων - ημιαγριων με αλλα ειδη μια και ειναι σιγουρο το αποτελεσμα του ανωτερου συνδυασμου . Link to comment Share on other sites More sharing options...
theodor72 20 Σεπτεμβρίου 2013 #4 Share 20 Σεπτεμβρίου 2013 Δημήτρη, μάλλον θα σε κουράσω λίγο, αλλά νομίζω θα καλυφθείς πλήρως!!! http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=34220&hl=&fromsearch=1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 21 Σεπτεμβρίου 2013 #5 Share 21 Σεπτεμβρίου 2013 Για μενα παιζουν ρολο καποια σημαντικα πραγματα,οπως ειναι οι συνθικες νερου αλλα και η διαβιωση μεταξυ των ψαριων.Μπορει να βρεις ψαρακια που ταιριαζουν στις συνθικες αλλα μεταξυ τους να μη ταιριαζουν λογο συμπεριφορας,βλεπε αγγελοψαρα με νεον που στη φυση τα αγγελοψαρα τρωνε τα νεον.Μετα ρολο παιζει και ο βιοτοπος,μερικες φορες αν μπερδευεις διαφορετικους βιοτοπους εχεις προβληματα.Εμενα προσωπικα μου αρεσει να εχω ψαρια απο τον ιδιο βιοτοπο,ετσι εξασφαλιζεις και την ομαλη διαβιωση τους αλλα και τις ιδιες παραμετρους νερου αφου ανηκουν στον ιδιο βιοτοπο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Safarpn 21 Σεπτεμβρίου 2013 #6 Share 21 Σεπτεμβρίου 2013 Προσωπικά πιστεύω ότι επιλέγουμε τα ψαρια που μας αρέσουν πρωτίστως και αυτα θελουμε να βλέπουμε στη γυάλα μας και απο εκει και πέρα θα πρέπει να φροντίσουμε για τις σωστές συνθήκες διαβίωσής τους, να τους φτιάξουμε δηλαδή εμείς τα κατάλληλο ανάλογα με τις ανάγκες τους. Απο τη στιγμή που θα τα επιλέξουμε και θα πάρουμε απόφαση μερικά πράγματα, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΒΑΣΑΝΙΖΕΤΑΙ (αλλιώς δε θα κάναμε και παιδιά) γιατι έχουμε αποδεχθεί αυτα που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε. Απο κει και πέρα, επιλέγουμε την ψαροσύνθεση με βάση τις όμοιες συνθήκες διαβίωσης και την επιθετικότητα ανάλογα με το αν ειναι αρκετά φυτεμενο, έχει μπόλικες κρυψωνες κτλ αλλα πάντα σε λογικά πλαίσια (δηλαδή όχι καρχαρία με μπακαλιάρο επειδη έχουμε κρυψωνες αρκετές). Δε μπορω να αποδεχθώ το γεγονός ότι κάποιος για παράδειγμα θα αρκεστεί σε κάτι που δε θέλει πραγματικά απλα και μονο επειδη η βρύση του βγάζει σκληρό νερο και οχι μαλακό και ηθελε πχ να βάλει Cardinals. Ας παει να μάθει τένις καλύτερα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giorgosmarios 21 Σεπτεμβρίου 2013 Author #7 Share 21 Σεπτεμβρίου 2013 Δημήτρη, μάλλον θα σε κουράσω λίγο, αλλά νομίζω θα καλυφθείς πλήρως!!! http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=34220&hl=&fromsearch=1 Θοδορη παρα πολυ κατατοπιστικο το αρθρο! Για μενα παιζουν ρολο καποια σημαντικα πραγματα,οπως ειναι οι συνθικες νερου αλλα και η διαβιωση μεταξυ των ψαριων.Μπορει να βρεις ψαρακια που ταιριαζουν στις συνθικες αλλα μεταξυ τους να μη ταιριαζουν λογο συμπεριφορας,βλεπε αγγελοψαρα με νεον που στη φυση τα αγγελοψαρα τρωνε τα νεον.Μετα ρολο παιζει και ο βιοτοπος,μερικες φορες αν μπερδευεις διαφορετικους βιοτοπους εχεις προβληματα.Εμενα προσωπικα μου αρεσει να εχω ψαρια απο τον ιδιο βιοτοπο,ετσι εξασφαλιζεις και την ομαλη διαβιωση τους αλλα και τις ιδιες παραμετρους νερου αφου ανηκουν στον ιδιο βιοτοπο. Και εαν ειναι απο διαφορετικο? ποια ειναι τα κριτηρια που θα πρεπει να εχουμε υπ οψη μας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 21 Σεπτεμβρίου 2013 #8 Share 21 Σεπτεμβρίου 2013 Θοδορη παρα πολυ κατατοπιστικο το αρθρο! Και εαν ειναι απο διαφορετικο? ποια ειναι τα κριτηρια που θα πρεπει να εχουμε υπ οψη μας. Αν θες να βαλεις απο διαφορετικο,η γνωμη μου ειναι οτι θα πρεπει να προσεξεις να θελουν τις ιδιες παραμετρους νερου και να μην ειναι επιθετικα το ενα με τ αλλο.Τωρα τα λιτρα δεν τα αναφερω καν γιατι εννοειτε αυτο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 21 Σεπτεμβρίου 2013 #9 Share 21 Σεπτεμβρίου 2013 Προσωπικη μου αποψη λοιπον κι εμενα, ιδιος βιοτοπος, ιδια θεση στην τροφικη αλυσιδα και ιδιο πανω κατω ταμπεραμεντο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
theodor72 21 Σεπτεμβρίου 2013 #10 Share 21 Σεπτεμβρίου 2013 Για διευκρινιστε μου τι εννοείτε όταν λέτε βιότοπο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 21 Σεπτεμβρίου 2013 #11 Share 21 Σεπτεμβρίου 2013 Με την ευρεια εννοια της λεξης εννοω ιδια ηπειρο. Στην περιπτωση μου ιδιο ποταμι δηλαδη Αμαζονιο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΠΕΤΡΟΣ 2 21 Σεπτεμβρίου 2013 #12 Share 21 Σεπτεμβρίου 2013 Για μενα το πρωτο ειναι η διαθεση (η λοξα για το χομπι). Απο κει και περα δεν κολας σε ποιοτητα νερου πχ πριν 30 χρονια μαζευαμε νερο απο το δευτερο νερο της βροχης για τους Δισκους και σκουλικια για να φανε απο μηλα!!(αφου ηθελα Δισκους,τοτε μονο αγριοι 40000 δρχ.το τεμαχιο!) Οταν εχεις διαθεση ολα μπορεις να τα κανεις και προπαντος τωρα που μπορεις να διαβαζεις αθρα και οτι νομιζεις οτι ειναι σωστο να το κρατησεις. Προτειμω ψαρια και φυτα απο ιδιο ποταμι. πετρος Link to comment Share on other sites More sharing options...
giorgosmarios 22 Σεπτεμβρίου 2013 Author #13 Share 22 Σεπτεμβρίου 2013 Προσωπικά πιστεύω ότι επιλέγουμε τα ψαρια που μας αρέσουν πρωτίστως και αυτα θελουμε να βλέπουμε στη γυάλα μας και απο εκει και πέρα θα πρέπει να φροντίσουμε για τις σωστές συνθήκες διαβίωσής τους, να τους φτιάξουμε δηλαδή εμείς τα κατάλληλο ανάλογα με τις ανάγκες τους. Απο τη στιγμή που θα τα επιλέξουμε και θα πάρουμε απόφαση μερικά πράγματα, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΒΑΣΑΝΙΖΕΤΑΙ (αλλιώς δε θα κάναμε και παιδιά) γιατι έχουμε αποδεχθεί αυτα που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε. Απο κει και πέρα, επιλέγουμε την ψαροσύνθεση με βάση τις όμοιες συνθήκες διαβίωσης και την επιθετικότητα ανάλογα με το αν ειναι αρκετά φυτεμενο, έχει μπόλικες κρυψωνες κτλ αλλα πάντα σε λογικά πλαίσια (δηλαδή όχι καρχαρία με μπακαλιάρο επειδη έχουμε κρυψωνες αρκετές). Δε μπορω να αποδεχθώ το γεγονός ότι κάποιος για παράδειγμα θα αρκεστεί σε κάτι που δε θέλει πραγματικά απλα και μονο επειδη η βρύση του βγάζει σκληρό νερο και οχι μαλακό και ηθελε πχ να βάλει Cardinals. Ας παει να μάθει τένις καλύτερα. Σε αυτο το σημειο θελω να εστιασουμε περισσοτερο, γι αυτο ανοιξα αυτο το θεμα. Αν θες να βαλεις απο διαφορετικο,η γνωμη μου ειναι οτι θα πρεπει να προσεξεις να θελουν τις ιδιες παραμετρους νερου και να μην ειναι επιθετικα το ενα με τ αλλο.Τωρα τα λιτρα δεν τα αναφερω καν γιατι εννοειτε αυτο. Κωστα το θεμα που ανοιξα δεν ειναι για μενα, αλλα γενικα για ολους μας.Σε αυτο το σημειο θελω να εστιασουμε. Για μενα το πρωτο ειναι η διαθεση (η λοξα για το χομπι). Απο κει και περα δεν κολας σε ποιοτητα νερου πχ πριν 30 χρονια μαζευαμε νερο απο το δευτερο νερο της βροχης για τους Δισκους και σκουλικια για να φανε απο μηλα!!(αφου ηθελα Δισκους,τοτε μονο αγριοι 40000 δρχ.το τεμαχιο!) Οταν εχεις διαθεση ολα μπορεις να τα κανεις και προπαντος τωρα που μπορεις να διαβαζεις αθρα και οτι νομιζεις οτι ειναι σωστο να το κρατησεις. Προτειμω ψαρια και φυτα απο ιδιο ποταμι. πετρος Πετρο σε ποσα φυτεμενα εχουμε δει ( βαζω και μενα μεσα ) φυτα απο διαφορετικους βιοτοπους, γιατι απλα μας αρεσουν εμας? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 22 Σεπτεμβρίου 2013 #14 Share 22 Σεπτεμβρίου 2013 (edited) Ενταξει ναι εχεις δικιο σε αυτο που λες για τα φυτα Δημητρη! Ειναι ευρεια η εννοια του βιοτοπου οπως ειπα και πιο πανω! Το δισκαδικο ας πουμε δεν θελει τιποτα, ξεραιλα! Δεν αρεσει σε ολους αυτο! Εμενα δεν με πολυαπασχολουν τα φυτα να ειναι απο αλλο μερος αν και προσπαθω να τα ταιριαξω και αυτα. Με απασχολει να ειναι απ την ιδια ηπειρο τουλαχιστον! Θεμα γουστου ειναι! Έγινε επεξεργασία 22 Σεπτεμβρίου 2013 - Sturm Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 22 Σεπτεμβρίου 2013 #15 Share 22 Σεπτεμβρίου 2013 Αν θες να φτιαξεις ενα βιοτοπικο ενυδρειο θα πρεπει να βαλεις και φυτα του βιοτοπου αυτου.Μπορεις να φτιαξεις ενα ενυδρειο ομως που μονο τα ψαρια θα ειναι απο τον ιδιο βιοτοπο,βεβαια αυτο δεν θα ειναι καθαρα βιοτοπικο.Τα φυτα δεν μας ενοχλουν πολυ,εκτος αν μιλαμε για υψηλες θερμοκρασιες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giorgosmarios 26 Σεπτεμβρίου 2013 Author #16 Share 26 Σεπτεμβρίου 2013 Ενα up. Δεν υπαρχουν αλλες γνωμες? η σας καληψαν οι προλαλησαντες! Link to comment Share on other sites More sharing options...
giorgosmarios 29 Σεπτεμβρίου 2013 Author #17 Share 29 Σεπτεμβρίου 2013 Δειτε και ενα βιντεο περι κοινονικου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 29 Σεπτεμβρίου 2013 #18 Share 29 Σεπτεμβρίου 2013 Ε οτι να ναι εχει μεσα ρε συ Δημητρη! Εμενα προσωπικα δεν μου πολυαρεσει αυτο! Παντως οι δισκαρες του φυσανε! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΠΕΤΡΟΣ 2 29 Σεπτεμβρίου 2013 #19 Share 29 Σεπτεμβρίου 2013 Ωραιο ενυδρειο φτιαγμενο με μερακι αλλα............ πετρος Link to comment Share on other sites More sharing options...
giorgosmarios 29 Σεπτεμβρίου 2013 Author #20 Share 29 Σεπτεμβρίου 2013 Εαν τον ρωτησης αυτον θα σου πει οτι ειναι κοινονικο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 30 Σεπτεμβρίου 2013 #21 Share 30 Σεπτεμβρίου 2013 Οσο πιο βαθειά μπαίνεις στο χόμπυ, τόσο περισσότερους περιορισμούς βάζεις από μόνος σου στις επιλογές ψαριών. Οι νεότεροι στο χόμπυ και λιγοτερο πληροφορημένοι ή παραπληροφορημένοι περιορίζουν τις επιλογές τους στα χρώματα και στο ποιο ψάρι τους αρέσει οπτικά αδιαφορόντας για τα υπόλοιπα. Στη συνέχεια αρχίζουν και ψάχνουν, παράγοντες και συνθήκες νερού, και μπαίνουν σιγά σιγά σε μια διαδικασία ώσπου κάποιοι αποφασίζουν να κρατήσουν κάποιο ξεχωριστό είδος (βιοτοπικά) κλπ. Αρα πολύ σημαντικός παράγοντας για τις επιλογές μας είναι η πληροφόρηση. Τέλος παράγοντες όπως παράμετρος νερού, ταμπεραμέντο ψαριων , μήκος και λίτρα ενυδρείου, εννοείται πως πρέπει να αποτελούν τους βασικούς κανόνες που λαμβάνουμε υπόψη στην επιλογή της σύνθεσης μας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sturm 30 Σεπτεμβρίου 2013 #22 Share 30 Σεπτεμβρίου 2013 Οσο πιο βαθειά μπαίνεις στο χόμπυ, τόσο περισσότερους περιορισμούς βάζεις από μόνος σου στις επιλογές ψαριών. Οι νεότεροι στο χόμπυ και λιγοτερο πληροφορημένοι ή παραπληροφορημένοι περιορίζουν τις επιλογές τους στα χρώματα και στο ποιο ψάρι τους αρέσει οπτικά αδιαφορόντας για τα υπόλοιπα. Στη συνέχεια αρχίζουν και ψάχνουν, παράγοντες και συνθήκες νερού, και μπαίνουν σιγά σιγά σε μια διαδικασία ώσπου κάποιοι αποφασίζουν να κρατήσουν κάποιο ξεχωριστό είδος (βιοτοπικά) κλπ. Αρα πολύ σημαντικός παράγοντας για τις επιλογές μας είναι η πληροφόρηση. Τέλος παράγοντες όπως παράμετρος νερού, ταμπεραμέντο ψαριων , μήκος και λίτρα ενυδρείου, εννοείται πως πρέπει να αποτελούν τους βασικούς κανόνες που λαμβάνουμε υπόψη στην επιλογή της σύνθεσης μας. +1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
theodor72 30 Σεπτεμβρίου 2013 #23 Share 30 Σεπτεμβρίου 2013 Κατ' αρχήν, όταν μιλάμε για βιότοπους, έχω δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα στο νου μου. Κάπου στην κουβέντα ακούστηκε να επιλέγουμε ψάρια από τον ίδιο βιότοπο. Κάπου αλλού γράφτηκε να φτιάξουμε στο ενυδρείο μας έναν βιότοπο. Όπως είπα είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο είναι εφικτό και σχετικά εύκολο. Το δεύτερο είναι μάλλον αδύνατο. Ιδίως όταν μιλάμε για κοινωνικό ενυδρείο. Πάντα κατά την γνώμη μου. Χρησιμοποιώ λοιπόν έναν όρο που έχω ακούσει από έναν καλό φίλο. Βιοουτοπικό ενυδρείο. Πιστεύω πως ο όρος βιότοπο χρησιμοποιείται με αρκετή ελαστικότητα . Δε νομίζω πως κανένα ενυδρείο δε μοιάζει με τον βιότοπο που προσπαθεί να προσομοιώσει. Ακόμα και οπτικά είναι πολύ δύσκολο στα λίγα λίτρα που διαθέτουν τα συνήθη ενυδρεία. Κατα την άποψη μου λοιπόν, βιότοπο είναι ένα ενυδρείο που έχει είδη που προέρχονται από τον ίδιο βιότοπο. Όσον αφορά δε τα φυτά, έχω γράψει και άλλοτε πως η προέλευση τους, περισσότερο απασχολεί εμάς πάρα τα ψάρια που "φιλοξενούμε". Για το πως πρέπει να επιλέγουμε τα ψάρια ενός κοινωνικού ενυδρείου, καλυπτομε απόλυτα από το βήμα 1 του link που έδωσα νωρίτερα. Με την μόνη διαφορά, ότι θεωρώ πως για να πετύχουμε ένα κοινωνικό ενυδρείο, που θα έχει ευτυχισμένους κατοίκους χρειαζόμαστε αρκετά λίτρα. Επειδή τα περισσότερα φιλησυχα και ειρηνικά ψάρια είναι κοπαδοψαρα, θα πρέπει να τα διατηρούμε σε όσο το δυνατό μεγαλύτερα κοπάδια. Δλδ ένα ενυδρείο πχ 100 λίτρων δύσκολα θα μπορούσε να γίνει κοινωνικό με αρκετά είδη. Για πείτε μου και την γνώμη σας, ένα ενυδρείο με δύο είδη ψαριών που το ένα αδιαφορεί για το άλλο, είναι κοινωνικό; πχ κορυ με τετρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος